+_Florin_+ Postat Aprilie 22, 2010 Partajează Postat Aprilie 22, 2010 Lorik, antena LW de 30m rezoneaza foarte bine pe unde scurte, pe la 2500kHz unde lungimea antenei reprezinta un sfert din lungimea de unda.Doar ca acolo nu prea ai ce receptiona, este zona transmisiunilor militare printre altele.Pentru Radio 21 incearca un dipol indoit din teava de cupru, de lungime egala cu jumatate din lungimea de unda corespunzatoare frecventei pe care emite postul respectiv in jud. Neamt.Eu folosesc cu bune rezultate un astfel de dipol de 1.5m pt FM care deserveste un receptor Darclee. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 22, 2010 Partajează Postat Aprilie 22, 2010 Receptorul nu este destinat pentru gama FM, este doar pentru gama undelor medii 520.....1600khz si lungi (150.....220khz)...Dar daca va fi corect realizat se va vedea ce receptioneza Link spre comentariu
lorik199 Postat Aprilie 22, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 22, 2010 am inteles ca "inventia" mea nu e tocmai buna, si foarte potrivita aici dar m-a ajutat sa receptionez radio 21(nu a fost nici o gluma, pt asta am construit-o -nu pt acest radiou cu tub, pt altul mai modern- si a dat si rezultate)bineinteles c-am pus izolatori la capete din aceia speciali, din portelano sa fac si o antena din asta dipol, cu teava de conducte auto(cred ca-i buna) sa vad ce rezolvla mine se receptioneaza pe 97,1 MHz mica problema e ca acum in cazul de fata, cu antena mea LW, nu prea am o separatie buna intre posturi, adica sa detaliez:am un radioreceptor ceva mai vechi, o firma buna, AIWA, dar ideea e ca este un post ce emite si mai puternic, pe 97,6 si aproape-l acopera pe cel de pe 97,1, adica cand incerc sa-l prind mai bine pe cel de pe 97,1 hop intra astalalt si e cam enervanta treabao sa vad alt receptor ce-l gasesc sa mai fac testeacum in legatura cu receptorul cu pcf, am refacut iar testele, dar n-am dat de bobina aia pt c-am pus-o bine sa n-o pierd, si am dat cam 100 spire pe-un suport de vreo 800 mm, bobinale neuniformceva ciudat:cu degetul pe capacul de tabla de la potentiometru(unul din asta romanesc, cu ax de alama) si pe axul la CV, receptionam un post, ca nu s-a modificat indiferent de pozitia CV, in rest nicio miscaresi mai curios era ca asta doar c-o lampa din 4 s-a intamplat, una japoneza oricum posturi prea interesante in banda asta sub <1,5MHz nu prea sunt, asa ca mai degraba un receptor in banda FM ar prezenta mai mult interesstiu ca receptorul nu-i pt FM, eu l-am facut de amorul artei mai mult, pt ca ,cum am zis mai sus nu prea sunt posturi interesante in banda asta in care lucreazaoare se poate modifica pt FM?later edit, dipol-ul cam asa trebuie sa-l fac, nu?[attachment=0]dipol_inchis.jpg[/attachment]deci pt 97,1 va trebui ca sa am o lungime totala de 48,5 cm sau gresesc? Link spre comentariu
mila Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 Cu antena gresesti sigur si receptorul cu reactie poate receptiona si FM (nu vorbesc de superreactie!) Link spre comentariu
mila Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 http://www.somerset.net/arm/fm_only.html Receptor cu reactie cu un tub(numai partea de radio fara AF) Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 Schema cu PCF802 nu merge sigur in FM, am incercat eu! Am incercat si pe SW rezultate mediocre, lampa asta este cam limitata cu frecventa ridicata. Poate experimentati cu PCF82 mai buna, pt FM;Bobina la intrare are 6sp CuEM 0.6mm in aer diametru 8mm (de testat si cu sarma Cu Ag), cv un trimer 3-40pf cu axul izolat, oricum efectul capacitiv pt asa "receptacul FM" este devastator.Antena dipol este OK, sau mai interesant o antena de tv in bucla deschisa (cu doua telescopice). :smt103: suntem in weekend! Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 @Lorik199:Lungimea dipolului trebuie sa fie jumatate din lungimea de unda corespunzatoare frecventei respective.Lungimea de unda (in metri) se calculeaza impartind viteza luminii (300000 km/s) la frecventa (in kHz). In cazul tau 300000/97100 kHz = 3.089m.Lungimea dipolului va fi 3.089/2 = 1.54 m.Lungimea buclei de adaptare si simetrizare va fi L = Q x (lambda/2).Q este coeficientul de scurtare a carui valoare depinde de dielectricul cablului coaxial. De exemplu, la polietilena Q = 0.66Deci bucla va avea L = 0.66 x (3.089/2) = 0.66 x 1.54 = 1.016 m.Antena aceasta se acorda cel mai bine pe frecventa pentru care este calculata, dar bineinteles ca poate lucra si pe frecventele vecine (mai mici sau mai mari), din jurul frecventei centrale.Tocmai aceasta banda de trecere (la 3 dB) poate fi mai mica sau mai mare si depinde de grosimea tevii din care e facuta antena.O teava subtire va determina o banda de trecere mai ingusta pe cand una groasa o banda de trecere mai extinsa.Estimativ, o grosime de 10mm a tevii asigura o banda de trecere de cca 7MHz. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 Prin anii 90 eram pasionat de receptia DX in UUS, aveam o antena cu 9 elemente calculata pe frecventa de 98 MHZ.Aveam un amplificator cu tranzistoare MOSFET cu doua etaje de mare castig si puteam receptiona din Pitesti posturi din Ardeal, Moldova, etc Posturile UUS din Bucuresti (cca 120Km) le receptionam stereo, studiam propagarea ionosferica era foarte captivant. La un moment dat reusisem sa acaparez un coleg de servici (at lucram la CESAR/Dacia), si ne comparam cu un listing, care prinde cele mai multe posturi.Foloseam un RR auto Blaupunkt f sensibil si extrem de scump la acea vreme.Dar din experienta va spun ca pt posturile mai indepartate aveam probleme cu intermodulatiile posturilor locale pe 95MhZ de ex.Reuseam cu greu sa le separ pana cand prietenul meu a venit cu o ideie geniala;Pe bobina primului etaj din amplificator am luat o priza ff aproape de masa (o sa postez poza) si de atunci toate posturile indepartate puteau fi receptionate extrem de bine;Ascultam radio Vacanta pe 100,1 din Constanta chiar de acasa (din Pitesti) era incredibil pt unii;Radio Targu Mures e.t.c.Prietenul asta al meu facea glume suna la un radio cerea dedicatii muzicale pt mine apoi le spunea celor de acolo de unde suna si ramaneau blocati cum sa sune cineva de la vreo 400-500Km ,era haios.La Bucuresti pe cateva posturi chiar ne pomeneau asa doar, doar sa-i sunam pt audienta .Prindeam cand era propagarea buna posturi din Turcia, Ungaria, Grecia, pe fading bineinteles in functie de orientarea antenei;A sa nu uit foloseam antena in polarizare verticala si asta vroiam de fapt sa va transmit si pt @Lorik199; Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 Foarte interesante receptiile DX.Cea mai performanta solutie la ora actuala este - pe langa antenele de mare castig - folosirea unor tranzistoare cu arseniura de galiu (GaAs) din seria MGF care au cel mai redus zgomot posibil, urmat de un tub electronic. Lucrez la un asemenea "prototip" de amplificator RF pt statia mea de CB (27MHz).Sensibilitatea maxima care se poate obtine este limitata de zgomotul preamplificatorului si de zgomotul benzii respective.De aceea am aruncat un ochi la preamplificatoarele radioamatorilor care fac trafic EME, acolo se merge la extrem in ce priveste sensibilitatea Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 Sunt convins ca tehnologia a evoluat extrem de mult in ultimii 3O de ani ,de fapt, ma ocupam de TvDx de pe vremea comunista fiind elev am fost pasionat de asa ceva: antene, amplificatoare, e.t.cMa rugau vecinii pt sisteme de receptie Tv (bulgari, sarbi, faceam amplifuri "pe banda" cu BF200)Dar am fost prins mai mult pe latura pecuniara, nu am ajuns sa fiu radioamator, desi, am experimentat emitatoare in CB,in FM, mi-am construit receptoare in benziile de radioamatori pe SW, am fost fascinat de banda 3,5-3,8Mhz; Imi aduc aminte cu placere de primul meu receiver cu sinteza PLL, o minune de aparat pe care am dat jumatate din salariu;Si mai nou colectionar de RR vintage ,oricum le fac din placere ca sa ies din mediul asta stresant. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 1, 2010 Partajează Postat Mai 1, 2010 Asa cum am promis o schema cu PCF 82 in FM (colectia Tehnium) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum