wally_gatter Postat Decembrie 9, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2010 aceasta este schema finala Link spre comentariu
ex.escu Postat Decembrie 10, 2010 Partajează Postat Decembrie 10, 2010 La "varianta finala" se pot face unele observatii:-e bine sa fie lasate grupurile de filtraj(dioda,condensator,rezistenta) ale partii de semnal mic..-e necesar ca fiecare condensator de filtraj sa fie decuplat cu 0,1uf.-la final,prin folosirea unei singure rezistente de 100-120 ohm intre emitorii lui T8,T9,ca in schema originala ,se obtin performante mai bune-(capacitatea jonctiunii finalilor se descarca mai repede).-se poate incerca eliminarea lui R12,R11,conectarea colectorilor T4,T3 in emitorii T6,T5,reducand valoarea rezistentelor din emitori R26,27 de la 390 la 330 ohm-se obtine un "folded cascode".Bafta! Link spre comentariu
wally_gatter Postat Ianuarie 8, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 8, 2011 inca o intrebare, pe schema de fata , se pot face modificari pentru a obtine o putere de 500W in 8 ohmi ? cam care ar fi acelea? stiu ca in primul rand ar trebui ridicata tensiunea , cred ca +/- 95 ar fi maxim admisa , dar suficienta pentru a debita puterea scontata , ar trebui adaugat inca doua perechi de finali ,ajustarea rezistentelor din divizorul de tensiune sursa a diferentialilor , inserarea protectiei la scurtcircuit... ma gandeam ca driverii ar trebui pusi tot ca finalii pentru aputea comanda 5-6 prechi de finali fara sa scada factorul de amplificare.. Link spre comentariu
ex.escu Postat Ianuarie 8, 2011 Partajează Postat Ianuarie 8, 2011 Pentru a obtine o putere mai mare trebuie sa folositi in final tripleti,tensiunea de alimentare sa nu depaseasca +/-60v,iar ca finali 3-4 tranzistori in paralel (2sc5200-2sa1943,"buni");componentele uzuale de pe piata nu permit obtinerea unor puteri mai mari in regim de siguranta.Nu e nevoie de alte modificari,doar rezistentele din divizorul de tensine al diferentialului sa fie de 1w,iar condensatorii sa aiba tensiunea de lucru corespunzatoare.Dupa punerea in functiune se pot incerca si alte modificari care sa vizeze de ex. reducerea distorsiunilor de "crossover",imbunatatirea stabilitatii termice a finalului,etc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 27, 2011 Partajează Postat Ianuarie 27, 2011 am si eu o problema cu un amplificator.. e o schema de la un kit comercial , pe care vreau sa o adaptez sa mearga la o tensiune usor mai ridicata decat cea specificata , are pefinalii darlington si cand am executat-o a inceput sa oscileze oribil.. pentru inceput vreau sa stiu daca este ok schema...Schema este foarte buna, insa acolo NU au ce cauta darlingtoane in prefinal.Pune BD237+238 (minim) sau 441+442 preferabil , si scapi de belele. Am facut acum multi ani acel amplificator si functiona foarte bine si la +/- 60Vcc cu KD503 in final(modificat pt NPN-uri), da cu KD503 NPN cotati pt 80Vce.. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Ianuarie 27, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2011 am si eu o problema cu un amplificator.. e o schema de la un kit comercial , pe care vreau sa o adaptez sa mearga la o tensiune usor mai ridicata decat cea specificata , are pefinalii darlington si cand am executat-o a inceput sa oscileze oribil.. pentru inceput vreau sa stiu daca este ok schema...Schema este foarte buna, insa acolo NU au ce cauta darlingtoane in prefinal.Pune BD237+238 (minim) sau 441+442 preferabil , si scapi de belele. Am facut acum multi ani acel amplificator si functiona foarte bine si la +/- 60Vcc cu KD503 in final(modificat pt NPN-uri), da cu KD503 NPN cotati pt 80Vce.. am pus MJ15031 si MJ15030 si merge fte bine Link spre comentariu
Vizitator valy 05 Postat Ianuarie 27, 2011 Partajează Postat Ianuarie 27, 2011 am facut si eu vreo 5 asemenea amplificatoare cu schema originala iar ca prefinali am pus tot bd139 respectiv 140 si vreau sa zic ca merge si acum de 7ani are cateva zeci de bairamuri la activ doar am dublat nr de finali si atat la un modul am folosit chiar si 2n3055 ca final la +/-40vcc si a mers ckiar bine se merita facuta daca ai piese de calitate Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 27, 2011 Partajează Postat Ianuarie 27, 2011 am pus tot bd139 respectiv 140 si vreau sa zic ca mergeSOA e cam la limita cu tensiunea aia de alimentare, dar daca finalii nu au beta prea mic, merge. Totusi, era mai sigur o pereche de BD237/238. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum