Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Full range cu EW1505+comp34 cer indrumari

ctindex

Postări Recomandate

Ma enerveaza limitarea editului ... In fine.Inca ceva: - oricine doreste sa isi construiasca singur bobinele si nu se descurca cu calculatoarele pt nr. de spire poate sa imi trimita un mp sau sa ma contacteze pe mess si il ajut imediat sa le calculeze in functie de sarma pe care o are si de mosoarele disponibile.La astfel de calcule intrebarile pot fi si pt 3-4 tipuri de sarme sau dimensiuni de mosoare - nu dureaza mai mult de 5 secunde ...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 61
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ctindex

20

• Shambala

11

• CBI

7

• ionescu liviu

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mersi de lamuriri pentru bobinat am un dispozitiv "artizanal" productie proprie cu cu actionare manuala si diametru interior la bobina de 21mm si h variabil de la 20mm-50mm.Ma descurc cu programul de calcul al bobinelor care imi da :nr. de spire ,nr de rinduri/straturi,lungime sirma, in functie de citi mH are bobina si ce grosime are sirma.Am sa revin cu poze cind incep sa lucrez la filtre.LE: Nici o suparare. Am uitat sirma mea e de1,0mm masurata cu sublerul deci astept de la cineva o sirma de 1,5mm dar in 5-6 zile ca e in concediu persoana.Informativ cit costa doua bobine de 1,72mH din sirma de 1,5 la tine?

Link spre comentariu

Stai linistit ca manual bobinez si eu.Nu se justifica nici la mine o masina electrica ...Anuntul de mai sus l-am pus la mai multe posturi pt a fi citit de cat mai multi useri - sper sa nu te superi.

Link spre comentariu

Cu sarma de 1,7mm diam o sa te chinui nitel ... Nu sunt sigur ca 1,2kg vor fi suficiente pt 2 bobine de 1,72mH. Poate ajunge la limita - daca le faci f plate.

Link spre comentariu

Ai avut dreptate nu a ajuns, am facut bobinele cu D=21mm si H=30mm si a iesit de 239,7 spire si 13,6 randuri si eu am pus 255 de spirepe prima si in a doua nu am avur sarma decat pentru 178 spire. Daca stiam imparteam in doua si de cite spire eseau atit le lasam. Daca inadesc sarma si continui bobina se poate sau isi schimba inductanta?

Link spre comentariu

dezizoleaza sarma la capete cu un cutit ceva si lipeste-le cu cositor din belsug intre ele.Sa ai grija sa le petreci cam 1cm una peste alta ca altfel se pot desface daca strangi spirele.In locul acela pui niste varnish,tub termocontractibil,ii arati putin bricheta si infasori mai departe.Nu se intamapla mai nimic,dar o sa difere putin inductanta fata de cealalta,pt ca in locul acela spirele nu se vor alatura bine.Mai adauga si tu 3-4 spire in plus acolo,oricum nu stii nici daca cealalta are exact cat ai vrea daca nu le masoriTrebuia sa incerci sa faci pe un suport cu diametrul interior mai mare ,macar 40mm si mai putin inalt,20mm,de ex,aveai spor mai bine la infasurat primele ture cu sarma groasa si era si mai eficienta dispunerea asa,ma refer ca inductanta finalaEste recomandat chiar sa pui mai multe spire decat iti indica acele calculatoare pt ca nu se poate aseza spirele perfect cu mana pana la ultimul rand.Oricum,chiar daca iti ies putin mai mici,sau cu o dif de 10-15% intre ele,nu o sa auzi/distingi mare diferenta.Si eu optimizez cu acele calculatoare in fctie de necesitati,mai pun cam 15% peste si apoi masor cu aparatul,si mai desfac usor din spire.Un crocodil de la aparat il leg ca capatul de inceput,iar in celalalt bag un ac ascutit bine cu care intep emailul fin de tot

Link spre comentariu

Mersi colegilor pentru sugestii si cind fac rost de sarma am sa continui si a doua bobina pina atunci am sa fac primul filtru ca sa vad diferentele.Cam asa arata bobinele care urmeaza a fi legate cu ata de cusut papuci si bagate in lac :

Posted Image

Link spre comentariu

leaga-le strans cat mai rpd ,ar trebui inainte sa le scoti de pe suportul pe care le rasucesti pt ca se slabesc si scade semnificativ valoarea

in loc de ata merge mai usor cu bride de plastic,si apoi le scufunzi cam de 2 ori in ceva lac,legate cu ceva ca sa poti sa le manevrezi si apoi le lasi 2-3 zile afara,eu le leg de sarma de rufe in afara balconului ca le imbib cu nitrolac si pute de mori icon_axe

Posted Image

Link spre comentariu

Mersi Sambala, oricum nu am sarma ca sa termina doua bobina decit dupa 18 iulie cind vine persoanace mi-a facut rost din concediu .Am sa fac probe cu un filtru pe care nu am inca rezistentele de 18 si 22ohmi dar cred ca merge si fara punandule cand termin si filtrulal doilea.

Link spre comentariu

Am conectat wooferul la filtru si am zis sa il incerc cu un generator de frecvente pe care l-am setat la 4000Hz filtru avind frecventa de taiere la 2200Hz si am ramas surprins ca se auzea acea frecventa.Am oprit generatorul si am pus muzica si se auzea la fel de tare.Fara filtru wooferul areceva mai multe medii/inalte. Nu trebuia sa nu se auda nimic sau cel putin atenuat.Nu inteleg fenomenu si astept lamuriri.

Link spre comentariu

Pai filtrul ala are si el o panta, care creste cu 6dB/octava cu fiecare componenta adaugata. Ex un filtru cu o singura componenta are 6dB/oct, unul cu 2 are 12dB/oct, etc. Ca sa iti taie "tot" peste acea frecventa i'ar trebui cam muuuulte componente. Daca fara filtru wooferul tau are mai multe medii si inalte decat cu, inseamna ca isi face treaba. In general incepi sa "simti" clar ca taie cand filtrul are 18 sau 24dB/oct. In cazul asta insa ar fi necesare doua bobine d'astea mari pe fiecare woofer ceea ce nu renteaza. De asta se folosesc crossoverele active. :limb: Oricum in cazul unui woofer ordinul filtrului nu este atat de important cat este la medie sau la tweeter. Nu poti strica un woofer cu prea multe inalte (doar daca faci microfonie), in schimb poti foarte usor sa arzi sau sa defectezi mecanic o medie sau un tweeter daca le tai prea jos si cu ordin mic. Personal folosesc filtre de ord. 2 pe tweetere si nu am avut probleme, insa sunt taiate destul de sus, pe la 5kHz, pana acolo lucreaza mediile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări