Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Multi-voltmetru cu Atmega8 si afisaj 7 segmente

stefan_k

Postări Recomandate

Schema si softul sunt in continuare disponibile, nu au fost sterse de pe forum pentru simplul motiv ca le-am postat pe un site propriu. Respectiv, primul post: viewtopic.php?p=514586#p514586Colegul yo9hnf a venit cu o varianta de cablaj: viewtopic.php?p=771200#p771200Din pacate din varii motive nu am fost anuntat (prin mail) de postari noi la acest topic, si am fost cam lipsa de pe forum, astfel incat nu am putut veni la timp cu un "hex", cum ceruse. Daca e cineva care doreste totusi sa realizeze acest montaj, voi compila si softul conform dorintelor lui: anod comun, catod comun, capsula dip sau tqfp, etc. Eu parca folosisem Atmega8, acum pe piata cred ca sunt mai accesibile variantele de Atmega8A, deci inca un motiv in plus pentru care e necesara recompilarea. Dar fac si acest lucru, daca chiar exista doritori.Pentru mine montajul a fost util, mie imi functioneaza ok, pe o statie de lipit.As avea totusi o dorinta fata de moderator, respectiv sa faca o separare intre scheme (o curatenie in topic), pentru a putea avea o conversatie coerenta. Repet inca odata, schema initiala (si mai ales softul, caci schema ... cam oricine ar face ceva asemanator) e pur "romaneasca", nu e nici ruseasca nici poloneza sau de alta provenienta.Ulterior, in limita timpului, am sa revin cu cateva variante de "hex". Principalele intrebari sunt: - pt ce microcontroler sa il compilez (atmega8, 8A, 88, etc) - cum ati legat pinii (ati respectat exact varianta din schema mea, sau ati ales alta varianta de conectare) - anod sau catod comun ? De fapt, cred ca e mai simplu sa il compilez pt ambele variante.Totusi, nu imi vine sa cred ca cea mai mare problema a utilizarii microcontrolerelor o reprezinta compilarea surselor ...Dar, daca e musai, facem si treaba asta.PS: vad ca Stefan Nicolae venise si cu o varianta de hex, respectiv:viewtopic.php?p=771200#p771200In schimb probabil din cauza amestecarii subiectelor, acest lucru nu a fost tocmai vizibil.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• stefan_k

14

• GeoMar

8

• yo9hnf

6

• Stefan

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Tot pe fuga, am revenit din concediu. Multumesc moderatorului pentru "curatenie".

Revin cu un set de binare pentru compilare. Pe masura cererilor, le voi depune in:

http://dizzy.ro/projects/multivoltmeter/hex/

In "readme.txt" am scris cateva explicatii, sper sa fie clare. Sper sa se inteleaga ca fiecare are alte dorinte, totul e "customizabil", de aceea preferam sa isi compileze fiecare sursele. Dar, in masura timpului disponibil (si a cererilor), voi mai scoate si cate un hex.

Din cate stiu eu, hex-urile pt atmega8 / 8a si 8L sunt la fel. Va rog sa ma corectati daca gresesc (cu 8a si 8l nu am lucrat). Fusebitii sunt la fel pt toata seria (low E4, high D9 - practic, setat oscilatorul intern pe 8MHz si atat). Pentru atmega88 ar trebui alt set de binare si alti fusebiti, daca exista doritori - spuneti.

Cablaje - nu imi cereti, nu am si nici nu am timp sa fac. Cel postat anterior de yo9hnf e fain, pentru versiunea tqfp. Pentru pdip ar trebui alt cablaj ... In functie de afisorul cu leduri, la fel, ar putea exista variatii pe cablaj (se pot "regla" si din soft, nu e stres). Rugamintea ar fi, daca cineva isi face un cablaj, sa posteze varianta lui si aici.

Link spre comentariu

Multumesc mult ptr raspuns, si ptr Hex. Sa inteleg ca schema ramane aceeasi, nu?Dar daca e varianta PDIP, nu se modifica cumva si piniii?in situatia asta ar trebuii postata o schema conform cu noile realitati. Inca o data multumesc mult de tot!

Link spre comentariu

Hex-ul e acelasi pt tqfp si pt pdip. Diferenta principala consta in numarul de intrari adc disponibile; hex-ul actual e compilat pt 3 perechi (6 intrari), cat are pdip-ul.Pinii pot fi identificati in doua feluri: prin numar sau prin nume. Numarul nu coincide, numele in schimb e acelasi la ambele capsule. Cand faci cablajul, trebuie doar sa fii atent la numele pinilor (PB0-PB7, PD0-PD7, ADC0-ADC5, etc). Pe schema originala trebuiesc pur si simplu renumerotati pinii conform datasheet-ului, pt versiunea dip. Nimic altceva nu se schimba.O precizare: chiar si daca rearanjezi pinii (din diverse motive, de genul "asa e mai usor"), programul poate fi reconfigurat/recompilat, cu o conditie esentiala: toate segmentele sa fie pe portul B (PB0-PB7), si toti digitii (pinii de anod sau catod comun) sa fie pe portul D (PD0-PD7). Conditia asta e necesara pentru ca asa e gandit programul; se castiga semnificativ la viteza de afisare. Ordinea in care sunt conectate segmentele/digitii la aceste porturi e mai putin importanta, daca vii cu un cablaj concret putem reconfigura programul.

Link spre comentariu

Revin cu clarificari, daca e cazul.

O poza din datasheet:

Posted Image

Se vede mai rapid corespondenta dintre pini, repet, tot ce conteaza e sa se respecte porturile PB0-7 respectiv PD0-7. Pinii se pot inversa intre ei, cat timp sunt toti pe portul corect (PB/PD). Odata trasat cablajul, in functie si de afisajul disponibil (nu am sa stau acum sa caut datasheeturi la afisaje ...) se poate recompila programul conform cerintelor (ledul A la pinul PBx, digitul 1 la portul PDy etc).

Pe schema originala, eventual, se poate renunta la butonul de comutare intre canale si la ledurile de afisare a canalelor. In acest mod informatia va fi citita doar de pe doua canale ADC (initial ADC0, ADC1). Am inteles ca silicipi va avea nevoie si de o mica customizare, de genul "cand tensiunea are o anumita valoare, sa se comande un pin". In acest caz chiar e nevoie sa renuntam la butonul respectiv si la leduri, din cauza ca ... nu mai sunt pini liberi. Modificarea nu e majora, se poate face, ce e important e sa fie stabilite clar "cerintele".

Link spre comentariu

Salutari! Esti cu adevarat mare si la suflet. Explicand asa babeste si unui babalau ca mine incep sa pricep cate ceva. Cat de curand ma apuc de treaba. Am cabajul lui Geomar la varianta aia ruseasca ma uit sa vad daca ma pot inspira de acolo. Inca ceva ptr statia de lipit am un afisaj cu 7 segmente, dar e cu 14Pini, configuratie 14Dil, insa nu vad sa scrie nimic pe el, nimic concret doar 03 09 12E, o sa-l caut pe net dar ma indoiesc ca voi gasii ceva, Sper totusi sa-l pot folosii.

Link spre comentariu

Cauta datasheetul unui afisaj cat mai asemanator, si inspira-te din el. Ia o baterie, o rezistenta si ... cauta pe rand fiecare led in parte. Asta e, pare tras de par dar nu dureaza chiar asa mult. Verifica sa ai toate cele 3 cifre complete, eu am avut surpriza cu o pereche ca nu aveau punct zecimal. Unele nu au nici prima cifra completa (doar un 1, de ex), in functie de "nevoi".

Link spre comentariu

...

O precizare: chiar si daca rearanjezi pinii (din diverse motive, de genul "asa e mai usor"), programul poate fi reconfigurat/recompilat, cu o conditie esentiala: toate segmentele sa fie pe portul B (PB0-PB7), si toti digitii (pinii de anod sau catod comun) sa fie pe portul D (PD0-PD7). Conditia asta e necesara pentru ca asa e gandit programul; se castiga semnificativ la viteza de afisare. Ordinea in care sunt conectate segmentele/digitii la aceste porturi e mai putin importanta, daca vii cu un cablaj concret putem reconfigura programul.

Este bun si cablajul colegului @yo9hnf pentru varianta SMD.

Poate cu acordul colegului @yo9hnf de a modifica/publica fisierul desenat de el, am sa restilizez/redesenez cablajul lui, eventual adaug afisajele BA56-12GWA pe aceeasi placa, sau pe o placa separata suprapusa peste cea a multi-voltmetrului, dar toate depind de timpul liber.

Tot in functie de timpul liber, am sa desenez un cablaj pentru capsula DIP si afisaje BA56-12GWA (deja este cca 50% desenat), @stefan_k cu siguranta o sa am nevoie de rearanjarea pinilor in soft, sa vad cum se "aranjeaza" mai usor traseele pe cablaj.

Am inteles cum sta treaba, segmentele pe acelasi port, anozii pe acelasi port.

Vreau sa testez si eu acest multi-voltmetru, asa ca am sa revin cu o versiune de cablaj pentru capsula DIP cat de curand (eventual si SMD), in functie de timpul liber.

P.S.

Am si eu o intrebare pentru moderator, nu era mai bine creearea unui nou topic despre Volt-Ampermetrul rusesc, decat stergerea postarilor despre el?

Poate mai erau colegi interesati de acel proiect.

Link spre comentariu

Desigur, daca apar cablaje functionale, sunt dispus sa reconfigurez softul pentru ele. Voi incerca sa le tin "in ordine", pentru toata lumea. Rugamintea ar fi - odata cu cablajul, sa dati si o lista cu corespondenta pin afisaj -> pin atmega (pentru a nu fi nevoit sa urmaresc toate traseele pe cablaj).Eu pierdusem notificarile la acest topic, pe cand l-am redescoperit l-am gasit plin de alte scheme. Daca totusi lumea e interesata, voi mai contribui in limita timpului liber.

Link spre comentariu

Desigur, daca apar cablaje functionale, sunt dispus sa reconfigurez softul pentru ele. Voi incerca sa le tin "in ordine", pentru toata lumea. Rugamintea ar fi - odata cu cablajul, sa dati si o lista cu corespondenta pin afisaj -> pin atmega (pentru a nu fi nevoit sa urmaresc toate traseele pe cablaj)....

LED-urile D1-D4 care afisaeaza pereche ADC curenta, se pot pune si pe alti pini ai Portului B, sau trebuie neaparat pe cei din schema, adica D1->Pb4, D2->Pb5, etc.Momentan sunt in acest stadiu cu desenarea cablajului (dimensiuni PCB 95/60 mm):post-17385-139829489766_thumb.jpgpost-17385-139829489785_thumb.jpg
Link spre comentariu

LED-urile D1-D4 care afisaeaza pereche ADC curenta, se pot pune si pe alti pini ai Portului B, sau trebuie neaparat pe cei din schema, adica D1->Pb4, D2->Pb5, etc.

Se pot pune pe orice pin al portului B. Nu mai tin minte daca trebuie sau nu sa aiba aceeasi orientare cu afisajul (anod/catod comun) sau trebuie sa fie musai ca in schema. Din cod deduc ca ar trebui sa fie ca in schema (indiferent pe ce pin stau). Ramane de experimentat la final pozitia corecta, deocamdata orienteaza-le ca in schema.Chiar sunt curios de experiment ... daca montajul ar fi la mine, n-ar fi nici o problema de rezolvat micile probleme, dar asa, la distanta, sunt curios ce probleme vor aparea.
Link spre comentariu

...Chiar sunt curios de experiment ... daca montajul ar fi la mine, n-ar fi nici o problema de rezolvat micile probleme, dar asa, la distanta, sunt curios ce probleme vor aparea.

Dupa definitivarea cablajului, pentru a rezolva micile/marile probleme din soft, sunt dispus ca sa-ti realizez un cablaj pe care sa-l trimit ca sa testezi "live" si sa pui la punct softul, sa nu mai existe "mici/mari probleme".Ca sa putem finaliza acest proiect, cablajul il realizez/trimit FREE. :da
Link spre comentariu

Ei, lasa, poate nu e cazul, oricum multumesc pentru intentie.Sa vedem mai intai montajul, te stiu mai harnic decat mine. Eu cu timpul am probleme, plus o renovare care numai nu se mai termina, cu consecinta faptului ca tot "atelierul" mi-e imprastiat in zeci de directii, de nu mai gasesc nimic din ce caut.

Link spre comentariu

Ei, lasa, poate nu e cazul, oricum multumesc pentru intentie.

...

Acum ca este toamna si vine iarna, sper ca si timpul liber dedicat acestui "hobby -> electronica" sa fie mai "substantial". :rade:

Oricum, daca vrei sa testezi proiectul cu modificarile facute de mine la desenarea cablajului, imi dai un semn si iti realizez/trimit un cablaj pentru "teste".

Cred ca "este cazul", ar fi un proiect interesant/util, de ce sa nu realizam si noi romanii propriile noatre proiecte, sa nu mai copiem de pe net proiectele altora. :da

L.E.

Daca altcineva, cu mai mult timp liber decat mine (si decat tine @stefan_k), este dispus sa testeze acest Multi-Voltmetru, dupa modificarea softului conform cablajului desenat de mine, eu ofer un cablaj realizat fizic (in limita timpului meu liber) pentru teste, dar conditia este: rezultatele/problemele intampinate pe parcurs, sa fie postate pe forum, in acest topic. :da

Cablajul (un singur cablaj) il realizez/trimit GRATIS primului "venit" care se incumeta sa testeze/realizeze acest proiect.

Link spre comentariu

Am terminat de facut cablajul. Sper sa va placa...

Cablajul are 42mm x 82mm.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Cablajul este desenat in Sprint Layout si este in singur strat.

Mufa de sus este pentru ISP.

Pentru afisoare, ledurile care indica selectia si butonul de selectie am folosit PIN HEADER.

Am gasit fisierul .lay (Sprint Layout) de la cablajul de mai sus.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări