Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Push-pull cu EL84

Ovidanie

Postări Recomandate

...

Primar: 360sp/0,51 plus 435sp/0,31

Secundare: 23sp/1,2......23sp/0,62......820+820sp/0,27 Eu zic ca-i ajunge...

__NU,nu_i ajunge !(acest transformator de alimentare NU "servea" de la "mama natura" nici macar doua finale de tip EL84/6P14P !).,am si eu citeva exemplare ale acestui transformator de retea/alimentare si stiu bine ce_i "poate pielea".

Daca asta scria pe traf cam Nasol ,primarul suporta in cel mai fericit caz 200mA la "foc continiu" rezultind max. 44W(datorita infasurari de 435/0,31),numai filamentele la finale trag 20W cu prefinale cu tot 25-27W,anodica la 300/0,2 mai vrea si ea 60W,astfel in secundare avem nevoie de 90W-rezultind in primar minim 100W(adica 0,45-0,5A),Ce o sa faca 0,31 ala din primar la 0,45A ?(decit sa "scrumuiasca" un pic :da dupa ceva timp).

__Cu greu ! acest transformator poate "tine" 2 x 6p14p ,__viobio avea perfecta dreptate (acest transformator nu poate servi 4 x 6p14p !,sub nici o "forma" !,NU datorita sectiuni miezului !,ci datorita sectiunilor de conductor practicate !,in realizarea lui de mama "fabrica").

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ovidanie

9

• carageae

2

• lorik199

2

• Depanatoru

1

Top autori în acest subiect

Vizitator viobio

Sasiul ramane asta, nu am timp sa mesteresc altceva. Deja am dat gauri pentru drosele si toate transformatoarele. Ma pot juca doar cu numarul de lampi.

Cred ca am etichetat gresit transformatorul, posibil sa nu fie de la radioreceptorul 'Modern'. Ca marime este apreciabil, puteti vedea si in foto. Momentan nu este la indemana sa masor sectiunea dar mi-am notat ce scria pe ultimul strat de izolatie:

Primar: 360sp/0,51 plus 435sp/0,31

Secundare: 23sp/1,2......23sp/0,62......820+820sp/0,27 Eu zic ca-i ajunge.

Cat despre transformatoarele de iesire...da, dupa canoanele acestui forum sunt mici, totusi provin dintr-un receptor de clasa superioara, sunt lucrate cu atentie, sunt niste transformatoare decente. Nu am pretentia sa scot din transformatoarele astea tot ce pot da lampile, eu trebuie sa scot 2-3W curati si sunt convins ca la puterea asta asa mica si frecventele joase vor fi redate foarte bine. Clientul plateste si eu trebuie sa-i dau un amplificator frumos si care sunt ferm convins ca o sa sune foarte bine.

Momentan nu pot masura potentiometrele de volum, sunt la servici scufundate in gaz (petrol lampant).

Asa ca nu va opriti, astept sugestii in continuare.

Posted Image

Ce valoare are potentiometrul de volum din Rostov?

corectia fiziologica de Rostov nu poate fi folosita asa cum este postata

valorile componentelor din schema Rostov,sunt pentru o impedanta de intrare mult mai mica

cind cursorul va fi in dreptul prizei de jos unde este montat grupul 910 ohmi+o,22mF cum se va auzi?

0,22mF practic va scurcircuita semnalul de intrare,se va auzi doar o mormaiala a frecventelor foarte joase

valorile retelei de compensare fiziologica trebuiesc recalculate ,pentru o impedanta mare de intrare,caracteristica etajelor de amplificare cu tuburi

Link spre comentariu

Bine ca am fost averizat, din graba si neglijenta nu am mai verificat primarul. Deci pana la urma este posibil ca transformatorul sa fie din radioreceptorul 'Modern'. Trebuie sa-l rebobinez.

Posted Image

Posted Image

Am primit aseara ideea sa vopsesc sasiul cu 'nisip'. Adica sa dau un strat de vopsea, sa cern nisip pe vopseaua proaspata si apoi peste nisip inca un strat de vopsea. Pot folosi nisip de cuart, ultrafin, scos din sigurantele MPR. Ca avantaj ar fi ca nu se mai vede nici o urma de prelucrare a metalului. Poate sa-mi spuna cineva cum arata dupa ce se usuca?

Am auzit ca exista lac mat, dar cat de mat este? Daca vopsesc cu nisip si folosesc lac mat pot obtine un aspect mat, sidefat, fara nici un luciu?

Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca

Am primit aseara ideea sa vopsesc sasiul cu 'nisip'. Adica sa dau un strat de vopsea, sa cern nisip pe vopseaua proaspata si apoi peste nisip inca un strat de vopsea. Pot folosi nisip de cuart, ultrafin, scos din sigurantele MPR. Ca avantaj ar fi ca nu se mai vede nici o urma de prelucrare a metalului. Poate sa-mi spuna cineva cum arata dupa ce se usuca? Am auzit ca exista lac mat, dar cat de mat este? Daca vopsesc cu nisip si folosesc lac mat pot obtine un aspect mat, sidefat, fara nici un luciu?

Scuze ca ma bag si eu in vorba, dar combinatia de mai sus (vopsea + nisip de cuartz) nu prea tine la caldura. Am incercat-o la statia mea si m-a dezamagit.Lasand la o parte faptul ca in timp vopseaua isi va schimba culoarea, amestecul are componente cu dilatari diferite. Pana la urma nisipul va parasi suprafata de vopsea in care a fost prins.Eu recomand vopselele de tip Email. Sunt si lucioase/mate sau sidef/lovitura de ciocan.Am mai vazut la niste statii RFT, niste ecrane de caldura, gen oglinda de caldura, facute din tabla zincata. Aceste ecrane separau tuburile de putere de transformatoarele de iesire, distanta dintre ele fiind foarte mica. Pe langa efectul de reflexie caldura dau si senzatia ca sunt mult mai multe tuburi. Voi cauta pozele respective si le voi agata de topic.Bafta!
Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca

Am revenit cu pozele cu reflectorul de caldura:

Reflectorul se monteaza intre tuburile finale si transformatorele de iesire, ca in poza de mai jos:

Posted Image

Se poate merge si mai departe, tuburile sa fie complet separate de celelate componente, printr-o cusca cu grilaj:

Posted Image

Daca reflectorul este din tabla slefuita, efectul de oglinda optica este foarte placut:

Posted Image

Sunt doar idei :jytuiyu

Link spre comentariu

1.Pentru tr. reţea vă recomand tole E+I / E-18 (cel de Modern este prea slab pt.varianta stereo). Cu puţin noroc găsiţi - foarte multe şcoli au casat alimentatoare didactice; acestea conţin tr.cu tole de f.bună calitate; în plus aveţi carcasa gata făcută; încape lejer P+ sec.300V + 2 sec. de 6,3v + ecran. Eu aşa am procedat:viewtopic.php?f=28&t=34765&start=02. Există vopsea spray negru mat de calitate în mag. cu vopsele autoSucces!mp

Link spre comentariu

Domnilor, va multumesc pentru sfaturi. Din pacate sunt constrans sa folosesc acel transformator, nu am alt model de capace-ecran. Am verificat potentiometrele. Potentiometrul de volum (470K) masoara pe o sectiune 560K cu prize la 26K si 126K, cealalta sectiune 600K cu prize la 31K si 135K. Alt potentiometru declarat 470k masoara 623K respectiv743K. Cel de 2,2M : 3,3M respectiv3,06M. Cel din urma de 1M am masurat 970K si 1,36M. In continuare sunt interesat de corectorul de ton.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Domnilor, va multumesc pentru sfaturi. Din pacate sunt constrans sa folosesc acel transformator, nu am alt model de capace-ecran. Am verificat potentiometrele. Potentiometrul de volum (470K) masoara pe o sectiune 560K cu prize la 26K si 126K, cealalta sectiune 600K cu prize la 31K si 135K. Alt potentiometru declarat 470k masoara 623K respectiv743K. Cel de 2,2M : 3,3M respectiv3,06M. Cel din urma de 1M am masurat 970K si 1,36M. In continuare sunt interesat de corectorul de ton.

in cartea Scheme de tv,mag.pickup-uri,gasesti schema de la pickup ul ZIPHONA P13-69ai acolo corector baxandall si volum cu loudness ,cu valorile te joci ,sa sune cum trebuiesucces
Link spre comentariu

Un pic off-topic (dar nu de tot...)

Masurand diverse potentiometre duble, romanesti si nu numai (sovietice, Tesla) am inceput sa inteleg de ce prefera unii atenuatoarele rezistive cu comutatoare...macar acolo ti-o faci cu mana ta...dar daca alegi rezistente bine imperecheate stii o treaba...

Din doi pumni de potentiometre romanesti duble (noi) am gasit doar doua bucati cat-de-cat pereche, adica in limita a 5%.

Curios e ca la vremea lui cand foloseam Rostovul (cu potentiometrul descris mai sus) aveam de multe ori impresia ca se strica echilibrul canalelor in functie de volum...dar dadeam vina pe camera neamenajata, iluzii, boxe ieftine etc.

Abia astept sa am vreme sa-mi bag nasul in amplificatorul Philips din 1962 pe care il detin sa vad daca pe vremea aia se faceau potentiometre echilibrate...le am alea originale si inca nu caraie...

Link spre comentariu

Am gasit si potentiometrul de la Rostov (100K), am masurat 115K cu prize la 5k1 si 29K respectiv 94K cu prize la 3K9 si 21K. Daca tot eram la capitolul masuratori am verificat si potentiometre mai de calitate:

Alps , 100K, cu priza mediana: 105,5K cu priza la 53K si 100,5K cu priza la 52,4K.

Noble, 100K, cu priza mediana: 98K cu priza la 52K si 101K cu priza la 57K.

Am doua atenuatore in treapte, unul rusesc cu 28 de pasi celalalt Elma dar nu am de gand sa le folosesc in amplificatorul asta. Voi folosi potentiometru 470K discutat intr-un post anterior, de la prima priza la masa 100n serie cu 15K si de la cealalta priza 250n serie cu 2k7.

Am primit transformatorul de alimentare, a fost rebobinat. Cam mica fereastra, primarul este bobinat cu 0,45, secundarul cu 0,27 si filamentele cu 1,2. Dupa redresare si filtrare anodica va fi aproximativ 250V.

Posted Image

Cred ca o sa aleg un regim de lucru si mai lejer, transformatoarele de iesire sunt subdimensionate.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Au venit de la vopsit unele componente. Initial erau usor ruginite, lovite, zgariate in unele locuri. Daca incercam sa le vopsesc eu rezultatul ar fi fost modest, prin stratul de vopsea s-ar fi vazut orice imperfectiune a metalului. Vopsitorul la care am apelat a inteles exact ce doream: negru mat, aspect poros.

Posted Image

Posted Image

Maine dimineta am programare la nenea Ghita, mester tamplar. Daca si omul asta face treaba la fel de buna va iesi un amplificator frumos.

Link spre comentariu

Astazi am primit un mail, persoana care mi-a trimis acel mail isi exprima indoiala asupra spuselor mele, precum ca as fi posesorul unor unelte numite 'burghie in trepte'. Respectivul domn mai zice ca asemenea unelte nu exista, ca urmareste topicul meu si a ajuns la concluzia ca m-am impotmolit neputand sa gauresc tabla de otel. Pentru a salva onoarea mea de forumist postez fotografii cu uneltele mele, sa se vada ca am cu ce!!viewtopic.php?f=200&t=61179&p=539128#p539128

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Astazi am primit un mail, persoana care mi-a trimis acel mail isi exprima indoiala asupra spuselor mele, precum ca as fi posesorul unor unelte numite 'burghie in trepte'. Respectivul domn mai zice ca asemenea unelte nu exista, ca urmareste topicul meu si a ajuns la concluzia ca m-am impotmolit neputand sa gauresc tabla de otel. Pentru a salva onoarea mea de forumist postez fotografii cu uneltele mele, sa se vada ca am cu ce!!viewtopic.php?f=200&t=61179&p=539128#p539128

asa ceva am si eu ,le folosesc des, se gasesc in toate magazinele de scule sau la magazinele reprezentanta a tuturor producatorilor de scule si masini unelte,nu dau nume ca este reclama,se gasesc la B--H,D---R,S---L,etcnu trebuie sa ti salvezi onoarea,persoana care te contrazice nu prea stie ce scule sau masini unelte exista pe aceasta planeta :nebun: :aut:
Link spre comentariu

:ras: Daca nu ai fi avut burghiu in trepte, tot nu te impotmoleai, dadeai gauri mici pe contur si dupa aceea cu pila...Multe gauri mari in tabla de fier am dat prin metoda asta...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări