Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamp pe tuburi nu se pupa cu LM3886T


DarthVader

Postări Recomandate

Salut. Acu vreo 2 saptamani mi-am construit un amplificator care la intrare are un preamp pe tuburi E88CC (schema in link mai jos) si la iesire cate un LM3886T(schema din poza atasata) pe canal. Initial, inainte sa-mi vina lampile am montat doar LM-urile, un pot de 20K stereo la intrare si alimentarea +27 -22 tensiuni alternative(sa nu-i sariti in cap ca nu e simetrica ca nu am avut alt traf). De la placa LM-urilor pana la sursa masa pleaca pe mai multe cai si intre aceleasi doua puncte :jytuiyu (da stiu ce inseamna astea dar nu stiam de bucle de masa atunci dar cititi mai departe). Dupa ce am terminat de conectat placutele cu lm-urile, l-am testat si nu avea nici un brrum, nici un noise suspect, nimic, si putere cat incape, ca la piesele cu bass puternic zguduia bine boxele. Pana aici totul e frumos. La pre-ul pe lampi, am folosit ca si anodica doar 30V dupa ce am experimentat mai demult si urechile mele au fost multumite de sunet, insa nu am modificat schema ca la lampi nu ma pricep nu stiu cat de bine(le inteleg cum functioneaza dar nu inteleg bine rolul componentelor externe la schema). Am pus pre-ul pe lampi dupa potentiometrul de intrare, legat deci direct la intrarile LM-urilor. Evident ca era gain-ul mult mai mare, potentiometrul la un sfert si deja suna muuult mai tare ca si fara lampi, insa acuma avea brrrum destul de deranjant in boxe cand dadeam un pic mai tare volumul. Si cand ajungeam pe la jumate BRUSC incepea sa scoata un tziuit pe iesire foarte similar celui de microfonie, plus o tensiune continua care inca nu am masurat-o dar membranele pleaca vizibil in fatza. Am pus dupa asta inca un potentiometru de 20K stereo intre pre-ul pe lampi si integrate sa reduc nivelul de semnal. Daca il tin pe asta la nivel mic brrumul nu ii audibil dar is obligat sa il dau tare daca dau si pot-ul de intrare tare pentru ca daca nu, apare iar acel tziuit. Si inca ceva, intra mult mai repede in clipping (cam la jumate volum ca si cand era cu LM-urile, cand boxele intrau in clipping inaintea ampului), clipping care cred ca e din amp nu din boxe ca membranele nu fac cursa prea mare, si la bass la volum mai mare (Fara sa ajunga in clipping) are un clickuit peste sunet, chiar daca sunetul nu pare distorsionat in spatele clickului. Ca sursa pt tensiunea anodica este o punte redresoare, un cond de 4700uF si o dioda zenner de 37V in serie cu 1k rezistenta. Tensiunea care o scoate puntea ii 41V, si anodica ii luata de pe zenner. Filamentele is alimentate la curent alternativ. Ma scuzati daca e prea lung post-ul sau daca m-am exprimat prost pe undeva, va rog sa-mi spuneti si dau explicatii suplimentare numa sa ma ajutati sa-i dau de capat odata, sa stiu daca sa-mi fac chef si sa ma bag in ea din nou, sa scap de buclele alea de masa pt inceput (desi numa cu LM-urile, cu tot cu bucle mergea bine).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • DarthVader

    8

  • ratza

    4

  • zal

    3

  • danzup

    3

Top autori în acest subiect

1. Nu apare legătura către schema preului.

2. N-am înţeles cum ai alimentat integratul, tensiunile nu sînt egale? De ce nu întrebi ca să afli cum scoţi tensiuni egale dintr-un traf cu secundare diferite?

3. Preul se montează, de regulă, înaintea puţometrului de volum, din mai multe motive, unul l-ai descoperit singur.

4. Caută amplifurile tip ''gainclone'' (sînt mai multe variante, uite una aici: http://www.customanalogue.com/diytubegainclone/index.htm), sau cel făcut de ratza http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=205&t=46339.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

amplificatorul intra in clipping pentru ca etajul cu lampa amplifica prea mult semnalul de atac al finalului cu LMLM este destul de sensibil si poate fi atacat direct din CDpersonal nu vad rostul "preamplificatorului cu lampa"probabil esti sub influenta internetului si crezi in urmatoarea propozitie "lampa imoaie,da caldura,stralucire sunetului, il face mai bla bla bla"intre cursorul putometrului si intrarea integratului se pune un condensator,in schema ta nu este figurat

Link spre comentariu

Scuzati, am uitat linkul :jytuiyu

http://diyaudioprojects.com/Schematics/ ... lifier.htm

 

Poi influenta sau nu, dupa ce am pus etajul pe tuburi s-a schimbat sunetul, da e mai cald, nu prea as vrea sa renunt la ele. Deci voi ziceti sa las doar un singur potentiometru de volum intre pre si integrate? Ca deocamdata am doua, unul global, inainte de pre si unul intre pre si integrat, si cand dau tare ala global, si ala dintre ele mai incet tziuie ca microfonia.

Cam de cat sa fie condesatorul acela dintre cursor si integrat? 1u poliester ii ok?(totusi pre-ul pe lampi are condesator de iesire 1u poliester, nu ajunge ala?)

 

PS: cum pot reduce tare gain-ul etajului pe lampi, ca sa nu mai amplifice semnalul asa tare?

PS2: Care ii problema ca nu-s egale tensiunile de alimentare? Atata vreme cat amplitudinea semnalului de iesire nu sare de valoarea tensiunii mai mici nu vad ce problema ar fi. Tensiunile is +22AC si -27AC

Link spre comentariu

:nebunrau:

''+22AC si -27AC'', se pare că nu faci diferenţă între o tensiune continuă şi una alternativă.

Ca să faci o treabă bună, înseriază cele 2 secundare corect şi foloseşti o singură punte de diode, aşa vei obţine tensiuni egale, la valoarea tens redresate a secundarului mai mare (+/-27Vcc), dar în sarcină va scădea spre valoarea media a celor 2 tensiuni, undeva pe la +/-24Vcc.

 

Treizeci şi ceva de volţi ptr Uanodică e prea puţin, chiar şi ptr ECC88, mai ales în acea configuraţie.

Link spre comentariu

Ba da fac diferenta, in primul post scrisesem invers tensiunile, si da stiu ca am scris gresit, dar vroiam sa zicca 22VAC pe alimentarea pozitiva si 27VAC pe aia negativa. Redresarea ii cu doua punti si ground intre ele. Nu mai stiu cat e dupa redresare, banuiesc ca 22Vac*1.4 minus drop-ul pe diode si la fel si la 27. Dar totusi, ce are daca nu-s egale? Am rulat E88CC si la 12V anodica si era ok. Ce are daca is numa 37V?Am incercat si 110V pe anod si mai mult imi place cum suna cu tensiune mica. Totusi n-ai zis cum sa rezolv problema cu tziuitul.

Link spre comentariu

Pune divizor rezistiv pe intrare la preu sau la amp, la care iti amplifica prea tare.Nu mai trebuie sa pui condensator, daca are preul pe iesire.Totusi 1u e cam mic, o sa taie putin din frecventele foarte joase

Link spre comentariu

Nici mie nu mi-a mers cu SRPP, exact ca şi ţie. În clipa în care l-am conectat la LM-uri a început să oscileze ca toţi dracii. Eu am renunţat la el definitiv. Lampa cu lampa, semiconductorul cu semiconductorul.

Link spre comentariu

Nu prea am avut de a face cu tuburile,dar primul lucru care l-as face ar fi sa cobor gainul la lm.La urma daca zal zice ca Uanodică este prea mica,asa e si trebuie remediat..posibil ca impendanta de iesire sa fie afectata.O magarie ca sa scapi de el este sa pui iesirea la masa cu un semireglabil de 10k maxim,rotesti de el pana dispare bruiajul.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

cum am mai spus nu vad rolul acelui srpp !intre cursor si intrarea integratului se pune condensator,cuplat galvanic creaza probleme,se poate verificasa nu mai aibe probleme de neadaptare a impedantelor trebuia sa puna si un repetor catodic dar cred ca este un pic cam mult.....

Link spre comentariu

Rolul acelui SRPP ii sa schimbe un pic nuanta sunetului. Plus ca da bine sa am doua lampi sus pe carcasa:D. Oricum nu vreau sa renunt la el. Cathode follower se numeste acel repetor de care ziceti? Daca trebuie il fac, nu conteaza cat de complicat ar fi. Condensatorul de 1u nu pare sa taie nimic, oricum boxele sub 55Hz nu mai raspund liniar si nu am nevoie de bass neaparat mai jos. In schema initiala erau 100nano condensatorii de iesire si am pus eu 1u ca la aia se simtea ca pierde din bass.

Link spre comentariu

Gain 10dB asta inseamna radical din 10 adica 3.16, deci gain de 4. Dar, presupunand ca ii reduc gain-u la 4 (adica pun de 3k rezistenta pe feedback), duce lm-ul semnalul mare la intrare care vine din lampi? Nu are problema cu supramodularea intrarii?

Link spre comentariu

Poi atunci inseamna ca e buna solutia mea initiala cu doua potentiometre, unul la intrarea mare inainte si de pre, si unul intre pre si LM-uri. Si totusi am problema care am descris-o initial. Chiar nu se poate face nimic sa se pupe pre-ul cu LM-urile?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări