Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Eoliana!!

Vizitator fort-minor

Postări Recomandate

dacă nu e vorba de cine ştie ce znamenie, şi vă mulţumiţi cu 2-3 leduri, puteţi rezolva problema palelor cumpărând o pocnitoare de jucărie chinezească cu o elice oarecare...bine, nu orice elice e potrivită, dar, cum am spus, dacă nu aveţi chef să alimentaţi o combină frigorifică de 1000 de waţi, merge acceptabil.ar mai fi o idee şi să recuperaţi elicea unui ventilator cu motorul defect...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vfp_marius

9

• arcadius

4

• amatorul

3

• paul14

2

Top autori în acest subiect

Ma gandeam ca o elice de ventilator ar fi bunicica.De multiplicator de turatie nu e vorba deoarece ingreuneaza elicea si se va invarti destul de greu.Iar cu cap de flex tre sa fie destul de centat.

Link spre comentariu

Teava din care sant facute palele e de 100 mm si lungime de 50 mm. Daca tu vrei sa faci pale de 90 - 100 mm lungime fale din teava de 200 diametru. DAR nu se fac pale de elice la intamplare!! Ele trebuiesc calculate in functie de MULTI factori. Pe acest site exista topicuri cu calcul de pale.

Link spre comentariu

Teava din care sant facute palele e de 100 mm si lungime de 50 mm. Daca tu vrei sa faci pale de 90 - 100 mm lungime fale din teava de 200 diametru. DAR nu se fac pale de elice la intamplare!! Ele trebuiesc calculate in functie de MULTI factori. Pe acest site exista topicuri cu calcul de pale.

salut nu merg bine din PVC mai bine sa le faceti din lemn (tei), cum se face gasiti info pe topicul cu eoliana mea de 2,5kw.
Link spre comentariu

nu ma pricep sa le fac din lemn daia am ales metoda asta,o sa incerc cu PVC.multumesc oricum

am facut eu una mica de circa 50cm diam. din pvc si sincer miam batut capul prea mult cu ea , atentie mare la unghiuri , si sa pui ceva poze sa vedem cam cum iese , randamentul sunt mai mult ca sigur ca e mai mic decat la una facuta din lemn .
Link spre comentariu

daca functioneaza o sa pun poze :da

de functionat o sa functioneze sigur si a mea merge numa ca amprenta aerodinamica lasa de dorit la pale din PVC fata de lemn , din tei mi se par cam fragile ,dar din brad zic eu ca sunt mai rezistente si daca se mai face si un tratament al lemnului impotriva apei si altzi daunatori totul e ok , pentu o lunga perioada de timp. in plus de asta cele de plastic vibreaza si se apleaca in vant foarte puternic fata de cele din lemn , totul depinde de tine tu alegi .
Link spre comentariu

Ma gandeam ca o elice de ventilator ar fi bunicica.De multiplicator de turatie nu e vorba deoarece ingreuneaza elicea si se va invarti destul de greu.Iar cu cap de flex tre sa fie destul de centat.

cauta ceva de pe la aerele conditionate din unitatea exterioara , numai ca trebie sa mai tai din latzimea lor sa le dai o alta forma ,in rest zic eu cas bune .
Link spre comentariu

am fost pe la niste dezmembrari si am vazut niste elicii de gmv auto. unele destul de mari in diametru. oare sunt bune? eu mi-am luat un "dinam" de bicicleta de 12V si 5,5W tot pt a incerca o minieoliana

Link spre comentariu

nu ma pricep sa le fac din lemn daia am ales metoda asta,o sa incerc cu PVC.multumesc oricum

palele făcute de arcadius sunt cioplite dintr-o bucată fiecare... poate ar fi o idee să încerci acelaşi lucru: să tai adică dintr-un calup de plastic câte-o pală...dar cum e mai uşor să faci rost de bulumaci groşi de lemn decât de plastic masiv de aceeaşi dimensiune, plus că lemnul, în asemenea condiţii e mult mai uşor de prelucrat...ştiu că există adezivi, dar nu-ţi garantează nimeni că "ţine" lipitura, mai ales la dimensiuni respectabile, şi la dispoziţia ploii, vântului, soarelui...şi apropo "plastic" e un termen generic, care se extinde de la plasticul "de pungi" la ebonită (da, tot plastic e)...
Link spre comentariu

nu se fac greu nici din (tiava PVC) ca doar nu le face din plastic brut dar stiu ca nu sunt eficiente testate ,se stie ca nu sunt bune am un prieten care lea testat si nu merg mai mult de atit mai fac si zgomot sosnet pe cand lemnul nici nu se aud cum se invart dar au si mai multe rotati decat PVC.sa stiti ca din lemn palele se fac f simplu mai ales ca la tine sunt minuscule fata de ce am facut eu daca nu sti ti le fac eu doar sa vi sa le ei sau , ramane de discutat.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator pablo38

salut .aproape am terminat o eoliana cu motor pas cu pas. pale de 1.10 m . generator facut dintr-un motor pas cu pas si multiplicator de la un flex stricat. coada din teava rectangulara si placaj mai gros. invartit cu mana imi scoate 18v. inca nu stiu la ce inaltime o ridic fiind o zona cu turbulente.am sa mai apar cu niste poze la final. ms de rabdare

Link spre comentariu

salutare PABLO bun venit , am privit pozele ,dau si eu niste sfaturi sper sa nu deranjeze , in poza 2 cea cu sistemul de prindere al palelor ,cam fragila tabla ,zic eu , cea care se prinde pe triunghi ,cred ca era mai bine sa prinzi direct pala pe triunghi, dar in mai multe suruburi nu 2, minim 4 , si poza cu palele ele ar trebui sa fie mai rotunde in partea din fatza (hai sa zic bordul de atac ) adica partea care intra in vant si la partea opusa la fel , sper ca stii cum arata o aripa de avion , incearca sa intelegi fenomenul de portantza , sau priveste forma unei picaturi de apa in cadere libera . noi fi eu profesor da incerc sa elimin frecarile si sai dau un maxim de aerodinamica la pala .legat de inaltzimea unde va fi plasata eoliana , :rade: cat mai sus posibil , eu am vazut cum la 6 metri aveam turbulente mari din cauza coamei casei vecinului dar si a mea situata la 8m de eoliana iar la 10 m nu mai prezinta acele simptome aerul curge mai lin fara deviatzii bruste de derectzie , alta chestie stupida zic eu ,mai pe totzi iam vazut facand coada ( deriva ) in forma plana , (intruna din zile sotzia dadea cu aspiratorul prin casa, iar ala micu se juca cu un balon din joaca sa balonul sa dus pe deasupra aerului evacuat de aspirator ,am observat cum balonul este impins in sus si tzinut la o oarecare distantza cat de cat stabila si cam in aceeasi pozitzie , am inclinat aspiratorul in alt unghi ,am ramas surprins balonul urmarea jetul de aer )(banuiesc ca e vorba de efectul coanda) am tras repede concluzia ca o deriva in forma de (renumitele dirijabile zeppelin ) va fi mult mai buna dacat o deriva plana ,astfel am optat pentru mica mea eoliana o deriva cilindrica ovala , am folosit o sticla de plastic PET de 1,5 litri , cu rezultate uimitoare ,eoliana se pozitzioneaza mult mai bine si este mai stabila schimbarea brusca a directziei a disparut ,nu in totalitate dar sunt mai multzumit ,

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări