Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

need help - modificare kit amplificator

wally_gatter

Postări Recomandate

wally_gatter

Wally eu ti-as recomanda sa te uiti pe schema imbunatatita de Zal si sa pui si tu in schema condensatorii de compensare C7 si C8 la fel ca acolo daca vrei stabilitate, altfel mergi pe barba ta.

initial am facut schema cu prefinalii bd681 si bd682 (darlington) , dar avand o fte mare amplificare si neavand tranzistorii imperecheati mi-a oscilat fte tare , C7 si C8 din schema ta nu ii pusesem , poate daca erau pusi nu mai oscila.. mare noroc ca aveam rezistente de 100 de ohmi pe liniile de alimentare :da
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 97
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• wally_gatter

51

• zal

16

• remus68

10

• Jimmy

8

Top autori în acest subiect

wally_gatter

deci, ce perechi de tranzistori finali imi recomandati sa folosesc in schema mea? sa fie si pretul rezonabil , sa fie si buni , adica calitativ superiori.. am sa pun 2pmp si 2npn pe canal pana la urma.. si ca prefinali mari pun mje15030 si mje15031 , pilotii mje340 si mje350 , iar la parte de atac am iarasi o dilema , sa pun bc547 imperecheati cu bc557 sau bc546 cu bc556 , astia din urma ii am de "motorola".... nu stiu cat de "originali" sunt.. dar pana acuma mi-au mers fte bine in schema aceasta.. dar la o tensiune de +/- 37 V .. ma gandeam sa pun MPSA42 cu complementarul, care cred ca e MPSA92... dar nu am gasit inca.. si nu stiu cum sa fac si cu finalii astia ca la magazinul de unde ii cumpar eu aia cer niste preturi exorbitante si pentru un amarat de TDA2003 :nebunrau:

Link spre comentariu

Ca finali poti sa pui MJ15024/15025 sau 2sc5200/2sa1943 in functie de radiator, la partea de atac poti sa pui bc556/546 sau pentru tensiuni mai mari 2n5401/2n5551.

Link spre comentariu
wally_gatter

Ca finali poti sa pui MJ15024/15025 sau 2sc5200/2sa1943 in functie de radiator, la partea de atac poti sa pui bc556/546 sau pentru tensiuni mai mari 2n5401/2n5551.

eu caut 2sc5200 si 2sa1943... oare la ce pret ii gasesc, si de unde sa ii comand , ca sa nu fie contrafacuti?
Link spre comentariu
wally_gatter

eu caut 2sc5200 si 2sa1943... oare la ce pret ii gasesc, si de unde sa ii comand , ca sa nu fie contrafacuti?
deja i-am comandat de la mivarom... sper sa fie si buni...
Link spre comentariu
wally_gatter

Uite aici 2 într-una (nu uita să pui din start cond ceramici de 100-470pF/250V între b-c la trz piloţi şi prefinali):

schema asta e buna, fara nici o modificare? exceptie ca adaug la tranzistorii piloti intre baza-colector condensatori de 100pF... merge oare si fara diodele alea care suntau rezistentele de 100de ohmi de la prefinali?
Link spre comentariu

Diodele alea simulează joncţiunea b-e a unui trz final ''fantomă'', ca trz prefinal să funcţioneze corect. Asta e valabil numai la o schemă cvasicomplementară.Dacă vrei să scapi de ele foloseşti trz complementari.

Link spre comentariu
wally_gatter

la partea de atac . pot sa las bc546 si bc556 in cazul alimentarii cu +/-50V ? am incercat sa gasesc 2sa970 si 2sc2240 , dar nu am gasit de vanzare nicaieri... :cry:

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
wally_gatter

la partea de atac . pot sa las bc546 si bc556 in cazul alimentarii cu +/-50V ? am incercat sa gasesc 2sa970 si 2sc2240 , dar nu am gasit de vanzare nicaieri... :cry:

si cum pot face sa imperechez tranzistorii? e nevoie sa ii imperechez pe toti , incepand de la partea de atac pana la finali , si finalii adica? dupa cate stiu eu exista diferente intre factorul de amplificare al unui tranzistor pnp si al umui tranzistor npn.. care e diferenta acceptabila intre doi tranzistori ,ca ei sa fie considerati pereche? de exemplu , am cumparat recent tranzistori mje340 si mje350 , la unii mje340 am beta cuprins intre 124 si 162 , iar la mje350 toti au beta intre 63 ,cel mult 74... ce sa fac cu ei? cum ii pot imperechea? :nas:
Link spre comentariu
wally_gatter

cum ii pot imperechea?

Tinind cont ca au o diferenta atit de mare intre ei, nu se poate pune problema imperecherii lor.
unde as putea gasi niste tranzistori mai "ca lumea" ca astia cred ca sunt piratati...
Link spre comentariu

Eu de la DjLeco am cumparat niste finali Toshiba originali. Nu ii cumparasem pt mine deci nu pot sa zic experienta personala, dar cel caruia i'am dat a spus ca nu au fost probleme cu ei, au fost pusi intr'o statie profi care avea finalii arsi.

In schimb BD249/BD250 am ars eu 3 perechi (pe rand) cu alimentare la +/-35v... Deci nici vorba de mai mult. Acu daca puneam cate 2 in paralel in loc de unul singur poate poate ar fi tinut... Dar nu garantez. Ampliful avea finalii originali tot Toshiba, nu mai tin minte de care dar in orice caz unii care nu se gasesc originali.

Link spre comentariu
wally_gatter

In schimb BD249/BD250 am ars eu 3 perechi (pe rand) cu alimentare la +/-35v... Deci nici vorba de mai mult. Acu daca puneam cate 2 in paralel in loc de unul singur poate poate ar fi tinut... eu am pus pentru +/-50V 3 perechi de tranzistori finali , adica 6 bucati in etajul final, 3x 2SC5200 si 3x 2SA1943... dar problema mea e cu imperecheatul la partea de prefinali, am cumparat niste MJE340 si MJE350 si au niste diferenta la factorul de amplificare de sta mata-n coada.. si ma gandeam ca stie careva de unde mi-as putea cumpara acei MJE... care sa fie buni , adica sa "semene" intre ei ca factor de amplificare... altfel o sa cumpar un sac de prefinali si o sa aflu ca ii pot folosi doar in stabilizatoare ,si alte aplicatii unde nu prea e important factorul de amplificare....

Link spre comentariu

MJE340/350 nu sînt buni de trz prefinali, poate cel mult de trz piloţi, superdiode, generatoare de cc, etc. 3 perechi de 2SA1943/2SC5200 se pot comanda cu MJE15030/15031, sau alţii tot în capsulă TO220.

Link spre comentariu
wally_gatter

MJE340/350 nu sînt buni de trz prefinali, poate cel mult de trz piloţi, superdiode, generatoare de cc, etc. 3 perechi de 2SA1943/2SC5200 se pot comanda cu MJE15030/15031, sau alţii tot în capsulă TO220.

pai cei de comanda ii am MJE15030 respectiv..31 dar ca piloti vreau sa folosesc MJE350 si 340 dar nu am gasit nicaieri sa se poata imperechea... am deja vreo 50 de bucati de MJE340 si tot cam atatea de MJE350 , dar au diferente de sta mata-n coada la factorul de amplificare... eu am nevoie doar de cate 4 bucati din fiecare pentru 4 canale , dar nu am reusit din atatea bucati sa-i imperechez nicicum... :cry: .. ma gandeam ca poate cumpar de la careva.....
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări