GeoMar Postat Aprilie 9, 2010 Partajează Postat Aprilie 9, 2010 M-am apucat sa fac acest countdown cu PIC 16F84A de aici http://www.turbokeu.com/myprojects/countdown3.htm pentru realizarea unui UV Exposer pentru cablaje imprimate cu fotorezist dintr-un scanner vechi. Pana aici toate bune si frumoase. In schema se foloseste display-uri cu LED-uri, cu anod comun. Eu vreau sa folosesc display-uri cu catod comun. De aceea trebuie modificat programul scris in PIC. Eu fiind incepator in lumea PIC-urilor, nu ma pricep, dar as vrea sa invat. Poate cineva ma ajuta/indruma sa fac modificarile respective. Stiu ca trebuie modificat codul ASM, adica asta: Display 1.jpg[/attachment][attachment=1]Display 2.jpg[/attachment] pentru a realiza un montaj mai micut, pe care sa-l pot monta in scanner. Am si doua display-uri de cate 2 digiti fiecare, cu anod comun, dar sunt mult mai mari la capsula [duble fata de cele din poze], dar sunt destul de mari pentru a le monta in carcasa scannerului. Va multumesc. Link spre comentariu
Stefan Postat Aprilie 9, 2010 Partajează Postat Aprilie 9, 2010 eu ma gandeam sa inlocuiesti ULN2003 cu 7 PNP-uri si sa duci pinul 6 de la 4543 la nivel HI sa modifici ASM-ul e treaba de chinez batran si oricum esti limitat de HW Link spre comentariu
GeoMar Postat Aprilie 9, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2010 eu ma gandeam sa inlocuiesti ULN2003 cu 7 PNP-uri si sa duci pinul 6 de la 4543 la nivel HIsa modifici ASM-ul e treaba de chinez batran si oricum esti limitat de HWPai cred ca asa am sa fac, sper sa functioneze, este mult mai usor, decat modificarea ASM-ului, mai ales ca nici nu ma pricep la modificarea lui. Am sa reproiectez cablajul, am sa elimin ULN2003 [si asa nu il aveam ], pun BC-uri, conectez si pin 6 al 4543-ului la + conform schemei pe care ai atasat-o.NU mai montez rezistentele de limitare, spre segmentele afisajului ? In schema ta nu mai sunt. Nici in bazele tranzistorilor care comanda catozii nu mai sunt rezistentele.Daca merge fara ele, se simplifica si schema .Mersi pentru ajutor. Link spre comentariu
puiu Postat Aprilie 9, 2010 Partajează Postat Aprilie 9, 2010 1. Eu iti propun sa pui rezistentele de limitare. Link spre comentariu
Stefan Postat Aprilie 9, 2010 Partajează Postat Aprilie 9, 2010 aia e doar o idee, trebuie puse si rezistoarele dar imi era lene sa muncesc aiurea in protesu.nu am mai pus nici SW nici oscilatorul ca nu aveau rost. Link spre comentariu
francezu Postat Aprilie 9, 2010 Partajează Postat Aprilie 9, 2010 Modificarile propuse de stefan_ro nu sunt suficiente, trebuie inversata si logica de comanda a digitilor, lucru ce se rezolva usor cu un CD4069. Intrarile inversoarelor nefolosite din capsula se vor lega la masa sau +5V. Pentru ca afisarea se face multiplexat consider ca nu mai este nevoie de alte tranzistoare pe partea de comanda a segmentelor, pot fi conectate direct la iesirile din CD4543 (pinul 6 ramane la masa).Tensiunea de 8V nu mai este necesara. Cam asa ar fi schema: Restul ramane ca in schema originala. Bineinteles, se poate modifica programul uC-ului pentru comanda digitilor pe 1 logic, si atunci nu mai trebuie folosit CD4069. Bafta! Link spre comentariu
Stefan Postat Aprilie 9, 2010 Partajează Postat Aprilie 9, 2010 ma gandeam eu ca e o problema la comanda digitilor in loc sa se aprinda cate unul pe rand se aprindeau cate 3 si statea 1 stins Link spre comentariu
tiptronic Postat Aprilie 11, 2010 Partajează Postat Aprilie 11, 2010 Geomar, pe pagina de unde ai luat schema scrie ca e "Based on the April '99 project of Stan Ockers ([email protected] ), available on David Tait's archive page". Daca intri in arhiva respectiva vei gasi schema originala in care afisoarele sunt cu catod comun. Si schema asta: http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html are la baza acelasi proiect. Link spre comentariu
GeoMar Postat Aprilie 11, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2010 Si schema asta: http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html are la baza acelasi proiect.Am sa incerc sa fac schema asta, vad ca are toata documentatia,hex, asm, cablaj, silkscreen, etc. Mersi pentru link, dar chiar nu prea am mai avut timp liber sa caut pe net [nici de calculator nu prea am mai avut].Sunt destule lucruri care trebuie sa le faci pe afara [cand stai la tara] , seara esti prea obosit si nu prea mai ai timp de net si calc. Link spre comentariu
GeoMar Postat Aprilie 16, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 16, 2010 Si schema asta: http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html are la baza acelasi proiect.M-am apucat sa redesenez cablajul la schema aceasta, pentru componentele pe care le am, plus faptul ca erau prea "finute" traseele pentru metoda "transfer de toner".Cam asa mi-a iesit cablajul:[attachment=0]Cablaj Countdown PIC 16F84A.jpg[/attachment]Mai ramane realizarea fizica a cablajului, in functie de timpul liber. Link spre comentariu
tiptronic Postat Aprilie 18, 2010 Partajează Postat Aprilie 18, 2010 Servus,de proiectul asta ma voi apuca si eu, dar deocamdata lucrez la un programator BobProg si caut sa ma imprietenesc cu MPLAB.Te rog sa postezi evolutia montajului tau. Link spre comentariu
GeoMar Postat Aprilie 18, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2010 Te rog sa postezi evolutia montajului tau.Am reusit sa realizez cablajul momentan. Mai trebuie lacuit si gaurit. Urmeaza cablajul pentru display si switch-urile pentru set,select si start,.Atasez si cateva poze:[attachment=2]Cablaj dupa corodare.jpg[/attachment][attachment=1]Cablaj Curatat.jpg[/attachment][attachment=0]Silkscreen.jpg[/attachment]Momentan am sa stagnez proiectul, pentru ca am cautat prin "cutia cu maimute" si am realizat ca nu gasesc nici un 4543, doar D147 [sau CDB].Dar, studiind datasheet-urile lor, am remarcat ca nu sunt compatibile [pin la pin] si de aceea am sa astept o perioada, pana comand ceva online, ca sa adaug si 4543-ul.Am sa montez componentele pe care le am, pana vine 4543-ul.L.E.Programator pentru scrierea PIC-ului, l-am folosit [si construit] pe acesta: http://feng3.cool.ne.jp/pgm5v2/sch528.gif iar ca soft am folosit WinPic800. Am reusit sa scriu un PIC din prima. Uite poze cu programatorul realizat de mine, aici viewtopic.php?f=11&t=34136&start=75 Link spre comentariu
GeoMar Postat Aprilie 23, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 23, 2010 Te rog sa postezi evolutia montajului tau.Am mai evoluat putin cu montajul :[attachment=0]Countdown parte piese.jpg[/attachment][attachment=1]Countdown parte lipituri.jpg[/attachment]Am sa te tin la curent cu evolutia montajului @tiptronic. Poate mai sunt si altii interesati de acest proiect. Link spre comentariu
tiptronic Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 E faina faza cu silkscreenul. L-ai obtinut prin metoda cu fierul de calcat? Chiar cu riscul off-topicului, te rog sa-mi dai cateva detalii despre aceasta operatie.Multumesc. Link spre comentariu
GeoMar Postat Aprilie 24, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2010 Chiar cu riscul off-topicului, te rog sa-mi dai cateva detalii despre aceasta operatie.E faina faza cu silkscreenul.Multumesc.Scuze de offtopic.Pentru silkscreen folosesc aceasi metoda [hartie si timpi de calcare] pe care o folosesc si la realizarea cablajului prin metoda transfer de toner [adica cu fierul de calcat ... cu abur ... al sotiei ]. Dar NU calc cablajele si silkscreen-urile cu abur. Trebuie sa imprimi tot mirror pe hartie si ... putina munca la centrarea desenului sa "corespunda" cu viitoarele gauri. Eu, personal, dau 2-4 gauri situate cat mai pe colturile cablajului [gaurile ptr componente, nu altele] pentru o usoara centrare a desenului.NU gauresc toate gaurile de pe cablaj , pentru ca la acoperirea cu lac [sacaz dizolvat in diluant] pe partea cu trasee, se scurge prin gauri pe partea cu silkscreen si imi sterge tonerul . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum