Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

dublarea tensiuni


buzea

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • gauss

    6

  • Marian

    6

  • cristian2009

    3

  • cristian_draghiescu

    2

De mers nu merge, dar de functionat, da.Este o schema clasica de redresare monoalternata cu dublarea tensiunii.Practic sunt doua redresoare inseriate, fiecare lucrand pe cate o alternanta.Dezavantajele principale sunt ca nu se poate folosi pentru curenti mari de sarcina (ar necesita capacitati uriase de filtrare) si brumul relativ mare, (de 50 Hz) specific acestor tipuri de redresoare.Dar poate fi salvator in aplicatii nepretentioase, se pot alimenta amplificatoare operationale (preferabil sa se foloseasca si o celula de stabilizare a fiecarei ramuri), amplificatoare de cativa wati alimentate simetric, sau daca se doreste obtinerea unei tensiuni continue mari si nu se dispune de un transformator adecvat.Practic schema se poate folosi pentru curenti de cateva sute de mA cu valori uzuale ale capacitatilor.Daca "U" este valoarea efectiva a tensiunii, atunci la iesire (in gol) avem o tensiune egala cu 2xUx1,41 (neglijand caderea pe dioda)

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 2 ani mai târziu...

De mers nu merge, dar de functionat, da.Dezavantajele principale sunt ca nu se poate folosi pentru curenti mari de sarcina (ar necesita capacitati uriase de filtrare) si brumul relativ mare, (de 50 Hz) specific acestor tipuri de redresoare.(neglijand caderea pe dioda)

Deci este exclusa alimentarea unor amplificatoare audio cu schema de mai sus ? Chiar daca traful si diodele ofera curentii necesari.Cumva, curentul de iesire se injumatateste ?
Link spre comentariu

Recitiţi încă o dată întregul meu comentariu.

Nu am exclus această posibilitate, dar trebuie avute

în vedere toate aspectele pe care le-am menţionat.

Curentul maxim prin diodă va fi raportul dintre tensiunea

maximă din secundar şi π x Rs, unde Rs = rezistenţa de sarcină.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Diodele trebuie shuntate de conduri 100-220n.Curentul depinde de consumator, se poate si injumatati daca consumatorul cere jumatate din referinta. Problema mai spinoasa este o cadere mai mare de tensiune in sarcina. Un amplificator bun nu are probleme cu asta, dar distorsiunile apar la putere mai mica.Condurile trebuiesc duble fata de bialternanta pentru aceiasi cadere de tensiune datorat aceluiasi varf.

Link spre comentariu

Prin suntarea diodelor cu condensatori de 10-100nF se atenueaza zgomotul diodelor redresoare, brumul de filtraj e mai greu de redus, din cauza redresarii monoalternanta.Practic pe condensatori apar 50 de impulsuri pe secunda, fata de 100 de impusuri, la cea bialternanta. Fiecare tip de redresare are avantaje si dezavantaje, de aceea se foloseste varianta cea mai buna in functie de cerintele aplicatiei.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns ... postarea mea a fost strict referitoare la BRUM , am citat o afirmatie , stiu ce rol au condensatorii paralel cu diodele redresoare ... i-as folosi numai in scheme cu punte cu 4 diode , redresare clasica ... in schema de fata sint o cale directa de transfer c.a. spre consumator . In urma cu multi ani , cind am invatat la DCE ( dispozitive si componente electronice ) , am inteles ca zgomotul produs de dioda semiconductoare folosita ca redresoare e prezent mai ales la diode cu siliciu , si are un spectru destul de extins , din cauze de fizica jonctiunii cu siliciu ... nimic legat de brum . Daca gresesc , sint pregatit sa recunosc si rog sa fiu corectat . De asemenea , m-as limita la cel mult 22-47 nF.

Link spre comentariu

Relativ orice zgomot de pe alimentare se traduce intr-un zgomot pe difuzor, zgomot denumit generic brum de alimentare, acest brum de alimentare nu descrie doar riplul inevitabil de pe electrolitici ci si zgomotul de pe diodele redresoare, si intr-adevar este indicat folosirea acestori condensatori pentru a atenua acest zgomot, deci am convingerea ca afirmatia colegului de mai sus nu contine erori importante, poate doar tehnicalitati de semantica dar aici din punctul meu de vedere este imposibil sa multumesti pe toata lumea, intotdeauna se va gasi cineva cu chef de polemica care sa despice firul in 4. Eventualul CA traversat de acesti condensatori va fi suntat la masa de catre electroliticii mari de filtrare de pe alimentari, in schimb beneficiile atenuarii zgomotului sunt unele reale, si personal in multe surse de diferite tipuri am observat 100n folositi pentru asa ceva, deci mi se pare o valoare ok.

Link spre comentariu

Marian , cauta definitia brumului si a zgomotului electric ... apropo , nu mi-ai dat raspuns la o intrebare din alt topic , cea cu pierderile mai mari in c.c decit in c.a. pe conductoare de alimentare . Eu am invatat teoria bine cit am fost prin scoli , stiu ce stiu si ce nu stiu ... am avut destui ani la dispozitie sa aflu . Inca nu ai dovezi ca am postat ceva gresit , incerc sa fiu riguros in exprimari , poate e mai greu de inteles , incerc sa nu fac beletristica si la trei postari sa recunosc greseli , din neatentie sau nestiinta . Daca ai dovezi , le astept . Altfel , repet ce au spus altii , crezi si afirma ce vrei , treaba ta .Sint destui pe forum care pot aprecia postarile fiecaruia , care sigur stiu mai mult decit noi .

Link spre comentariu

Semantica si despicarea firului in 4, asta cred eu, e parerea mea si mi-o asum. Am convingerea ca @Valy86_86 a stiut suficient de bine la ce se refera cand a facut acea afirmatie, dar mai am totodata convingerea ca din tot ce s-a spus pe la sectiunea de alimentatoare s-ar fi putut gasi motiv de polemica ceva mai actual, decat o afirmatie veche de aproape 3 ani... vezi? e simplu sa te legi de tehnicalitati dar in acelasi timp cred eu si inutil uneori.

Link spre comentariu

@gauss iarta-ma dar esti amuzant uneori ( si te asigur ca nu e lipsa de respect ), cand am zis aproape 3 ani cred ca pana si tu stiai prea bine la ce m-am referit ca doar am si amintit de autorul acelei afirmatii datand din 2010, si din cate stiu eu suntem in 2013, deci repet se pot gasi motive de polemici/contradictii ( si iarasi imi cer iertare dar par a-ti place destul de mult polemicile ca prea multe starnesti ) si mult mai recente, precum acea afirmatie a mea care e foarte posibil sa fie eronata, a fost bazata pe un anumit documentar de pe un anumit post TV care trata intr-o oarecare masura subiectul asta, ideea am preluat-o de acolo, daca este eronata atunci asta e, imi cer scuze ca m-am luat dupa ei si ca am rostit o perla.

Link spre comentariu

Nu ma intereseaza ce crezi ... si deloc daca ti se par amuzant , am trecut de mult de etapa asta , mai departe e problema ta , nu vei mai primi raspunsuri de la mine la comentariile postarilor mele , nu cred ca se va supara nimeni ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări