mila Postat Aprilie 13, 2010 Partajează Postat Aprilie 13, 2010 Sunt in incercari in constructia amplificatoarelor pe tuburi In urma faptului ca am stranse niste piese si ca stau degeaba prin cutii m-am hotarat sa atac si constructia unui amplificator mai serios.Vreau sa fac varianta SE de amplificator si sa folosesc lampa 6P41S ca finalaAm purtat pe privat unele discutii preliminare asupra unui astfel de amplificator cu d-nul Lazaroiu ...caruia ii multumesc si pe aceasta cale pentru indrumari si precizari.Mai jos atasez o schema de principiu si de plecare in lucrare. Link spre comentariu
mila Postat Aprilie 13, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2010 Un 'mic' studiu al comportarii in SE pentru unele tuburi printre care ai 6P41S...remarcati autorul studiului! http://www.next-tube.com/articles/spectr/spectrEN.pdf Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 13, 2010 Partajează Postat Aprilie 13, 2010 Nu strică un condensator de 100nF la intrare şi grila decuplată la masă cu 100-470k. Link spre comentariu
mila Postat Aprilie 13, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2010 corect ...nu strica nimic , poate renunt si la potentiometru! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 13, 2010 Partajează Postat Aprilie 13, 2010 corect ...nu strica nimic , poate renunt si la potentiometru!daca renunti la putometru,cum mai reglezi volumul?cam ironic raspunsul la cele spuse de zal! sau asa am inteles eu Link spre comentariu
mila Postat Aprilie 13, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2010 IRONIC?????? scuze n-am vrut sa sune asa! ma gandeam ca modificarea propusa de zal e corecta! si sa reglez volumul din sursa de semnal Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 13, 2010 Partajează Postat Aprilie 13, 2010 Nu e bine, că va fi lungă calea de la sursă la intrarea amplifului, poate rămîne în aer accidental. Cel mai corect: mufă->puţometru->condensator->rez de la grilă la masă->grilă. Eventual între mufă (mufe) şi puţometru se poate include un comutator de surse. Link spre comentariu
mila Postat Aprilie 13, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2010 Si un amp SE construit cu PL508 o lampa cu caracteristici asemanatoare se pare (in afara tensiunii de filament evident) http://www.roehrensockel.de/stereo_a_pl508.htm Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Aprilie 13, 2010 Partajează Postat Aprilie 13, 2010 Prima schema este excelent gandita din toate punctele de vedere. Preamplificare cu o lampa mai puternica (6N6P) cu rezistenta mica in anod si catod nedecuplat, valorile condensatorilor de cuplaj potrivite cu rezistentele din grilele finalelor, tuburi paralel in SE, reactie negativa anod-anod.Daca adaugi o reactie negativa care sa cuprinda si traful de iesire va fi mai mult ca perfect:rezistenta de 330 ohm din catodul 6N6P o faci din 2 buc serie (220 + 100 ohm de ex) iar din punctul lor de inseriere te duci cu o rezistenta de 5 ... 10k* direct la capatul cald al secundarului trafului de iesire. Link spre comentariu
mila Postat Aprilie 14, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 14, 2010 Initial vreau sa fac schema fara reactii,oricum amplificarea pe ansamblu nu e prea mare.Totul va depinde de transformatorul de iesire...in fapt si singura piesa care imi lipseste! Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 14, 2010 Partajează Postat Aprilie 14, 2010 Initial vreau sa fac schema fara reactii,oricum amplificarea pe ansamblu nu e prea mare. Totul va depinde de transformatorul de iesire...in fapt si singura piesa care imi lipseste! Sau aceasta schema! Este un SE paralel cu doua tuburi 6P36S (EL500),se pot folosi si tuburile 6P41S,dar cu performante diminuate in ceea ce priveste puterea.Mentionez ca in configuratia data se vor obtine cu usurinta 14W sinus intr-o banda de frecvente de 15Hz-40Khz.Transformatorul este clasic cu diferenta ca sunt realizate doua infasurari anodice pentru cele doua tuburi tocmai pentru a realiza o adaptare perfecta intre primar(trafo) si cele doua tuburi finale. Pentru cine este interesat voi pune maine si schema si datele transformatorului de iesire (numai daca exista interes!).Sursa de alimentare cred ca nu va pune probleme,trebuiesc asigurate tensiunile din schema plus cele pentru filamente bineinteles respectand tehnologia cunoscuta pentru a nu avea zgomote introduse de sursa (brum ...).Pentru tensiunea anodica trebuie sa asiguram un curent de 400mA (pentru doua canale),pentru tensiunea Ug2 un curent de 80mA-100mA,pentru negativare un curent de 50mA,iar pentru filamente se poate calcula in fuctie de tuburile folosite. P.S daca veti gasi greseli in desenul schemei le vom remedia impreuna,ele nu pot fi decat de la transpunerea din desenul de pe hartie in format electronic. Link spre comentariu
mila Postat Aprilie 15, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 15, 2010 Foarte interesanta schema ,cred ca se pot folosii si 2 transformatoare mai mici la care se pun secundarele in paralel.Totusi care este rostul rezistentelor R1 si R2 din anozii finalelor?Care e sensibilitatea la intrare? Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 15, 2010 Partajează Postat Aprilie 15, 2010 Foarte interesanta schema ,cred ca se pot folosii si 2 transformatoare mai mici la care se pun secundarele in paralel.Totusi care este rostul rezistentelor R1 si R2 din anozii finalelor?Care e sensibilitatea la intrare?Nu se pot pune doua transformatoare mai mici,ar fi un dezatru acustic,crede-ma.Este foarte greu sa pui in paralel (sau chiar in serie doua secundare!) si asta din cauza imperfectiunii constructiei practice a celor doua transformatoare,fecare introducand distorsiuni de faza (specifice),inchipie-ti ce se intampla cu forma semnalului din secundare atunci cand vor fi puse in paralel(!??). Rezistentele R1 si R2 liniarizeaza raspunsul la frecvente superioare mai ales de tip "varf muzical",amorizeaza oscilatiile ce apar in primarul OT-ului la disparitia semnalului din anod si nu in ultimul rand,echlibreaza curentii anodici (exact ca rezistentele de 0,1.....0,47 ohm din emitorii tranzistorilor finali ce sunt pusi mai multi in paralel in etajul final).Daca vei injecta la intrare semnal dreptunghiular de 18Khz si peste,vei vedea importanta acestor doua rezistente (cu ele si fara ele)Nu poti pune cu atat usurinta doua tuburi in paralel,ele nu sunt ABSOLUT identice si nu vor fi niciodata,numai Cel de sus face lucruri perfecte (!!) Tensiune semnalului de intare este standart,1,5V RMS.Etajul de intrare este un repetor pe katod si are rolul de a mentine stabilitatea tubului de "atac" al finalelor acesta nemodificandu-si impedanta de intrare in functie de pozitia potentiometrului de volum.P.S montajul se adreseaza celor care vor ceva deosebit in calasa A SE,fiti siguri ca el va functiona si cu tuburile puse pur si simplu in paralel si cu o singura infasurare in primar si cu un transformator facut pe "genunchi",va functiona oricum,tuburile suporta multe maltratari.......... Link spre comentariu
mila Postat Aprilie 15, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 15, 2010 .....montajul se adreseaza celor care vor ceva deosebit in clasa A SE,fiti siguri ca el va functiona si cu tuburile puse pur si simplu in paralel si cu o singura infasurare in primar si cu un transformator facut pe "genunchi",va functiona oricum,tuburile suporta multe maltratari.........."Mosule" nu e cazul meu sa maltratez tuburi am ajuns la varsta cand nu cantitatea conteaza , ci calitatea actului primeaza!( scuze nu te supara in cercul meu de prieteni ne adresam intre noi cu "Mosule")Am inteles ideea cu trafurile puse in paralel nu era pur ideea mea tot pe forum am citit despre un experiment Karpov cu tuburi in paralel si cu 2 transformatoare de iesire in paralel.Nu tin neaparat la executia finalului cu 6P41S pot sa foloseac si alte tuburi, ideea mea era sa obtin peste 10W curati,curati,curati in montaj SE cu tuburi uzuale...dar nu vreau EL84 si 6P3S parca tuburile de baleiaj ma atrag mai mult acum.Ramane valabila propunerea cu executia transformatoarelor? Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 15, 2010 Partajează Postat Aprilie 15, 2010 .....montajul se adreseaza celor care vor ceva deosebit in clasa A SE,fiti siguri ca el va functiona si cu tuburile puse pur si simplu in paralel si cu o singura infasurare in primar si cu un transformator facut pe "genunchi",va functiona oricum,tuburile suporta multe maltratari.........."Mosule" nu e cazul meu sa maltratez tuburi am ajuns la varsta cand nu cantitatea conteaza , ci calitatea actului primeaza!( scuze nu te supara in cercul meu de prieteni ne adresam intre noi cu "Mosule")Am inteles ideea cu trafurile puse in paralel nu era pur ideea mea tot pe forum am citit despre un experiment Karpov cu tuburi in paralel si cu 2 transformatoare de iesire in paralel.Nu tin neaparat la executia finalului cu 6P41S pot sa foloseac si alte tuburi, ideea mea era sa obtin peste 10W curati,curati,curati in montaj SE cu tuburi uzuale...dar nu vreau EL84 si 6P3S parca tuburile de baleiaj ma atrag mai mult acum.Ramane valabila propunerea cu executia transformatoarelor? Ca sa nu fim in afara topicului ar trebui sa mai comentam ceva "stiinta" referitor la schema propusa de tine sau referitor la cea propusa de mine (!!!). Da,tuburile de baleiaj (V-H) sunt "tentante" si uneori nici nu-ti vine sa crezi cat de bine suna in audio cu conditia sa te " porti frumos cu ele",adica datele de catalog propuse de fabricant in cazul lor sunt foarte bine studiate.Iti spun ca TOATE tuburile ce conduceau baleiajele in vechile televizoare au o constructie interna ceva mai aparte fata de cele de uz general din audio (am discutat undeva pe acest forum pe aceasta tema) si anume; G2 este situata undeva mai aproape de G1 tocmai pentru a produce o accelerare rapida a electronilor dirijati catre anod,acest lucru fiind necesar in regimul de lucru specific lor,dar si forma impusurilor amplificate ("dinte de fierastrau" )sa nu fie deformata.Stii foarte bine ca sarcinile lor(in TV-uri) sunt tot inductante (destul de mici),iar tensiunile inverse aparute pe anod in momentul cand tubul este blocat ,au valori foarte mari (tensiuni mari!).Toate acestea nu se intalnesc in audio,insa tensiunea Ug2 trebuie sa fie mai mica si eventual stabilizata....E clar "Nene"...!? Asa ne adresam noi in cercul nostru de prieteni.Ramane valabila treaba cu trafurile dar sa-mi spui precis ce anume doresti. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum