Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfaturi Licenta in Electronica sectia Telecom

Vizitator Cri5ti

Postări Recomandate

Vizitator Cri5ti

Schema propusa de profesor este un demonstrator de GPS diferential. La inceput a zis ca ma ajuta atat cu documentatia cat si cu partea practica, dar se pare ca m-a lasat balta chiar acum cu cateva materiale de tradus din enleza, o structura a proiectului si o schema bloc (cu tot cu "atentiile" acordate).

Ma poate ajuta cineva in continuarea proiectului, eventual cu o schema electrica (la care nu prea ma pricep :d).

Sunt deschis si altor idei sau propuneri.

Multumesc anticipat!

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• puiu

5

• vlad_2770

4

• adrian_pic

1

1. MICROCHIP nu recomanda pentru noile proiecte PIC16F877, asta inseamna ca in curand nu le mai face.2. Care este norma pentru conectarea calculatorului, mai bine zis pe aceasi intrare ai semnal si de la PC si de la GPS?4. Din pacate nu am lucrat de loc RTCM numai putin in NMEA, daca nu ma insel.5. Frecventa vad ca este a marinei si cred ca se vrea un proiect al marinei.

Link spre comentariu
Vizitator Cri5ti

banuiesc ca el avea schema cu PIC16F877 sau programul pentru el (sau ambele)Modulul este conectat la calculator prin inerfata RS232, banuiesc o sa arate niste coordonate, masuratori sau cva de genulNU stiu ce treaba are marina, profu stiu ca a lucrat in aviatieInca astept sugestii

Link spre comentariu

Pai "aviatorul" asta de profesor care pare a fi in aer ce iti furnizeaza tie? Sau tu trebuie sa pui bani sa cumperi tot ce este in schema aia?

Cam ce vrea profesorul ala "aviator":

RTCM can greatly enhance the accuracy of your GPS receiver by downloading live correction data from the Internet using the NTRIP protocol.

Deci de aceea ai in schema aia si o conexiune la un PC care trebuie sa fie conectat la internet.

N-ar gusturi rele "aviatorul". El foloseste studentii ca apoi sa scoata un banut pentru el.

Deci vezi ce iti da profesorul din "partea practica" apoi vezi daca iti permiti sa cumperi tu restul si apoi cind ai toate acestea da un semn aici.

Prima data lamureste-te ce kit vrea sa foloseasca pentru GPS.

P.S. RTCM - Radio Technical Commission for Maritime Services

iar pentru o lectura scurta sa intelegi ce vrea "aviatorul" :

http://www.geodetic.gov.hk/smo/gsi/Data ... 86,1,Slide 1

Link spre comentariu

1. Sistemul solicitat se refera la marina unde echipamentele se deplaseaza relativ incet astfel ca sistemul GPS impreuna cu sistemul diferential GPS este bun si se lucreaza cu frecventa centrala 300kHz.2. Pentru aviatia se poate imbunanatii sistemul GPS(care este un sistem lent pentru aviatie) tot cu un sistem diferential dand nastere la sistemul LAAs sau GBAS care lucra pe frecventa de 108-118 MHz.3. Pentru Europa de sud -est nu este inca nici-o statie radio care sa emita sistemul diferential GPS pentru marina, sau cel putin nu stiu eu, sa fie la Marea Neagra.4. Acest concept a aparut dearece precizia pentru aplicatii civile lasa de dorit. In acest sens cred ca de la acel PC trebui sa se dea pozitia geografica exacta a receptorului iar procesorul sa stabileasca eroarea sistemulului care trebuie apoi transmisa.

Link spre comentariu
Vizitator Cri5ti

Pai "aviatorul" asta de profesor care pare a fi in aer ce iti furnizeaza tie? Sau tu trebuie sa pui bani sa cumperi tot ce este in schema aia?

Cam ce vrea profesorul ala "aviator":

RTCM can greatly enhance the accuracy of your GPS receiver by downloading live correction data from the Internet using the NTRIP protocol.

Deci de aceea ai in schema aia si o conexiune la un PC care trebuie sa fie conectat la internet.

N-ar gusturi rele "aviatorul". El foloseste studentii ca apoi sa scoata un banut pentru el.

Deci vezi ce iti da profesorul din "partea practica" apoi vezi daca iti permiti sa cumperi tu restul si apoi cind ai toate acestea da un semn aici.

Prima data lamureste-te ce kit vrea sa foloseasca pentru GPS.

P.S. RTCM - Radio Technical Commission for Maritime Services

iar pentru o lectura scurta sa intelegi ce vrea "aviatorul" :

http://www.geodetic.gov.hk/smo/gsi/Data ... 86,1,Slide 1

Astazi ma intelnesc cu el, asta daca vine, si am sa incerc sa aflu mai multe. El a zis de la inceput ca vrea sa fie un proict pentru facltate; acum daca e in interesul e problema lui, eu vreau doar sa ma vad cu licenta terminata, in timp util.

O o parte din elementele din schema a zis ca le are el, acum sa vad exact ce si cum.

Multam pentru "lectura" si sprijin (am dat si eu peste acel PDF dupa ce m-a facut puiu curios ), mi-am facut o idee despre functionare dupa ce am recitit si ce mi-a dat profu:

Funcţionarea modulului demonstrator:

Modulul demostrator îndeplineşte următoarele funcţii:

- Achiziţionează poziţia punctului geodezic unde este amplasat prin interfaţă serial de la un PC: mărimile absolute φ şi λ ale punctului;

- Achiziţionează poziţia punctului geodezic prin intermediul unui receptor GPS amplasat în punctul geodezic: interfaţă NMEA 0183;

- Calculează mărimile de corecţie pentru φ si λ;

- Transpune mărimile de corecţie în format RTCM104 şi le furnizează la intrarea modulului emiţator (intrarea mixerului MSK). Rata de transmisie: 100 sau 200 bps;

- Generează semnal local de RF in banda 280-320 kHz;

- Modulează datele de corecţie prin metoda de modulaţie MSK (Minimum Swift Keying);

- Amplifică semnalul modulat şi îl transmite unei antene de emisie de tip baston.

Datele de corecţie in format RTCM 104 sunt recepţionate de către un GPS diferenţial aflat în raza de acţiune a echipamentului de corecţie. Receptorul diferenţial poate fi amplasat pe un obiect mobil sau fix. Receptorul GPS diferenţial primeşte datele de corecţie prin prin intermediul unui receptor de corecţie in banda 280-320kHz.

Link spre comentariu

:da deja ai facut primul pas (si cel mai important) si anume stii ce vrei si acum ramane sa vezi daca ai cu ce. Dar deja la pasul doi (sa ai cu ce) trebuie sa vina si "aviatorul" cu ceva (sau deja daca ii prezinti ce ai scris in mesajul anterior, va vedea ca esti istet si te va lasa balta "ca ai sa te descurci tu pina la urma cumva").

P.S. Ca esti student si e mai greu cu banii, pentru un receptor GPS uita-te aici:

viewtopic.php?f=59&t=57360

la pretul ala este pomana (uita-te sa vezi numai o antena cit costa pe alte site-uri!!). Tie iti trebuie prima varianta prezentata cu tot cu cablu adaptor si antena desi nu ai sa folosesti decit partea de GPS. Poti sa te uiti si poate te aranjeaza mai bine a doua varianta. Cit despre pic-uri incearca sa vezi daca proful este "aviator" o schimbare cu ceva din familia 18F.... Ai de la microchip compilator in C (C18) care este free pentru o perioada. Pentru programator iti recomand cu caldura programatorul de aici:

http://www.pickit.ro/product_info.php?p ... 49c594f39d

poate este un pic scump pentru buzunarul tau dar dupa ce ai sa vezi ce poti face cu el (este recunoscut de programul mplab de la microchip si faci debug ceea ce pentru tine este foarte important) sigur ai sa zici ca a fost si acesta pomana la banii aia.

Link spre comentariu
Vizitator Cri5ti

:da deja ai facut primul pas (si cel mai important) si anume stii ce vrei si acum ramane sa vezi daca ai cu ce. Dar deja la pasul doi (sa ai cu ce) trebuie sa vina si "aviatorul" cu ceva (sau deja daca ii prezinti ce ai scris in mesajul anterior, va vedea ca esti istet si te va lasa balta "ca ai sa te descurci tu pina la urma cumva").P.S. Ca esti student si e mai greu cu banii, pentru un receptor GPS uita-te aici:http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=59&t=57360la pretul ala este pomana (uita-te sa vezi numai o antena cit costa pe alte site-uri!!). Tie iti trebuie prima varianta prezentata cu tot cu cablu adaptor si antena desi nu ai sa folosesti decit partea de GPS. Poti sa te uiti si poate te aranjeaza mai bine a doua varianta. Cit despre pic-uri incearca sa vezi daca proful este "aviator" o schimbare cu ceva din familia 18F.... Ai de la microchip compilator in C (C18) care este free pentru o perioada. Pentru programator iti recomand cu caldura programatorul de aici: http://www.pickit.ro/product_info.php?p ... 49c594f39d poate este un pic scump pentru buzunarul tau dar dupa ce ai sa vezi ce poti face cu el (este recunoscut de programul mplab de la microchip si faci debug ceea ce pentru tine este foarte important) sigur ai sa zici ca a fost si acesta pomana la banii aia.

:jytuiyu Nu as putea spune ca acela este chiar meritul meu.Cat despre "aviator" se pare ca nu a binevoit sa vina nici azi.Linkurile cale mi le-ai dat sunt foarte utile; chiar acum am sa fac o cumpunere frumoasa si am sa-i trimit pe mail sa dea OK-ul
Link spre comentariu

Ce fel de profesor o mai fi si asta??Tu ti l-ai ales s-au asa ai cazut la distribuire? Din ce cred eu o sa cam te zbati singur cu proiectul atat teoretic cit si practic si la urma vine nea profesorul si iti mai comenteaza ca aici nu-i bun, acolo nu-i bun si da un 9 cu indulgenta si isi ia proiectul gata facut la cheie :nebun: .

Link spre comentariu
Vizitator Cri5ti

Ce fel de profesor o mai fi si asta??Tu ti l-ai ales s-au asa ai cazut la distribuire? Din ce cred eu o sa cam te zbati singur cu proiectul atat teoretic cit si practic si la urma vine nea profesorul si iti mai comenteaza ca aici nu-i bun, acolo nu-i bun si da un 9 cu indulgenta si isi ia proiectul gata facut la cheie :nebun: .

La inceput a parut cel mai de treaba, cu care m-am gandit ca o sa fac treaba, dar se pare ca ne mintit frumos, pentru ca nu sunt singurul in situatia asta. Altii au zis de la inceput ca suntem pe cont propriu si macar stiai la ce sa te astepti. Eu cum nu reuseam sa ma descurc singur am apelat la el si mi-a propus subiectul asta care parea foarte interesant si cum alte idei nu aveam (a fost si greseala mea ca nu m-am interesat din timp), neestiind nici cat de greu/usor va fi de realizat am ramas cu el. El a zis de la inceput ca imi pune la dispozitie documentatia si o parte din materiale pentru ca il vrea pentru facultate..acm s-o fi razgandit...nu stiu ce sa mai cred. Ideea este ca am inceput sa intru in criza de timp. Trecerea de la 5 ani de studiu la 4 a fost cea mai prosta idee, din care a rezultat materia comprimata la max, de multe ori profesorii sareau multe capitole si un ultim semestru foarte aglomerat (cel mai aglomerat chiar); in care cursurile se tin normal profesorii au pretentia si de proiecte de curs (vreo 4) + licenta :nebunrau:
Link spre comentariu
Vizitator Cri5ti

Pai "aviatorul" asta de profesor care pare a fi in aer ce iti furnizeaza tie? Sau tu trebuie sa pui bani sa cumperi tot ce este in schema aia?Cam ce vrea profesorul ala "aviator": RTCM can greatly enhance the accuracy of your GPS receiver by downloading live correction data from the Internet using the NTRIP protocol. Deci de aceea ai in schema aia si o conexiune la un PC care trebuie sa fie conectat la internet. N-ar gusturi rele "aviatorul". El foloseste studentii ca apoi sa scoata un banut pentru el.Deci vezi ce iti da profesorul din "partea practica" apoi vezi daca iti permiti sa cumperi tu restul si apoi cind ai toate acestea da un semn aici. Prima data lamureste-te ce kit vrea sa foloseasca pentru GPS.P.S. RTCM - Radio Technical Commission for Maritime Servicesiar pentru o lectura scurta sa intelegi ce vrea "aviatorul" :http://www.geodetic.gov.hk/smo/gsi/Data ... 86,1,Slide 1

i-am aratat "aviatorului" kit-urile GPS care mi le-ai indicat tu si a zis ca are el receptoarele si ca nu imi trebuie nimic de acolo.Mi-a zis ca trebuie sa realizez practic modulul de emisie format din mixerul MSK, oscilator si amplificator si m-a pus sa cumpar 3 chestii:uC-ul 16f877-04/pun integrat pentru RS232 - max232si un quartz de 4MHz (o lista impresionanta)
Link spre comentariu
Vizitator Cri5ti

as avea nevoie de o schema electrica pentru modulul de emisie format din mixerul MSK, oscilator si amplificatorcred ca sunt offtopic acum; :speriat raman aici sau sa postez altundeva?

Link spre comentariu

1. Cred ca ar trebui domnule Cri5ti sa te hotaresti cu cine lucrezi avand in vedere ca ai postat si pe Bazar, la sectiunea Proiecte pentru scoala.2. Mesajul de mai sus se refera la Vlad_2770 care se pare ca este dispus sa-ti faca proiectul.

Link spre comentariu

Cred ca este o confuzie la mijloc. Nu am zis si nu ma bag sa fac acest proiect. Un sfat sau o bucatica de cod daca pot (si ma duce capul) o ofer gratuit pentru ca si pe mine m-au ajutat alti membrii de aici si sunt si eu dator la rindul meu, dar in legatura cu acest proiect nu doresc sa depasesc aceasta bariera. Exista sectiunea unde se poate depunde cererea de executare a unui proiect contra cost si acolo poate sa-si depuna cererea. Eu acolo nu activez. Aici oricum nimeni nu cred sa-ti faca proiectul cap coada ci doar poti primi sfaturi si ajutor unde te poticnesti dar tu muncesti efectiv si inveti in acelasi timp. Deci este bine sa te hotarasti pe ce cale vei merge. Sa le alegi pe ambele nu cred ca este indicat pentru ca s-ar putea sa te alegi cu doua esecuri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări