VTP Postat Aprilie 15, 2010 Partajează Postat Aprilie 15, 2010 Relatarile mai mult sau mai putin confuze ale experientelor userilor, ca si fisa tehnica obtinuta de unul dintre ei de la producatorul PAudio m-a facut sa sesizez ca de fapt pe piata se gasesc 2 woofere diferite. Cu primul lucrasem, cu al II-lea am avut ocazia sa lucrez abia saptamana trecuta! Diferentele sunt evidente:Fs = 28 / 67 HzQts = 0,18 / 0,42Vas = 100,72 / 21 litriBanda de frecventa : 60 - 4.500 / 100 - 4.000 HzMembrana : fibra carbon / fibra kevlarAlti parametri asemanatori. Evident ca varianta 800K, indiferent de incinta, manifesta o "atractie" catre frecvente medii extrem de pronuntata comparativ cu fratele sau: dupa 1.000 Hz prezinta o crestere destul de abrupta de la 90 dB la 100 dB (la 2.500 Hz), ceea ce reprezinta o problema indiferent de tweeterul cu care este cuplat. In particular, cuplat cu PCT 300, lucrurile se mai complica , deoarece in intervalul 1 - 5 kHz si PCT 300 prezinta o caracteristica "cocosata", cu valoare maxima intre 2 - 3 kHz!!!!!In general, am observat tendinta majoritatii celor care utilizeaza programe mai mult sau mai putin complexe de a ataca problemele scolastic: punem un Zobel, adaugam un notch, egalizam si taiem la ...... dupa care ramanem surprinsi ca, desi simularea "da bine" este o caracteristica lineara a benzii de frecventa, sunetul celor doua difuzoare "s-a mortificat", SPL -ul "s-a dus", bas nu e , dar tehnic problema e rezolvata!!!!Am avut ocazia sa rezolv problema in urmatoarele conditii:- incinta VTP "normalizata", MDF 22 mm, dubla fata, tapetata cu vatelina de 4 mm, material de amortizare, minet 4 mm, fasie conf. proiectului din Tehnium;- 800K + PCT 300 cu WG, tweeter montat excentricPentru ca ambele traductoare au caracteristica de impedanta extrem de lineara (fata de alte traductoare) pe domeniul de lucru ce ne intereseaza, nu este nevoie de retea Zobel. Nu am utilizat retele de linearizare, ci, m-am folosit de tendinta celor doua traductoare de a reproduce "in forta" mediile. Am optat pentru un filtru Butterworth cu panta de 12 dB/oct. cu puncte de inflexiune la 800 Hz si 6.000 Hz. Acustic s-a obtinut maximum in ceea ce priveste linearitatea reproducerii, incinta a jutat la maximum ( acord la 45 Hz) wooferul, astfel ca in final, s-a obtinut o incinta cu o reproducere de calitate maxima in ceea ce priveste acuratetea reproducerii basului, cu detalii extrem de curate, fara rezonante neplacute. Evident, sunetul basului nu este specific muzicii cocalare, dar nu necesita utilizarea loudnessului sau a corectorului de ton dat la maximum. Media este mult mai curata si mai transparenta datorita deformarilor mult mai mici ale membranei de kevlar si se "lipeste" corect de calota tweeterului. Calitativ, sunetul este peste varianta 8PW3 + PCT 300 in ceea ce priveste neutralitatea timbrului si transparenta.Sper ca informatiile sa fie utile celor care cred ca s-au pacalit si nu sunt multumiti de 800K. Dar atentie: 800K este destinat incintelor mici, ambientale, unde caderea sub 100-150 Hz este pronuntata, deci nu recomand sa utilizati 800K pe post de woofer in incinte BR sau inchise!SUCCES!!! Link spre comentariu
vidax Postat Aprilie 17, 2010 Partajează Postat Aprilie 17, 2010 Am demontat wooferul din incinta si am masurat Fs-ul. Credeam ca am fost norocos dar n-a fost asa si PA-800K-urile mele au Fs=67Hz. Doresc sa experimentez filtrele recomandate de dvs.,spuneti-mi daca este corect: pentru Fc=800Hz, 2,2mH+17,5uF si pentru Fc=6000Hz, 2,3uF+0,3mH ?Pentru ca ati folosit ambele tipuri de woofere va rog sa-mi spuneti cit de mare este diferenta la redarea basului, ma refer la incinte VTP normalizate. Imi da tircoale gindul sa pastrez vechile filtre si sa cumpar PA-800 cu Fs=28Hz, dar as vrea o confirmare daca merita cheltuiala.Va multumesc! Link spre comentariu
chorchy Postat Aprilie 17, 2010 Partajează Postat Aprilie 17, 2010 poate domnul VTP ma va critica,dar am crescut masa la 33 de grame si Cms la 0.7.acum difuzorul a mai pierdut din sensibilitatea de pe medii,basul este mai pronuntat.raspunsul in aer liber arata cam asa Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 17, 2010 Partajează Postat Aprilie 17, 2010 Am demontat wooferul din incinta si am masurat Fs-ul. Credeam ca am fost norocos dar n-a fost asa si PA-800K-urile mele au Fs=67Hz. Doresc sa experimentez filtrele recomandate de dvs.,spuneti-mi daca este corect: pentru Fc=800Hz, 2,2mH+17,5uF si pentru Fc=6000Hz, 2,3uF+0,3mH ?Ai aici recomandare de filtru si masuratori:viewtopic.php?f=4&t=53224&start=75Incearca sa faci putin reverse engineering, pt ca acolo sunt 2 woofere, nu unul.In principiu e ok ce filtre vrei sa folosesti.S-ar putea ca sa ai nevoie de o bobina ceva mai mare, depinde cat de mult vrei sa iasa basul in evidenta. Link spre comentariu
vidax Postat Aprilie 18, 2010 Partajează Postat Aprilie 18, 2010 Eu am realizat incinte VTP dupa planurile dlui. Mateescu, un singur woofer si un singur tweeter pe incinta.Intrebarile le adresasem dlui.Mateescu care a realizat VTP-uri atit cu PA-800 cit si cu PA-800K. Poate nu am formulat destul de explicit, as dori sa stiu diferenta dintre incintele VTP cu PA-800+PCT300, filtre 1,1mH+10uF, 0,56mH+4,3uF(L-pad 2,2+18ohmi) si cele cu PA-800K+PCT300 cu filtrele recomandate de dinsul in ultimul post, care din calculele mele au iesit 2,2mH+17,5uF(800Hz) si 2,3uF+0,3mH(6000Hz).Daca balanta calitatii ar inclina mult catre varianta cu PA-800(Fs=28Hz), as pastra totul asa cum e si as schimba decit wooferele, as cumpara doua PA-800 precizind de data asta la cumparare exact ce doresc. Link spre comentariu
VTP Postat Aprilie 18, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2010 Eu am realizat incinte VTP dupa planurile dlui. Mateescu, un singur woofer si un singur tweeter pe incinta.Intrebarile le adresasem dlui.Mateescu care a realizat VTP-uri atit cu PA-800 cit si cu PA-800K. Poate nu am formulat destul de explicit, as dori sa stiu diferenta dintre incintele VTP cu PA-800+PCT300, filtre 1,1mH+10uF, 0,56mH+4,3uF(L-pad 2,2+18ohmi) si cele cu PA-800K+PCT300 cu filtrele recomandate de dinsul in ultimul post, care din calculele mele au iesit 2,2mH+17,5uF(800Hz) si 2,3uF+0,3mH(6000Hz).Daca balanta calitatii ar inclina mult catre varianta cu PA-800(Fs=28Hz), as pastra totul asa cum e si as schimba decit wooferele, as cumpara doua PA-800 precizind de data asta la cumparare exact ce doresc.Nu exista nici o balanta a calitatii intre cele doua woofere si as vrea sa fiu f.clar si bine inteles: orice difuzor are calitati si defecte! Utilizarea unuia sau a altuia depinde de gustul fiecaruia. Eu am cautat intotdeauna ca redarea sa fie cat mai placuta, clara, transparenta, astfel ca incinta sa nu modifice realitatea, mai ales in ceea ce priveste acuratetea redarii. Legat de acesta aspecte, am preferat sa disting, in zona frecventelor joase, vibratia corzii, materialul de pe fata tobelor (piele, plastic, etc.) si nu bubuiala zdruncinatoare a subarmonicelor emise de o membrana fortata sau care se misca imprecis amortizata. Mai precis am preferat sunetul hi-fi sunetului cocalaresc, manelist, cu inaltele si joasele la maximum, ca asta e in trend!!!!De aceea pot conchide ca PA800K este mai aproape de hi-fi, in timp ce PA800 e mai apropiat de gustul celor care vor doar BASSSSSSSS!Aveti in vedere ca un woofer cu deplasare mare a membranei nu va avea o reproducere f.precisa a frecventelor din registrul mediu, la fel si daca membrana este grea sau usor deformabila. Eu mi-as mai pune intrebarea dece B&W, de exemplu, considera kevlarul ca un material f.bun pentr woofere si medii! Si nu sunt singurii!Un alt aspect: in utilizarea unui woofer, daca vreti sa nu complicati lucrurile, sa mariti defazajele in spectrul reprodus de woofer si de celelalte difuzoare cu care lucreaza, evitati filtrele complicate, cu tot felul de circuite notch si Zobel de egalizare si compensare, care, in final au o influenta rareori pozitiva asupra echilibrului tonal. Invatati sa compensati din filtre de ord. inferior cat mai multe probleme si utilizati filtre de ord. III si IV doar in cazuri exceptionale atunci cand construiti incinte pentru auditie ( nu de sonorizare!).Alt aspect: un woofer nu poate fi transformat in subwoofer atarnand greutati de membrana! Este calculat sa aiba un raspuns tranzient bun cu echipajul sau, nu cu greutati aditionale! Ca sa nu mai vorbim ca in cazul maselor aditionale se forteaza suspensia care se va deforma mai repede sau mai incet, dupa marimea masei!Stiu ca f.multi dintre userii forumurilor nu imi impartasesc ideile, preferand sa se increada in unele site-uri, in programe si simulari. CANDVA am crezut si eu ca vor rezolva TOT ce nu stiam la acea ora! Ascultand incintele realizate dupa astfel de indicatii, m-am oprit si am utilizat calculatorul doar pentru o faza initiala, pentru a evita calcule stufoase, dupa care am inceput munca de gandire, pentru a obtine o solutie cat mai aproape de cea finala, abia dupa care am trecut la realizare si tuning fin, dupa gustul meu sau a celui care mi-a cerut ajutorul! O solutie definitiva si CEA MAI CEA nu exista! Exista doar una corecta, aproape de ideal atat tehnic cat si acustic. Cei care isi fac incinte DOAR dupa gustul lor sunt pe o cale gresita, complet gresita: cine le garanteaza ca nu fac o porcarie dupa o ureche needucata???? (chiar daca au o parere buna despre ei insisi!) Link spre comentariu
baga Postat Aprilie 19, 2010 Partajează Postat Aprilie 19, 2010 Parerea mea este ca nu putem vorbi de o auditie HiFi cu woofere cu frecventa de rezonanta de 67hz. Majoritatea genurilor de muzica au sunete si de 40-50 hz, care nu prea vor fi reproduse HiFi de un woofer cu fr asa mare. Pentru mine HiFi inseamna ca boxa sa sune cat mai apropiat de ce se auzea cand s-a inregistrat muzica,nu conteaza ce gen de muzica.Asta inseamna ca boxa trebuie sa reproduca cu aceeasi "tarie" frecventa cea mai joasa, cea mai inalta si cele dintre ele. Daca frecventele joase nu sunt pe gustul nostru, se pot da mai incet cu egalizatorul. Mai bine sa ai in plus, decat sa nu ai de loc. Din ce am observat eu, pa800K are suspensia mai tare ca pa800 ( de aceea au parametri diferiti ) , in rest sunt identice.Pe frecvente medii nu ar trebui sa fie diferente, numai la bas. Presupun ca producatorul s-a gandit sa intareasca suspensia, ca sa nu se miste membrana foarte mult si sa se distruga cu timpul,sau sa loveasca bobina in backplate, si astfel sa fie mai rezistent difuzorul.Asa se face la difuzoarele profesionale cu xmax mai mic,din motive tehnico-economice.La deplasari mari,cand suspensia este intinsa aproape la maxim, parametrii se modifica si mai mult,in rau, adica cresc fs si qts,scad qms si vas,dar bobina este franata si poate nu mai loveste in backplate.DAR la un difuzor care se vrea HiFi, ideal ar fi ca suspensia sa influenteze cat mai putin miscarea membranei, deplasarea sa fie controlata numai de motorul magnetic si incinta acustica.NU este vina producatorului, el a pus K in denumire, este vina celor care ne arata pdf cu parametrii de la pa800 si ne vand pa800k.E o situatie naspa, intrebati daca nu vi le schimba ,asa ar fi corect. Chorchy, ai facut tu ce-ai facut... cu masa adaugata scade fs, dar din pacate creste qts. Masa nu influenteaza raspunsul tranzitoriu , sau cel putin asa au masurat astia de aici http://www.stereointegrity.com/docs/WooferSpeed.pdf ( ei zic ca e o conceptie gresita), ci Qts mai mare face o intarziere, dar numai la frecventa de acordaj (group delay -ul din programele de simulare).Cu o incinta inchisa scapi de group delay, dar poate iar nu ai destul bas.Poti experimenta, nu cred ca acele cateva grame pot strica suspensia.Pe post de masa adaugata, poti "bobina" o sarma mai groasa si mai grea , infasurata in jurul bazei conului,acolo unde e lipit spiderul, numai sa stea stransa,sa nu se miste sau sa atinga spiderul.Daca nu iti place cum se aude o iei jos si nu strici nimic.Daca vrei masa mai mare,poti pune plumb de la pescuit pe sarma, numai vezi ca se mareste si cursa membranei ,cu mase mari. Referitor la programele de simulare, ele fac aceleasi calcule ca dumneavoastra. Cu parametrii corecti, ele arata corect raspunsul pana la 100-200 hz , in aer liber si cu semnal mic. La frecvente medii si inalte , cand facem filtre , pentru un rezultat aproape de ideal, ar trebui sa utilizam aparate de masura , nu urechi educate sau needucate.Sa nu va suparati pe mine, doar imi dau cu parerea Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 19, 2010 Partajează Postat Aprilie 19, 2010 Baga...ti-ai editat mesajul?Ma pregateam sa iti raspund la faptul ca un dif cu fs mare nu scoate bas.Uite, de exemplu la DNA in incinta a scos bas. E drept ca e si influenta camerei si ajutate de 6mH, dar totusi, se poate.La mine de exemplu in 20L acordati la 47-50Hz nu prea scoate comparativ cu celalalt. Daca e sa ii simulez ambele difuri dau rezultate apropiate. Nu stiu ce sa zic, o sa trag o simulare in leap sa vad daca acolo apar diferente, ca in realitate se simt in incinta de 20L.Inca nu m-am ocupat de varianta cu Fs mare la modul serios, dar probabil ca singura solutie e sa tai media sau sa ridici basul din filtre active. Oricum nu merita sa te complici cu greutati pe con si alte povesti.Ca se vinde de-un fel si se spune ca e altceva...asta e, nu s-a aflat decat recent, deci na, sa spunem ca nu s-a stiut. Link spre comentariu
Yoshiro Postat Aprilie 19, 2010 Partajează Postat Aprilie 19, 2010 Pentru mine HiFi inseamna ca boxa sa sune cat mai apropiat de ce se auzea cand s-a inregistrat muzica,nu conteaza ce gen de muzica.Asta inseamna ca boxa trebuie sa reproduca cu aceeasi "tarie" frecventa cea mai joasa, cea mai inalta si cele dintre ele. Ce simplu si frumos ar fi.... daca ar fi asa cum spui tu. Din ce am observat eu, pa800K are suspensia mai tare ca pa800 ( de aceea au parametri diferiti ) , in rest sunt identice.Pe frecvente medii nu ar trebui sa fie diferente, numai la bas. S-a scris si in primul post ca unul are membrana din fibra de carbon si unu are membrana din Kevlar. Datorita kevlarului PA800k are acea cocoasa pe la 2.5Khz, e o "caracteristica" a materialului intalnita la multe woofere din kevlar. Presupun ca producatorul s-a gandit sa intareasca suspensia, ca sa nu se miste membrana foarte mult si sa se distruga cu timpul,sau sa loveasca bobina in backplate, si astfel sa fie mai rezistent difuzorul.Asa se face la difuzoarele profesionale cu xmax mai mic,din motive tehnico-economice.La deplasari mari,cand suspensia este intinsa aproape la maxim, parametrii se modifica si mai mult,in rau, adica cresc fs si qts,scad qms si vas,dar bobina este franata si poate nu mai loveste in backplate.DAR la un difuzor care se vrea HiFi, ideal ar fi ca suspensia sa influenteze cat mai putin miscarea membranei, deplasarea sa fie controlata numai de motorul magnetic si incinta acustica.NU este vina producatorului, el a pus K in denumire, este vina celor care ne arata pdf cu parametrii de la pa800 si ne vand pa800k.E o situatie naspa, intrebati daca nu vi le schimba ,asa ar fi corect. Parerea mea e ca te inseli si e din cauza faptului ca nu cunosti ce anume determina parametrii intr-un difuzor. Un difuzor profesional nu are xmax mare ptr ca are sensibilitate mare. Ptr a atinge un Xmax mare bobina va avea dimensiuni mari in lungime ceea ce atrage o masa ridicata a ansamblului mobil ceea ce duce la scaderea sensibilitatii. La frecvente medii si inalte , cand facem filtre , pentru un rezultat aproape de ideal, ar trebui sa utilizam aparate de masura , nu urechi educate sau needucate.Sa nu va suparati pe mine, doar imi dau cu parerea Si totusi orice producator de boxe care se respecta se foloseste cu incredere de sedinte de auditie care au un cuvant greu in forma produsului final. Asta ptr ca masurarea directa a calitatii audio este imposibila! Masuratorile fizice pur si simplu nu ofera suficiente informatii. Cum cuantifici o senzatie? Sper ca nici tu nu ai sa te superi. Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 19, 2010 Partajează Postat Aprilie 19, 2010 Presupun ca producatorul s-a gandit sa intareasca suspensia, ca sa nu se miste membrana foarte mult si sa se distruga cu timpul,sau sa loveasca bobina in backplate, si astfel sa fie mai rezistent difuzorul.Asa se face la difuzoarele profesionale cu xmax mai mic,din motive tehnico-economice.La deplasari mari,cand suspensia este intinsa aproape la maxim, parametrii se modifica si mai mult,in rau, adica cresc fs si qts,scad qms si vas,dar bobina este franata si poate nu mai loveste in backplate.DAR la un difuzor care se vrea HiFi, ideal ar fi ca suspensia sa influenteze cat mai putin miscarea membranei, deplasarea sa fie controlata numai de motorul magnetic si incinta acustica.NU este vina producatorului, el a pus K in denumire, este vina celor care ne arata pdf cu parametrii de la pa800 si ne vand pa800k.E o situatie naspa, intrebati daca nu vi le schimba ,asa ar fi corect.Parerea mea e ca te inseli si e din cauza faptului ca nu cunosti ce anume determina parametrii intr-un difuzor. Un difuzor profesional nu are xmax mare ptr ca are sensibilitate mare. Ptr a atinge un Xmax mare bobina va avea dimensiuni mari in lungime ceea ce atrage o masa ridicata a ansamblului mobil ceea ce duce la scaderea sensibilitatii.Aici fiecare cu dreptatea lui. La o adica se pot face difuzoare cu bobina scurta si camp lung sau xbl2 si rezolvi problema greutatii. Sau bobinezi in mai putine straturi si pui ditamai magnetocu, depinde ce BL iti trebui in final. Nu e doar o singura solutie. Evident ca mai trebuie pastrat si un raport bun intre lungimea bobinei si camp. Limitele sunt facute pentru a fi incalcate, deci conteaza si cum scade BL-ul dupa ce xmax a fost depasit.PE langa asta si xmax nu e atotcuprizator. Degeaba il iei ca si (bobina-campul) /2 din moment ce odata atinsa limita fiecare difuzor reactioneaza diferit. Mai interesant ar fi un grafic BL,Cms vs deplasare pt cine e interesat de cum se comporta diful la putere maxima.Legat de deplasari mari, din moment ce iesi grosolan din xmax (se intinde suspensia bine de tot) diful nu mai are cum sa reproduca corect. Dar oricum, la galagizare nu conteaza, iar in casa nu sta nimeni sa faca auditie cand membrana flutura 7mm intr-o parte. Link spre comentariu
chorchy Postat Aprilie 19, 2010 Partajează Postat Aprilie 19, 2010 ca sa ma bag un pic in seama.stiu ca daca adaug masa creste Qts,si creste mult.daca insa cresc si Cms,Qts scade,deoarece treaba amortizarii este lasata mai mult motorului.am procedat asa.mai intai am marit Cms,asta este singurul lucru care il aduce pa PA800K aproape de pa800(care are cms 1.5,destul de mare,con usor de apasat,cum zicea Sharky,Qts foarte mic).partea buna la cresterea cms este ca basul nu mai suna chiar cutios,panta atenuarii este un picut mai lina,iar GD mai mic.adaugarea masei nu face decat sa scada SPL pe medii,ceea ce se traduce intr-un F6 la 35 de Hz in 22 de litri(cu adugarea pana la 33 de grame).sunetul intr-adevar nu mai este chiar asa de detaliat(domnul VTP are dreptate),dar mediile se mai linistesc.masa adaugata de mine este destul de mare dar in niciun caz nu ataran plumb de con.am atasat vreo 4 monede de 1 ban.fiecare cu gustul lui.spunea CBI mai demult,scena are amploare daca se aude basul la fel de tare ca media si inalta,iar modificarea masei a probat acest lucru.poate 33 de grame este mult,se poate adauga mai putin,sau se poate inseria un rezistor de cativa ohmi cu difuzorul(ca si masa adaugata,rezistorul scade SPL pe medii).partea proasta la rezistor este ca ansamblul cere mai multa putere si basul la randul lui are putin de suferit(transparenta insa se pastreaza).fiecare face ce vrea.daca am facut niste modificari,le-am facut ca sa vad cum se comporta un difuzor;am mai invatat si eu cate ceva despre parametri.nu trebuie sa imi urmeze nimeni sfaturileo seara buna! Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 19, 2010 Partajează Postat Aprilie 19, 2010 Esti sigur?Cum ai marit Cms? Doar nu ai taiat din spider sau suspensie? :cry: Link spre comentariu
Yoshiro Postat Aprilie 19, 2010 Partajează Postat Aprilie 19, 2010 Sharky da, eu nu am intrat in detalii. Din spusele lui baga mi se pare ca face confuzie intre complianta si xmax, asta am vrut sa subliniez. Acum sigur sunt motoare avansate dar la difurile profesionale de care vb baga nu prea intalnesti motoare underhung. Motoarele underhung in general sunt gandite ptr liniaritate nu ptr SPL. Link spre comentariu
baga Postat Aprilie 19, 2010 Partajează Postat Aprilie 19, 2010 Pentru mine HiFi inseamna ca boxa sa sune cat mai apropiat de ce se auzea cand s-a inregistrat muzica,nu conteaza ce gen de muzica.Asta inseamna ca boxa trebuie sa reproduca cu aceeasi "tarie" frecventa cea mai joasa, cea mai inalta si cele dintre ele. Ce simplu si frumos ar fi.... daca ar fi asa cum spui tu. Bineinteles ca exista si alte aspecte , dar nu are rost sa ne legam de ele in topicul asta Din ce am observat eu, pa800K are suspensia mai tare ca pa800 ( de aceea au parametri diferiti ) , in rest sunt identice.Pe frecvente medii nu ar trebui sa fie diferente, numai la bas. S-a scris si in primul post ca unul are membrana din fibra de carbon si unu are membrana din Kevlar. Datorita kevlarului PA800k are acea cocoasa pe la 2.5Khz, e o "caracteristica" a materialului intalnita la multe woofere din kevlar. Nu sunt sigur, dar cred ca am citit in ceva post aici pe forum ca a spus cineva care le avea pe amandoua ca au membrana la fel. Presupun ca producatorul s-a gandit sa intareasca suspensia, ca sa nu se miste membrana foarte mult si sa se distruga cu timpul,sau sa loveasca bobina in backplate, si astfel sa fie mai rezistent difuzorul.Asa se face la difuzoarele profesionale cu xmax mai mic,din motive tehnico-economice.La deplasari mari,cand suspensia este intinsa aproape la maxim, parametrii se modifica si mai mult,in rau, adica cresc fs si qts,scad qms si vas,dar bobina este franata si poate nu mai loveste in backplate.DAR la un difuzor care se vrea HiFi, ideal ar fi ca suspensia sa influenteze cat mai putin miscarea membranei, deplasarea sa fie controlata numai de motorul magnetic si incinta acustica.NU este vina producatorului, el a pus K in denumire, este vina celor care ne arata pdf cu parametrii de la pa800 si ne vand pa800k.E o situatie naspa, intrebati daca nu vi le schimba ,asa ar fi corect. Parerea mea e ca te inseli si e din cauza faptului ca nu cunosti ce anume determina parametrii intr-un difuzor. Un difuzor profesional nu are xmax mare ptr ca are sensibilitate mare. Ptr a atinge un Xmax mare bobina va avea dimensiuni mari in lungime ceea ce atrage o masa ridicata a ansamblului mobil ceea ce duce la scaderea sensibilitatii. Stiu ce determina (bobina lunga,grea,qts mai mare,trebuie magnet mai puternic,scade spl....).Cred ca nu ai inteles ce am vrut sa spun ( producatorii intaresc suspensia la difuzoare pro cu xmax mic,pentru ca sunt siguri ca xmaxul se va depasi , si doresc sa reziste difuzorul dupa depasirea xmax) La frecvente medii si inalte , cand facem filtre , pentru un rezultat aproape de ideal, ar trebui sa utilizam aparate de masura , nu urechi educate sau needucate.Sa nu va suparati pe mine, doar imi dau cu parerea Si totusi orice producator de boxe care se respecta se foloseste cu incredere de sedinte de auditie care au un cuvant greu in forma produsului final. Asta ptr ca masurarea directa a calitatii audio este imposibila! Masuratorile fizice pur si simplu nu ofera suficiente informatii. Cum cuantifici o senzatie? Sper ca nici tu nu ai sa te superi. Ai dreptate.Eu ma refeream la diy, nu la marii producatori.Dar daca Ion intra pe forum,face o boxa,face teste cu filtre.. cheama pe Maria si pe Vasile , sa vada ei ce parere au despre cum suna...Nu mai bine masori cu microfon calibrat sa fie cat de cat drept raspunsul in frecventa? Nu ma supar, de aia e forum , sa facem schimb de pareri? .mai intai am marit Cms,asta este singurul lucru care il aduce pa PA800K aproape de pa800(care are cms 1.5,destul de mare,con usor de apasat,cum zicea Sharky,Qts foarte mic).partea buna la cresterea cms este ca basul nu mai suna chiar cutios,panta atenuarii este un picut mai lina,iar GD mai mic. Asa e, dar cum ai marit CMS??? Link spre comentariu
baga Postat Aprilie 19, 2010 Partajează Postat Aprilie 19, 2010 Sharky da, eu nu am intrat in detalii. Din spusele lui baga mi se pare ca face confuzie intre complianta si xmax, asta am vrut sa subliniez. Acum sigur sunt motoare avansate dar la difurile profesionale de care vb baga nu prea intalnesti motoare underhung. Motoarele underhung in general sunt gandite ptr liniaritate nu ptr SPL. Nu fac confuzie, am vrut sa spun ca complianta scade intentionat dupa ce se depaseste xmax, sau chiar mai repede,ca sa tina membrana la locul ei. CMS= cu cat se deplaseaza membrana daca se apasa cu o forta de un newton, nu?Dar cand e intinsa, poti sa tot apesi, ca nu se mai deplaseaza , bineinteles daca nu se rupe pana atunciEu am vazut underhung la profesionale de medii, Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum