wally_gatter Postat August 28, 2010 Autor Partajează Postat August 28, 2010 Doar o observaţie: era bine să pui mufele de intrare departe de cele de alimentare şi ieşire. În rest e muncit, spor la treabă în continuare. e fte muncit.. dar merita efortul.. mufele de intrare nu am avut unde sa le mai pun din cauza ca ocupa ceva spatiu si nu am mai avut loc in partea dreapta e transformatorul.. acest amplificator e la a treia modificare, in primele doua mufele de intrare erau pe panoul frontal montate. acu doar ce ramane sa asamblez tot amplificatorul si sa astept bobinatorii sa imi rebobineze transformatoarele la 2x37V... intre timp am sa fac toate conexiunile intre module si reglejele ce le pot face.. doar ca inca nu mi-am facut rost de rezistentele de pe intrarea balansata , alea cu toleranta de 1% , sunt cam greu de gasit... Link spre comentariu
wally_gatter Postat Septembrie 2, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2010 acu problema e la tranzistorii driver , as vrea sa pun 2SC2383 si 2SA1013 ,in loc de BC546 si BC556.. m-am uitat putin la datele lor de catalog si se cam aseamana, atata ca 2SA-urile si 2SC-urile nu sunt de zgomot redus , au tensiunea de lucru mai mare 160V-Vcbo , amplificarea in curent continuu e de 100~200 aproape ca cea a BC-urilor, ba au si 0,9W ,ceva mai mult decat cei 0,625W ai BC-urilor.. atasez si datasheetul 2SC2383 Link spre comentariu
wally_gatter Postat Septembrie 2, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2010 acu problema e la tranzistorii driver , as vrea sa pun 2SC2383 si 2SA1013 ,in loc de BC546 si BC556.. m-am uitat putin la datele lor de catalog si se cam aseamana, atata ca 2SA-urile si 2SC-urile nu sunt de zgomot redus , au tensiunea de lucru mai mare 160V-Vcbo , amplificarea in curent continuu e de 100~200 aproape ca cea a BC-urilor, ba au si 0,9W ,ceva mai mult decat cei 0,625W ai BC-urilor.. atasez si datasheetul 2SC2383 as vrea sa stiu si eu daca e bine sa ii folosesc in loc de BC546/556 in schema asta .. Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 2, 2010 Partajează Postat Septembrie 2, 2010 Driver sau pilot e tot aia, mă mir că ai pus trz aşa slabi acolo. Înţeleg că urmează să alimentezi amplifurile la +/-55V (2x37Vca redresat), pune unii mai solizi, nu te zgîrci. Nici chinezii nu fac aşa economie. Eu aş băga chiar MJE15030/15031, că tot calzi vor merge. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Septembrie 3, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 3, 2010 Driver sau pilot e tot aia, mă mir că ai pus trz aşa slabi acolo. Înţeleg că urmează să alimentezi amplifurile la +/-55V (2x37Vca redresat), pune unii mai solizi, nu te zgîrci. Nici chinezii nu fac aşa economie. Eu aş băga chiar MJE15030/15031, că tot calzi vor merge. pai ca piloti am pus MJE340/350 ,dar la etajul de in trare ma refeream , adica in locul BC-urilor... Link spre comentariu
ex.escu Postat Septembrie 3, 2010 Partajează Postat Septembrie 3, 2010 In etajul pilot rezultate bune dau tranzistorii folositi in etajele video,gen BF469/470,471/472,871/872,869/870;au capacitati parazite mici si linearitate buna.In etajele diferentiale ,pot fi folositi BF 420/421,2SC2383/2SA1013,2SA970/2SC2240;pt fi folosite si BC-uri cu Uce peste 60V.Cu cat sunt mai bine imperechiate cu atat rezultatele sunt mai bune. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Septembrie 3, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 3, 2010 Cu cat sunt mai bine imperechiate cu atat rezultatele sunt mai bune. si cum se face corect "imperecherea" asta? ca deja am auzit atatea pareri ca habar nu mai am ce sa cred.. Link spre comentariu
Jimmy Postat Septembrie 3, 2010 Partajează Postat Septembrie 3, 2010 Se imperecheaza dupa factorul de amplificare (beta). Link spre comentariu
wally_gatter Postat Septembrie 3, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 3, 2010 Se imperecheaza dupa factorul de amplificare (beta). asta stiam si eu ,nu sunt chiar incuiat.. voiam sa stiu care ii imperechezi? pnp-urile intre ele? sau pnp-urile cu npn-urile? ca sa fiu mai explicit o sa dau exemplu in schema folosita aici la inceputul topicului: adica avem T1 si T3 npn, si T2 si T4 pnp.. cum trebuie sa fie beta-ul lor, care cu care sa se potriveasca? asta era ideea... am inteles eu ca se accepta o toleranta de 10% intre ele , dar intre care? Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 3, 2010 Partajează Postat Septembrie 3, 2010 Legat de schema folosită, perechile de trz din diferenţiale e bine să aibă beta peste 300 şi cît mai egali între ei, atît npn cît şi pnp, asta va garanta distorsiuni minime şi derivă cît mai mică la ieşire (oricum se poate corecta cu un circuit simplu). Recomand 2SA970/2SC2240, sau 2SA1123/2SC2631, ideal ar fi unii dubli ca 2SA979/2SC2259. P.S. cînd ai scris trz driveri, ai indus în eroare cititorii, deci e vorba de trz din diferenţiale. Link spre comentariu
Jimmy Postat Septembrie 3, 2010 Partajează Postat Septembrie 3, 2010 Da, perechea T1 si T3 trebuie sa aibe beta aproximativ egal, la fel si perechea T2,T4. Pentru ca ampliful e simetric, ar fi bine ca si perechile intre ele sa aibe beta aproximativ egal.edit: Zal a fost mai rapid.edit2: Daca ramai la BC-uri in cele 2 amplificatoare diferentiale, sa cauti variantele cu 'C' in coada, adica BC546C/556C. Sunt cele cu beta mai mare. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Septembrie 3, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 3, 2010 P.S. cînd ai scris trz driveri, ai indus în eroare cititorii, deci e vorba de trz din diferenţiale. scuze.. BC-urile astea imi mai dau doar de furca , cablajul e configurat deja pentru pinii unui BC546 , dar la nevoie poate suporta mici modificari.. ramane doar sa gasesc 2SA-uri si 2SC-uri si sa le fac imperecherea .. merci de ajutor.. pana data viitoare cand voi intampina greutati.. apropo , aveti schema aia de clip de care se vorbea in alte posturi , realizata dintr-un led , o rezistenta si o dioda zenner? ma intereseaza de modul lor de conecatre in circuit , mai mult ca sigur folosesc semnalul de iesire redresat... Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 3, 2010 Partajează Postat Septembrie 3, 2010 Picioarele se pot îndoi ca să se potrivească cu orice configuraţie la găuri, eventual izolezi unul din ele cu varniş.Indicator de clip din 3 piese e o glumă, nu are nici o precizie. Oricum e un accesoriu comercial care dă o impresie de sculă profesională la unele amplifuri, nu e ceva util. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Septembrie 3, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 3, 2010 Oricum e un accesoriu comercial care dă o impresie de sculă profesională la unele amplifuri, nu e ceva util. si eu care credeam ca are vreun rost .. e ca si cum ai pune luneta la sabie... Link spre comentariu
Jimmy Postat Septembrie 3, 2010 Partajează Postat Septembrie 3, 2010 La un amplificator profesional e destul de util, in rest, un beculet in plus pe panoul frontal. Ca idee, e buna si varianta cu zenner + cateva componente pasive, printre care si un semireglabil, din care sa poti regla pragul la care se aprinde led-ul, cu amplificatorul in sarcina, si un osciloscop pe iesire. Problema e ca reglajul e bun doar atunci. Daca variaza tensiunea de la retea cu +/-10V, se duce pe apa sambetei tot reglajul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum