Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Solutie de dezizolat litza CuEm

Postări Recomandate

Unde sa postez ceva legat de confectionarea transformatorelor ?!Eu am zis aici.Am tot cautat pe la magazine solutie de dezizolat fire de CuEm, dar putini au auzit ca exista asa ceva.Toti stiau solutia - aspirina.Dar daca citim atenti topicure cu SMPS intelegem un lucru interesant:folosim SMPS pentru a avea dimensiuni cat mai scazute sursa. Iar daca scad dimensiunile trefului, trebuie crescuta frecventa de atatc al trafului.Pe langa alte probleme litza trebuie sa fie subtire si "stufoasa".E greu sa dezizolei un manunchi de fire subtiri prin metode diy.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator vdrapaca

Asta ar merge daca sunt cat de cat grosute.Daca este foarte subtire nu prea merge.

Si ne intoarcem la... aspirina :nebun: Un "gogoloi" mare de fludor prins de varful letconului se plimba peste firul litat aflat pe o pastila de aspirina. Din cand in cand se mai pune cate un praf de sacaz si iar se pimba gogoloil incins de fludor peste fir pe aspirina...Chestia e un pic usturatoare la mirosit de aceea se recomanda a se face intr-o camera bine aerisita.Ar mai fi tetraclorura de carbon care dizolva emailul. Miroase mult mai frumos, dar e cam... cancerigena, mult mai cancerigena decat aspirina.Bafta!
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri

Un link as putea da celebra schema a lui Elliott care a fost primul pas spre SMPS-ri al multora dintre noi:

http://sound.westhost.com/project89.htm

Inintea pozelor cu trafurl apare:

"The varnish of the wire is intended to provide electrical isolation, so you have to remove it at the ends to make the connections to the board. Be sure to remove about 1cm to the end in ALL the wires you use. You can do that using a special solvent or with sandpaper and a lot of patience BEFORE winding"

Tebuie sa dezizolezi. Poti sa faci asta fie folosind un solvent special, fie folsind smirghel si rabdare - asa cum ati zis si voi.

In primcipiu am inteles ce mi-ati raspuns.

Totusi nu cred ca solventul pentru Em ar fi substanta indica de userul vdr apaca. Pentru ca este prea toxinca. SI nu cred ca Elliott s-ar fi adresat unor incepatori cu ceva "nashparliu".

Link spre comentariu

Buna ziua. O metoda invatata de la un bun meserias. Pe o mica scandurica de brad sau pin, se pune intr-un colt o bobita de colofoniu. Pui conductorul multifilar peste zona cu culofoniu si apesi usor cu pistolul de lipit imbibat cu colofoniu si fludor, Misti pistolul in sensul firului, de la limita de dezizolare catre cap. Incearca, nu risti decat o scandurica de 10 x 10 cm. si 3 cm de conductor. Fara sapirina care miroase f. bine.Incearca si comunica-mi si mie daca ai reusit. Eu folosesc metoda asta de cand lucrez electronica. Mosu Tuti.

Link spre comentariu

Mosu Tuti a uitat sa va spuna ca va trebe si "mana" lui...Din pacate, problema e ca fie nu ati dezizolat TOATE sarmulitele, fie, din cauza subtirimii extreme, unele s-au rupt; in ambele cazuri, firele care nu fac contact, reprezinta sectiune pierduta. Benzenul e intr-adevar cancerigen, dar pentru expuneri indelungate si concentratii suficiente; personal nu am folosit (de cand am folosit "lita de RF" pentru bobinele pe bara de ferita pentru receptoarele pe UM si UL, nu am mai utilizat) Totusi mi se pare interesant; aspirina miroase nasol la incingere...Tot asa cum azbestul e la index (bau-bau cancerigen, punand egalitate intre muncitorii expusi la praful din fabricile de prelucrare si utilizatorii de azbociment...) s-ar putea sa nu gasiti benzen....Pana la urma, e necesar cam un deceniu de exercitii pentru a dobandi indemanarea ("mana" de care pomeneam mai sus!)Toate cele bune si succesuri!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări