Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Procedura de recuperare miez ferita

Vizitator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• paul14

5

• elman

5

• Spitfire

3

• Dr.L

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Miezul nu trebuie fiert ci incalzit in apa, legat cu o sarma sa nu atinga baza vasului. Mai intai trebuie dezlipit miezul de carcasa, cu o surubelnita, dupa ce s-a incalzit putin. Astfel cele 2 parti se vor desprinde mai usor. Daca ramane incleiat in carcasa, risti sa desprinzi doar latura exterioara, crapandu-l. Flacara nu e solutie, il infierbanta inegal, sau daca merge...merge la risc.

Link spre comentariu

Mezu trebue incalzit aproximativ uniform ,nu trebue lasat intro singura pozitie la incalzit ci trebue miscat incontinuu ,daca se poate incalziti cu aer la o statie cu aer ,la un cuptor sau la un radiator ,incalzirea se face pana cand incepe sa iasa un miros intens de lac incins ,nu trageti tare de el ,trebue sa se dezlipeasca destul de usor daca nu se dezlipeste usor continuoati incalzire o perioada mai lunga si incercat dinou .

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

De prin cataloagele Loctite am rămas cu impresia că orice adeziv are și solventul corespunzător disponibil. Recunosc că n-am mai desfăcut miezuri de ferită de pe vremea când schimbam secundarul la trafo linii de la Opera, Venus și Miraj, dar azi ar trebui să fie aplicabilă soluția bazată pe solvenți și în felul ăsta nu s-ar mai încălzi miezul.

Editat de former_Alfred
Link spre comentariu

Merge destul de bine in apa fiarta dar trebuie lasat un timp , 15 min , 30 min , poate si mai mult , depinde si de adeziv , cat de mult au pus , etc . Cand e gata cele doua jumatati se desprind aproape singure , daca nu , mai trebuie tinut , aplicarea fortei chiar si mica duce la ruperea feritei

Avantajul e temperatura de numai 100 grade care nu distruge proprietatile feritei si sarma , in cazul ca se refoloseste

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

In postul anterior nu m-am exprimat foartre bine. Intrebam cu ce sa-l lipesc eu pentru al putea dezlipi in eventualitatea in care doresc sa mai modific ceva la el?

Merge destul de bine in apa fiarta dar trebuie lasat un timp , 15 min , 30 min , poate si mai mult , depinde si de adeziv , cat de mult au pus , etc . Cand e gata cele doua jumatati se desprind aproape singure , daca nu , mai trebuie tinut , aplicarea fortei chiar si mica duce la ruperea feritei

Avantajul e temperatura de numai 100 grade care nu distruge proprietatile feritei si sarma , in cazul ca se refoloseste

Am fiert un traf., s-a desfacut usor si am rebobinat secundarul. Apoi am masurat din nou inductanta primarului si scazuze de la 5,5,mHla 1,9mH, miezul si-a pierdut proprietatile. Am pus la fiert alte 3 trafuri (diferite, doar pentru test) si doar unul si-a pastrat inductanta, la celelalte doua a zcazut inductanta la 1-3mH. Miezurile le-am pus suspendate in apa , pe un substrat de fire. Deci nu toate rezista la fierbere. Am ramas si eu mirat ca la 100 grade sau deteriorat. Trafurile erau din surse ATX.

Nu este un solvent puternic cu care se pot desface fara a le fierbe????????

Link spre comentariu

Orice impuritate interpusa intre jumatatile miezului inseamna intrefier, si inevitabil scaderea permeabilitatii, chiar si pozitionarea jumatatilor una fata de cealalta poate afecta usor permeabilitatea, eu cred ca astea ar fi mai degraba explicatiile decat ca fierband miezul, se deterioreaza dramatic permeabilitatea, nu prea vad nici un motiv sa se intample asta. Eu am testat si n-am sesizat diferente.

Link spre comentariu

Si eu banuiesc ca sunt impuritati in intrefier sau deoarece @elman scrie: "s-a desfacut usor si am rebobinat secundarul", se poate sa fi masurat

inductanta doar a unei jumatati de primar si astfel sa rezulte o inductanta in jur de L=5,5mH/4. Trebuie mentionat ca jumatatea bobinata direct

pe carcasa are inductanta mai mare si ca factorul de cuplaj este subunitar.

Aceasta deoarece unele din aceste transformatoare au primarul sectionat in 2 jumatati cu una la suprafata si una pe carcasa.

Din documentatiile Ferroxcube sunt date pentru temperaturi de functionare la 1000C si pentru masurarea permeabilitatii pina la circa 250 de grade.

post-238209-0-67766600-1483969873_thumb.jpg

Se vede clar ca functioneaza la 100 de grade si cum se modifica parametrii magnetici.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Primul traf era cu jumate din primar bobinat peste secundar dar l-am bobinat la loc si apoi am facut masuratorile.

La urmatoarele 3 transformatoare de test nu am mai dezlipit miezurile , doar le-am fiert si ulterior am remasurat inductanta primarului si la 2 din ele am constatat ca scazuse foarte mult iar la al 3-lea, dupa ce a ajuns la temp. camerei inductanta era aceeasi. Trafurile sunt din surse ATX.

Link spre comentariu

Mai completez cu doua observatii legate de fierberea transformatoarelor cu miez de ferita.

Este posibil ca dupa fierbere, (asa cum am constatat si eu la demontarea bobinajelor) sa ramina apa in bobinaje,

care prin rezistenta electrica si prin constanta dielectrica foarte mare (Er =78,5) sa influenteze masuratoarea la

frecventa de lucru al aparatului.

Deasemenea datorita dilatatiilor si contractiilor, intrefierul poate suferi modificari la exemplarele la care ati masurat inductante diferite.

Ca o concluzie finala rezultata din diagramele de la postarea #44, proprietatile miezurilor nu se modifica.

Nu contest rezultatul masuratorilor Dvs. care pot fi foarte bune, dar eu propun urmatorul test foarte simplu:

- bobinati N=50 de spire de la un capat la altul al carcasei;

- stringeti usor jumatatile miezului si masurati inductanta;

- aplicati formula de calcul: L = AL * N2 sub forma: AL= L / N2.

Ar trebui sa obtineti un AL cuprins intre 1800 si 2500 daca miezul nu a suferit modificari.

Pentru feritele chinezesti aveti in atasament filele de catalog, pentru celelalte, datele sunt usor de gasit.

@gsabac

Epcos china (TDK) ER_35_20_11.pdf

Iuxiang ferite chinezesti.pdf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări