Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

circuit incarcare acumulator prin panou solar


matzah

Postări Recomandate

Salutari,Intentionez sa fac o mica .. dracie (panou solar + acumulator 12v+ invertor 12-220v) la un nivel destul de minimalist, pentru iesirile cu cortul, pescuit etc. Componentele folosite ar fi in principiu urmatoarele: panou solar 17.8V (20.4v in gol) 10W acumulator 12V 12Ah invertor 100W maxim (o sa mai vad la capitolul asta ce si cum) Intrebarea este cum sa fac incarcarea din panoul solar catre acumulator, mai specific cum ar trebui sa arate circuitul de incarcare. Cea mai simpla solutie date fiind tensiunile de lucru, ar fi un LM7815 unde as avea la iesire un 14,7V aprox, cuplat direct la acumulator. Cand tensiunea la bornele acumulatorului ajunge la un prag prestabilit, un releu ar decupla panoul, sa zicem. Problema este, ma gandesc eu, modul in care LM-urile merg. Ar fi de preferat sa tot prind zile cu soare si panoul sa-mi scoata un alde 17V la un curent cat mai mare. Insa, problema e ca LM-ul meu mi-ar disipa aiurea caldura, deci n-ar ajuta cu mare lucru odata ce prind conditii meteo optime. N-ar fi mai simplu sa incarc printr-o simpla dioda ca o metoda elementara de protectie?Dat fiind piesele date mai sus, nu cred ca ar fi mari probleme.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • matzah

    2

  • bogdan_

    1

  • Sandu_alex_999

    1

  • Spitfire

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Panoul solar este el insusi ca o sursa de curent constant deci nu mai ai nevoie de sursa de curent constant. Iti trebuie in primul rand o dioda care sa permita incarcarea acumulatorului dar nu descarcarea lui in panoul sola cand nu e lumina. Apoi, iti trebuie un circuit care sa deconecteze pur si simplu acumulatorul cand s-a incarcat sau sa asigure ca se incarca numai pana pe la vreo 14V. Intrucat panoul furnizeaza 17.8V in sarcina este perfect utilizabil un LM317.Schema finala ar fi un LM317 reglat sa scoata vreo 15V(vezi in datasheet) si urmat apoi de o dioda 1n4007 si conectata bateria. In felul asta vei avea cam 14.3V pe baterie mereu. Alternativ poti folosi 7815 cum spui tu cu o dioda dupa el. Problema e ca daca vei pune pur si simplu dioda nu o sa ai un curent semnificativ mai mare prin baterie, disipatia aia de care zici tu ca ar fi pe regulator se va muta in panoul solar. Singura metoda ar fi ca pui sursa in comutatie, dar asta iti complica prea mult lucrurile si nu cred ca vei obtine mare lucru in plus.

Link spre comentariu

bun, raman atunci pe lm7815, eventual sa-i mai pun vreun comparator de tensiune ceva sau chiar sa caut o schema simpluta de vu-metru pentru a avea vreo forma de indicatie a tensiunii la bornele acumulatorului.

Link spre comentariu

La 14v , 10w sunt o nimica toata. Nu are rost sa te complici cu regulatoare de tensiune , iti garantez eu ca vei consuma tu mai mult decat poate incarca panoul. 10w e puterea generata de catre panou la putere maxima , aia inseamna cer exceptional de senin si o inclinare perfecta de 45 de grade (parca)a panoului fata de pozitia soarelui. Poti sa stai linistit , nu vei obtine prea des conditiile astea :ciuda: Incearca linistit metoda simpla , o dioda , 2 sau o punte , legate direct intre panou si acumulator. Pui si un voltmetru in circuit , te mai uiti din cand in cand la el , vezi ce-ti mai indica. Daca e prea mult , decuplezi manual si gata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări