Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automobilul electric

florinellll

Postări Recomandate

Nu cred că cea mai importantă este teama de radiaţii, ci însuşi

riscul imens generat prin utilizarea energiei atomice pe un autovehicul.

În lume au loc anual zeci de mii de accidente rutiere. Este îndeajuns ca

un singur asemenea autovehicul să fie implicat într-un accident grav şi

o întregă regiune ar urma să fie complet securizată şi izolată.

Tehnologia atomoelectrică nu poate fi pusă la dispoziţia publicului larg în

orice condiţii. Pentru asigurarea energiei necesare unei case, poate, dar

într-un viitor nu tocmai apropiat. Producţia de energie electrică într-o centrală

atomică şi apoi distribuirea ei spre consumatori este incomparabil mai sigură

decât existenţa în fiecare casă a unui minireactor nuclear.

În cazul unui autovehicul, eu personal sunt convins că niciodată nu se va recurge

la această soluţie.

Luaţi în calcul până şi banalul furt al unui asemenea autovehicul.

S-ar putea declanşa o adevărată teroare în masă în rândul populaţiei,

numai datorită ipotezei că cel care a comis acel furt ar putea avea scopuri criminale.

Sau o "maşină-capcană atomică" detonată de un fanatic intr-o aglomeraţie urbană.

După aproape 70 de ani, visul naziştilor de a contamina oraşele americane prin

răspândirea de particule radioactive în atmosferă ar deveni realitate oriunde pe planetă.

Nu sunt un sceptic, dar nici un entuziast frenetic în ceea ce priveşte aplicarea pe

scară largă a acestor tehnologii. Consider că la stadiul actual al omenirii utilizarea

centralelor atomice şi distribuţia clasică a energiei la consumatori reprezintă unica soluţie.

@costy : nu am înţeles ideea cu NaCl topit, o puteţi dezbate ?

Link spre comentariu

De acord, nu poti lasa o tehnologie periculoasa la indemana "maimutelor". Tehnologia in sine este sigura, cei care o folosesc nu sunt siguri ca o pot mentine sigura. Este un ideal doar. Civilizatia umana este autodistructiva si inca un "accelerator" de distrugere nu este de preferat. Cand am mentionat centrala atomica "de locuinta" ma refeream ca tehnologie si nu ca riscuri de securitate care, odata cu aparitia fanaticilor, devin din ce in ce mai reale. Se pot face multe pentru avansul tehnologic al civilizatiei umane dar "instinctele de maimuta" nu ne lasa, si unii se simt bine doar daca iau parul si ii dau in cap lu' ala de langa el ca sa se poata bate apoi cu pumnii in piept ca el e mai tare. Si nu vorbeam nu numai la figurat.

Acum, daca mijoacele de transport ar fi electrice, alimentate din surse regenerabile s-ar rezolva multe. Parerea mea este ca modul de gandire vechi de genul "cara si rezervorul cu combustibil dupa tine" nu mai este actual iar implementarea unui mecanism de alimentare in oras direct de la "sina" (nu wireless pentru ca este foarte putin eficient la puterea necesara) ar rezolva o parte din randamentul global scazut al tractiunii electrice. Evident ca vor fi costuri pentru modificarea infrastructurii foarte mari iar administratia locala nu va fi dispusa sa le suporte. Din punctul meu de vedere, in oras sa se foloseasca captatori, ca la tramvaie sau troleibuze iar in afara orasului sa se foloseasca acumulatori. Poti eficientiza procesul daca, la iesirea din oras ai o statie de schimb unde poti adauga acumulatori, asa avand un castig la randament, masina fiind mai usoara.

Tehnologia de acumulare de caldura prin utilizarea unei sari topite este ca centrala solara sa poata functiona si noaptea prin folosirea acestei energii. Aici sunt cateva link-uri (Eng): http://www.treehugger.com/corporate-res ... ttery.html , http://www.earthpm.com/tag/molten-salt/ .

Link spre comentariu

@The Stressmaker, mulţumesc pentru link-uri.Deci nu e vorba de banala sare de bucătărie (care are temperaturade topire mult mai ridicată), ci de un amestec de azotaţi de sodiu şi potasiu.Costurile nu ştiu dacă sunt mai reduse decât în varianta clasică cu acumulatorişi celule fotovoltaice, dar cred că randamentul este sensibil mai mic datoritătransformărilor energetice intermediare suplimentare.

Link spre comentariu

@The Stressmaker - ideea cu sina stiu ca a mai fost discutata si dupa cum stim este o solutie testata de diferite grupuri . Problema se pune si altfel. Daca atunci cand intru in oras sunt preluat de o sina , atunci voi fi restrictionat de stat la rand dupa carca de masini. Daca stiu o scurtatura nu voi putea sa tai benzile decat in puncte dedicate precum macazurile si mai este si problema penelor de curent.De cate ori nu am ramas in troleu ca a picat tensiunea pe linie ? Cel putin in Constanta se intampla frecvent . Si mersul pe sine are limitarile ei. Un punct destul de critic este manevrabilitatea autoturismului. Sa nuuitam situatiile in care am o urgenta . Spre exemplu , un prieten a avut un preinfarct in plin trafic , numai el stie cuma tras pe dreapta ,a sunat sotia ..... urgenta ,spital si restul.Eu am avut o patanie asemanatoare in trafic , am fost defibrilat de ICD-ul asta almeu de trei ori in trafic. De trei ori in trei minute . Numai eu stiu cum am condus pina la serviciul de Urgenta .Ce faceam daca eram legat de o sina ?Eu personal sunt pentru inmagazinarea energiei electrice si utilizarea acesteia la nevoie.In mod cert nici una din modurile de producere a energiei electrice nu este 100% verde / ecologica.Luam ca exemplu necesitatea realizarii de subansamble ptr eoliene si panouri fotovoltaice ,acumulatorii , invertoarele ..... insa scopul de a reduce din poluare si nu de a o elimina definitiv . Sa dam timp planetei sa isi revina .Un mare aport l-ar avea reimpaduririle insa mafia lemnului este atat de mare si de inghegata incat nu prea vad eu cumo sa se reimpadureasca sute de mii de padure.De fapt asta este cheia efectului de sera. Despaduririle necontrolate.Padurile si verdeata fiind cele care absorb emantile de dioxid de carbon. Ele sunt plamanul planetei si al nostru. Pe asta trebuie sa se axeze de fapt salvarea planetei .Se va trece pe electric si surogate din motive de rezerve limitate de combustibili fosili .Energia electrica o poti produce insa noi , ca oameni , nu putem produce ceea ce a produs planeta de milenii ( titeiul ). Energia electrica in schimb o poti produce din mai multe surse si o putem produce noi oamenii ( sigur , nu crosetand ) cu ajutorul tehnologiei.Pina la urma cursa este pentru obtinerea unei cantitati de energie electrica mai mare din surse regenerabile si stocarea acesteia pe termen cat mai lung .Batalia se da pe aceste fronturi.In anii 70 se produceau in SUA ditai haidamalele de autoturisme cu consum extrem de mare , 20 , 25 litri la suta de km .Am un var care detine un Mustang . Ca idee , motorul sau ia 17 pina la 20 litri la suta de km .Cocalarii care merg cu Hummer , pai nu va suparati dar cred ca imi trebuie un peco al meu .Cum spunea @tyc pe aici , am nevoie de 4 roti , un volan , mecanismul care invarte rotile si cam atat. Restul sunt zorzonele.De asemenea , am mai avut discutia aceasta referitoare la "bateriile_atomice" care au fost aplicate in medicina .

Link spre comentariu

respectele mele @aygun. Sunt itr-u totul deacord cu ce ai scris mai sus.Referitor la paduri sibscriu de 10 ori! Daca erau mai multe paduri nu era efectul de sera atat de accentuat. Referitor la america.. Pai aceasta tara nu recpecta majoritatea legilor care implica costuri suplimentare din partea ei..Cel mai simplu exemplu este ca acolo se comercializeaza liber refrigeratii interzisi. (R22). care se stie ca sunt scutul planetei UV. Ii doare in orificiu pe ei ca undeva apar niste "gauri".

Link spre comentariu

Si pentru ca tot vorbeam de alternative si energia apei ia te uita ce fac astia la New York :

http://cleanskies.tv/videos/rivers-prov ... nergy.html

http://verdantpower.com/what-systemsint/

Termocentrale naturale :

http://cleanskies.tv/videos/iceland-lan ... ables.html

He , he Arnold se implica serios in fazele cu energia asta verde :

http://cleanskies.tv/articles/schwarzen ... y-law.html

Iar asta e faina :

450MW din energie solara in Mexic http://www.cleanenergyauthority.com/sol ... arm-040912

Link spre comentariu

eu as fi foarte atent cu energia aia geotermala, nu cred ca putem anticipa ce efecte pot aparea daca o exploatam in forta . una e sa captezi aburi care ies din vreo crapatura si alta e sa te bagi tu unde nu-ti fierbe oala."eolienele" alea subacvatice seama cu turbinele bulb.

Link spre comentariu

Eu ma gandesc ca aia de se folosesc de energia geotermala acolo unde se poate nu cred ca au facut-o in genul a " am gasit niste gheizere si hai cu noi sa facem bani si energie electrica"!Cred eu ca au studiat activitatea vulcanica , seismica , geologica , geodezica ani buni si abia in urma unor rapoarte ale acestor studii au proiectat respectivele instalatii.Sigur ca perfectiune nu exista. Daca universul era perfect , intr-o stare perfecta de echilibru , noi acum nu existam. Nici planetele , nici galaxiile , absolut nimic din ceea ce exista acum nu exista Daca exista perfectiune.Astfel inca nu putem cere perfectiune in tot ceea ce facem ci performanta si conservarea cat mai mult cu putiinta a naturii.Dupa cum am observat , ignori natura dar ti-o da de nu te vezi.Discutam ieri cu cineva care a ajuns la sectia de cardiologie a spitalului jud Constanta cu o aritmie periculoasa.5 ore a stat ca sa intre la rand asa veneau prin serviciul de urgenta.Inainte verile nu erau atat de calduroase . In ultimii ani am inceput sa avem veri tropicale si temperaturile vor creste constant !

Link spre comentariu

respectele mele @aygun. Sunt itr-u totul deacord cu ce ai scris mai sus.Referitor la paduri sibscriu de 10 ori! Daca erau mai multe paduri nu era efectul de sera atat de accentuat. Referitor la america.. Pai aceasta tara nu recpecta majoritatea legilor care implica costuri suplimentare din partea ei..Cel mai simplu exemplu este ca acolo se comercializeaza liber refrigeratii interzisi. (R22). care se stie ca sunt scutul planetei UV. Ii doare in orificiu pe ei ca undeva apar niste "gauri".

Efectul de sera este, a fost si va fi, problema este sa il mentinem in echilibru.Fara efectul de sera viata pe terra nu ar fi posibila.
Link spre comentariu

Inainte verile nu erau atat de calduroase . In ultimii ani am inceput sa avem veri tropicale si temperaturile vor creste constant !

Nu am curajul sa te contrazic desi la anii mei tin minte de veri in care nu am avut zi fara ploaie dar si ani in care a secat piriiasul de la fintina din martie.Totusi si oamnii sint mai putin caliti decit erau inainte siisi "ajuta" organismul cu instalatiile de climatizare folosite excesiv.Grig
Link spre comentariu

Daca erau mai multe paduri nu era efectul de sera atat de accentuat. cred ca exprimarea este exacta..

@cusnir - @florinellll are dreptate , fara efectul de sera viata pe planeta nu ar fi existat. Asta spera sa obtina cercetatorii pe Marte. Sunt depozite uriase de gheata acoperite de praful martian. Se spera sa se inceapa o serie de experimente intr-un viitor destul de indepartat pentru a recrea efectul de sera pe Marte. Datorita efectului de sera exista viata.Gliciul mare este sa il mentii in echilibru.@Ion_Bumbu - prin anii 84 , 90 stiu ca mergeam la plaja cu parintii si ma balaceam toata ziulica in apa farasa ma prajesc atat de tare iar aerul era respirabil. Niciodata nu am auzit ( cu exceptia ultimilor ani ) de temperaturi de 42 de grade la umbra si 55 de grade la nivelul asfaltului si nu mai era interzisa circulatia masinilor de tonaj mare. Pot compara temperatura ultimilor ani cu clima tropical moderata din Antalya .Cand am ajuns acolo si am coborat din autocar asa m-a palit un aer fierbinte si umed.Era ora 22 noaptea iar toate parbrizele masinilor erau aburite / ude din cauza umezelii din aer. La fel si autobuzele. Nu era cazul aerului conditionat in autobuze sau microbuze ( asa zisele dolmush-uri ) dar geamurile tot aburite erau . Aceeasi senzatie o traiesc acum in Romania .Pica oamenii ca mustele iar Salvarile sunt prea putine . In C-ta sunt 5 ambulante pe ditai orasul.
Link spre comentariu

desigur ca efectul de sera este foarte important. Aproape la fel de important ca apa pe pamant ca factor de nivelare termica prin capacitatea ei de a acumula temperatura.Dar problema principala este alta..Se incalzeste clima. Si nu este important ca oamenii sufera.Unii sufera de frig altii de caldura. Eu de una si de alta..Problema serioasa este alta.Toata plantele de cultura au un anumit interval optim si un interval critic de dezvoltare.Castravetii de exemplu au temperatura optima 22-27 C. Peste 32 C se opreste procesul de fotosinteza temperatura devenind critica. Se opreste fructificarea.ceva sub 40C planta se usuca. Asta am patit eu anul acesta.Mentionez ca irigarea se face prin picurare din abundenta doar la radacina..Asa ca daca nu reducem efectul de sera sar putea sa inceapa un proces ireversibil.

Link spre comentariu

Offtopic:@cusnir - te reprofilezi , pui bananaieri si cocotieri. Pe marginea drumului vor creste portocaliNu stiu daca ati observat cei care aveti gradini cum se fac rosiile , in ce hal se pateaza si se strica. Cauza ? Acelasi efect de sera si cestiile colaterale.Ontopic :- motorul stirling e ok insa trebuie dezvoltat ceva destul de serios ca sa poata invarti un grup electrogen.Pina acum am vazut numai experimente si machete.Daca cineva are idee de ceva realizat la scara industriala va rog sa imi lasati niste link-uri.E super ca principiu de functionare iar daca s-ar perfectiona tehnologia ar fi superb.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări