Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce multimetru aveti ?

Postări Recomandate

In service/depanare ajung 1-2 cifre dupa virgula dar cind faci testare si/sau optimizare de scheme iti cam trebuie mai multe.

Citeodata si 3 cifre dupa virgula reprezinta mult prea putin (m-am lovit eu de un astfel de caz). De exemplu la verificarea unui ADC pe 16biti.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Sesebe.Ai scule verificate metrologic?Am văzut şi la unii,bine dotaţi cu aparatură de firmă,diferenţe semnificative la a treia zecimală.Asta trecând pe lângă eroare declarată de măsură,a aparatului.

Totul e relativ...Mi-aduc aminte că făceam la laborator măsurători cu final de medie şi,să zic,dispersie valori...

Link spre comentariu
Acum 2 ore, yo8tot a spus:

nici unul nu poate masura temperatura

Pentru Solartron, PDM, DT nu am domeniul de masura temperatura. EM5510 arata, cu o sonda 19,6 grade Celsius iar cu cealalta 19,7.  AX588B arata, intr-adevar fara virgula, 20 grade Celsius. Cu termometul de camera vad 19,5 grade, sonda meteo imi arata 19,8 iar termostatul 19,6. Daca cineva ma intreaba ce temperatura am in camera, ii spun ca am 19 grade.

Românul masoara cu micrometrul, traseaza cu creta si taie cu toporul.

Branca, din pacate, aparatele nu sunt verificate metrologic. Doar Solartronul a fost verificat ...acum 20 de ani. Deci...habar nu am. Dar, pentru cât si ce masor eu, e OK.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, BRANCA a spus:

Sesebe.Ai scule verificate metrologic?Am văzut şi la unii,bine dotaţi cu aparatură de firmă,diferenţe semnificative la a treia zecimală.Asta trecând pe lângă eroare declarată de măsură,a aparatului.

Totul e relativ...Mi-aduc aminte că făceam la laborator măsurători cu final de medie şi,să zic,dispersie valori...

Cind am nevoie sa verific calibrarare la cel personal fac citeva masuratori comparative cu unul de la servici, iar cele de la servici, da sint calibrate conform procedurilor necesare macar o data pe an de o firma externa. Oricum acasa nu am nevoie sa fac masuratori cu 3-4 zecimale, si este suficienta precizia de minim 0.1% pe VDC ce o are multimetrul meu (BM829).

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...

UT71C de la UNI-T stie sa masoare pana la 40mF ( fata de 10mF cat se lauda 87V de la Fluke ) si la acelasi nivel de precizie.

UT71C costa nou sub 1000 de lei.

87V costa nou 2500 lei.

Fluke sunt cam la fel precum "The Kardashians" ( sau cum naiba le zice ), celebru pentru ca e celebru.

Vorba lui Dave Jones, la nivel de "bang for buks" Fluke e depasit de unele marci mult mai ieftine ( in special Brymen ), dar e cea mai celebra marca de multimetre si aparatura de masura, in special la nivel industrial, si este probabil si marca cu modelele cele mai longevive, asta ar putea fi una dintre explicatiile pretului astronomic al Fluke.

PS: Stiu, o sa ziceti ca strugurii sunt acri, dar chiar nu e cazul va asigur, am UT71C, sunt mandru de el si in nici un caz nu l-as da pe un Fluke. 

Link spre comentariu

Salutari!

Mi-am dat seama de asta.

Nu cumperi Fluke din necesitate :)

Eu am 3 multimetre bune ( ce-i drept UT71C e cel mai bun dintre ele ), dar pentru electronica de zi cu zi folosesc unul mai vechi si veteran, nici macar Trms, doar cu autoscalare ( nu mai am rabdarea sa merg pe un multimetru fara asa ceva )...

Motivul e simplu, evitarea unei uzuri accentuate, pe alea bune le folosesc atunci cand fac masuratori de precizie sau mai complexe.

LE: Referitor la capacitati, rar masor asa ceva cu multimetrele, si doar capacitati mici ( sub 300n ), condensatorii ii masor cu testerul de la Taxdoru, e foarte bun si rapid, si comod de folosit. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări