Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Multi-voltmetru cu Atmega8 si afisaj 7 segmente

stefan_k

Postări Recomandate

pagina 2 este identica cu pagina 3? :rade: presimt ca o sa devina un subiect cu taspezeci de pagini fara sa existe o legatura intre softuri, scheme, pcb-uri. GeoMar ma ofer eu sa testez noul cablaj + soft dar sa imi spui ce afisaje sunt alea si sa facem o ordine in subiect. Forumul are multe proiecte bune dar total dezorganizate!Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• stefan_k

14

• GeoMar

8

• yo9hnf

6

• Stefan

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Stai linistit, inainte (de interventia moderatorului) era si mai varza in topic.

Exista o singura schema. Cea postata la inceput, primul post. Exista un singur soft, cel postat impreuna cu schema. Dar, trebuie compilat - in functie de pcb, afisaj, si nevoi.

Exista un singur pcb pt versiunea tqfp, cel postat de yo9hnf. A fost postat de doua ori,probabil asta deruteaza. Pentru aceasta versiune, se poate folosi linistit hex-ul postat inainte, respectiv cel de la http://dizzy.ro/projects/multivoltmeter/hex/ La acest cablaj se poate folosi orice afisaj, pentru simplu motiv ca afisaj-ul nu se planteaza pe cablaj ci se fac legaturile separat. A fost alegerea autorului cablajului, o respect.

Va exista si un cablaj pentru microcontrollere pdip, geomar lucreaza la el. Cand va fi gata, voi compila softul si pentru acest cablaj.

Afisajele folosite de geomar par a fi identice la pini cu ce am folosit eu. "Ce afisaje sunt" habar n-am, eu le-am luat de pe raft. De aceea preferam ca fiecare sa isi compileze programul, dar se pare ca nu e la indemana fiecaruia. Asta e, sper sa "mergem inainte".

PS: fisierele personale prefer sa le tin pe un server separat. Nu cred sa aveti probleme cu downloadul de pe acest server. Ce e postat pe forum se mai pierde, s-a intamplat de cateva ori in trecut. Prefer varianta asta.

Daca nu e nimeni impotriva, pe acest server voi copia si cablajele disponibile, pe masura ce acestea apar.

Link spre comentariu

...

GeoMar ma ofer eu sa testez noul cablaj + soft dar sa imi spui ce afisaje sunt alea si sa facem o ordine in subiect. Forumul are multe proiecte bune dar total dezorganizate!

Multumesc.

Afisajele folosite de mine la desenarea cablajului sunt model: BA56-12GWA cu Anod Comun.

Ok, ramane ca dupa ce termin de desenat cablajul, iar stefan_k sa compileze softul "conform" cablajului, se realizez un PCB si sa-l trimit la adresa ta, pentru teste. :da

Despre dezorganizare ... de acord cu tine, daca moderatorii vor fi mai atenti/exigenti, atunci si subiectele/proiectele vor fi mai "organizate".

Un exemplu este chiar acest topic, au fost postate in topicul deschis de @stefan_k si diferite scheme/realizari de la alte proiecte asemanatoare (probabil utile pentru alti colegi).

Moderatorul a ales sa le stearga tot ce nu avea legatura cu acest topic, cand putea "scrie/deschide" alt topic cu schemele/realizarile postate de noi userii (inclusiv eu) dupa alte proiecte si postate la "gramada" in acest topic.

Link spre comentariu

pagina 2 este identica cu pagina 3? :rade: presimt ca o sa devina un subiect cu taspezeci de pagini fara sa existe o legatura intre softuri, scheme, pcb-uri.

...

Nu mai pot edita postul anterior, scuze.

DA, ai foarte mare dreptate @Stefan Nicolae, pagina 2 este aproape identica cu pagina 3 (acum am analizat/remarcat), cel putin ultimele 6 posturi de pe pagina 2 sunt "dublate" si regasite pe pagina 3.

Nu stiu care este explicatia, posibil ca se dubleaza automat ca sa ajungem la numarul de posturi si pagini, inainte de interventia moderatorului. :sparge:

Link spre comentariu

Salutari tuturor! Uau, baieti da voi chiar ati lucrat ceva!Eu sunt primul venit, sper si primul servit, si vreau sa realizez montaju si promit sa postez rezultatele. Mie nu-mi trebuie neaparat cablajul in sine, fizic e suficient sa se posteze cablajul in format LAY, ptr ca si eu lucrez cu Sprintul. Astept cu nerabdare!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
...

GeoMar ma ofer eu sa testez noul cablaj + soft dar sa imi spui ce afisaje sunt alea

...

Am terminat desenarea cablajului, mai trebuie sa-l verific din nou dupa schema sa nu contina greseli.

Dupa definivarea cablajului (verificare), am sa realizez un cablaj pe care sa-l trimit la adresa ta, toate in functie de timpul meu liber. :da

Multi Voltmetrul poate masura pana la 6 tensiuni de maxim 50v si afiseaza cate 2 tensiuni simultan (cate una pe fiecare afisaj) selectate cu "SW - Selectare pereche ADC) .

Am vorbit putin cu @stefan_k si poate il modificam sa masoare 3 "seturi de volti-amperi", in loc de 6 tensiuni, dar sa modificam schema si cablajul.

post-17385-139829501306_thumb.jpg

post-17385-139829501323_thumb.jpg

Salutari tuturor! Uau, baieti da voi chiar ati lucrat ceva!

Eu sunt primul venit, sper si primul servit, si vreau sa realizez montaju si promit sa postez rezultatele. Mie nu-mi trebuie neaparat cablajul in sine, fizic e suficient sa se posteze cablajul in format LAY, ptr ca si eu lucrez cu Sprintul. Astept cu nerabdare!

Se pare ca nu esti tu primul venit, dar daca nu vrea sa testeze montajul @Stefan Nicolae tu vei fi sigur urmatorul si ultimul totodata.

Am sa postez si un fisier PDF la sc 1:1, nu fisierul LAY, dar dupa ce sunt sigur de corectitudinea cablajului :da

...

Rugamintea ar fi - odata cu cablajul, sa dati si o lista cu corespondenta pin afisaj -> pin atmega (pentru a nu fi nevoit sa urmaresc toate traseele pe cablaj).

...

@stefan_k am notat modificarile necesare in soft, precum si pinii (porturile) lui Atmega8 DIP.

*** 8-Octombrie-2012 ***  *** Modificari pentru Multi Voltmetru Stefan_k, Versiunea V-1.0, www.elforum.info ***   *** Modificari software V-1.0 pentru Atmega8 DIP si cablajul proiectat de GeoMar ***  Intrari ADC folosite (6 ADC-uri)    - intrarea 1 pe pin 28 Atmega8 (ADC 5)    - intrarea 2 pe pin 27 Atmega8 (ADC 4)    - intrarea 3 pe pin 26 Atmega8 (ADC 3)    - intrarea 4 pe pin 25 Atmega8 (ADC 2)    - intrarea 5 pe pin 24 Atmega8 (ADC 1)    - intrarea 6 pe pin 23 Atmega8 (ADC 0)      Afisaj 1 (BA56-12GWA, trei digiti, Anod Comun)    - digit 1 pe pin 5  Atmega8 (PortD 3)    - digit 2 pe pin 11 Atmega8 (PortD 5)    - digit 3 pe pin 13 Atmega8 (PortD 7)  Afisaj 2 (BA56-12GWA, trei digiti, Anod Comun)    - digit 1 pe pin 4  Atmega8 (PortD 2)    - digit 2 pe pin 5  Atmega8 (PortD 4)    - digit 3 pe pin 12 Atmega8 (PortD 6)  Segmente digiti afisaje    - segment a  pe pin 18 Atmega8 (PortB 4)    - segment b  pe pin 14 Atmega8 (PortB 0)    - segment c  pe pin 9  Atmega8 (PortB 6)    - segment d  pe pin 17 Atmega8 (PortB 3)    - segment e  pe pin 19 Atmega8 (PortB 5)    - segment f  pe pin 16 Atmega8 (PortB 2)    - segment g  pe pin 10 Atmega8 (PortB 7)    - segment dp pe pin 15 Atmega8 (PortB 1)  Switch selectare pereche intrare ADC    - sw pe pin 2  Atmega8 (PortD 0)  LED-uri pentru indicare pereche ADC selectata (1-2-3)    - D1 pe pin 19 Atmega8 (PortB 5)    - D2 pe pin 18 Atmega8 (PortB 4)    - D3 pe pin 17 Atmega8 (PortB 3)  Pin 21 AREF Atmega8 conectat prin L 100uH la +5Vcc si decuplat cu 100nf la masa GND.  Pin 7  VCC  Atmega8 conectat la +5VCC si decuplat cu 100nf la masa GND.  Pin 8 GND si Pin 22 GND Atmega8 conectate la masa GND. *** Deocamdata astea sunt modificarile necesare in soft *** *** Daca am "omis/gresit" ceva te anunt ***
Link spre comentariu

Am vorbit putin cu @stefan_k si poate il modificam sa masoare 3 "seturi de volti-amperi", in loc de 6 tensiuni, dar sa modificam schema si cablajul.

De afisat va afisa ce vrei, dar de masurat tot tensiune va masura ...

Am explicat clar, e vorba de voltmetru; daca vrei sa afiseze curent, e necesara masurarea caderii de tensiune pe un sunt, eventual amplificata de un operational.

Nu as crede ca e necesara modificare pe cablaj, un modul extern e suficient, pentru cine chiar are nevoie de asa ceva.

Probabil cel mai la indemana (dar nu cel mai precis) e varianta cu un shunt de 0.1 ohm (sau doua-trei in paralel) plus un lm358 sau echivalent.

O mentiune totusi: divizorul rezistiv se poate face sa contina un potentiometru in asa fel incat sa poata fi "calibrat" (altfel, trebuie sa stai sa sortezi rezistente ca sa gasesti valori convenabile. Eu unul consider mai stabila varianta in care sortezi rezistente (eventual cu pelicula metalica), dar varianta cu potentiometru poate fi mai comoda. E la alegerea fiecaruia.

Sper sa revin maine cu softul, acum nu am sursele la indemana. Nu e promisiune, daca nu maine, atunci zilele astea.

Link spre comentariu

O prima varianta e gata, pentru teste.

http://dizzy.ro/projects/multivoltmeter/hex/hex_geomar/

Note:

- input-urile sunt setate toate pe 50V (deci ar trebui un divizor rezistiv de genul 190K + 10K pe fiecare intrare)

- intrarile nu sunt numarate cum le-a dat geomar, ci sunt fix invers: primul e ADC0, ultimul ADC5 (asa e softul, prima data le afiseaza valorile de pe ADC0/ADC1, apoi urca spre 2/3 si 4/5).

- e posibil sa fie nevoie sa inversez in soft digitii, nu stiu daca au fost numarati de la stanga la dreapta sau invers. La fel, ledurile de stare.

Daca face cineva probe, revin cu corectii.

Deocamdata prima versiune (fw_geomar_anode_000.hex / fw_geomar_cathode_000.hex) ar trebui sa "afiseze ceva", e de vazut ce.

Nota: din cate imi aduc aminte, daca intrarea e "in aer" (sau e aplicata o tensiune prea mare), se afiseaza "Err". Daca primiti "Err" (sau "rrE"), e de bine :)

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări