Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop JDR Model 3500

piratu2ro

Postări Recomandate

Am primit acest osciloscop si vreau sa il fac functional.Defectele vizibile pana acum fara sa fie alimentat:-potentiometre lipsa pe panoul frontal: (care nu stiu daca sunt lin sau log ca pe schema nu se specifica)Intensity: conform schemei este de 50k iar in urma masuratorilor mele pe placuta ramasa intraga a acestuia se pare sa fie lin.Focus: acesta pe schema este de 2M aici nus daca e lin sau log pt ca nu am mai rasit nimik.Trace rotator: pe schema este 50k (lin sau log??) dar acesta are un locas mai special pe panoul frontal iar in urma unor cautari mai amanuntite pe internet am vazut la alte osciloscoape ca este un potentiometru care se regleaza cu surubelnita si cred ca e pos sa fie multitura.Hold OFF: conform schemei este 50k dar la fel nu este specificat lin sau logPosition; Pull 5x Mag: asta pe schema e de 20k iar in urma masurari la ce a mai ramas din el am constatat ca e tot lin, dar spre deosebire de restu asta mai are si un intrerupator atasat (cred ca pt intrerupator sa tragea si si apasa pe potentiometru).Cam astea ar fi componentele lipsa de pe panoul frontal.In interior pare sa fie totul in regula mai putin la partea de alimentare unde cineva ii pusese niste rez, cond si tr de alte valori decat cele mentionate pe schema,, am schimbat cond si rez conform schemei iar la tr tre sa cumpar tr pe care nu ii am este vb de 2sc2238 si 2sc1885 care din cate am vaz nu prea se gasesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• piratu2ro

12

• CIBY2

3

• misuraelectronic

3

• Spitfire

1

potentiometrii , dupa parerea mea , ar trebui sa fie liniari...nu prea am intilnit variatie logaritmica la astfel de aparate de masura...! evident , incercati sa montati unii de cea mai buna calitate --- exclus chinezarii --- daca tot vreti sa faceti ceva de calitate...!2sc1885 admite si echivalenti....de exemplu...2SC2362K, 2SC2631..2632, 2SC3800...!2megohmi ii faceti din 2 de 1megohm puse in serie...!

Link spre comentariu

@ domnul spitfire...!de data aceasta nu aveti dreptate...! de fabricat , se fabrica toata gama de potentiometre de catre marii fabricanti consacrati...! problema cu adevarat nasoala este ca marile retele / magazine / depozite de distributie de componente electronice din lume nu prea le comanda acelor mari fabricanti ceea ce se cauta mai rar...si automat , nici nu prea mai fac stocuri mari de asa ceva...!

Link spre comentariu

aaaaa....pai , in acest caz puteti folosi un potentiometru de 2,2 megohmi...! de 2megohmi este mai greu de gasit si mai este si foarte scump pe linga toate...!

Link spre comentariu

Revin cu o intrebare, m-am apucat sa fac reglajele de ajustare conform indicatiilor date de producator. Am reusit sa le aduc la valorile normal dar am de reglat o tensinue 1.5KV iar aparatul meu nu 1000v :cry: , cum ma sfatuti sa fac acest reglaj??? Si apropo de tranzistorii pusi de mine astep niste pareri, ca se cam incalzesc putin iar stabilizatorii aia de tens sunt cam fierbinti si nu stiu daca e de la tranz aia pusi de mine sau ca nu am reusit sa reglez inca toate tensiunile conform manualului de instructiuni.

Link spre comentariu

Ne intanim si aici.Pentru masuratoare utilizeaza un divizor rezistiv 1/10, din doua rezistente de 900 si 100 kohmi. Acesta este cazul cel mai simplu, fara a tine cont de impedanta aparatului, iar abaterile cred ca se incadreaza in maxim 5%. Oricum tubul functioneaza cu tensiune anodica in limite de variatie mai mari decat abaterile ce ti le da ap. de masura "tunat".

Link spre comentariu

Multumesc mult domnului Titi. Am schimbat condensatorii de 1micro de pe iesirile stabilizarorilor si nu se mai incalzesc adica sunt calduti dar e normal sa se incalzeasca putin. Acum cand stabilizatorii sunt reci am constata ca Q8 care este un D401 se incalzeste si el destul de rau (pana acum incalzinduse toti cei de pe radiator erea mai greu de stabilit care se incalzea mai rau).Potentiometrul de la intensity nu face nimik am incercat sa il scot de tot si e ca si nu am observat nici o schimbare iar cel de la focus cand il duc aproape de maxim imi scapa inalta pe undeva (nu am reusit sa vad pe unde), mentionez ca negasind de 2M am pus 2.2M.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări