Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplificator simplu, cu Integrat


Vizitator SoMax

Postări Recomandate

Vizitator SoMax

salutari la toti...

 

in primul rand, sper sa nu ma injurati prea mult... dar am deschis topicul pt ca nu am gasit nimic care sa ma ajute... sau nu am stiut unde sa caut... daca vreti sa'mi aruncati cateva scheme, sau niste linkuri, va zic saru'mana

 

ma intereseaza o schema simpla de preamplificator de microfon... (ceva de genul: 3 rezistente, 2 condensatori plus integratul, sau, ideal ar fii doar integratul), amplificare mare (80>60> db)

 

...alimentarea sa fie la 1,5 V, maxim 3 V

 

...integratul sa fie ieftin (nimic pretentios, nu vreau super calitate)

...piese putine (sunt un fan al electronicii, dar nu sunt meserias) :smt117

 

utilizare: casca amplificare sunet pt cei cu auz deficitar

 

esec: m'am kinuit cu un LA3220, dar... scoate doar un brum puternic... si, ca detaliu... scanteile sunt destul de mari, cand conectez alimentarea.... (recunosc, nu am avut schita la el, am adaptat alt montaj, la acest CI, eram convins ca ar trebui sa mearga), oricum nu ma mai intereseaza sa continui cu LA3220, sunt sanse mari sa'l fii prajit.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • remus68

    14

  • Spitfire

    4

  • ratza

    2

  • Stefan

    1

Top autori în acest subiect

BC171 are F/f=10db/1kHzBC109, 173, 239 are F/f=4db/30Hz...15kHzBC413, 414 are F/f=3db/30Hz...15kHz2SC733BL si 2SA1815BL au F/f=1db/1kHzIn ce catalog este BC171 un tranzistor cu zgomot redus, ca nici in alea chinezesti nu apare asa?

Link spre comentariu

Cu 2SC1815BL, acum am testat(m-ati pus la treaba, Dl. Remus!).E perfect adevarat ce ziceti dvs., desi era utilizabil si cu BC171B.Pai, ma refeream la BC171B IPRS.Sa puna omul ce-o vrea, asa invata. Macar sa-l construiasca.

Link spre comentariu

Cele mai bune rezultate, verificat in zeci de preamplificatoare de microfon dinamic cu sensibilitate mai buna de 1mVef, le-am obtinut cu tranzistoare 2SCxxx cu terminatia BL (cu cel mai mare factor de amplificare). Cele cu terminatia C de la BC-uri au fost cu cel mai mare factor de amplificare (mai am si citeva exemplare cu terminatie D, BC172D, fabricate de IPRS, cu beta peste 900), dar nu sint silentioase chiar daca au beta mare. Am intilnit BC239C deosebit de silentioase, dar fabricate de Siemens in anii 70'...80' (din recuperari). In "Caleidoscop de electronica" de G.D.Oprescu, se gaseste schema unui "aparat" de incercat si sortat tranzistoare dupa zgomotul propriu - e o schema simpla si accesibila oricui.

Link spre comentariu

Buna idee, Dl.Remus! Schema e in "Hi-Fi ABC", cartile astea doua, "Caleidoscop de Electronica" si "Hi-Fi ABC", ar trebui scanate si puse pe undeva, pacat ca scanerul meu e "panarama"(cum se vede).

Posted Image

Link spre comentariu

Schema e in "Hi-Fi ABC"

:aplauze Asa este! In "Caleidoscop de electronica" e doar adaptarea unui betametru la un multimetru analogic. Am facut incercatorul de zgomot in doua variante - cu tranzistori PNP (GC100) si cu NPN (EFT373). Semnalul il transmit la un mic amplificator-monitor realizat cu un TBA810AS montat in boxa de plastic de la un radio auto LIRA impreuna cu alimentarea de la retea (l-am facut prin 1985 si functioneaza perfect si acum). In continuare ma folosesc de serviciile lui pentru a testa zgomotul tranzistoarelor si pentru a le selectiona inainte de a le monta in etaje audio cu sensibilitate marita.In schema de mai sus, cine are, ar fi bine sa monteze condensatoare nepolarizate in locul electroliticilor, cel putin in intrarea primului etaj.
Link spre comentariu
Vizitator SoMax

wow ! sunt impresionat, nu ma asteptam sa primesc atat de mult suport :aplauze

 

multumesc la toti

 

aparatul se vrea o casca auditiva pt bunicul meu, care are probleme cu auzul...

 

(are una luata dupa recomandarea medicului, dar face probleme)

===================================

 

stefan_ro, mersi mult, crede'ma ca am dat shi eu pe google, mult mai mult de 30 sec :) dar, nu am gasit nimic care sa imi satisfaca cerintele...

 

al 2'lea link, http://electroschematics.com/865/low-vo ... amplifier/ , pare ok, o sa il am in vedere

 

bateriile.. inca nu m'am decis... oscilez intre una R6 sau, la 3 V, 2 mici, pastile de ceas)

=====================

 

remus68, l'am alimentat la vreo 6 V, dar, dintr'un incarcator de nokia :) intre timp, am gasit problema cu ele, tot pe forum.... in skimb, nici dupa ce i'am pus un condensator de 1000 micro, nu s'a skimbat nimic.. (de 4700 nu am acum, acasa)

 

==========================

 

Spitfire, remus68, am si eu cartea... de la un montaj de genul ala, pe care l'am facut acum vreo 8, 10 ani, a plecat ideea sa fac proteza asta auditiva.... montajul merge super, din balcon de la etajul 4, auzeam destul de bine ce se vorbea jos, in fatza blocului.... (mai exact, din Caleidoscop Audio, de George D. Oprescu, pag. 21, o pot scana pt cine doreste, montajul ofera exact ce vreau... dar, eu vreau pe CI si cu cat mai putine piese, pt un volum cat mai mic)

 

===================================

 

deci.... daca mai aveti ceva idei... eu sunt aici :)

 

aveti mai jos scanarea cu montajul de baza, de la care am pornit, care e exact ce vreau... doar ca e pe tranzistori (si, neaparat, sa mearga la 1,5 V, maxim 3)

 

Posted Image

 

iar mai jos, aveti si cealalta pagina, cu continuarea explicatiilor...

 

[attachment=0]EL PreAMP 3 TR 80 Db.rar[/attachment]

Link spre comentariu

Folosesc RC4558P in montaje de doza activa pentru chitara si cu toate ca sint alimentate din baterii 6F22 de 9V, functioneaza foarte bine pina la tensiunea de 3,9V. Eu le-am testat pentru un nivel de 80mV aplicat la intrare, dar vei aplica semnal mai redus, de la microfon si nu e exclus sa functioneze si la tensiune mai mica de alimentare. Cu o jumate din opamp poti face un montaj de amplificator neinversor, iar cu a doua jumatate un repetor sa obtii o impedanta mica de iesire. La 9V consuma 3,7mA iar la 3,9V consumul scade la 2,2mA (cu tot cu adaptorul de masa virtuala pentru polarizarea intrarii neinversoare, realizat cu doua rezistente de 22K si un condensator electrolitic de 100uF). Curentul consumat poate diferi de la un exemplar de integrat la altul, dar nu mai mult de +/-20%.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări