Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce multimetru aveti ?

Postări Recomandate

Acum 2 ore, Marian a spus:

Vorba lui Dave Jones, la nivel de "bang for buks" Fluke e depasit de unele marci mult mai ieftine ( in special Brymen ), dar e cea mai celebra marca de multimetre si aparatura de masura, in special la nivel industrial, si este probabil si marca cu modelele cele mai longevive, asta ar putea fi una dintre explicatiile pretului astronomic al Fluke.

"Lifetime is defined as seven years after Fluke discontinues manufacturing the product, but the warranty period shall be at least ten years from date of purchase. *(Lifetime Warranty applies to products manufactured after October 1996). The warranty does not cover manuals, fuses, disposable batteries, damage from neglect, misuse, contamination, alteration, accident or abnormal conditions of operation or handling, including failures caused by use outside of the product's specifications, or normal wear and tear of mechanical components. This warranty covers the original purchaser only and is not transferable. This warranty covers the LCD for 10 years only (state-of-the-art for LCDs). To establish original ownership proof of purchase is required (20, 70, 80, 170, 180 and 280 models)."

Sursa:

https://www.fluke.com/en/support/warranties

Fluke 87 prima data am vazut prin anii 92, ala inca este in garantie, se repara si recalibreaza pe gratis, vedeti cam cit costa o recalibrare...

Se produce de prin anii 1988...

https://assets.fluke.com/manuals/87______umeng0800.pdf

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Acasa am un Fluke 179 si la munca un Fluke 87V, la ambele, desi au cabluri originale, zero pe ohmi nu este zero.

La alte aparate mai ieftine pe care le folosesc zero este zero si asta ma deranjeaza. La 87V am functia relativ (delta) si pot compensa pe moment rezistenta cablurilor. In schimb bipaiala de la masurarea de jonctiuni ma scuteste de plimbarea privirii intre montaj si multimetru. La 179 i-am ars odata siguranta de pe curenti pentru ca nu are un sistem agresiv de avertizare si este cam 50lei o siguranta originala. Cu toate astea, imi face placere sa lucrez cu Fluke, in special cu 87 pentru mine este un must have, ca un discurs motivational care te scoate din amortire. 

Link spre comentariu

Ce înseamnă că indica corect? La 3,3pF indica 3,3pF? Dacă defapt condesatorul are 3,8pF și aparatul indica 3,3pF tot corect se considera ca indica? 

Hai sa nu o dam în extreme! Am avut și eu citeva aparate din seria DT92xx și le știu performantele. Unul dintre ele l-am luat la un moment dat la servici cind era sesiunea de calibrări și a fost verificat de cei care calibrau echipamentele firmei. Era foarte precis pe multe game dar pe unele era cam în bălării. La testarea rezistentelelor cind calibratorul a setat 1Kohm îl indica fix 1000 ohm. Ridea și tehniceanul ce făcea calibrarea ca dece îl consider slăbuț calitativ. Nu a mai ris cind a terminat cu el și a văzut pe ansamblu cit de precis era. Cit dai atita face. Unele scale erau precise pe altele eroarea era destul de mare. La aparatele din seria DT92xx totul tine de noroc. Și, mai rău, daca unele scale sint in bălării nu prea ai ce să-i faci ca să corectezi problema. Nasol este, poate depinde la ce-l folosești, ca nu știi exact cit de precis este pe fiecare gama în parte, cel puțin pina in verifici metrologic dar la prețul lui nu merita - e prea scump. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 26 minute, sesebe a spus:

Și, mai rău, daca unele scale sint in bălării nu prea ai ce să-i faci ca să corectezi problema.

Daca chiar vrei sa prapadesti vremea, in functie de varianta constructiva ce o nimeresti, au fost variante unde chiar aveai cum sa intervii pe domenii, ca sa corectezi etalonarea.Daca ne referim strict la 9208 mi-au trecut prin mana cel putin 6 variante de carcase si cablaje. Uite numai un exemplu contrastant. Ambele sunt de la DT9208A

DSCI0405.jpg

Si din editiile vechi, iti pot da exemplu de cablaj unde ai semireglabili asa cum si-ar dori fiecare sa gaseasca atunci cand vrea sa recalibreze un multimetru. Poza nu-mi apartine, am cules-o de pe net, dar am varianta asta de aparat, cunosc cablajul.

schema-DT9208-A.jpg

Link spre comentariu
1 oră în urmă, doru3160 a spus:

Si din editiile vechi, iti pot da exemplu de cablaj unde ai semireglabili asa cum si-ar dori fiecare sa gaseasca atunci cand vrea sa recalibreze un multimetru. Poza nu-mi apartine, am cules-o de pe net, dar am varianta asta de aparat, cunosc cablajul.

schema-DT9208-A.jpg

@sesebe are perfecta dreptate. Faptul ca intr-o mizerie de multimetru ai reglaj penttu fiecare functie asta nu insemna ca se poate si calibra corespunzator. 

Pe DC de exemplu etalonarea se face regland tensiunea de referinta a converotului. DAR aceasta ajustare este valabila doar pe un "range" ( nu mi vine in romana acum ) Pe restul tine de rezistentele folosite in divizor. Daca acestea sunt out of range pa pa calibrare. Nu degeaba la multimetre se foloseste retea de rezistente ajustate laser care costa cat multe dt-uri la un loc. La multimetrele seriaose calibrarea se face pe fiecare range in parte. Faptul ca un DT arata pe calibrator perfect pana la cel mai nesemnificativ digit asta nu-l face nici un multimetru bun si nici precis.

Oare o sa dispara vreodata acest razboi intre multimetre si DT-uri de pe forum ? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări