Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transceiver VOLNA

SirRoger

Postări Recomandate

• Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• SirRoger

11

• MiniTehnicus

3

• Yo4You

2

• walldemar

2

Top autori în acest subiect

Vizitator

Se pare ca scala electronica afiseaza purtatoarea suprimata si nu frecventa de lucru. Am discutat cu radioamatori care cunosc statia care mi-au confirmat acest lucru. Scala electronica e cu circuite logice. Daca era cu microcontroler se mai putea umbla in soft. Asta e. ....

Este exact invers.

La trx-urile comerciale de amator ca si la cele profesionale frecventa indicata reprezinta frecventa purtatorului (suprimat).

Probabil scala digitala de la Volna indica frecventa centrala a benzii emise/receptionate: "calculul" frecventei afisate tine cont de valoarea frecventei centrale a filtrului SSB (500kHz) si nu de frecventele purtatorilor (498,5 respectiv 501,5 kHz, sau care or fi ei...). Daca purtatorii sunt simetrici fata de frecventa centrala specificata a filtrului (ce reprezinta chiar valoarea FI "programata" in scala), atunci decalajul este egal cu jumatate din diferenta de frecventa dintre purtatorii USB-LSB.

Link spre comentariu

La pretul potrivit se poate orice...Eu as fi multumit cu modulele PCe-1 si PCe-2...Plus un S-metru original...Cine a "matracalit-o" ,l-a schimbat cu un VU-metru de Majak-205...

Link spre comentariu

Se pare ca scala electronica afiseaza purtatoarea suprimata si nu frecventa de lucru. Am discutat cu radioamatori care cunosc statia care mi-au confirmat acest lucru. Scala electronica e cu circuite logice. Daca era cu microcontroler se mai putea umbla in soft. Asta e. ....

Este exact invers.

La trx-urile comerciale de amator ca si la cele profesionale frecventa indicata reprezinta frecventa purtatorului (suprimat).

Probabil scala digitala de la Volna indica frecventa centrala a benzii emise/receptionate: "calculul" frecventei afisate tine cont de valoarea frecventei centrale a filtrului SSB (500kHz) si nu de frecventele purtatorilor (498,5 respectiv 501,5 kHz, sau care or fi ei...). Daca purtatorii sunt simetrici fata de frecventa centrala specificata a filtrului (ce reprezinta chiar valoarea FI "programata" in scala), atunci decalajul este egal cu jumatate din diferenta de frecventa dintre purtatorii USB-LSB.

Perfect adevarat! Merci nea Traian pentru detaliere!

Ma gandesc si acum la faptul ca am incercat cu disperare sa ,,trag" scala pe semnalul receptionat.... :ras:

Decalajul acum este intre 1,5-1,6khz; deci e ok.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări