Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce multimetru aveti ?

Guest1

Postări Recomandate

Or fi avut oamenii in masina toate sculele necesare, eu am intrebat de ce ma freca pe mine la melodie zilele astea, de multimetru si mi l-au dat sa-l butonez putin pe ala de-l foloseau ei cine baiba stie la ce. Poate masurau tensiunile acumulatoarelor din dildou nevestesii :) Eu am ramas un pic mirat de firma, pentru ca n-am mai auzit de ea.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, Liviu.Mihaiu a spus:

un multimetru cu afisaj electronic asigura ceva confortabilitate a masurarii fata de unul cu ac. Ce altceva ?

Da, dar nu poti citi pe el 6 cifre...nesemnificative!

Link spre comentariu
Acum 2 ore, doru3160 a spus:

Era vorba despre ce multimetre aveți, nu despre ce multimetre au alții sau se găsesc de vânzare. Au cam luat-o la vale discuțiile. 

Voi face curățenie în topicul asta. 

Link spre comentariu
La 07.11.2021 la 16:02, validae a spus:

Chinezăria aia ANENG nu minte decât la faza cu TRUE RMS, în rest se încadrează în specificaţiile scrise.

Am facut un test cu chinezaria aia a mea. Ce parere ai ? :rade:

screenshot_108.thumb.jpg.6579df6b6ec0e585f86bace512022ee7.jpg

Link spre comentariu

TRUE RMS e utilă în cazul semnalelor nesinusoidale.La sinus pur orice multimetru ordinar măsoară bine.Ca un exemplu practic, măsoară tensiunea după un regulator cu triac.Acolo se vede cine ştie TRUE RMS...

Link spre comentariu

Eu am un Philips true RMS, model PM2517X. Din păcate nu am sonda de temperatura. Momentan nu am foto dar o să postez în curând.

O să-l scot la vânzare, dacă sunteți interesați propuneți un schimb cu alt multimetru.

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am masurat, cu diverse aparate, o baterie de 9V. In gol, ca mi-a fost lene sa mai caut un LED si o rezistenta.

- Solartron 7040 = 9,267V

- PDM 300C2 = 9,28V

- DT 9205A = 9,27V

- EM5510 = 9,28V

- AX 588B = 9,25V

- AX7020 = 9,3V.

Acesta din urma e cu ac, scala cu oglinda. Ca odinioara. Credeti ca ma intereseaza daca a doua cifra dupa virgula, e 8 sau 7? Pe vremea cind eram si eu mai tanar, 9,3V erau suficienti!

Link spre comentariu
13 minutes ago, icar said:

Am masurat, cu diverse aparate, o baterie de 9V. In gol, ca mi-a fost lene sa mai caut un LED si o rezistenta.

- Solartron 7040 = 9,267V

- PDM 300C2 = 9,28V

- DT 9205A = 9,27V

- EM5510 = 9,28V

- AX 588B = 9,25V

- AX7020 = 9,3V.

Acesta din urma e cu ac, scala cu oglinda. Ca odinioara. Credeti ca ma intereseaza daca a doua cifra dupa virgula, e 8 sau 7? Pe vremea cind eram si eu mai tanar, 9,3V erau suficienti!

Poate in cazul tensiunii unei baterii. Dar sa zicem ca masori temperatura cu un senzor precum LM35. Care variaza iesirea cu 10mV/°C. Cum stii daca sunt 20 sau 24°C daca tu citesti numai prima zecimala? E doar un exemplu.

Legat de cititul cu oglinda, nu poti vedea si a doua zecimala? Ai privit perfect perpendicular? Era aparatul pus pe masa in pozitia corecta?

Link spre comentariu

Ba in plus fata de precizie mai este si viteza de masurare. La atelierul meu tensiunea iarna cade spre 160vac si face asta foarte haotic. Ieri in timpul muzicii m-am trezit ca la pasaje cu bas au aparut niste baraieli foarte urate. Problema era ca tensiunea generala scazuta facea ca pe tranzistorul cascoda al generatorului de curent sa nu mai existe tensiune deloc uneori, inchizand tranzistorul. Cu multimetrul Voltcraft si UNI-T aveam 3v pe tranzistor  si totul parea ok dar cand am masurat cu Brymen BM869s care masoara de multe ori pe secunda am observat cum scade tensiunea de alimentare pentru scurt timp. Am avut confirmarea defectului pe care il banuiam. Celelalte multimetre nu doar ca nu-mi aratau problema dar ma mai si faceau sa cred ca defectul nu este acolo, ma induceau in eroare daca le dadeam crezare.

Practic vorbind, pe langa precizie si viteza de masurare este importanta.

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu
Acum 16 ore, Mircea a spus:

daca sunt 20 sau 24°C daca tu citesti numai prima zecimala? E doar un exemplu.

Simplu, multimetrul afiseaza, dupa virgula,  2 zecimale, sau trei, dupa caz. O rezolutie de 10mV, nu insramna 4 grade Celsius. Aparatul imi afiseaza o zecimala dupa virgula, in cazul temperaturii, adica 23,5 grade Celsius sau 28,9 grade Celsius.

A doua zecimala, la aparatul cu ac, nu se poate citi, in cazul sculei pe care o detin, din cauza impartirii scalei. Are niste capete de scala cam aiurea: 10, 50, 250 si nici scala nu e prea larga.

@yo8tot, nu e vorba de lipsa de cultura in masurari. Inchipuieste-ti ca 30 de ani cu asta mi-am batut capul. Vorbim aici de cifre semnificative si, de cele mai multe ori, ajung doua dupa virgula. 

Link spre comentariu

Icar.Citim,citim,dar...sunt 6 aparate care au valori cam diferite...La asta chiar nu contează a doua zecimală!Până la urmă care e aparatul mai precis,de "referinţă"?!

"Domestic" nu facem calibrare metrologică la aparate şi e o problemă.Foarte puţini care au şi etaloane de volţi...Şi alea mai trebuie verificate,din când în când.

Link spre comentariu

Ca electrician te descurci foarte bine cu prima zecimala dupa virgula. Ca electronist iti mai trebuie si a-2-a iar daca esti pretentios si lucrezi cu circuite mai ingrijite care cer precizie, e bine sa o ai si pe a-3-a. Dar ca sa te bazezi pe ultima zecimala iti mai trebuie inca una care poate fi cu o toleranta mai mare, de 20% sa zicem dar care te asigura ca ai precizie la ultima zecimala relevanta. Ce s-o mai dam la intors, daca lucrezi serios ai nevoie de scule bune. Da, nu vorbim sa arunci banii pe geam investand mii de euro intr-un multimetru dar 100-200 de euro ar trebui sa-i pui deoparte pentru asa ceva. Daca esti la nivel de amator nepretentios merge orice.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări