Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce multimetru aveti ?

Guest1

Postări Recomandate

Acum 32 minute, djvas a spus:

Oare o sa dispara vreodata acest razboi intre multimetre si DT-uri de pe forum ? 

Nu stiu unde vezi tu razboi. Era un raspuns la afirmatia ca nu se pot recalibra. Da, te duci pe domeniu, si daca in subdomeniu ai probleme pe unul singur, sau mai multe, acolo intervii. Asa cum am mai spus, doar daca ai timp de prapadit. Nu am afirmat nici macar ca aluzie ca se pot compara cu aparate de clasa superioara.

Link spre comentariu
27 minutes ago, djvas said:

Faptul ca intr-o mizerie de multimetru

Mizerie sunt cele de genul asta:

https://www.ebay.com/itm/373405146708?hash=item56f0ae5e54:g:RYoAAOSwNmVf5UqQ&amdata=enc%3AAQAHAAAA4KHJDxTBQ2mETTAR3vFDE%2BlyR7KjO9JPUsmzvdcmesuMCSSAxsu8VKj4lweZfZQz%2B9sccoHeSWEZcrkHrhwJD4k7%2F7WCiRha%2F%2BG%2FlNFduuEaIy7msPAwPTbfkTis3bdvWIpkNAcXiusLlW5aMB%2B1K2MEv1v8SPPziX%2B6Wsf2DxbyxBLT%2BHF2sW5jXZFjp%2FWR0nI9tthDZDhF%2FZ6cLP0JjcWJB3q82jRPEwFV2jwx%2FFTHe4HmSjXEUyehpZ5MUE%2Bv9QjbxQ7NzZb%2BNKlW3S42MdRTQjDBKMOoXs%2FDTFhUR4wE|tkp%3ABFBMgumj5ZJh

Si mai era o varianta mai veche si parca mai simpla, nu-i mai retin numele, parca incepea cu "A", habar n-am, dar stiu ca i s-a facut review si teardown si ala chiar e o mizerie, totusi era pana deunazi plin facebook cu reclame la ele, si erau prezentate ca mare inovatie si precizie si...bla-bla-bla.

DT-urile nu-s neaparat mizerie, au fost si inca mai sunt o alternativa ieftina si acceptabila la vechiturile cu ac si la multimetrele scumpe atunci cand nu ni le permitem. 

32 minutes ago, djvas said:

DAR aceasta ajustare este valabila doar pe un "range" ( nu mi vine in romana acum )

Din prea multa Engleza o sa uitam in curand cu desavarsire sa vorbim limba Romana, uitam cuvinte comune ca e mai "cool" sa scrii in ingish... 
Se zice "gama", ajustare valabila doar pe o gama. 

Culmea, gugle translate stie si el ca asa ii zice...

Link spre comentariu

JNu înțeleg dece lumea tot insista pe acest război între DT-uri, Fluke și altele pe care nu le mai enumăr. 

Am avut ocazia sa lucrez cu foarte multe tipuri de multimetre din mai toate categoriile. Putini de aici de pe forum au butonat asa de multe. 

Nu va mai agitați, fiecare multimetru valorează cit dai pe el, de nou nu discut despre "ocazii". DT-urile sint niște multimetre ok, în general dacă nu nimerești unul cu probleme, dar este un multimetru de "tavaleala" fără pretenții. Cit timp merge bine e totul ok, după altul la rind. Dacă măsoară corect foarte bine, bucură-te de el, dar nu-l încadra in categoria multimetrelor performante pt ca nu pt asta a fost conceput ci a fost creat ca multimetru ieftin" de unica folosinta". Niciodată nu va egala performantele unuia ce se calibreaza individual pe fiecare gama introducind coeficienții de corecție pt fiecare gama în memorie prin comparație cu referința. 

Link spre comentariu
10 minutes ago, doru3160 said:

Nu stiu unde vezi tu razboi.

Nici eu nu vad un razboi...

Nu foloseste nimeni DT-urile pentru analiza de precizie, cand ai ajuns la nivelul ala DT-urile sunt deja trecut, cand ai ajuns sa-ti permiti componente de precizie, sa-ti permiti sa proiectezi si sa optimizezi placi/module cu componente de precizie, garantat ai in dotare multimetre bune. 

In schimb in depanarea de zi cu zi, deseori un DT este deajuns ( sau oricum preferabil acometrelor ), ca la o rezistenta de 1k iti arata DT ca are 990R sau 1100R e fix pix. Ca la un electrolitic de 1mF iti arata DT ca are 0,99mF sau 1,1mF, e la fel de fix pix. Ca pe o dioda iti arata 630mV in loc de 650mV ( sa zicem ) e absolut irelevant. 

Cum spunea Smilex mai demult, important e ca isi face treaba in lipsa a ceva scump. 

Link spre comentariu

Eu am niste vechituri, un Fluke21 RS si un AVO englezesc digital, model m2006 fabricat pe vremea cand inca exista Est si West Germany iar la noi era mare lucru sa ai si unul analogic.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, bogdan546 a spus:

Este mai precis decat un fluke97 ?  Adica 0.001n pe gama de 2nF la DT ?

Acum 4 ore, Craciun a spus:

Da.

Probat cu conzi de 3,3pF si 6,8pF si indica corect.

Aveti raspunsul la intrebare.

Link spre comentariu

E un pseudo raspuns.

Daca doar doua valori pot diagnostica un instrument de masura pe un domeniu, atunci timpul pierdut cu diverse etalonari a fost degeaba. Eu am zis ca se poate reetalona un DT dar nu ca pot sa-l fac sa lucreze ca un fluke, sau ca un aparat de laborator. Ma retrag din discutie. 

Link spre comentariu

Salut,

@doru3160 eu am dus DT9207A al meu la laboratorul de metrologie de la serviciu prin anii 90 si ceva, si am avut surpriza placuta ca in foaia cu rezultate aparatul sa se incadreze in specificatiile din catalog pe toate domeniile de masura.

Deci nu am tras concluziile doar pe baza a 2 condensatori. :)

Nu am afirmat niciodata ca s-ar putea compara cu un Fluke sau alt multimetru performant , am spus doar ca pe capacitati are rezolutie de 1pF in timp ce Fluke 87V are 0,01nF, atata tot.

BR/Daniel

Editat de Craciun
Link spre comentariu

Nu ca o contrazicere a ceea ce zice @Craciun ci mai degraba o completare, este bine de mentionat ca rezolutia e una iar precizia e cu totul altceva.

Rezolutia iti spune care e valoarea minim afisata/masurata ( LSB ), in timp ce precizia inseamna acuratetea/corectitudinea acelei masuratori.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Marian a spus:

@Craciunin timp ce precizia inseamna acuratetea/corectitudinea acelei masuratori.

As completa eu, în diferite condiții extreme de lucru. Cu alte cuvinte, deriva termica sa fie inexistenta, sau cu influenta minima asupra valorii afișate. Nu vreau sa întru în polemica cu nimeni, dar as face o comparație, pe care nu am pretenția sa o guste toată lumea. Oricât as upgrada un Logan, fără sa minimalizez calitățile mărcii, rolls royce va rămâne prin calitățile lui, vârf de gamă. Poți sa crezi ca un Logan este echivalentul pt ca face aceeași treaba, dar doar pana ajungi sa cunoști și calitățile celeilalte tabere. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări