Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

probleme legate de ruperea nulului

Vizitator nelubuz

Postări Recomandate

Poate pentru ca ai un prelungitor cu intrerupator cu bec de control si astfel faza ajunge inapoi pe firul de nul prin acel bec. Deschide prelungitorul si vezi carui fapt se datoreaza intoarcerea fazei pe firul de nul. Sau poate ca acel prelungitor este bantuit si trebuie dus la exorcizare.Ce-i asta? un concurs "Stii si castigi" sau "Misterele Bucurestilor" ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• The Stressmaker

6

• albasete

4

• E_manuel

2

• ALEy

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Creionul de tensiune, poti sa-l arunci la cosul de gunoi. Nu se fac masuratori cu creionul de tensiune, pe curent alternativ. Acel creion este facut ca sa se vanda, el este un produs comercial. Nu poti masura orice cu acest creion, asa ca restul sunt intrebari la care nu prea se gaseste un raspuns. Pentru masuratori de tot felul sunt aparate specializate, care au si un pret pe masura.

Link spre comentariu

Firele prelungitorului formeaza un condensator de valoare redusa: un fir e legat la faza, iar celalalt, prin becul cu neon, rezistenta de limitare a curentului si prin operator, la "pamant". Intre ele circula un curent alternativ infim pus in evidenta de bec. O verificare distructiva ar fi departarea celor doua fire ale cablului...Tot asa se intampla cand o sarma simpla e legata la intrarea osciloscopului. Apare un cuplaj capacitiv (eventual si inductiv) cu firele instalatiei electrice din apropiere si vezi o tensiune alternativa cu frecventa retelei.In audiofrecventa asa apare "brumul" in fire ne-ecranate.

Link spre comentariu

Creionul de tensiune am vazut ca este folosit si de electricienii profesionisti. La nici unul nu am vazut alte aparate de masura si control dedicate. Ticu multumesc. Acum sunt lamurit. Tuturor va doresc La Multi Ani, fericire, sanatate si noroc !

Link spre comentariu

Creionul de tensiune am vazut ca este folosit si de electricienii profesionisti. La nici unul nu am vazut alte aparate de masura si control dedicate. Ticu multumesc. Acum sunt lamurit. Tuturor va doresc La Multi Ani, fericire, sanatate si noroc !

Metoda cu creionul de tensiune ( capacitiv) este mult mai rapida . si ieftina sunt si aparate dedicate dar cei mai multi nu au posibilitatea de a le cumpara ( ori nu stiu de ele, ori sunt un pic cam prea scumpe) Majoritatea electricienilor au un curs rapid de santier ( de la un "maeestru") si habar nu au de ceva defectoscopie (sau PRAm) . Plus ca la ce sa cumpere un aparat de verificare ( cind el trage repede sa ia acolo citiva firfirei PT. bautura)Si trebuie sa recunosc ca la cel mai ieftin aparat pot sa bea linistiti 6 luni in continu ( am vazut practic acest mod de Lucru)Ca sef de santier am trimis multi "Maeestri "definitiv acasa! Revenind la subiect: INtrerupere NUL de lucru! sunt probleme mari distructive NUMAI in cazul instalatiilor TRIFAZICE ( aici inchiderea circuitelor electrice in stea fara nul pot genera tensiuni de faza (400v). ce duc la defectarea echipamentelor monofazate (230v).Dar acest inconvenient este controlat de (si protejat) de sig. cu protectie diferentiala (un DPST daca ai unul calitativ). Totusi apelati la un electrician autorizat ANRE ( el trebuie sa execute un proiect si apoi lucrarea de protectii) . la final va preda instalatia cu buletine Pram si certificate la fiecare aparat de protectie.In cazul defectari unui dizjunctor( sig automata) aveti garantie!(2ani).CEreti certificat de garantie de la cel ce va executa lucrarea instalatiei electrice ( este obligat sa va predea la finalizarea lucrarilor) risca sa dea declarati la comisia de autorizare ANRE isi pierde autorizatia (FFFFFF grav) pentru el.
Link spre comentariu

Cu un creion de tensiune (cu contact, nu capacitiv, pentru ca acesta poate fi folosit ca lampa de control cu sensibilitate marita), o lampa de control cu bec si un aparat de masura se repara cam 99% din defectele unei instalatii electrice JT existente (inclusiv automatizari cu relee, la 220V sau partial la 24V). Ingredientul principal este materia cenusie a utilizatorului care nu poate fi compensata cu nici un aparat. De exemplu, pot sa-ti identific un un circuit care are o componenta activa (bec sau bec economic pe iluminat sau transformator sau sursa in comutatie pe priza, fiecare are un comportament specific la iluminarea becului din lampa de control) doar cu aceste 3 aparate, dupa felul cum se comporta iluminarea lampii de control cu bec la nivelul sigurantei. Asa ca, daca nu e nevoie de certificare pram nici nu e nevoie de aparatul acela si banii tot pe bautura se duc. Nu ma erijez in expert, am foarte multe de invatat si fac multe greseli, dar cand esti fortat de imprejurari, te folosesti de ceea ce ai la indemana. De exemplu am facut cautare de circuite ("hai, ajuta-ma si pe mine daca tot esti aici!") doar cu un creion de tensiune si cu un led de la bricheta pe post de aparat de masura (l-am scos din bricheta i-am legat doua fire si am inceput cautarea).Cu tot respectul puteti sa mentionati numele acelui aparat ieftin?Majoritatea circuitelor sunt derivate din transformatoare trifazice asa ca ruperea de nul afecteaza destule circuite. O rupere de nul poate defecta un aparat inainte de a declansa diferentiala doar pentru ca acel aparat nu are stecher sucko sau dureaza pana se strapunge circuitul dinspre interiorul aparatului catre carcasa. Stiu asta pentru ca, intr-un tablou electric cu diferentiale, la ruperea de nul pe cablul principal (tehnic rezerva nu avea nulul legat in tablou si principalul a fost retezat), la trecerea pe rezerva au inceput lampile fluorescente sa bazaie puternic cu o luminozitate anormal de mare plus cateva aparate care au scos fum. Nu a declansat nici o diferentiala. Acesta a fost un exemplu clasic de rupere de nul (vazut in toata "splendoarea" lui ca manifestare) si il iau ca reper cand descriu astfel de situatii. Daca ar fi cedat izolatia intre firele active si carcasa unui aparat atunci ar fi deconectat doar acel circuit (devenind un defect care este sesizat usor de diferentiala acelui circuit), in restul circuitului reactia petrecandu-se apoi in lant din cauza dezechilibrului nou aparut.Ca o concluzie, majoritatea defectelor pot fi gasite cu aparatele pe care le-am enumerat mai sus dar exista defecte care cer aparate de masura specifice. Am mentionat de defecte pentru ca domeniul acesta cere mult mai multa experienta (creativitate) din partea unui electrician si are mai putin treaba cu executarea conform proiectului. Am vazut electricieni batrani (aia erau "tatici" nu "maestri") care pur si simplu dadeau "clasa" unui ingineras plin de norme si regulamente cand venea vorba de reparatii in instalatii electrice. Si nu aveau decat 6 sau 8 clase, o lampa de control, un patent si o surubelnita ...LE: am vazut si multe "buleli" asa ca nu ma mai mira nimic. Va dau dreptate doar la un lucru. La o instalatie noua, daca nu semneaza un electrician autorizat pentru ea, chiar daca instalatia este facuta exact dupa norme, nu se ia in considerare la bransare. Asa ca aici aveti dreptare referitor la acte si la ceea ce ati mentionat.

Link spre comentariu

Cu un creion de tensiune (cu contact, nu capacitiv, pentru ca acesta poate fi folosit ca lampa de control cu sensibilitate marita), o lampa de control cu bec si un aparat de masura se repara cam 99% din defectele unei instalatii electrice JT existente (inclusiv automatizari cu relee, la 220V sau partial la 24V). Ingredientul principal este materia cenusie a utilizatorului care nu poate fi compensata cu nici un aparat. De exemplu, pot sa-ti identific un un circuit care are o componenta activa (bec sau bec economic pe iluminat sau transformator sau sursa in comutatie pe priza, fiecare are un comportament specific la iluminarea becului din lampa de control) doar cu aceste 3 aparate, dupa felul cum se comporta iluminarea lampii de control cu bec la nivelul sigurantei. Asa ca, daca nu e nevoie de certificare pram nici nu e nevoie de aparatul acela si banii tot pe bautura se duc. Nu ma erijez in expert, am foarte multe de invatat si fac multe greseli, dar cand esti fortat de imprejurari, te folosesti de ceea ce ai la indemana. De exemplu am facut cautare de circuite ("hai, ajuta-ma si pe mine daca tot esti aici!") doar cu un creion de tensiune si cu un led de la bricheta pe post de aparat de masura (l-am scos din bricheta i-am legat doua fire si am inceput cautarea).Cu tot respectul puteti sa mentionati numele acelui aparat ieftin?Majoritatea circuitelor sunt derivate din transformatoare trifazice asa ca ruperea de nul afecteaza destule circuite. O rupere de nul poate defecta un aparat inainte de a declansa diferentiala doar pentru ca acel aparat nu are stecher sucko sau dureaza pana se strapunge circuitul dinspre interiorul aparatului catre carcasa. Stiu asta pentru ca, intr-un tablou electric cu diferentiale, la ruperea de nul pe cablul principal (tehnic rezerva nu avea nulul legat in tablou si principalul a fost retezat), la trecerea pe rezerva au inceput lampile fluorescente sa bazaie puternic cu o luminozitate anormal de mare plus cateva aparate care au scos fum. Nu a declansat nici o diferentiala. Acesta a fost un exemplu clasic de rupere de nul (vazut in toata "splendoarea" lui ca manifestare) si il iau ca reper cand descriu astfel de situatii. Daca ar fi cedat izolatia intre firele active si carcasa unui aparat atunci ar fi deconectat doar acel circuit (devenind un defect care este sesizat usor de diferentiala acelui circuit), in restul circuitului reactia petrecandu-se apoi in lant din cauza dezechilibrului nou aparut.Ca o concluzie, majoritatea defectelor pot fi gasite cu aparatele pe care le-am enumerat mai sus dar exista defecte care cer aparate de masura specifice. Am mentionat de defecte pentru ca domeniul acesta cere mult mai multa experienta (creativitate) din partea unui electrician si are mai putin treaba cu executarea conform proiectului. Am vazut electricieni batrani (aia erau "tatici" nu "maestri") care pur si simplu dadeau "clasa" unui ingineras plin de norme si regulamente cand venea vorba de reparatii in instalatii electrice. Si nu aveau decat 6 sau 8 clase, o lampa de control, un patent si o surubelnita ...

da si probabil dura ceva timp. ( remedierea) . De acord cu Dv. dar pacat ca nu au luat pe linga ei un pusti sal invete! Uni "inginerasi' au facut seralul si ziua mincau meserie apoi ceva teorie. dac nu atipeau la cursuri.sunt de acord ca in electrica TREBUIE sa fi nativ > dar si ceva tinere de minte ca ceva scheme nu este complicat de retinut.Atunci acel "bec cu Neon" este ? .deci avem o rezistent electrica serie cu becul cu neon serie cu virful surubelnitei ( cel putin asa era ). daca nu mai este asa . !
Link spre comentariu

eu am retea trifazata la casa ,cand am facut racordarea la retea ,m-au obligat sa fac inpamantare la iesirea din contoar ,nu mai tin minte dar imi impusesera un anumit numar de bare galvanizate la o anumita distanta si conectate intre ele cu platbanda galvanizata.La acea inpamantare au legat nulul de la stalp si de acolo s-a plecat cu fir de nul in casa si cu fir de inpamantare,de protectie).Nu stiu cat e de corect ,insa ma gandesc ca daca cineva ar intrerupe nulul de la stalp ,tot ar ramane nul in casa ,de la acea inpamantare .Intre timp am mai realizat inca doua inpamantari.Iar in cazul ca cineva ar inversa firul de nul de la stalp cu vreo faza ,practic ar lega faza la inpamantarea mea si in casa tot n-ar veni faza pe firul de nulCe ziceti ,ce ar trebui schimbat ?

Link spre comentariu

Instrument mai bun la depanarea in circuite trifazice ca lampa de control cu becuri de frigider nu am intalnit.Punct.(Si nu e doar parerea mea).Daca vreti va fac poze cu diverse testere,de marca sau nu ,cu leduri,cu afisaj dar la o depanare rapida,scula aia e cea mai buna.Am intalnit situatii in care testerele faceau ca naiba de exemplu la un contact imperfect,lampa n-a dat gres niciodata.Bineinteles ca in multe situatii ajuta mult mai mult sculele digitale,dar la o depanare grosiera aia e the best.Facuta si bine,gen tester,e mult mai comod de manevrat.Plus ca cel mai riscant lucru cu ea e sa se arda becurile :ras:LE:Si nu beau.Mult :94

Link spre comentariu

Da, erau acele tuburi de vitamina C in care se puteau monta usor 2 becuri inseriate tip de frigider (eu aveam de la semnalizari, parca de 15W). Am avut lampa aia multi ani. Am vazut si un "buzer" format dintr-un contactor!!.

Link spre comentariu

Neh,facuta pe strung,gen tester cu manere solide. Alea facute din contactori sunt tampenii,am fost martor la legarea a doua faze in loc de faza si nul pe un circuit care alimenta doua servere si cateva calculatoare si imprimante.Verificarea a fost facuta cu o idiotenie din aia.Cam jumatate s-au dus naibii...

Link spre comentariu

@nel65: practic, intr-o situatie similara, acea priza de pamant a echilibrat intreaga retea stradala dupa ruperea de nul (s-a rupt nulul de pe stalp) si, din descrierea celui care a executat-o atunci, aproape se inrosise acel fir. Da, in teorie asa ar trebui sa se intample la o rupere de nul pe cablul care vine la dv., plus ca "dashteptu' " care leaga faza la firul de nul stradal va avea o surpriza cu foc de artificii la cuplarea sigurantei de la transformatorul de zona :nebunrau: . Acea impamantare va echilibra circuitele dv, considerate realizate intr-un mod echilibrat pe cele 3 faze, in acea situatie.@ALEy: am mentionat creionul de tensiune ca lampa de control doar ca indicator de existenta a tensiunii pe un circuit. Practic se leaga un fir la locul unde se pune degetul si se foloseste ca al doilea fir. Aceasta situatie am folosit-o doar de cateva ori cand becul de la lampa de control cu bec de frigider era scuturat (se mai tranteste de podea geanta de scule uneori sau cade) si era neaparat necesara scoaterea unui circuit de sub tensiune.@gica70: fiecare se decurca cum poate, ideea e ca in lampa aceea sa intre cele doua becuri plus firul de legatura (de obicei este trecut pe langa balonul de sticla si e necesat un plastic mai flexibil). La mine e tub pvc de "fi" 32. Am mai vazut facute si din seringi de 100ml, de plastic.Asa cum a scris antevorbitorul meu, lampa mea de control tot bec de frigider are (aveam si cu doua becuri la 380V dar am renuntat la ea din diverse motive). Cu un aparat de masura (majoritatea azi sunt digitale) vei masura 229V (sau poate arata chiar si 400V chiar daca e circuit monofazic si lampi fluorescente pe acel circuit) intr-un circuit cu o legatura arsa iar cu lampa de control cu bec vei observa ca lumineaza slab si cu "pulsatii" aleatoare. Eu am, daca s-ar putea zice "alegie la alcool dobandita" asa ca nu beau. Deloc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări