Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BLDC motor control

Vizitator Pana

Postări Recomandate

Vizitator Pana

Salut, am nevoie de asistenta pentru un mic proiect. Trebuie sa realizez un controller pentru motorul acesta http://www.conrad-international.com/Inn ... a%2fmd5%7d . Este fara senzori Hall din pacate.

Din ce-am citit eu pe google, am inteles ca as avea nevoie de 6 PWM. M-am chinuit cu un ATMEGA32 (are 4 PWM) si 2 drivere L293D (nu stiu daca pot folosi 6/8 iesiri) dar nu am reusit sa-l controlez. Plus ca L293A scoate doar 1.2 A si am nevoie ca acest motor sa ruleze la capacitatea lui maxima.

Am vazut ca cei de la Atmel au un microcontroler special pentru controlul motoarelor: ATMEGA32M1(nu stiu de unde sa-l comand). Nu stiu exact ce driver sa folosesc dar pare o idee buna.

Astept niste sugestii, va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pavcostel

6

• nana

4

• cirip

3

• EmyRulz

3

Top autori în acest subiect

Salut,Daca ai nevoie sa faci proiectul in sine, adica un fel de proiect de scoala sau asa ceva, esti in fata unui drum lung si nu foarte simplu. Pentru documentare iti sugerez sa citesti notele de aplicatie de la Atmel si de la Microchip pe tema brushless-sensorless.Daca scopul este sa iti construiesti ceva gen masinuta, barcuta sau mai stiu eu ce nazbatie telecomandata, iesi muuult mai ieftin si mai convenabil cumparand un controler.Cirip

Link spre comentariu

Cu L293 nu faci nimic. Trebuie etaj cu FET-uri, alimentat zdravan de o sursa capabila de 20A, sau si mai bine din pack NiMh sau NiCd. La acest motor e vital timingul, nu stiu cati poli are, probabil 6. E ceva de documentat inainte de a cauta un Atmel/pic. Din fericire e sensorless!Bafta!Costel

Link spre comentariu

Exista diverse circuite ieftine de comanda de la Allegro care iti simplifica viata, uite aici un exemplu:

http://a3930kjp-t.katalog-tme.pl/

Poti realiza cu el, adaugand desigur etajul de putere si microcontorlerul mai multe combinatii de comenzi.

Totusi, cum spunea si cirip, proiectul NU este simplu, mai ales din perspectiva legii de comanda, trebuie sa stii cum sa acorzi bucla de reglare(care este o bucla in cascada, si eu personal nu iti recomad sa renunti la bucla interna de curent, se pare ca mai nou pentru simplitate se face asta).

Link spre comentariu
Vizitator Pana

E un proiect extra scolar, stiu ca e complicat si mai am o luna de lucru :) Faza e ca acasa am o placa de dezvoltare avr sdk2 si lucrez pe un ATMEGA32. Asa ca trebuie sa ma descurc cu ce am sau daca e sa folosesc alt microcontroler ar trebui si alta placa si se complica rau de tot treaba asta. As prefera componente "through hole" pentru ca nu am aparatura necesara pentru a lipi componente mici. Am doar un pistol de lipit:)) . Daca doriti sa ma ajutati sau sa va ofer mai multe detalii va pot trimite exat pe mail tema si astfel poate mi-ati putea recomanda ceva. Oricum va multumesc mult pentru ca mi-ati rapsuns. Acum inca ma mai chinui sa leg motorul la ATMEGA32 prin 2 drivere L293D, alta solutie nu am avand in vedere si timpul limitat.

Link spre comentariu

Stimabile,

Vad ca nu vrei sa cauti. Ti-am sugerat sa cauti BLDC la Atmel si la Microcip. Uite, iti trimit eu una din zecile de aplicatii existente pe net:

http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc8138.pdf

Through hole sau SMD este cea mai mica grija a ta. Incearca intai sa intelegi ce e acolo si nu, nu e facut asa de complicat de dragul complicatiei, ci pentru ca NU merge altfel. Nu cred ca o luna este un interval suficient pentru ceea ce vrei sa faci.

De asemenea, nu incerca sa faci comanda cu integrat. Motorul ala consuma de rupe: 1.2A in gol si 20A in sarcina. Nu cred ca merge decat cu mosfeti comandati direct de procesor dupa algoritmul facut de tine. Ai dat o gherla si s-a lasat cu fum magic :).

Cirip

Link spre comentariu
Vizitator Pana

Inseamna ca nu mai am nevoie de microcontroler, toata treaba o fac cu un A3930?, dar intrebarea e cum il lipesc pe placa pentru ca e foarte mic, si apoi cu ce il programez, am nevoie de placa de dezvoltare sau cum? E mai complicat decat ma asteptam eu :) Va multumesc mult pentru ajutor.

Link spre comentariu
Vizitator Pana

Multumesc mult Stefan pentru documentatie; nu pot sa zic ca am renuntat la A3930 dar el costa 10 euro http://ro.farnell.com/allegro-microsyst ... ?Ntt=A3930 + inca 20 euro http://ro.farnell.com/roth-elektronik/r ... dp/1172126 . 30 de euro e multishor dar as vrea ceva mai ieftin, si pe langa asta, nu am posibilitatea de lipire microcontrolerului pe placa. Trebuie sa caut o companie ceva care se ocupa cu asa ceva:P

Din ce-am citit eu e ok si cu L6234 nu? singurul dezavantaj ar fi softul, dar cu softul ma descurc eu.

Si ar mai fi ceva, nu stiu exact de ce raport as avea nevoie la gearbox. Daca motorul ar 5000 RPM nu stiu exact cum sa calculez ce cuplu as avea nevoie. M-am gandit la un raport 60:1 dar pana la gearbox mai este asa ca mai am timp sa ma gandesc. Va multumesc

Link spre comentariu
Vizitator Pana

aaa si inca ceva, as vrea sa fac modelul matematic pentru motor http://www.conrad-international.com/Inn ... 10016&Ctx={ver%2f7%2fver}{st%2f3eb%2fst}{cmd%2f0%2fcmd}{m%2fwebsale%2fm}{s%2fconrad-int%2fs}{l%2fint%2fl}{mi%2fSHOP_AREA_19779_1210016%2fmi}{pi%2f233241%2fpi}{sf%2f%3Cs1%3Ebrushless%20motor%3C%2fs1%3E%3Cs5%3E2%3C%2fs5%3E%2fsf}{p1%2f5844b00783f08e2a54dcfb6217919d7a%2fp1}{md5%2f3e81644004ca7e2aa6cf8efa4e160a4a%2fmd5} dar am nevoie de moment de inertie, rezistentele pe faze, inductantele proprii, inductantele mutuale si inductia magnetica, valori pe care habar n-am de unde sa le iau:( ma puteti ajuta cumva?:)

Link spre comentariu

Daca nu ai datele lui, singura posibilitate este sa efectuezi un experiment de identificare parametrica a modelului motorului. Norocul tau este ca stii deja care este structura modelului(ordII) deci trebuie doar sa identifici niste parametrii.

Link spre comentariu

Am sa folosesc ca driver L6234

Sincer, e un dialog al surzilor. Acest integrat e bun doar pentru mers in gol si simulare. E de 5A maxim. Motorul in sarcina minimalista va lua cam 4-8A. Trebuie etaj final cu FET.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări