Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Utilizarea tubului PY88


Vizitator

Postări Recomandate

O aplicatie mai putin cunoscuta, folosind tubul PY 88, este vorba de o lumina pulsatorie cu un bec 60-100W intr-o schema extrem de simpla:

http://gs160.photobucket.com/groups/t18 ... atorie.jpg

 

Sau cu doua becuri:

http://gs160.photobucket.com/groups/t18 ... ri100W.jpg

Singura piesa care ridica unele probleme este condensatorul nepolarizat de 10µF/250V

 

un video cu un prototip

http://gs160.photobucket.com/groups/t18 ... deo001.flv

encore un video

http://gs160.photobucket.com/groups/t18 ... deo000.flv

Spor la treaba

:freaza:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mitokadona

    8

  • +_Florin_+

    7

  • Trabant

    6

  • zal

    4

Top autori în acest subiect

Da, o aplicatie buna pentru o firma luminoasa sau ceva de genul.Nu-i nici o problema cu condensatorul de 10uF nepolarizat. Doua condensatoare de 22uF/250V legate in serie, legandu-se bornele de plus intre ele.PY88 a fost construit pt a fi utilizat ca dioda recuperatoare in televizoare. Se poate folosi foarte bine si ca redresoare anodica in amplificatoarele "audiofile" (2 buc) in loc de EZ80 sau EZ81, fiabilitatea fiind mult mai buna.Dezavantajul este cunsumul mare al filamentului (30V/0.3A per tub).

Link spre comentariu

Referitor la condensatori am experimentat diverse tipuri si capacitati.In functie de capacitate se poate regla si timpul de anclansare releu dar nu merge cu valori sub 5µFAm utilizat condensatori recuperati dintr-un TV "debarasat"; :aplauze

Link spre comentariu

...Singura piesa care ridica unele probleme este condensatorul nepolarizat de 10µF/250V...

Ma rog nu prea are traba cu audio , dar hai sa zicem contine vacuum-tube ,dar am si eu o intrebare de ce trebuie sa fie NE-polarizat condesatorul 10µF/250V ?!(nu vad componenta alternativa pe el ?!,apare anodul lampi pe o armatura=minus in raport cu reteaua...).
Link spre comentariu

Şuntează iniţial releul cînd conduce lampa, îl face să acţioneze mai ''soft''. Apoi rămîne o fracţiune de secundă conectat după întreruperea tensiunii. Imită un contact cu bimetal.Problema e alta, rezistă filamentul la PY88 unui curent de 0,45A? Sau acolo trebuia un bec de 60-75W?

Link spre comentariu

Filamentu' de la PY88 nu cred ca se simte prea bine in regim "pulsatoriu" de cicluri termice :ras:

Stiu si eu o aplicatie similara:

Posted Image

Se bazeaza pe rezistenta negativa a unui bec cu neon si poate avea o perioada de oscilatie de la zeci de milisecunde la cateva secunde.

Ce-i drept, asta nu prea are ce cauta la Audio.

Link spre comentariu

NU vad ce legatura au luminile pulsatorii sau cum or mai fi-cu audio !?Cred ca este cazul sa va opriti din aceasta "disertaţie" pe teme luminoase ,sau eventual mergeti la industrial ,incetati "poluarea"! acestei sectiuni Tuburi electronice » Audio ...,sau tratati la subiect/obiect " Utilizarea tubului PY88" in audio :ras: (macar temporizare tesiune anodica sau alceva...).

Link spre comentariu

Majoritatea tuburilor si in special cele cu incalzire indirecta (nu numai diode) pot fi utilizate in asemenea aplicatii de temporizare, comutare sau oscilatoare.

Temporizarea alimentarii anodice a unor echipamente cu tuburi se face in acest mod de multe zeci de ani, erau ceva normal in acele vremuri.

Perioada de comutare/basculare depinde de caracteristicile termice ale ansamblului filament-catod (inertia termica, puterea filamentului) si de caracteristicile releului (inclusiv cele de histerezis la comutare), deci depinde inclusiv de curentul prin filamentul tubului (care permite astfel reglajul perioadei) si de tipul tubului, asa ca "proiecarea" implica de fapt experimentul practic.

Bineinteles, tuburile cu caracteristica de comutatie (cu caracteristica cu histerezis, cum ar fi cele cu descarcare in gaz) pot fi utilizate in circuite comutante sau basculante (si oscilatoare de relaxare).

 

Doua aplicatii de temporizare a tensiunilor anodice intr-un amplificator sunt atasate aici. Din potentiometrele inseriate in circuitele de filament se regleaza intarzierea cu care se cupleaza tensiunile anodice ale etajelor si implicit secventa de cuplare automata a lor (daca este cazul).

Nu pot spune aici de unde exact sunt schemele (fiind de la un amplificator care functiona la frecvente peste 20.000 virgula zero Hz nu poate fi si este strict interzis a fi aplicat in amplificatoarele audio cu tuburi :aut: , asta mai ales aici pe elforum), dar pot spune ca diodele utilizate sunt 6Tz19P.

 

Pentru cei mai interesati de aceste aspecte: in unele aplicatii mai critice se utilizau relee termice de temporizare, alese astfel incat inertia termica a releului termic sa fie apropiata de cea a catozilor tuburilor amplificatoare finale. Avantajul: in cazul intreruperii accidentale a alimentarii, perioada de restart se reduce la minim dar inca mentinand intreaga protectie a catozilor tuburilor; pentru ca tuburile respective sunt specificate si pentru audio pot sa spun si tipul lor la care era aplicata aceasta solutie inteligenta http://www.g8wrb.org/data/Eimac/4CX1500B.pdf , dar tot nu pot spune in ce amplificator, deoarece si acesta putea lucra la peste 20 virgula zero-zero-zero kHz.

 

Cu scuze pentru off-topic-ul legat de temporizarea alimentarii anodice in amplificatoare, aici in acest topic care pentru sectiunea Tuburi electronice> Audio este off-topic...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări