Ovidanie Postat Aprilie 8, 2010 Partajează Postat Aprilie 8, 2010 Ma tot streseaza o cunostinta sa-i fac un amplificator cu lampi si pe deasupra am mai luat bani in avans...asa ca m-am pus pe treaba si am inceput cu carcasa. Am luat un capac de la un UPS si i-am scurtat lateralele. Nu conteaza e ca taiat stramb lateralele cutiei vor fi imbracate in lemn. Pe laturile lungi voi folosi o scandura de 15-20mm grosime si pe laturile scurte voi folosi scandura de 50mm grosime. Lemnele de pe latura scurta vor fi prelucrate astfel incat la capete sa aiba aceeasi grosime ca lemnele de pe latura lunga, mojlocul lor ramane la drosimea initiala, 50mm. Sasiul, transformatoarele si cele doua drosele vor fi vopsite in negru mat, vor fi mai multe nuante de negru. Acum va cer parerea, sa folosesc sase sau sapte tuburi? Eu as opta pentru o schema cu sase tuburi, arata mai bine, pare mai aerisit amplificatorul. Poate pe fond negru tuburile nu par inghesuite? Est efoarte important sa arate bine, va rog idei. Si inca ceva foarte important: EL84, ECC83 eventual EF86. Nu accepta alte tuburi. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Aprilie 8, 2010 Partajează Postat Aprilie 8, 2010 In mod normal ajung 6 tuburi , finalele + 2 ECC83 , o trioda catodina si cealalta preamplificator. Link spre comentariu
Spitfire Postat Aprilie 8, 2010 Partajează Postat Aprilie 8, 2010 Tabla aceea de fier e foarte greu de prelucrat, era mai buna o tabla de aluminiu de 2-3 mm grosime, se puteau decupa cu traforajul gaurile pentru socluri. Deasemeni ar fi de preferat ca numai lateralele stanga-dreapta sa fie de lemn, latura din fata si spate tot din tabla de al de 2 mm, daca pui potentiometru pe frontal, greu de gasit un pot. cu filet lung. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Aprilie 8, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2010 Ma descurc cu prelucrarile mecanice, adica deja m-am descurcat. Nu se vede in foto, pentru a monta cele doua drosele si transformatoarele de iesite deja am decupat in sasiu saisprezece fante dreptunghiulare cu dimensiunile 1,5mm*6mm. Am burghie in trepte, am masina de gaurit cu coloana. Voi folosi lemn, este mai simplu, se ocupa tamplarul de finisare, baituire , lacuire, etc. Potentiometru volum, doua mufe de intrare si doua de iesire...gasesc eu o solutie. Link spre comentariu
danzup Postat Aprilie 9, 2010 Partajează Postat Aprilie 9, 2010 Ma descurc cu prelucrarile mecanice, adica deja m-am descurcat. Nu se vede in foto, pentru a monta cele doua drosele si transformatoarele de iesite deja am decupat in sasiu saisprezece fante dreptunghiulare cu dimensiunile 1,5mm*6mm. Am burghie in trepte, am masina de gaurit cu coloana. Voi folosi lemn, este mai simplu, se ocupa tamplarul de finisare, baituire , lacuire, etc. Potentiometru volum, doua mufe de intrare si doua de iesire...gasesc eu o solutie.Pai atunci succes !Si eu am aceeasi parere ca @Depanatoru legat de numarul de tuburi !Vrem cat mai multe poze !!! Link spre comentariu
Ovidanie Postat Aprilie 10, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2010 Gata, am procurat potentiometre cu axul lung. Potentiometrul de volum, 470K logaritmic, are doua prize mediane pentru corectie fiziologica. Vrau sa folosesc corectia fiziologica, stie cineva care ar fi valorile comopnentelor din filtrele R-C? Sau ce impedanta are potentiometrul de volum din magnetofonul Rostov? Posibil sa fie acelasi potentiometru, sa difere lungimea axului. Pentru Rostov am undeva o schema pentru corectie fiziologica. Potentiometrul cu axul cel mai lung (nu cred ca-l folosesc) este pentru balans, are valoarea de 1Mohm. Celele doua potentiometre din stanga sunt pentru corectorul de ton. Daca folosesc corectie de ton si reglaj fiziologic nivelul semnalului scade mult, plus reactia negativa care reduce amplificarea, cred ca este nevoie de inca un tub ECC83. Ramane design-ul cu sase tuburi la vedere si mai ascund un ECC83 in interiorul sasiului? Luni carcasa va fi vopsita. Am verificat transformatorul de alimentare si am doua tensiuni pentru filamente si doua infasurari inseriate de cate 240V fiecare plus ecran intre primar si secundar. Se pare ca provine din radioreceptorul 'Modern' Capacele le-am recuperat dintr-un amplificator 'Sansui' pe care l-au pensionat altii. Vreau idei si cateva scheme. Foarte important este sa arate bine, asta primeaza. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 10, 2010 Partajează Postat Aprilie 10, 2010 Gata, am procurat potentiometre cu axul lung. Potentiometrul de volum, 470K logaritmic, are doua prize mediane pentru corectie fiziologica. Vrau sa folosesc corectia fiziologica, stie cineva care ar fi valorile comopnentelor din filtrele R-C? Sau ce impedanta are potentiometrul de volum din magnetofonul Rostov? Posibil sa fie acelasi potentiometru, sa difere lungimea axului. Pentru Rostov am undeva o schema pentru corectie fiziologica. Potentiometrul cu axul cel mai lung (nu cred ca-l folosesc) este pentru balans, are valoarea de 1Mohm. Celele doua potentiometre din stanga sunt pentru corectorul de ton. Daca folosesc corectie de ton si reglaj fiziologic nivelul semnalului scade mult, plus reactia negativa care reduce amplificarea, cred ca este nevoie de inca un tub ECC83. Ramane design-ul cu sase tuburi la vedere si mai ascund un ECC83 in interiorul sasiului? Luni carcasa va fi vopsita. Am verificat transformatorul de alimentare si am doua tensiuni pentru filamente si doua infasurari inseriate de cate 240V fiecare plus ecran intre primar si secundar. Se pare ca provine din radioreceptorul 'Modern' Capacele le-am recuperat dintr-un amplificator 'Sansui' pe care l-au pensionat altii. Vreau idei si cateva scheme. Foarte important este sa arate bine, asta primeaza. traful de la Modern nu tine filamentele si anodica pentru doua etaje PP cu EL84!!!doar filamentele 4el84 consuma cam 3,2A,inca 3ecc cam 1A,ai aproape 4,2A consum pe filamente,traful de Modern nu tine 4A pe filamente! anodica de asemenea ,traful este conceput sa asigure curent pentru un PP mono cu el84,consumul celorlalte etaje din radio este insignifiant pentu amplificatorul dv aveti nevoie de 5,5A /6,3vfilamente 2X240V/250mA pentru anodica traful de la modern se va incalzi rau de tot,stiu ce vorbesc,am probat personal un PP cu el84+3ecc83,se incalzeste rau de tot si scade si anodica din cauza consumului celor doua canale,consumul este de cam 110mA pe canal de curiozitate faceti macar o proba cu filamentele![attachment=0]EL84_Schematic.jpg[/attachment] Link spre comentariu
lorik199 Postat Aprilie 10, 2010 Partajează Postat Aprilie 10, 2010 trafurile de iesire nu-s cam mici?adica stiu ca trebuie 12cmp pt PP cu EL84si inca o chestie(parere personala): e prea inghesuit totul, era bine sa "ascundeti" sub sasiu droselele ca sa mai apara ceva spatiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 10, 2010 Partajează Postat Aprilie 10, 2010 Justificate aprecierile @viobio & lorik199,ambi adevar graiesc (1_va functiona foarte "fierbinte"/cald/"fript" acel traf de retea dupa circa 20 min in varianta aleasa-pina i se va face rau "de-a-binelea" , 2_ cu putin bas/distorsionat la nivele ale puteri 4-5-6w pe iesire/sarcina cu acele trafuri de iesire,3_pe acel sasiu si eu vedeam trafurile de filtraj ascunse sub sasiu...,eu confirm cele spuse de ce_i doi "antevorbitori" ,nimic altceva,ca sa fiu bine inteles...). Link spre comentariu
lorik199 Postat Aprilie 10, 2010 Partajează Postat Aprilie 10, 2010 multumesc de aprecieri @valderama si inca ceva, dupa cum au mai spus colegii, traful fiind subdimensionat,alaturi de lampile care vor merge fierbinti si spatiu intre ele care-i foarte mic,sasiul se va incalzi puternic, asta o spun din practica pt ca eu pt un SE cu varianta ruseasca la EL84 am folosit un traf subdimensionat pt aplicatie, care dupa circa o ora de functionare e fierbinte de abia pot tine mana pe el, si pot spune ca fata de dumneavoastra am lasat destul spatiu intre componente, si fiind doar 3 lampi(cele 2 EM84 disipa neglijabil de putin) sasiul are peste 40 grade(masurat cu degetometrul ) acest lucru afecteaza in special electroliticii, care se vor "usca de puteri" eu unul zic sa renuntati la sasiul asta, e prea mic pt ce doriti sa realizati, daca tot faceti toate lateralele din lemn adoptati varianta lui danzup aplicata la amplificatorul lui cu EL84 in mod SE Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 10, 2010 Partajează Postat Aprilie 10, 2010 Nu incalzirea tuburilor este importanta, problema este transformatorul care subdimensionat va radia pe linga temperatura si un important cimp electromagnetic greu de oprit prin ecranari ! Nu degeaba majoritatea amplificatoarelor pe sasiu metalic au gauri de aerisire dispuse concentric in jurul tuburilor ,astfel circulatia aerului de sub sasiu se face natural prin absortia aerului aflat sub sasiu, iar un transformator executat corect se testeaza cu o sarcina ce simuleaza functionare la limita, in acest caz o incalzire de 50-60 de grade este perfect normal de altfel transformatorul chiar incalzit de tuburi suporta lejer 70 de grade, important este ca dispunerea condensatoarelor electrolitice sa se faca pe o cale de circulatie a aerului de sub sasiu (un betisor aromat aprins i-ti va arata clar circulatia aerului ) Din pacate multe amplificatoare se construiesc cu o minima preocupare pt fiabilitatea in timp si astfel se trage concluzia ca aceste aparate nu pot avea o viata lunga... Link spre comentariu
Kosmin Postat Aprilie 10, 2010 Partajează Postat Aprilie 10, 2010 Ovidanie, daca e musai sa folosesti acel sasiu, poti lua un traf toroidal model "inalt" pt a rezolva problema consumului. Sunt de acord si cu parerile exprimate mai sus de colegii forumisti. Daca ai vrut sa mergi pe ideea refolosirii acelor trafuri nu prea se incadreaza un PP acolo fix pe configuratia aleasa, mai repede un SE cu alte trafuri de iesire sau un PP dar cu alt traf de alimentare. Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 10, 2010 Partajează Postat Aprilie 10, 2010 ... Potentiometrul de volum, 470K logaritmic, are doua prize mediane pentru corectie fiziologica. Vrau sa folosesc corectia fiziologica, stie cineva care ar fi valorile comopnentelor din filtrele R-C?...La ce valori de rez sînt prizele, faţă de zero? Link spre comentariu
Ovidanie Postat Aprilie 10, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2010 Sasiul ramane asta, nu am timp sa mesteresc altceva. Deja am dat gauri pentru drosele si toate transformatoarele. Ma pot juca doar cu numarul de lampi. Cred ca am etichetat gresit transformatorul, posibil sa nu fie de la radioreceptorul 'Modern'. Ca marime este apreciabil, puteti vedea si in foto. Momentan nu este la indemana sa masor sectiunea dar mi-am notat ce scria pe ultimul strat de izolatie: Primar: 360sp/0,51 plus 435sp/0,31 Secundare: 23sp/1,2......23sp/0,62......820+820sp/0,27 Eu zic ca-i ajunge. Cat despre transformatoarele de iesire...da, dupa canoanele acestui forum sunt mici, totusi provin dintr-un receptor de clasa superioara, sunt lucrate cu atentie, sunt niste transformatoare decente. Nu am pretentia sa scot din transformatoarele astea tot ce pot da lampile, eu trebuie sa scot 2-3W curati si sunt convins ca la puterea asta asa mica si frecventele joase vor fi redate foarte bine. Clientul plateste si eu trebuie sa-i dau un amplificator frumos si care sunt ferm convins ca o sa sune foarte bine. Momentan nu pot masura potentiometrele de volum, sunt la servici scufundate in gaz (petrol lampant). Asa ca nu va opriti, astept sugestii in continuare. Ce valoare are potentiometrul de volum din Rostov? Link spre comentariu
carageae Postat Aprilie 10, 2010 Partajează Postat Aprilie 10, 2010 Teoretic 100K, in practica cele doua canale la exemplarul scos de mine dintr-un Rostov sunt al dracului de inegale: 110K si 170K!! Nici nu ma mir ca nu aveam canale egale...Prizele sunt asa:8,5K si 55K - pentru jumatatea de 170K7K si 35K - pentru jumatatea de 110K. Toate rezistentele sunt masurate fata de masa...Cu cursorul la mijloc am 6,5 respectiv 10K, deci macar sunt proportionale...m-am gandit ca poate difera doar rezistenta la capete si cursoarele merg bine impreuna, am mai vazut si asa - 22 respectiv 27K - la un Kashtan, dar mergeau bine, doar catre maxim aparea diferenta intre canale, altfel spus...unul era mai "logaritmic" ca altul...Si ce ma bucuram ca am si eu potentiometru cu doua prize fiziologice...sunt curios ce mai spus alti "recuperatori"... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum