Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce multimetru aveti ?

Guest1

Postări Recomandate

Multimetrele nu sint potrivite pt masurarea rezistentelor mici - sub 1Ω.

Chiar si cu multimetre performante (34410) este dificil de masurat cu o precizie bune rezistente de sub 0.01Ω-0.05Ω.

Pt masurarea rezistentelor foarte mici exista microohmetrele, sau se poate aplica o solutie care a fost discutata si aici pe forum (sursa curent + masurare tensiune).

Ps: cifrele fructuau din cauza zgomotului inserat si ar fi putut fi redus prin conectarea unei bratari de impamintare.

Multimetrele sant potrivite pentru masurarea rezistentelor mici - sub 1 ohm . Depinde unde vrem sa "" coboram " . Cu multimetru portativ masor corect 50 miliohmi . E deja 5 % din domeniul in cauza . Ma rog , nu cu multimetrele de 10 RON ( baterie inclusa ) , apanajul marilor meseriasi , titulatura la care nu aspir ... Nu descriu procedura , o cunosc destui . Ma rog , cine are curiozitati ... poate pleca pe drumul acesta . E un exercitiu instructiv , si plin de invataminte . Daca e dus la bun sfarsit ...

P .S . - la masuratoarea "fluctuanta " descrisa mai sus , zgomotul indus are o pondere nesemnificativa . Ma rog , parere personala . Se poate reface schema circuitului de masura , mental sau pe hartie . Cu observarea curentilor din circuit , a impedantei de intrare a mijlocului de masura ( considerand zgomotul o tensiune alternativa , vorbesc de impedanta , desi masuratoarea e in C.C . ) . Schema interna a multimetrului e lamuritoare , iar masurarea curentului cu intrarea in scurtcircuit , pe functia si scala respectiva de ohmetru , de asemeni . Se poate estima tensiunea indusa de factorii perturbatori , eventual tradusa in curent , si stabili daca e semnificativa ca valoare perturbatoare . Repet , eu cred ca nu . Instabilitatea masuratorii provine din alti factori , fizici si mult mai prozaici . O experienta simpla : se cositoreste un fir de lungime egala cu cea a cordoanelor de masura , la bormele interne ( cablaj ) ale multimetrului . Surpriza ... " perturbatiile " au disparut ! . Mai departe , se poate " lucra " pentru imbunatatirea procedurii de masurare . Cine doreste ... si intuieste ce trebuie facut

.Posted Image

Si cu un banal MAVO 35 se pot masura rezistente sub 1 ohm . Functia D ohmi ofera 10 diviziuni pentru aceasta valoare . Cu cordoane bune , se pot obtine rezultate acceptabile . Ma rog , se poate masura si rezistenta acestora ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Bravo tie ca poti masura resistente de 50mΩ cu multimetrele uzuale.

Eu nu pot. Folosind un 34410 in conexiune Kelvin nu am reusit sa masor cu o precizie rezonabila rezistenta unui bobimaj ce ar fi trebuit sa fie de circa 16mΩ.

ps: 34410 pt cei ce nu-l cunosc.

Link spre comentariu

Multumesc de urari . Depinde ce intelegi prin " uzual " , apropo de multimetru . Eu am folosit termenul portativ . Daca doreai sa te referi ( din start ) la valoarea de 16 miliohmi , puteai sa pui " cap de scala " 100 , sau chiar 50 miliohmi . Eu am comentat domeniul de 1 ohm , adaugand " depinde unde vrem sa coboram ". Cred ca e limpede ca ma refeream la valoarea masurata . Nu ma justific , nici eu nici continutul postarii mele . Doar am subliniat EXACT la ce m - am referit , desi era evident si enuntul foarte clar . Altfel , am instrumentatie si pentru 16 miliohmi . Desi nu prea am cerinte ( pentru masurare ) de genul ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Portabil ar fi termenul corect nu portativ care inseamna altceva.

Pt mine o precizie rezonabila inseamna minim 3-4 cifre stabile in functie de clasa multimetrului, sau pt cele de numai 3,5 cifre inseamna ca primele doua cifre diferite de zero sa fie ferm batute in cuie.

Link spre comentariu

De - asta - mi place mie Elforum ... mereu am ceva de invatat ! Cam care ar fi diferenta dintre portabil si portativ ? Apropo , ca atribute ale substantivului multimetru ! Ca alte chestii , gen "perturbatii ", vad ca le - am lamurit . Aici , la primele doua cifre diferite de zero " pt cele de numai 3,5 cifre " m - ai pierdut " . Sincer ! Probabil te referi la 3 digiti juma ' ... ma rog , e o presupunere . Asta daca incepem sa corectam greseli imaginare la vocabularul limbii romane , cum vad ca deviaza discutia . Fie el si tehnic , definit si acceptat de conventii . Cifra inseamna valoare , numar natural intre 0 si 9 . Digit ... ordin de marime ... Vezi ce rezolutie are pe scala de 200 ohmi , cea mai mica ( 0,1 ohmi ... o singura zecimala ) , si nu - i cere ce nu poate ! Asta apropo de multimetre de 3 1/2 digiti ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

De - asta - mi place mie Elforum ... mereu am ceva de invatat ! Cam care ar fi diferenta dintre portabil si portativ ? Apropo , ca atribute ale substantivului multimetru ! Ca alte chestii , gen "perturbatii ", vad ca le - am lamurit . Aici , la primele doua cifre diferite de zero " pt cele de numai 3,5 cifre " m - ai pierdut . Sincer ! Probabil te referi la 3 digiti juma ' ... ma rog , e o presupunere . Asta daca incepem sa corectam greseli imaginare la vocabularul limbii romane . Fie el si tehnic , definit si acceptat de conventii . Vezi ce rezolutie are pe scala de 200 ohmi , cea mai mica ( 0,1 ohmi ... o singura zecimala ) , si nu - i cere ce nu poate !

De aia nici nu le folosesc la masurarea rezistentelor mici.

Dupa ce ai apucat sa masori cu un multimetru ce are capat de scara de 100mΩ si masoara pe 5.5 digiti (rezolutie de masura 1µΩ), nu te mai complici sa masori cu un multimetru "portativ" resistente de sub 1Ω.

Portativul il folosesti numai ca sa verifici daca nu-i intrerupta. Altii il folosesc la altceva.

Link spre comentariu

Vad ca persisti in eroare . 

https://www.gossenmetrawatt.com/english/produkte/metrahitultra.htm

http://www.fluke.com/fluke/roro/digital-multimeters/advanced-multimeters/fluke-289.htm?pid=56061

Eu folosesc din acestea ... pe teren . Proprietate personala . Le consider portative . Si nu numai pentru continuitati . Inutil sa  - ti spun sa vezi caracteristicile . Am si multimetre de banc , din cele cu multi digiti . Le - am prezentat pe forum . Am si vandut cateva ... tot pe forum . Daca revendici ca masori cu rezolutie de 1 microohm , ce te - a impiedicat sa masori 16 miliohmi ? ... Ma rog , probabil mai citesc si altii topicul . Las judecatile de valoare la latitudinea lor !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Masor cu rezolutie de 1µΩ dar nu cu multimetre uzuale despre care se discuta mai sus.

Felicitari pt multimetrele detinute. Mi-ar place si mie sa am (personal) multimetre din categoria aia.

Link spre comentariu

Ce sa zic ... oarecum fara obiect ( exceptand politetea ) felicitarile . Ma rog , nu consider ca as avea vreun merit . Probabil daca ati fi dorit ( explicit ... ) ati fi avut in posesie multimetre ca cele in discutie . Poate si mai bune . E drept , au niste preturi . La momentul achizitiei , am dispus de banii respectivi . Au fost " deturnati "  de la alte investitii , fiecare - si defineste prioritatile ( vila , masina , cont in banca , amanta , profesie ... ) . Oricum le - am achizitionat pe rand , cu intervale semnificative intre ele .  Multi ani am lucrat in sistem privat , atat ca angajat , cat si ca propriul angajator , ca agent economic . Cum lucrez si acum ... ma rog , am si job intr - o structura privata . Am mai avut perioade si pe - afara , unde se gasesc mai usor ( ca bani ... ) diverse chestii de masura . A se vedea ebay , sa nu zic de " targurile " unde gasesti de toate pentru toti ... Pe forum sant useri mult mai " dotati " cu AMC - uri , nimic neobisnuit sau unicat ca situatie . A se vedea topicurile cu prezentari . Eu am oprit un minim ( de aparate )  , cu ceva " dubluri ". Cat sa  - mi pot desfasura activitatea , fara sa depind de ceva din acest punct de vedere . In zeci de ani ... se aduna " fiare " . In fine , sant deja off - topic ... masurari sa fie nevoie , si sa avem fiecare cu ce le executa si valorifica , atat tehnic cat si financiar !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Masor cu rezolutie de 1µΩ

1uOhm , 1A  1uV

1uOhm , 100A 100uV.

Daca masori contactoare de putere nu`i problema tare, tare mare.

Grig

Link spre comentariu

1uOhm , 1A  1uV

1uOhm , 100A 100uV.

Daca masori contactoare de putere nu`i problema tare, tare mare.

Grig

O imagine face cit o mie de cuvinte:

Posted Image

Rezistenta a ~1mm de carcasa de mufa aurita (4µΩ).

Scuzati calitatea, telefonul nu-i chiar un aparat foto.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări