Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum reduc o tensiune simetrica

mikella

Postări Recomandate

am un transformator care dupa ce redresez si filtrez tensiunea din el are +/-39v.cum pot sa reduc tensiunea asta la +/- 12v?ma gandeam sa pun cate un regulator de tensiune pe plus si respectiv pe minus dar am vazut ca lm7812 merge doar pana in 35 de volti si cred ca pentru tensiunea negativa trebuie regulator de tensiune negativa.corectatima daca gresesc si astept parerea voastra!va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mikella

8

• cristian_draghiescu

3

• lorik199

2

• remus68

2

Top autori în acest subiect

Dati detalii despre transformator (cum este realizat secundarul, infasurari separate sau priza mediana, poate ca este chiar cu infasurare unica !), despre curentul absorbit la +/- 12 V si despre consumator.In functie de acestea, pot fi solutii diferite la problema dvs.

Link spre comentariu

transformatorul este recuperat din amplificatorul as 2050 si momentan alimenteaza un kit de amplificator de 150w.are priza mediana transformatorul si pe langa amplificator mai vreau sa alimentez un corector de ton cu tl072.

Link spre comentariu

Nu gresesti. 7812 pentru pozitiv, 7912 pentru negativ, si limita de intrare e intr-adevar 35V.LM317 + LM337 ar merge, au limita de 40V. Se folosesc simplu, ai nevoie de niste rezistente calculate pentru tensiunile de care ai nevoie - gasesti informatii in datasheeturi.Nu zici cati amperi ai nevoie acolo. Trebuie sa te gandesti ca acolo ai o pierdere de 2*(35-12)*I = 46*I; daca curentul necesar e de 1 amper, vei avea 46 de watti pe care ii "arunci in aer" sub forma de caldura. Daca ai nevoie de mai mult de 1.5A (cat poate 317/337), atunci ai nevoie si de tranzistori de putere. Poate ar renta totusi sa cauti un transformator cu tensiuni mai mici. Cele de 2x12V sunt uzuale.Later edit: intre timp ai pus si al doilea post. Corectorul de ton cred ca nu consuma mult, cred ca poti merge pe lm317/337. Poate au altii alte pareri ...

Link spre comentariu

multumesc pentru raspuns!maine ma apuc de treaba,nici nu mia trecut prin cap lm 317 si 337.mai astept si alte propuneriLE:acum mam uitat pe datashetul lui 072 si am vazut ca ia 2,5ma pentru fiecare amplificator.eu am doua 072 deci 10 ma consumati.trebuie sa mearga 3317 si 337 si cred ca o sa alimentez corectorul meu la +/-15v ca zice ca merge la tensiunea asta

Link spre comentariu

Subscriu si eu la solutia d-nului stefan_k.Corectorul are intr-adevar consum mic, nu sunt necesari tranzistori serie suplimentari.La fel de bine, la asemenea consum, ar merge si cate un stabilizator serie cu un tranzistor (pnp, respectiv npn) si zener pe fiecare ramura.

Link spre comentariu

aveti o schema poate ca nu ami dau seama cu vine stabilizatorul serie cu tranzistorul.cumva regulatorul comanda tranzistorul si eu iau tensiunea de care am nevoie de pe tranzistor?

Link spre comentariu

dar de rezistente n-ati auzit domnilor?sa luam un caz concret, avem nevoi de un "picaj" pe rezistenta de 10 V, curentul e de 50mAR=U/I ;(U=volti V,I=amperi A,R=ohmi) R=10/0,05 => R=200P=U*I (P=puterea W) ; P=10*0,05 =>P=0,5 Wdeci folosind o rezistenta de 200ohm la 1-2W stabilizatoarele 7812/7912 vor merge foarte binebineinteles ca se poate lua o cadere mai mare pe rezistenta

Link spre comentariu

in caz ca dispui de "LM" potisa faci si stabilizator serie cu tranzistor,zener rezistenta..sau ca ghidare te poti uita la ceste amplificatoare cum alimenteaza operationalul de la intrare,in general analizeaza blocuri de amplificatoare si gasesti solutii,uita mai josviewtopic.php?f=5&t=21869

Link spre comentariu

Problema se poate rezolva si asa, cu un simplu divizor rezistiv, la acest consum infim.Tot din cauza consumului redus se pot folosi numai diode zener, fara tranzistor serie, bineinteles sortate pentru obtinerea unei bune simetrii.Din acelasi motiv se poate utiliza si un operational banal, alimentat nesimetric si care la iesire furnizeaza tensiune simetrica.D-nul mikella poate alege solutia care ii convine cel mai bine.

Link spre comentariu

am un transformator care dupa ce redresez si filtrez tensiunea din el are +/-39v.cum pot sa reduc tensiunea asta la +/- 12v?ma gandeam sa pun cate un regulator de tensiune pe plus si respectiv pe minus dar am vazut ca lm7812 merge doar pana in 35 de volti si cred ca pentru tensiunea negativa trebuie regulator de tensiune negativa.corectatima daca gresesc si astept parerea voastra!va multumesc!

Mai ai varianta rebobinarii infasurarilor secundare ale transformatorului pentru + / - 12 volti. Adica mai scazi din numarul de spire la infasurarile secundare in asa fel incat sa ai + / - 12 volti. Cu putin calcul si cu putina rabdare il rezolvi. Recunosc ca este de munca, dar se poate rezolva.Succes.
Link spre comentariu

cred ca o sa aleg varianta cu rezistente ca mi se pare mai usor de realizat.daca pun doar rezistente sa reduc pana la ce tensiune am eu nevoie nu merge?daca nu merge de ce va rog explicati ca asa mai invat si eu putina teorie.varianta cu rebobinarea trafului iese di calcul pentru ca este prea mult de lucru!va multumesc!

Link spre comentariu

cred ca o sa aleg varianta cu rezistente ca mi se pare mai usor de realizat.daca pun doar rezistente sa reduc pana la ce tensiune am eu nevoie nu merge?daca nu merge de ce va rog explicati ca asa mai invat si eu putina teorie.varianta cu rebobinarea trafului iese di calcul pentru ca este prea mult de lucru!va multumesc!

daca preamplificatorul are un consum fix, merge varianta cu rezistente excelent
Link spre comentariu

am rezolvat problema!am pus stabilizatoare 7808 si 7908 ca astea le aveam in casa si cate o rezistenta pentru fiecare.va multumesc pentru ajutorul acordat si va doresc o zi buna!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări