Vizitator sunflower Postat Aprilie 8, 2010 Partajează Postat Aprilie 8, 2010 Salut prieteni, Am urmatoarea problema si sper sa gasesc ajutorul aici. Din pacate nu stiu daca am postat in sectiunea corespunzatoare (poate ar fi trebuit sa postez la "DIY", dar pentru ca totusi sunt un incepator in domeniul electronicii, am considerat ca e mai potrivit sa postez aici). Lucrez la un priect gen DIY care poate fi gasit in detaliu aici. Ca sa fac un rezumat (pentru cei care nu au rabdare sa citeasca tot thread-ul acela): mi-am montat in bancheta masinii niste rezistente menite sa incalzeasca sezutul si spatarul in vreme rece, insa din dorinta de a nu strica aspectul interior prin decuparea ornamentelor si inserarea butoanelor de reglare a temperaturii (cu trepte de la 0 la 5) care au venit pachetul cu rezistentele, am decis sa comand sistemul de reglare original (rotite cu trepte de la 0 la 6). Avand in vedere ca nu mai pot folosi electronica originala a rezistentelor pentru reglarea temperaturii (mai exact, a treptelor de putere), am decis sa adaptez butoanele originale ale masinii intocmai ca in thread-ul din link-ul de mai sus. Problema este ca masinile difera, si in consecinta difera si electronica sistemului de reglaj. Astfel, in timp ce colegul cu articolul DIY are un potentiometru de 10 Kohmi in sistemul de reglaj, eu am un potentiometru de 47 Kohmi, pe care nu il pot schimba, pentru ca are o constructie ciudata si nu s-ar potrivi un potentiometru normal care se gaseste la noi in comert. Dilema mea este valoarea rezistentei R1, pe care nu stiu cum s-o calculez. Desi acolo scrie ca R1 trebuie sa aiba valoarea P1/3 (P1 fiind potentiometrul), nu stiu daca aceeasi regula se aplica si in cazul meu, deoarece acolo P1 = 10 Kohmi, iar la mine P1 = 47 Kohmi. Am incercat sa studiez integratul TL494C, dar in zadar, pentru ca modul in care sunt legati pinii in schema prezentata acolo pare sa nu corespunda, din punct de vedere logic, cu definitia pinilor pe care o gasesc in fisierul pdf care contine documentatia integratului. Ma puteti ajuta sa calculez valoarea lui R1? As fi putut sa experimentez, dar din pacate, neavand un osciloscop, este foarte greu de apreciat rezultatul, fiindca vremea s-a "incalzit" destul de mult iar diferentele intre cele 6 trepte vor fi sesizate mult mai greu, iar scaunele se vor raci mai lent ca sa poata fi reluat testul "de la zero". Va multumesc. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Aprilie 11, 2010 Partajează Postat Aprilie 11, 2010 R1/P1 este un divizor rezistiv si pare sa corespunda cu ceea ce se gaseste aici http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/tl494.pdf .Eu zica ca raportul se pastreaza si in situatia ta si poti folosi o rezistenta de 15k.Incearca sa pui in locul rezistentelor un bec si asa poti face comparatia intre 10k si 47k fara sa fie nevoie sa montezi pe masina dispozitivul.Trebuie sa te asiguri ca ai la un capat de cursa al P1 tensiunea pe rezistente oprita iar la celalalt capat, tensiunea maxima in limite sigure pentru posteriorul tau. Link spre comentariu
Vizitator sunflower Postat Aprilie 16, 2010 Partajează Postat Aprilie 16, 2010 The Stressmaker, soluţia ta cu becul pare foarte bună... nu ştiu cum se va comporta (bănuiesc că va lumina mai puţin sau va "pâlpâi" în funcţie de cât de repede "bagă" curent integratul) dar oricum cred că va fi util pentru compararea situaţiei celor două potenţiometre. Îmi mai zisese un prieten de posibilitatea creării unui osciloscop ieftin folosind un program special pe intrarea line-in a unei plăci de sunet. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Aprilie 16, 2010 Partajează Postat Aprilie 16, 2010 Daca frecventa de lucru este mai mare de 50-100 Hz atunci cu un bec obisnuit auto nu vei sesiza pulsatia dar vei avea o estimare a gradului de incalzire al rezistentelor.Trebuie sa te obisnuiesti cum lumineaza becul la diferite tensiuni.Pentru osciloscop arunca o privire aici http://www.zen22142.zen.co.uk/Prac/winscope.htm .Din windows schimbi sursa de semnal de la propietatile audio la recording. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum