Vizitator teo82 Postat Aprilie 20, 2010 Partajează Postat Aprilie 20, 2010 Salut,imi poate da cineva schema celui mai simplu (si ieftin ) circuit de iluminat noaptea.Sa nu fie cu senzor de prezenta, ci doar sa pot alimenta doar noaptea un bec la 220 V / 3WMultumesc anticipat Link spre comentariu
Spitfire Postat Aprilie 20, 2010 Partajează Postat Aprilie 20, 2010 Mai bine cumperi(sau faci) un "becoled" care consuma maxim 1W, si-l lasi aprins non-stop. Link spre comentariu
Vizitator teo82 Postat Aprilie 20, 2010 Partajează Postat Aprilie 20, 2010 La un atfel de "becoled" chiar vreau sa il folosesc. Stiu ca pentru 1W sau 3W nu prea se merita, consumul lunar e nesemnificativ insa e destul de enervant sa tot treci pe langa un bec care sta tot timpul aprins... Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Aprilie 20, 2010 Partajează Postat Aprilie 20, 2010 Cateva variante: o priza programabila sau sa arunci o privire aici viewtopic.php?f=41&t=52685 sau aici http://www.solocarputer.com/public/atta ... ar_171.gif sau aici http://www.ikkaro.com/files/roobre/45/Crepuscular.png . Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Aprilie 20, 2010 Partajează Postat Aprilie 20, 2010 teo82 scrie :"sa pot alimenta doar noaptea un bec la 220 V / 3W"N-am inteles ce fel de bec, cu incandescenta ?N-am prea vazut becuri de 3 W cu filament alimentate la 220 V.Exista becuri de 220V/3W cu soclu E27, cu 42-48 leduri,care echivaleaza in luminozitate cu un bec incandescent de 30 W si nu sunt tocmai ieftine (60-70 lei).Daca vrei bec clasic, de ce nu folosesti un bec tip auto (de 12 V sau 24 V de 2-5 W si un mic transformator ? Link spre comentariu
bogdan_ Postat Aprilie 20, 2010 Partajează Postat Aprilie 20, 2010 uite aici ceva pentru tine: http://www.redcircuits.com/Page73.htm Probabil ca poti scapa de puntea aia redresoare daca adaptezi circuitul sa functioneze pe triac. Totusi cred ca doar piesele te costa mai mult decat o lampa cumparata. Eventual poti cumpara o lampa care face ce vrei tu si inlocui becul cu un becoled. Succes! Link spre comentariu
gogutu Postat Aprilie 21, 2010 Partajează Postat Aprilie 21, 2010 nu va suparati ca ma bag si eu dar poate omul vrea sa si-l faca singur chiar daca il costa mai mult are satisfactia ca a realizat ceava cu mana lui.mrs pt intelegere Link spre comentariu
Vizitator munteanu98 Postat Iunie 8, 2010 Partajează Postat Iunie 8, 2010 Cum se poate utiliza o lampa solara de gradina pentru a aprinde un bec eventual ce fel de automatizare ar trebui. Exista vreun releu care se poate monta in locul ledului de la lampa care sa poata aprinde un bec economic 15-20W. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Iunie 8, 2010 Partajează Postat Iunie 8, 2010 Daca vrei sa folosesti lampa solara de gradina fara nici o modificare, atunci in locul led-ului pune un optotriac gen moc 3032 care va comanda acel bec de la reteaua de 220 volti. Daca vrei sa transformi lampa in releu crepuscular atunci trebuie sa faci un dispozitiv de alimentare http://www.daycounter.com/Circuits/Tran ... lies.phtml ,figura 2, din reteaua de 220v. Varianta pe care as recomanda-o este ca sa incerci sa pui optotriacul (comanda) in serie cu led-ul lampii solare. Asa vei avea si functionalitatea estetica initiala ( cu mascarea firelor de 22o volti, 3 la numar - nul, alimentare circuit si comanda bec cu becul legat la faza, cu alimentatorul descris mai sus ) a lampii pe langa comanda luminilor de veghe. Atentie ca lumina becurilor sa nu cada pe celula solara. In locul acumulatorului pui 2 diode 1n4007 in serie, polarizare directa pentru a avea cadere de tensiune de aproximativ 1,4 volti. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 8, 2010 Partajează Postat Iunie 8, 2010 Vezi ca desi nu s-a specificat clar, dupa MOC2032 trebuie sa pui mai departe un triac. Mi se pare prea mare complicare sa folosesti lampa sa comande un releu sa comande un bec.... poti folosi dicrect un circuit care sa aprinda becul la intuneric alimentat de la 220V.Si o sa te las sa cauti tu pe google pentru ca e plin internetul de astfel de circuite. Link spre comentariu
Vizitator munteanu98 Postat Iunie 8, 2010 Partajează Postat Iunie 8, 2010 Poate sunt circuite insa nu am gasit niciunul care sa coste sub 5-10 lei cat e o lampa solara de gradina. Nu pot comanda direct un triac? (in serie cu led-ul lampii?) ceva scheme sau sugestii de componente? Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 8, 2010 Partajează Postat Iunie 8, 2010 Faci comparatia prost pentru ca tu presupui ca lampa ai contine tot ce iti trebuie ca sa faci circuitul. De fapt cam tot ce ai putea folosi din lampa aia ar fi celula solara pe post de comutator. Uiti ca pe langa lampa trebuie sa adaugi de exemplu un triac pentru comanda, care s-ar gasi si in celalalt circuit. Uite, mura in gura: http://www.radiolocman.com/shem/schemat ... l?di=56277 Si nu te costa asa de mult. Va trebui sa il adaptezi tu pentru 220V. Probabil sa folosesti si alt tip de triac. Exemplu: BT136 e usurel de gasit la noi. Mai simplu de atat nu cred ca se poate. Link spre comentariu
Vizitator munteanu98 Postat Iunie 9, 2010 Partajează Postat Iunie 9, 2010 Scuze pt insistenta, insa fiind novice tot nu stiu cum sa fac. Am gasit BT134, insa dupa indelungi cautari (datasheet, applications, etc) tot nu stiu cum as putea sa comand cu el becul. Ce schema as putea folosi, cum reglez sensibilitatea, ce fotodioda sa folosesc, etc. Mi-ar prinde bine ceva sugestii si scheme. Multumesc! Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Iunie 10, 2010 Partajează Postat Iunie 10, 2010 Nu cred ca este bun in circuitul din link-ul acela din 2 motive. Primul ar fi ca nu are incorporat diac si al doilea este ca necesita un curent mare de poarta de 8-16 mA fata de cativa mA la cat rezista la 36 V fotorezistenta din schema (este fotorezistenta si nu fotodioda sau celula solara). Triacul din schema aceea este special pentru aplicatii de genul acesta datorita curentului mic de poarta ( 2 mA) http://www.littelfuse.com/products/Swit ... 004LT.html . Daca vrei sa faci un circuit simplu cu triacul tau la cei 16 mA necesari comenzii pe poarta nu va fi prea economic. In loc de fotorezistenta pentru triacul tau, ar merge o combinatie fototranzistor + o punte redresoare (FT in diagonala + - si cealalta diagonala de alternativ va fi iesirea, e doar o idee). Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Iunie 11, 2010 Partajează Postat Iunie 11, 2010 Am gasit ceva care foloseste un triac ca al tau. Arunca o privire aici http://www.ekt2.com/_files/91%20GE139.pdf . Schema e ceva mai complicata dar cred ca functioneaza cu triacul pe care il ai. Foloseste o fotorezistenta, ca in schema originala, si are reglaj de sensibilitate. Referitor la a folosi o lampa de gradina pentru a comanda un triac din acela se poate face. Problema este ca montajul lampii de gradina sa poata da amperajul cerut de poarta triacului (minim 8 mA). Dar atentie foarte mare pentru ca in acest caz montajul va fi conectat la retea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum