Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Eoliana!!

Vizitator fort-minor

Postări Recomandate

Vizitator fort-minor

Salutarile mele!!!De curand m-am apucat de construit o turbina eoliana!! Am facut aproape totul (este ridicata la 10 metri inaltime) nu vreau decat sa aprind un bec sau un aparat radio ceva de genul dar nu am gasit solutia la partea electrica ( ma refer la ce se invarte pentru a produce electricitate ) m-am gandit la un dinam de bicicleta insa am dubii!!! multumesc anticipat orice sfat este mai mult decat bine venit!!!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vfp_marius

9

• arcadius

4

• amatorul

3

• paul14

2

Top autori în acest subiect

Este ceva mai complicat decat crezi. Iti recomand sa mai citesti pe aici. Mai cam din topor ai avea nevoie de: pale, ax, magneti+bobine sau un motor/alternator ceva, sistem de reducere a vitezi sau blocare in caz de vant prea puternic, baterie de acumulatori de 12-24-36-48v, convertor la 220v si 50hz de preferinta sinusoidali si lista ar putea continua.

Link spre comentariu
Vizitator fort-minor

paul cum am zis mai sus nu vreau sa alimentez o casa sau un oras vreau doar sa aprind un led ceva mic(este un proiect pentru scoala) insa eu nu stiu ce sa pun sus sa se invarta sa faca energie electrica ..Ma gandeam la un dinam de bicicleta!

Link spre comentariu

Pentru aprins un LED e bun si ala! Mai trebuie insa si o elice! Mie asta mi se pare problema mai delicata. Ideea e ca poate-i "dai de gust" si te orientezi si spre un proiect serios!Pentru dinam de bicicleta (de fapt e un alternator cu magneti permanenti pe rotor), ai nevoie de o elice de vreo 20-30cm diametru...(ochiometric!). Un nene mai indemanatic reusise sa confectioneze din tabla subtire o morisca cum sun cele construite din hartie (acum avem acces la tabla de aluminiu cu grosime de 0,3mm; problema care ramane e echilibrarea, dar la asemenea diametru nu ar trebui sa ai probleme)Eventual poate gasesti ceva din plastic la dimensiunea asta, problema ramane adaptarea la axul masinii (generatorului)Succes!

Link spre comentariu
Vizitator fort-minor

deci nimeni nu imi mai da nici un sfat nimic? inca nush ce sa pun ( ma refer la ce sa produca electricitate adica un fel de dinam) astept ajutor daca se poate!!!

Link spre comentariu

Userul blazeu ti-a dat un sfat foarte bun,de ce te plangi de lipsa de sfaturi ?Mai poti folosi ca generator un motoras de 3-6 V de la o jucarie sau de la un casetofon, dar la acesta din urma trebuie sa-i indepartezi in prealabil regulatorul electronic.

Link spre comentariu
Vizitator djmarkro

De curand m-am apucat de construit o turbina eoliana!! Am facut aproape totul (este ridicata la 10 metri inaltime)

Mai exact ce aproape tot ai facut ? De ce mai ai nevoie?http://www.yourgreendream.com/diy_pvc_blades.php aici ai un link cu pale din pvc. Ca generator (alternator) poti folosi dinamul sau ceva motorase de la floppy HDD, pe la scanere, imprimante mai sunt motorase pas cu pas ce pot fi folosite pt proiecte mici. Iti mai trebe un acumulator, niste diode si cam atat.Spor la lucruPS. de ce ai ridicat asa de sus daca este vorba de un proiect asa de mic
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Nu cred ca poti face ceva cu motor pas cu pas. Recomandarea pentru un proiect mic e utilizarea unor motorase cu magneti permanenti; generatorul de bicicleta e mai fiabil deoarece nu are perii si colector (magnetii sun pe rotor iar infasurarea pe stator; curentul alternativ e bun ca atare pentru sarcina rezistiva (bec cu incandescenta) sau trebuie redresat pentru aplicatii de curent continuu (LED, radioreceptor)In general se folosesc curenti de aer care bat din directii cunoscute, incat e rezonabil sa simplifici constructia si sa o faci cu ax orizontal fix. Un sistem care se orienteaza dupa directia vantului e prea complicat pentru regimul de amator. Mai exista solutia rotoarelor cu ax vertical, care "prind" vantul indiferent de directie ("batatorul de oua" si rotorul Savonius); problema cu acestea e ca sunt adecvate mai degraba pentru pompe, fiind rotoare de turatie joasa.Problema ramane confectionarea unei piese de adaptare intre elice si axul generatorului.Bafta!

Link spre comentariu
Vizitator

paul cum am zis mai sus nu vreau sa alimentez o casa sau un oras vreau doar sa aprind un led ceva mic(este un proiect pentru scoala) insa eu nu stiu ce sa pun sus sa se invarta sa faca energie electrica ..Ma gandeam la un dinam de bicicleta!

Te contrazici singur:

De curand m-am apucat de construit o turbina eoliana!! Am facut aproape totul (este ridicata la 10 metri inaltime)

Inaltarea sistemului la o asemenea inaltime, este deja o complicatie. Daca in varful catargului de 10 m vei monta un dinam si o elice, in cazul conectarii prin cablu direct cu consumatorul (bec, sau ce-o fi) la cei 10 m de cablu si la curentul necesar aprinderii becului, randamentul sistemului va fi destul de scazut. Dintr-un alt punct de vedere, va trebui sa astepti foarte probabil o furtuna ca sa poti aprinde acel bec, intrucat turatiile unei elice cu trei pale - spre exemplu cum sunt cele de ventilator - vor fi modeste in comparatie cu turatia nominala a "dinamului" tau. De asemenea pentru cresterea eficientei la vant, va trebui sa construiesti intregul sistem auto-orientabil. Daca transporti energia prin cablu electric na nivelul solului, va trebui nu numai sa limitezi la un anumit unghi (ex. 360 deg) rotatia ansamblului, ci si sa iei masuri speciale astfel incat cablul, care va fi supus in permanenta torsionarii sa nu se rupa dupa cateva oscilatii ale sistemului. Presupunand ca pentru demonstratia practica a functionarii sistemului vei prinde o zi "vantoasa", toata asistenta va vedea cum lumina becului de proba va fluctua in ritmul rafalelor de vant, iar parerea mea sincera este ca in cel mai bun caz filamentul se va inrosi putin la rafalele mai tari si nu va lumina de loc in restul timpului. Pentru eliminarea acestor aspecte foarte neplacute, se poate face o multiplicare a turatiei elicei si o stabilizare (tot mecanica a turatiei ansamblului) Cateva opinii personale in acest sens, gasesti aici
Link spre comentariu

incearca cu un alternator auto de la o masina mai veche, eventual o dacie de la dezmembrari, e aproape gratis. eventual ia si regulatorul de tensiune, de la masina (sau cum i-o zice), sa scoata 12V-14V continuu fara mari fluctuatii. pentru elice foloseste elicea de la racire de la dacie la care poti sa ii prelungesti palele cu tabla subtire prinsa cu nituri. poti sa adaptezi elicea direct pe alternator sau prin curea de transmisie. amandoua, elicea si alternatorul au fulii. carcasa o faci din lemn, e usor de prelucrat, poti face gauri pentru ax, cuie, etc, e mai rudimentar dar nu cred ca vrei sa tina o viata. in rest, succes si nota mare!

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

deci nimeni nu imi mai da nici un sfat nimic? inca nush ce sa pun ( ma refer la ce sa produca electricitate adica un fel de dinam) astept ajutor daca se poate!!!

salut te ajut eu .FACI IN FELUL URMATOR: cauta hdd de calc si i scoti magenti din inauntru , cu magneti respectivi poti construi un generator fantastic .Magnetul unui hdd are doua polaritati N S se cauta centrul intre poli se rupe in jumatate .procedezi in felul asta pana strangi un set de 12 poli pe o parte si pe cealalta parte .acum trebuie sa faci si statorul , statorul se calculeaza astfel , mai intai se desenaza diametrul rotorului cu magneti . se aranjeaza magneti pe un disc se lasa intre magneti cat distanta uni magnet , in felul asta afli care este diametrul exterior .Incerc sati desenez cum ar trebui sa fie .faza cu dinamuri , alternatoare , cade din cauza turatie f mari .cea mai buna solutia este cea ce tiam prezentato funtioneaza la turati ce nu va depasi maxim 200rpm. pentru mai multe detali nu ezita sa intrebi .spor la treaba si multa sanatate.revin sa rectific ca generator 12 poli si 9bobini 3 bobini pe o faza 3 faze inaltimea bobini se stabileste in functie de grosimea magnetului adica daca magnetul are 5mm inaltimea bobini dupa turnarnare in rasina sa fie de 4mm 1 mm este distanta de aer , atit cat sa nu frece magnetul de stator.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator dutuc

Salutare! Doresc sa fac o mini eoliana utilizand unul din motoarele(pas cu pas) din foto. M-ar interesa sa stiu cum ar trebui sa fac elicea avand in vedere ca motorul va trebui turat destul de tare ca sa produca un curent de 1A la vreo 24V. Pentru multiplicarea turatiei am gasit mecanismul de la un flex, care imi mareste turatia motorului cam de 4 ori(vezi foto). Diferenta dintre cele 2 motoare este ca unul baga curent mai mare(cam 1.4A fata de 0.5A celalalt) iar celalat creste mult mai repede in tensiune functie de turatie. Ca sa pot obtine 24V pt. incarcarea a 2 baterii auto inseriate m-am gandit sa inseriez cele 2 punti(vezi foto, de pe fiecare infasurare a motorului). Pentru mai multe detalii pot reveni cu foto si rezultate la masuratorile efectuate. Acest mini proiect se doreste a fi ceva premergator pt. urmatorul care probabil ceva mai mare, daca voi observa ca vantul e suficient de puternic in zona. Astept cu nerabdare sfaturi/indicatii care sa ma ajute la finalizarea proiectului. Va marturisesc ca sunt un mare "fan" al energiei alternative drept urmare v-as fi recunoscator pt. orice ajutor. Cu respect,Nicu(SV).

Link spre comentariu

hmm eu am desfacut acuma o imprimanta si am luat motorasul care misca cartusele cu cerneala.Scoate cam 8 v daca il invarti destul de repede cu mana si poate aprinde 3-4 leduri invartit cu mana fara nici un stres.

Link spre comentariu

scuze da la 8 v potzi aprinde lejer un spot de 18 leduri , acum depinde si ce amperaj da , am un spot de la romlux cu 18 leduri ce merge la 12 vcc si consuma cam 0,04 amperi. pentru ALAMIC cauta un cap de video(cel ce citesta banda ) desfal scoatei electrinica din el si lasa doar bobinajul vei avea un generator gata facut si trifazic , redresezi curentul si potzi aprinde lejer 5 leduri , totul e cam gata construit doar mai trebuie sai pui palele , cauta pe la reparatzii tv gasesti sigur .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări