Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplificator simplu, cu Integrat

Vizitator SoMax

Postări Recomandate

Vizitator SoMax

suna interesant...caut acum o schema, cu el...m'am uitat prin datasheet, dar nu au o schema recomandata...(eu nu sunt prea tare, in electronica, imi trebuie neaparat o schema, altfel nu ma risc)mersi mult :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

14

• Spitfire

4

• ratza

2

• Stefan

1

Top autori în acest subiect

O schema cu RC4558P adaptata pentru aceasta utilizare. Rezistenta de 3...10K este necesara in cazul folosirii unui microfon condensator (electret). Pentru modificarea nivelului semnalului vei actiona asupra rezistentelor din bucla de reactie negativa a primului OP. Montajul ar trebui sa incapa lejer pe o placuta de 20x30mm.

Link spre comentariu
Vizitator SoMax

multumesc mult :aplauze ...din pacate, nu am gasit RC4558dar, daca tot am intrat prin magazine, nu puteam sa ies fara sa mai iau cate ceva :)mi'am trantit niste rezistente si condensatoare, si, ca sa am de lucru pana gasesc RC4558, mi'am luat o caruta de preamplificatoare :)) mai exact, cate 2 bucati de LM324, LM 386 si un 741 (cel care am intzeles ca e blamat rau, pt calitatzile sale ca si OP AMP), toate la 2 lei (20.000) bucata...sa am cu ce exersa, ca am cam ruginit in domeniul asta :freaza: dar, kiar si numai pt ca atzi modificat montajul special pt ce imi trebuie mie, cred ca voi ramane la RC4558, imediat ce il gasesc :)

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator Tavy_Orlando

Remus, in schema de la tine primul condesator (cel de 1uF) apare ca nepolarizat, se poate folosi unul polarizat in schimb?

Link spre comentariu

Daca il folosesti pentru microfon dinamic, elimini rezistenta de 3...10K (alimenta preamplificatorul din microfonul condensator/electret) si atunci poti utiliza un electrolitic polarizat.Daca nu ai condensator nepolarizat de 1uF, poti utiliza unul cu valoare mai mare de 0,1uF (100nF) - e preferabil unui electrolitic polarizat.Eu as prefera varianta a doua.

Link spre comentariu
Vizitator Tavy_Orlando

Am incercat sa refac scema de la domnul Remus dar am dat iar peste o mica problema. Pe partea de alimentare una din rezistente si unul din condesatori sunt conectati la masa la ambele capete, totusi am reusit sa fac schema pe care am atasat-o. Partea de alimentare m-am gandit ca as putea sa o corectez cu un condesator si un stabilizator (gen 7812) ramane totusi intrebarea la cat sa alimentez circuitu folosind un TL074 si totusi nu sunt foarte sigur de schema pe care am facut-o, asa ca, daca ati dori sa o verificati?

Link spre comentariu

Pe partea de alimentare una din rezistente si unul din condesatori sunt conectati la masa la ambele capete

:speriat Semnul ala triunghiular reprezinta masa virtuala - capatul marcat astfel la rezistentele de 47K si 22K care polarizeaza intrarile neinversoare ale celor doua amplifuri operationale NU se conecteaza la masa ci la punctul marcat cu acelasi triunghi dintre cele doua rezistente de 22K din alimentare. Conexiunea de masa este marcata cu liniuta orizontala!
Link spre comentariu
Vizitator Tavy_Orlando

I-mi cer scuze pentru greseala mea. Chestia e ca nu ma descurc foarte bine cu OP-Amp si va multumesc pt sfaturi si indrumare. Vreau sa obtin din acest circuit o iesire stereo asa ca am incercat sa combin schema aceasta si schema lui Mikrosha (sumatorul analogic) cu indicatiile de la dumneavoastra din acel topic si intr-un final iata ce a iesit:

Link spre comentariu

In partea dreapta a schemei este gresit! Intrarile neinversoare se conecteaza la masa virtuala - pinii 12 si 10, deci inverseaza pinii 12 si 13, respectiv 9 si 10 intre ei.

Link spre comentariu
Vizitator Tavy_Orlando

Gata postez schema finala, va multumesc pt indrumare domnule Remus. Acum sunt cu un pas mai aproape de finaliarea proiectului.

Link spre comentariu

Pe iesirile amplificatoarelor din dreapta schemei, vei monta cite un condensator de 10uF cu plusul spre pinul de iesire si cu minusul pe borna calda a potentiometrului de volum (10...100k) . Semnalul de iesire il vei culege de la cursorul potentiometrului si masa, pe fiecare canal in parte.

Link spre comentariu

Am spus unde sa conectezi "borna calda" si unde sa conectezi "cursorul". Sint diferite! Potentiometrul are trei terminale:1-terminalul conectat la masa = borna rece.2-terminalul din mijloc = cursorul.3-terminalul din extrema opusa celui de masa, unde se aplica semnalul = borna calda.Din modul cum se conecteaza un potentiometru in circuit si dupa precizarile facute de mine anterior in legatura cu conectarea potentiometrului in circuit, trebuia sa-ti dai seama.

Link spre comentariu
Vizitator Tavy_Orlando

Daca vrei ca sumatorul sa aiba o amplificare mai mare, maresti R2

Aici l-am citat pe domnul Mikrosha in topicul despre "sumatorul analogic" la mine R2 se traduce prin rezistenta de 1K pusa inainte de potentiometru asa ca din cate inteleg eu cred ca cea mai buna solutie e sa pun cate un condesator cu + pe borna calda a potentiometrului (adica cea din partea dreapta in schita facuta de mine) iar de pe borna negativa a condensatoarelor sa am iesirea de semnal. Corect?P.S. Acesta este topicul: viewtopic.php?f=35&t=59764 , dar cred k il cunoasteti destul de bine.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări