Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioficare în Cart. Pantelimon?


ctepeo

Postări Recomandate

Pe stâlpii de pe latura estică a Şos. Pantelimon din Bucureşti se găseau pe stâlpii ce suştin reţeaua de contact a tramavaielor 2 sau 3 perechi de fire montate pe izolatori ceramici. Erau cumva pentru radioficare?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ctepeo

    2

  • feri.visky

    2

  • puriu

    2

  • marinescug

    1

Top autori în acest subiect

  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 4 luni mai târziu...

In Bucurersti nu am dovezi ca ar fi exista radioficare. Stiu sigur ca in Urziceni era. Se platea la fel ca la un aparat de radio normal.Realizezi ca e o treaba izvorata de la sovietici, pe care Nord Coreea inca o mai foloseste. Faorte probabil mai evoluat tehnologic.Ai cumva o schema a unui "receptor " ?/ era un traf, un comuttator cu mai multye pozitii si un reostat/potentiometru. In scoal amea erau folosite pentru "lectorat cu parintii". Recita plictisita directoarea.Tipul repectiv de calbluri pe izolatoare ceramice puta fi folosit si la comunicatii pe curenti purtatori.

Link spre comentariu

radioficare a existat in Bucuresti. radioficarea de pe partea de nord (cartierul Baneasa, Floreasca, etc.) aveau centru de emisie la piata Dorobanti, intr-o cladire situata in scuarul unde opreau autobuzele. am auzit pe multi spunand ca la reteua de radioficare se facea numai propaganda politica. nu este adevarat, se trnasmitea mai ales programul 1 al radiodifuziunii. asta sunt perfect sigur pentru ca bunica mea a avut asa ceva.

Link spre comentariu

In Damaroaia, Bucurestii Noi, zona Chibrit-1 Mai-Piata Domenii a existat radioficare pana in 1992.Statiile de radioficare erau pe tuburi, amplasate la parterul cate unei case nationalizate, pe fereastra se puteau zari borcanele(fara ghilimele) inrosite...nici pomeneala de "doar propaganda' cand eram mic ascultam seara "Teatru Radiofonic", iar sambata era o emisiune de umor de te prapadeai de ras, duminica difuzau ultimele slagare internationale...din ce mi-aduc aminte costa 25 lei/luna abonamentul la radioficare. Fata de radioreceptor, avea avantajul ca nu se defecta niciodata.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Stiu ca e cam vechi topicul dar intru pe el ca sa va spun ca la mine in oras a existat radioficare si acum recent, mai precis prin 2005 cand un fost viceprimar a avut ideea asta si a tras de-a lungul strazii principale retea de radioficare din care a alimentat vre-o 6 difuzoare de exterior, din acelea care se folosesc pe stadion. Ma ocupam de o retea de cartier la vremea respectiva si trageam cabluri de internet pe langa firele de radioficare. Ideea respectiva nu a prins chiar au fost reclamatii din partea locuitorilor care nu simteau nevoia sa se delecteze cu programele primariei.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Radioficare a existat şi în cartierul Militari, chiar avea o babă de la parterul blocului meu un difuzor tras în casă, la care zumzăia toată ziua Radio Bucureşti. Femeia a murit prin 1995 şi tot cam atunci s-a desfinţat şi reţeaua, staţia de emisie pe lămpi era într-o clădire cu parter din spatele blocurilor, între Piaţa Gorjului şi Piaţa Veteranilor. Era acolo şi un fel de bază ptr echipele de revizie telefoane. Firele erau subţiri şi prinse pe stîlpi de lemn în general, cîte 2 cu izolatori de sticlă verde.Pe lîngă asta. existau reţele locale în întreprinderi, institute... Pe ampliful uneia a ajuns să cînte o formaţie de amatori la Cîntarea României, faza pe sector. N-am reuşit să-mi bag ochii în ea.Am lucrat într-o perioadă prin anii 90 în zona Luică, pe Şos. Giurgiului şi în clădirea respectivă era radioficare locală, doar că fostul amplif pe lămpi fusese măcelărit şi înlocuit pe acelaşi şasiu cu unul cu 2N3055. Mergea totuşi non-stop, de ani întregi.Ca o curiozitate, la poşta Dr Taberei exista un amplif pe lămpi cu care se făceau anunţurile, bîzîia mereu în aşteptare. La fel, mai existau la metrou. :rade:

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Dzeule mare, cat m-au starnit cele citite..Nu mai stiu cand, dar sigur pana in 1990, intr-o zi, cand asteptam in statia RATB din Pta Dorobanti, am vazut si eu casuta aia de care vorbeam. Mirat de lumina ce izvora din ea, am intrebat si atunci am aflat de statia de radioficare...In 1979, and eram elev la Liceul Electronica, la orele de practica, faceam subansamble pt potentiometrii de radioficare. Aveam norma si luam note in functie de cantitatea si calitatea executiei...Iar unul dintre primele mele radiouri a fost facut folosind cutia si difuzorul de radioficare..Apoi ca sa nu mai muncesc de fiecare data, mi-am bagat in cutie un mic amplificator audio.. Iar pe ea am pus un traf din care alimentam redresorul si filtrajul..Aveam si o cupla ca sa pot lega doar difuzorul, evident printre-un cond de cativa mii de uF, ca daca gresesc sa nu mi-l ard, de' o fursem de cateva ori..Si un comutator ca sa bag un circuit de preamplificare..Cred ca mai am si acum montajul respectiv. Cu gaura facuta pt un VUmetru, dar cum (atunci) nu am gasit LED-uri dreptunghiulare, am pus cutia de o parte ...Si asa a ramas, de cel putin ..nu mai stiu cati ani...Maine la job o sa ma interesez la aia mai batrani, hi, hi, (zise bobocul de 48+)..sa vedem ce imi mai povestesc de cum era la ei la tara, etc..

Link spre comentariu

Inainte de `89 existau retele de radioficare in toate orasele tarii ce erau impanzite cu fire pe care era transmis semnal de audiofrecventa la 30 volti. Intre stalp si fiecare casa exista un tub rotund de bachelita in care era o rezistenta de 0,5 W turnata in smoala ce se ardea la un scurt pentru protectia retelei. Nu-mi amintesc sa fi auzit vreo propaganda pe radioficare. La noi in Craiova se transmitea programul 1 al Radiodifuziunii Romane combinat cu Radio Craiova (cand avea program). In cartierele de case era foarte raspandita radioficarea. La oricine mergeam in casa, difuzorul era vesnic pornit. Cred ca si Bucurestiul era radioficat in totalitate nu numai cartierul Pantelimon.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Radioficarea a existat in toate orasele si comunele incepand din anii '50. Se transmitea in permanenta programul 1 al Radiodifuziunii Romane si, cateva ore pe zi, un program local. A disparut treptat, pe masura ce s-a redus numarul abonatilor. Era o varianta ieftina la achzitionarea unui aparat de radio sau a unui televizor. Abonamentul costa la un moment dat 20 lei pe luna la radioficare, 30 lei la radio si 45 lei la televiziune. Erau timbre de culori diferite ce se lipeau in fiecare luna intr-un carnetel. Receptorul era o cutie agatata pe perete si continea un difuzor, un transformator coborator de tensiune si un potentiometru. Difuzorul era la inceput unul mare si bun de 0,25 W, iar in ultima vreme unul mic si prost de 3 W. Potentiometrul, bobinat, a fost mai intai cu comutator, apoi cu parghie orizontala, iar la urma rotativ. Initial cutia era mai mare si din placaj, iar la sfarsit una mica si plata din plastic.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

radioficare....... m-a cuprins nostalgiaLa bunici la tara aveam difuzor de radioficare si bunicul il tinea tot timpul pornit.Ca sa ascultam si noi in alta casa prin care treceau firele de «difuzor» trebuia sa introducem un ac intr-un fir din cele doua iar o vergea metalica (mai precis o inglita) sa o introducem in pamant in camara (acolo nu aveam dusumea). Daca conectam direct un difuzor la fire nu se mai auzea tare la bunici difuzorul si ii chema pe cei de la statie sa vada ce se intampla.Tipul care se ocupa de radioficare (nu mai stiu daca postasul) venea cel mai tarziu in ziua urmatoare nu ca cei de la cablu din ziua de azi dupa cateva zile.Din ultimul difuzor de radioficare avut la tara am facut o sonerie de apartament cu melodii. Montajul electronic a fost recuperat dintr-un breloc cu opt melodii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări