Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ce pot face cu un transformator de UPS de 2kw?

Postări Recomandate

• Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator crissvalicos

Daca vrei sa le dai pune dimensiunile fizice si tipul UPS-ului de unde le-ai scos.Daca nu le dai: trafurile din UPS-uri pot fi folosite invers, adica iesirea (care este pt. 220V uzual) devine primar, iar infasurarea cu sarma groasa - secundar.In principiu, secundarul de la astfel de trafuri dau o tensiune apropiata de valoarea tensiunii acumulatorilor folositi in UPS, iar puterea este cam cat este puterea UPS-ului.

Link spre comentariu

am sa le masor, stiu ca pot fi folosite ca transformatoare coboratoare de tensiune. dar daca un secundar au 12v ce naiba sa fac cu ele. ar mai fi o sansa cum am scris mai sus sa fac din cele 10sarme puse in paralele o tensiune mai mare.revin cu valori ale tensiunilor, sunt din ups-uri BestUPS de 2200va.

Link spre comentariu

pai, am 2 bucati, unul are o infasurare de 26v, dar poate fi scazuta pana la 23 (in primar are 2 infasurari, daca le inseriez scade tensiunea in sec.); iar al 2-lea are 3 infasurari a cate 26V sau 23 ca si celalalt. ca si curent, nu stiu exact cat scot, dar poate ma lamureste cineva din poze.cel mare are 12kg celalalt are 10.Multumesc!

Link spre comentariu

Cred ca scoate in jur de 35-40A fiecare. Trebuie vazut daca se poate modifica ceva la conductorii pusi in paralel, pt a creste tensiunea si a scadea curentul. Sau puse secundarele de la ambele in serie, sa rezulte 46-50V, se poate suda cu electrozi f subtiri. Cred ca maxim 2mm.

Link spre comentariu

Pe langa lungimea pachetului de tole de aprox. 16 cm (probabil 16.2 cm) care ar da o latime a tolei in miez de 5.4 cm mai trebuie masurata si grosimea pachetului de tole. Grosimea inmultita cu 5.4 cm iti da sectiunea miezului. Valoarea asta ridicata la patrat iti da puterea transformatorului. Dar oricum, in general trafo de UPS sunt intodeauna subdimensionate fata de puterea UPS-ului pt ca un UPS trebuie sa functioneze doar putin timp, deci trafo nu ajunge sa se incalzeasca prea mult. Cand il folosesti invers, alimentand cu 220V trebuie sa ti cont de puterea rezultata din pachetul de tole, si grosimea conductorului in secundar pt a sti ce amperaj poate sa-ti dea. La trafo acesta conductorul din secundar nu este masiv, deci trebuie sa masori un fir sa ii calculezi sectiunea si sa inmultesti cu numarul de fire din pachet, afland astfel sectiunea totala (in mm2). Sectiunea totala trebuie inmultita cu valoarea densitatii de curent pe mm2, care in functie de aplicatia unde este folosit trafo, poate fi intre 2-3A/mm2. Astfel ai aflat cat curent poate sa suporte secundarul. Deabea atunci ai o idee cam ce poate trafo.Succes la masuratori.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator

pai, am 2 bucati, unul are o infasurare de 26v, dar poate fi scazuta pana la 23 (in primar are 2 infasurari, daca le inseriez scade tensiunea in sec.); iar al 2-lea are 3 infasurari a cate 26V sau 23 ca si celalalt. ca si curent, nu stiu exact cat scot, dar poate ma lamureste cineva din poze....

Scoate daca poti o tola "I" si masoara grosimea cu un subler. Apoi analizeaz-o cu atentie si spune-ne daca la prima vedere pare a fi din FeSi, sau este un alt material. Ar fi foarte util de identificat materialul. Din pacate cred ca codurile inscrise sunt chinezesti si deci acest lucru ar fi practic imposibil.

...Dar oricum, in general trafo de UPS sunt intodeauna subdimensionate fata de puterea UPS-ului pt ca un UPS trebuie sa functioneze doar putin timp, deci trafo nu ajunge sa se incalzeasca prea mult...

Din pozele postate se poate remarca lipsa flanselor la carcase si bobinajul cu interstitiu de aerisire. Asemenea trafuri se subdimensioneaza pe baza unui calcul termic detaliat si temperatura maxima suportata poate fi cu 15...20 grade mai mare decat la trafurile cu bobinaj normal. La un traf de alimentare normal diferenta de temperatura disipata este de regula de 35 grade Celsius, adica 25 (temperatura initiala) plus 35 ar insemna ca lucreaza pe la 60 grade. La un traf optimizat termic aceasta temperatura poate ajunge deci la 80 grade Celsius. Un asemenea traf, am intr-un aparat de sudura clasic produs in Italia si cu tot cu carcasa nu cantareste mai mult de 10 kg. De aceea, banuiesc ca in afara de constructia optimizata d.p.d.v. termic se mai folosesc si materiale speciale care suporta inductii sporite (1,8...2 T) De asemenea fiind subdimensionat nici sectiunea conductorilor de bobinaj nu se calculeaza cu o densitate de curent normala 2...3 A/mm^2 ci cu densitati mult mai mari - putand ajunge la 7...8 A/mm^2 sau chiar mai mult.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări