Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

calcul

toni69-

Postări Recomandate

Buna. am o rugaminte. Am o buc..de stator de motor inaltime 7,5 cm latime exterior (masurat cu rigla ) 20,5cm interior 14,5cm As vrea sa fac un aparat de sudura din el. dar nu prea stiu sa calculez nr de spire la astea toroidale. Poate stie cineva sa-mi calculeze.sau sa-mi explice. Multumesc mult.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• TESSLA

3

• toni69-

2

• dom_88

1

• Myhayxx

1

Top autori în acest subiect

Pai e cam mic torul tau. Dar poti incerca. Eu o sa iti dau in continuare o reteta simplificata. Torul tau are sectiunea de S=22,5 cm2 (am inmultit inaltimea cu grosimea torului). Acuma faci 35/S si obtii numarul de spire pe volt. In cazul tau o sa obtii 1.56 spire pe volt. Acuma inmultesti 250 (tensiunea retelei) cu nr de spire pe volt si obtii 390 de spire pentru primar care o sa il conectezi la retea. Mai bine pui 400. Si apoi inmultesti 55 (tensiunea din secundar) cu 1.56 si obtii aproximativ 86 de spire pentru secundar. Acuma ar mai trebui de calculat si diametrul conductoarelor. Asta e un pic mai greu, dar din experienta iti pot spune ca poti pune in primar sarma macar de 1.5 mm diametru iar in secundar cat mai groasa cu conditia sa iti incapa infasurarile, de obicei sarma cam de 10-12 mm patrati sectiune. Ce nu iti pot eu spune cu certitudine e daca o sa iti incapa infasurarile :jytuiyu ! Asta experimentezi tu. Eu am facut un aparat de sudura clasic in care in primar am pus sarma de unu jumate pentru instalatii (nu am avut emailata) :rade: si merge de rupe pamantu ,da am si ventilator . In fine, ca o concluzie, calculul la toroidale nu difera prea mult de cele clasice E+I, doar ca la toroidale poti folosi la acelasi miez spire mai putine pentru ca au B mai mare de un Tesla, de obicei 1.2-1.3 Tesla. Si nu uita de prize in primar. Sper sa-ti fi fost de ajutor.

Link spre comentariu

In legatura cu 35/S parerea mea k ii cam putin deoarece statoru de motor ii confectionat din tole de siliciu si nu din ferita.Am facut si eu cateva aparate,dar am calculat cu 50/S si or functionat ok.Sa ma corecteze Tessla daca gresesc.

Link spre comentariu

Eu nu zic ca nu e asa, dar la miezul pe care il are, la 400 de spire o sa ii intre cel putin vreo 85 de metri liniari de sarma (in aparatul meu eu am bagat in jur de 60 de metri si merge bine cu electrod de 4) asa ca nu cred sa fie probleme. Daca bobineaza frumos spira langa spira si cu izolatie intre straturi eu zic ca o sa iasa. Si cred ca o sa-i incapa si infasurarile.

Link spre comentariu

acum cativa ani am vrut sa-mi fac si eu aparat de sudura dintr-un stator de motor , pana la urma am renuntat cumparand unul gata facut. mie mi-a zis cineva care se pricepe ca e mai bine sa-l duc la un strungar pentru a taia canelurile unde a fost sarma bobinajului pentru a ramane doar fier plin si astfel castigi spatiu pentru bobinajul aparatului. acuma eu nu stiu daca e bine... :nas: oricum succes! daca reusesti si finalizezi lucrarea tine-ne la curent

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări