dorofteius Postat Iunie 6, 2010 Partajează Postat Iunie 6, 2010 Este un cap de injectie cu snec ( ca la masina de tocat intradevar) peste care vin rezistente electrice circulare, una langa alta . Gaz nu se emana avand in vedere ca materialul se duce doar pana la punctul de topire, nu de ardere.Snecul in timp ce se roteste, comprima plasticul catre varf, posibilul gaz iesind pe partea din spate, si plus de asta se injecteaza sub presiune mare. Matrita cu incalzire nu am vazut, dar racire va spun sigur ca au toate. Link spre comentariu
pirvuti Postat Iunie 7, 2010 Partajează Postat Iunie 7, 2010 Foarte frumoase piesele! Cred ca voi cauta si eu prin Bucuresti silicon si rasina din aceea. Am insa o intrebare:Siliconul albastru este un pic elastic? Dupa intarirea piesei turnate, matrita trebuie sparta pentru a elibera piesa? Ma gandeam, pentru inceput sa testez pe ceva butoane de radiouri vechi:(http://www.renovatedradios.com/assets/i ... _knobs.jpg)Va multumesc mult pentru informatii.siliconul acela se numeste Zhermack ZA 22 MOULD si l-am luat de la btools.ro scrie pe pagina lor despre tipuri. sau pe zhermack.com unde sunt mai bine descrise tipurile de silicon. cauta totusi la firmele ce vand materiale pt. tehnic dentara (la poka-dent.ro era in jur de 160 ron, 2 kg, A+B, 1:1) Link spre comentariu
stoned Postat Iunie 7, 2010 Partajează Postat Iunie 7, 2010 Matrita cu incalzire nu am vazut, dar racire va spun sigur ca au toate.Sper astazi, daca nu maine sa pun ceva poze cu o matrita incalzita electric(rezistente) si cu controlerul rezistentelor. Link spre comentariu
Yo4You Postat Iunie 8, 2010 Partajează Postat Iunie 8, 2010 Frumos molar , ai amprentat ceara?Ok exista multe alte materiale gen self curing vezi "Duracril" , "Duracrol" unu e de culoare roz alta de culoare galbena firma de provenienta Spofa Dental.Jmecheria este ca la aceste materiale ca sa nu iasa cu porozitati sa se faca polimerizarea sub presiune la 2atmosfere 5-10minute cu apa la 40 de grade. Link spre comentariu
pirvuti Postat Iunie 8, 2010 Partajează Postat Iunie 8, 2010 Frumos molar , ai amprentat ceara?Ok exista multe alte materiale gen self curing vezi "Duracril" , "Duracrol" unu e de culoare roz alta de culoare galbena firma de provenienta Spofa Dental.Jmecheria este ca la aceste materiale ca sa nu iasa cu porozitati sa se faca polimerizarea sub presiune la 2atmosfere 5-10minute cu apa la 40 de grade.matritza am facut-o dupa un molar existent...cauciucul acesta siliconic dupa amestecare se lasa 1 min sa se linisteasca si nu apare nici o bula ("air relese very good!")nu stiu nimic de polimerizare sub presiune / apa dar ma intereseaza. dezvolta, te rog Link spre comentariu
Yo4You Postat Iunie 8, 2010 Partajează Postat Iunie 8, 2010 Deci se pune intr-o oala sub presiune cu temperatura constanta (polimerizare i spune la reactia de intarire sau priza cum vreti sa-i ziceti; materialul este un monomer lichid si polimer pulbere ce se amesteca). Link spre comentariu
MarioRobert Postat Iunie 11, 2010 Partajează Postat Iunie 11, 2010 In loc de siliconul ala dentar, care e scump, nu se poate folosi gel balistic sau cum so numii, cum fac aia de la mythbusters? cam la ce pret o fi si pe unde se gaseste in ro? Link spre comentariu
pirvuti Postat Iunie 11, 2010 Partajează Postat Iunie 11, 2010 inainte de siliconul acela dentar am incercat mai multe (ceara de epilat/ silicon de acvariu / plastelina, etc) intr-un final, daca vrei sa faci "ceva" tot la solutzii profesionale ajungi dupa ce ai cheltuit inca pe atat pe incercari (asa cum am facut eu!)siliconul acesta este de tip "manusa" adica se trage de pe model dupa (se intinde si isi revine) si are o capacitate de preluare detalii extraordinaraasa ca... Link spre comentariu
Vizitator sandaneagu Postat Iunie 12, 2010 Partajează Postat Iunie 12, 2010 Matrita cu incalzire nu am vazut, dar racire va spun sigur ca au toate.Asa este, pentru exemplificare va pun si eu cateva poze. Cartea si partea mobila de la o matrita de injectie Sistem de incalzire pentru duza si duza de injectie Canalele de racire practicate in placile unei matrite de injectie Doar duza se incalzeste, ca materialul sa nu se raceasca pe pereti si sa poata curge. Placile matritei se racesc, materialul se raceste in matrita si se obtine astfel piesa finala. Daca placile matritei ar fi incalzite, materialul nu ar avea cum sa se mai raceasca. Link spre comentariu
unuldinei Postat Martie 18, 2011 Partajează Postat Martie 18, 2011 Salut! Am si eu o mica intrebare , se pare ca domnul pirvuti mi-a dat ideea . Cu ce fel de silicon pot sa fac niste butoane transparente sau translucide (sa fie iluminate), si daca s-ar preta la paduri (de tobe MIDI) asa ca in poze ? Ar merge si silicon transparent ? Imi cer scuze daca nu e locul aici al acestui post. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Ianuarie 8, 2014 Partajează Postat Ianuarie 8, 2014 Eu am lucrat intr-o firma de prelucrat mase plastice aproape 12 ani si pot ca sa va spun ce material plastic se poate injecta si ce nu.Materialele plastice care se pot injecta usor sint polipropilena si polietilena.Polipropilena,in procesul de extrudare sau injectare nu degaja gaze toxice.Extrudarea si injectarea se face la presiuni destul de mari pentru ca piesele sa fie compacte.Din polipropilena se fac tevi,fitinguri,folie,etc.Polipropilena in comparatie cu polietilena este mult mai dura dar in comparatie cu PVC-ul este mult mai moale.PVC-ul este destul de dur si casant asta functie de diferitele componente care se amesteca cu PVC-ul pulbere. Policlorura de vinil sau PVC-ul se poate injecta dar mult mai greu avind temperatura de plastifiere ridicata,undeva in jurul valorii de 180*C.PVC-ul de regula se extrudeaza,Spunea cineva ca in procesul de plastifiere, se degaja gaze.Singurul PVC-ul degaja gaze in timpul plastifierii.Pentru a elimina gazele, se folosesc niste pompe de vid sau de degazare.Presiunile de extrudare sint foarte mari tocmai pentru ca materialul se fie cit mai compact.Din PVC extrudat se fabrica tevi de canalizare,de alimentare cu apa,pentru foraje,lambriuri din PVC,jaluzele,profile de timplarie, etc.Daca temperatura PVC-ului se depaseste apare degradarea.In urma degradarii se degaja acid clorhidric care stiti si voi ca este toxic si extrem de coroziv.Pentru a confectiona piese din plastic, cele mai indicate materiale sint polipropilena si polietilena. Link spre comentariu
Alexandru Savin Postat Ianuarie 9, 2014 Partajează Postat Ianuarie 9, 2014 Salutare tuturor si LA MULTI ANI!Am citit tot topicul si mi se pare destul de interesant. In principiu va pot ajuta cu informatii concrete despre proiectarea, producerea si exploatarea matritelor de injectie mase plastice, fiind domeniul meu de activitate. Trebuie doar sa intrebati, aici, sau in privat.Recomand cartile domnului Ion Seres despre matrite de injectie.PS: matritele de injectie sunt folosite EXCLUSIV la productia de serie mare (mii de bucati) si masa (sute de mii - milioane de bucati). Pentru o serie foarte mica se pot executa prin alte tehnologii.PS2: La o adica poti executa o matrita pentru a injecta 1 bucata. Dar acea piesa va costa enorm. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Ianuarie 9, 2014 Partajează Postat Ianuarie 9, 2014 Salutare tuturor si LA MULTI ANI!...........PS: matritele de injectie sunt folosite EXCLUSIV la productia de serie mare (mii de bucati) si masa (sute de mii - milioane de bucati). Pentru o serie foarte mica se pot executa prin alte tehnologii....................PS2: La o adica poti executa o matrita pentru a injecta 1 bucata. Dar acea piesa va costa enorm. Asa e.Matrita costa foarte mult.Firma unde am lucrat,aproape 12 ani, a cumparat o vreme matrite fabricate la Matrix Bucuresti.Fiind foarte scumpe,s-a orientat spre China de unde a cumparat matrite ieftine si foarte simple.Si acum matritele cumparate din China sint functionale. Link spre comentariu
Vizitator Flashul Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 Salut, Am si eu cateva intrebari, dar inainte sa intreb, mentionez ca nu am nici un fel de experienta in domeniu si imi cer scuze in avans daca o sa spun/intreb prostii. Cam cat ar costa o masina automata sau semi-automata cu care sa pot produce anumite piese din plastic cu dimensiuni maxime de 100 mm X 100 mm X 10 mm? Cat costa si de unde pot comanda matrite pentru aceasta masina (pentru o productie de serie mare)? De unde pot achizitiona materie prima? Cam cat consuma o astfel de masina? Multumesc anticipat pentru raspunsuri! Link spre comentariu
Taraxacus Postat Martie 16, 2015 Partajează Postat Martie 16, 2015 (editat) Am citit topicul si pot sa spun cate ceva despre cele intrebate. Matritele alea care le-ati vazut la Myth busters se fac din LATEX. Latexul este lichid si se toarna usor, se muleaza si se demuleaza ca o manusa si se poate folosi de mai multe ori. Se face un miez sau pozitivul pe care vrei sa-l copiezi, faci apoi un cub si pui miezul (de exemplu un cap de ghips) suspendat de laturile cubului si torni latexul. Dupa ce se intareste se scoate cubul si miezul din latexul turnat In mulajul obtinut se pot turma zeci de capete de ghips. Asa se fac bibelourile artizanale de ghips. Masele plastice sunt de 2 feluri: termoplastice si termoreactive. Masele plastice termoplastice sunt cele care pot fi refolosite, faci nasturi, nu-ti plac ii topesti si faci tuburi etc. Dintre acestea citez PVC, polietilena (butoaiele de muraturi, pungi, sacose), polietilentereftalat (PET vezi - sticlele de suc), polipropilena (pungi sacosele alea fosnitoare, sacii de rafie etc.), ABS (carcase de aparate de radio, TV, etc.) polistiren (carcase de CD-uri, dispersoare lampi auto, faruri etc.) polimetacrilatul de metil (plexiglasul folosit la geamurile aeronavelor, vase Petri, eprubete erc.). Aceste mase plastice se pot dizolva in diclormetan, cloroform, Masele plastice termoreactive sunt acele mase plastice care odata formate nu se mai pot dizolva sau topi. Mase plastice termoreactive sunt : bachelita (folosita la stekere, prize - i se mai spunea ebonita), rasinile alchidice, epoxidice, gliptalice, melamina (acopera placile de PAL, se fac linguri, placi de taiat pt bucatarie) etc. Masele plastice termoreactive sunt sub forma de pulberi fine care se toarna in matrite, se incalzesc si se preseaza si se obtine produsul finit. Masele palstice termoplastice sunt sub forma de granule si se prelucreaza prin extrudere sau injectie. Masinile de injectie sunt ca niste masini de tocat carne, adica niste cilindri pervazuti cu un surub melcat inauntru (shneck). Incalzirea este pe 3 trepte de-a lungul shneck-ului cu rezistente electrice (mantale) pt ca temperaturile sunt crescatoare de la 90 pana la 200 -300 de grade depinde de material. Shneck-ul este un melc al carui pas este mai mare la inceput si mai mic spre iesire sau adancimea canalului surubului este mai mare la intrare si mai mica spre iesire (pt a creste presiunea materialului), din loc in loc fiind prevazute niste crestaturi pt eliminarea gazelor pt ca in fazele de topire sunt inglobate bule de aer. Prectic aceste mase plastice nu se topesc la temperatura ca sa curga, se atinge o temperatura de vitrifiere, adica devine gelatinoasa transparenta, presiunea de injectare este mare, (1300 - 2300 bari) si se obtine prin rotirea snecului, prin injectia cu piston consumul energetic si etansarile sunt f greu de mentinut, primele masini erau cu piston. Masa plastica se injecteaza si trebuie mentinuta presiunea pana se intareste piesa care se afla in matrita. Matrita este racita cu apa. Sa construiesti o masina de injectie nu este imposibil dar e destul de greu si nu se justifica in regim de amator. ceea ce am scris mai sus este un foarte scurt rezumat al unui an de cursuri.... @Flashul - masini de injectie se gasesc de la cele mai mici pana la mastodonti, daca dai un search pe google, gasesti. Materie prima se gaseste, se mai face pe la rompetrol, la midia navodari polipropilena. matrite sa fac in tzara dar si in China. In ceea ce priveste consumul, depinde de masina insa in Ro, energia este atat de scumpa incat nu este rentabil sa faci nimic. pe langa consumul propriu zis al masinii mai ai un consup pt apa de racire a matritei (pompe, apa dedurizata) iluminat electric masina de debavurat etc. In oras am vazut si chiar am folosit pt ca sa peticesc tabla la masina o tesatura de fibra de sticla , o cutie cu stiren lichid si o cutiutza cu activator 9peroxid de benzoil) si costul nu era mare, am gasit la un magazin de piese auto, cred ca mai gasim si acum. Se obtin piese din plastic destul de dur care pot fi retusate cu smirghel si apoi lustruite si vopsite. Siliconul dentar este de 2 feluri, unul mai brut si al doilea pt copierea detaliilor f fine. Sunt materiale scumpe si nu se justifica. Personal am prelevat mulaje cu silicon industrial de la magazin si am reusit sa obtin piese satisfacatoare. Se poate folosi pt repere mici rasina epoxidica transparenta este din 2 componente , se gaseste la magazinele de bricolaj. Editat Martie 16, 2015 de Taraxacus Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum