Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Experiment cu tubul 6J1P

Vizitator

Postări Recomandate

Am gasit schema unui receptor cu lampa miniatura 6J1P si m-am hotarat sa-l construiesc asa cum faceam pe vremuri la "casa pionierilor" in cadrul cercului de electronica ;

Se ia una bucata carton, se traseaza circuitul cu o carioca si se dau gauri in carton se intind sarme de conexiuni pe traseele de circuit.

Apoi se lipesc piesele... Ce a iesit? Voila:

http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... 0_2773.jpg

:ewryt45w

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iulidan2

4

• mila

4

• zal

1

• yo9hnf

1

Top autori în acest subiect

Da :da in US, banda de 49m, alimentat filament 6.3Vcc, anodica 30Vcc, iesirea audio pe un preamplificator cu BC414 + corectie de ton baxandall si in final cuplat la boxele audio de la calculator.

Link spre comentariu

Va propun schema de preamplificator cu corectia RIAA utilizata pt pick-up cu doză magnetică; :aplauze Corectia dupa aceasta norma este realizata de circuitul de reactie, din grila 6 a pentodei, format din rezistoarele 150k, 7,5K cuplate in paralel cu condensatoarele marcate in schema;Partea de alimentare a tubului nu creeaza probleme deosebite, traful are doua infasurari secundare cea pt tensiunea anodica 180V~ ,si cel pt filament 6,3V~;Spor la lucru :freaza:

Link spre comentariu

Multumesc.Ceva amanunte despre nivelul de iesire, distorsiuni, frecvente, precautii si masuri de evitarea brumului, altele decat cele specifice preamplificatoarelor, avnd in vedere ca nu este o lampa dedicata audio ?

Link spre comentariu

La intrare preamplif aveti in jur de 5mV furnizati de doza iar la iesire undeva peste 50mV, oricum suficient de exemplu pentru a ataca un etaj final cu ECL 82;Frecventa de raspuns este data de reactia celor doua filtre RC (daca le decuplati obtineti un preamplificator cu o caracteristica liniara), puteti optimiza modificand aceste valori R*C* fie cu semireglabile, fie prin tatonari;Se stie ca discurile prezinta o accentuare a frecventelor inalte, iar frecventele joase au amplitudinea scazuta si mai depinde de uzura discurilor;Montajul propus corecteaza (conform RIAA ) complementar curba de imprimare a discului astfel incat rezultanta sa fie o curba de redare liniara pe o portiune cca 200-3000Hz, apropiata de auditia de la fata locului.Cat despre 6J1 P in audio, am schema dintr-o carte "101 MONTAJE PRACTICE DE AMPLIFICATOARE AUDIO DE PUTERE" publicata in 1998 la editura National (Serban Naicu & Emil Marian) un amplif audio cu urmatoarele performante:P=4WTHD <1.5%TID <0.4%

Link spre comentariu
:freaza: Revin cu cateva poze legate de preamplificatorul cu corectorul baxandall utilizat in lantul de amplificare audio de la receptor pana la pana la boxele de la calculator (nu se vedea in poza de mai sus foarte bine)Fata de schema mi-am permis o singura modificare: potentiometrul de volum l-am plasat la intrarea preamplificatorului iar iesirea am aruncat-o direct in corector. E mai bine asa!Atenuarea frecventelor inalte si accentuarea bass-ului fac uneori minuni in banda de US pe fenomenul de fading. :da
Link spre comentariu

Inteleg ca receptorul cu 6J1P este conectat cu preamplificatorul corector de ton. Problema ar fi neadaptarea grosolana de impedanta intre iesirea etajului cu tub si intrarea corectorului.Incearca un repetor pe emitor cu un BC109 intercalat intre cele doua si se va rezolva problema.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări