Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

auto

viorelwio

Postări Recomandate

• Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• former_Alfred

2

• yo9hrb

1

• remus68

1

• viorelwio

1

Fii convins că trebuie să dai sala! Şi fii convins că azi nu ai face mai mult de 15 puncte din 26 fără să înveţi din nou totul. Actuala legislaţie e toată schimbată după 2000.Te duci la o şcoală de şoferi şi faci cursurile pentru CE. Din câte ştiam, pentru categoria CE trebuie să conduci la cursuri minimum 150 km, care se verifică pe diagramele tahograf. După care mergi la examen şi ai un chestionar de 11 întrebări (din care trebuie să faci minimum 9) şi un examen la traseu. Şi cu puţin noroc, o să-ţi treacă şi BE pe permis. Mai departe, dacă chiar vrei să conduci camioane, îţi trebuie şi atestat pentru transport marfă, care la tine e CPC, pentru că ai permisul obţinut înainte de 9 septembrie 2009. Dar pe ăsta poţi să-l obţii în paralel, pentru că ţi-l dă şi cu C-ul, nu trebuie neapărat să ai CE-ul. La examenul pentru CPC ai un chestionar de 30 de întrebări din care trebuie să faci 21 (70%). Dar aici, examnul nu mai e din legislaţia rutieră (OUG 195) ci din legislaţia transporturilor (OUG 109, OG 37) adică cea referitoare la licenţe, timpi de conducere etc.

Link spre comentariu

Sa inteleg ca daca imi cumpar camion, imi iau C-ul si vreau sa-mi car caramizile pentru casa mea imi mai trebuie si un atestat pentru transport marfa?

Link spre comentariu

Atestatul îţi trebuie ca să poţi lucra ca şofer. Nu poţi avea un contract de muncă în care să scrie "şofer" (conducător auto, whatever) dacă nu ai atestat (certificat de competenţă profesională, cum se numeşte acum). Arată ca un card, similar cu permisul de conducere. Are pe spate 8 categorii posibile, 4 pentru marfă şi 4 pentru persoane, dar e suficient să ai câte una din fiecare.Pentru camion, îţi trebuie fie licenţă, fie certificat de transport în cont propriu. Şi dacă e fabricat după 1 ianuarie 2007, are tahograf digital, pentru care îţi trebuie obligatoriu alt card. Şi e contravenţie să conduci camionul fără card în tahograf, chiar dacă e al tău. Iar amenda e între 10.000 şi 20.000 RON pentru o astfel de contravenţie. Dar poţi să plăteşti 50 de milioane în 48 de ore :limb:

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Sa inteleg ca daca imi cumpar camion, imi iau C-ul si vreau sa-mi car caramizile pentru casa mea imi mai trebuie si un atestat pentru transport marfa?

:rade: Daca acel autovehicul de transport marfa are masa totala peste 3,5 tone sau impreuna cu remorca depaseste aceasta greutate, DA. Nu-ti poti duce nici macar o caramida proprie, daca vehiculul mentionat mai sus nu are copia conforma a licentei de transport (licenta se acorda firmei detinatoare a vehiculului, eventual persoana fizica autorizata) iar conducatorul acelui autovehicul trebuie sa posede pe linga permisul de conducere si atestatul eliberat de ARR.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări