lorik199 Postat Aprilie 6, 2010 Partajează Postat Aprilie 6, 2010 Propun sa postam aplicatii pt tuburi ca EF183, pt ca am 11 buc si stau degeaba, de asemenea PCF82/802 , PCH200 ,EF184 din care am cate 4 bucati/tip Eu incep cu o aplicatie de radio pt PCF802 http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... =ascending Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 6, 2010 Partajează Postat Aprilie 6, 2010 EF 183 sint pentode cu panta variabila, le poti folosi doar in sistemele de distorsionare pt chitara iar EF184 sint foarte bune ca preamplificatoare de semnal mic, poate inlocui cu succes EF186 Link spre comentariu
Trabant Postat Aprilie 6, 2010 Partajează Postat Aprilie 6, 2010 EF80 si 184 sunt foarte zgomotoase, sunt sensibile, au microfonie ridicata. Daca ecranezi lampa si legatura pana la grila de comanda atunci este OK . Mai bine folosesti EF86. Sau Telefunken EF804 ( dar e rara). EF183, lampa din AFICC, nu prea merge in audio. Am mai zis, singura pentoda audio cu panta variabila este EF83 care difera de EF183. Poti incerca , cu EF183, un reducator dinamic de zgomot sau poti construi un DOLBY NR pe lampi daca vrei. Din 2xEF184, una oscilator local cealalta mixer si 3XEF183 pentru AFI, poti construi un tuner de UKW, chiar cu decodor stereo pe tuburi la cate tuburi zici ca ai. EF184 merge in audio, cauta schemele de EF80 in audio, sunt gramada pe net. Dar ai grija cu ce am zis mai sus, mai ales ca are tendinta de autooscilatie. PCF82 este lampa de schimbator de frecventa, e ceva mai puternica decat PCF80,altfel legaturile sunt la fel, insa si ceva mai instabila si zgomotoasa dupa parerea mea ca PCF80. Mai mult mi-a placut ECF/PCF80 decat 82. Sunt cu panta fixa deci merg in audio, insa atentie , nu e protejata la microfonie si risti sa fie galagioasa. Trioda era folosita ca preamplificator audio in TV Rubin 102 , de exemplu. Dar am vazut si ECF80 folosit in diverse aplicatii audio. PCF802 este lampa oscilatoare de linii din TV ( Venus Miraj, generatiile H1 si H2). Tot ce pot sa zic este ca e galagioasa si e cam lenesa . DIFERA DE PCF82 DESI LEGATURILE ELECTRICE SUNT LA FEL !!!!! PCH200: Sincroseparatorul din TV Venus-miraj. Nu prea ai ce face cu ea decat eventual cu trioda , poti incerca un preamplificator. Link spre comentariu
lorik199 Postat Aprilie 6, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 6, 2010 Domnule Trabant multumes de postul foarte elocvent, dar adaca se poate postati si ceva scheme mai ales pt modulul DOLBY de care ati pomenit si prezinta interes .............. cu EF183, un reducator dinamic de zgomot sau poti construi un DOLBY NR pe lampi daca vrei. Din 2xEF184, una oscilator local cealalta mixer si 3XEF183 pentru AFI, poti construi un tuner de UKW, chiar cu decodor stereo pe tuburi la cate tuburi zici ca ai....... Link spre comentariu
Trabant Postat Aprilie 6, 2010 Partajează Postat Aprilie 6, 2010 Nu am nici o schema. Dar DOLBY NR este stiut ca e un modul reducator de zgomot. Multe magnetofoane aveau tubul EF83 ( tub audio cu panta variabila) pentru aceasta aplicatie, vezi schema lui ZK245, si te poti ghida dupa ea. Au mai existat astfel de sisteme DNL cu ECC189, dubla trioda cu panta variabila. Pana la aparitia DOLBY NR, multe magnetofoane si aparate de studio aveau DNL , iar pe vremea tuburilor, erau niste module tot cu tuburi cu panta variabila de COMPRESOR-EXPANDOR. Stiu ca am vazut unul in RDG prin anii 60 , facut de catre SIEMENS-HALSKE, era de fapt aparatura de studio , adus de peste zid. Si avea tuburile EF83 si ECC189 , printre alte tuburi cu panta fixa binecunoscute de audio. Nu stiu insa daca pe o schema ca aceea se poate aplica EF183. Nu este un tub recomandat pentru audio, in primul rand din cauza pantei variabile. Am vazut insa un radioreceptor polonez ce avea ECH81 EF89 EBF89 EL84, in care pentoda lui EBF89 era preamplificator audio driver pentru EL84. Insa ala era un radioreceptor modest ce avea LW MW KW, deci in MA, pe banda aia ingusa de audio de regula la multe radiouri din astea simple de 100-4000 Hz, influenta pantei variabile era nesemnificativa, oricum din MA nu ai fidelitate. In plus avea si intrare de PICKUP, insa radioul era din anii de glorie ai bratului de bachelita. Pe scurt receptorul era din 1957 , cand fidelitatea aparatelor de clasa III era aia care era. Un radio UKW cu tuburile mentionate anterior este oarecum usor de construit, daca ai un condensator variabil corespunzator. Insa , in concluzie, EF183 in aplicatie audio iese din discutie. Il poti folosi daca vrei sa faci o "trompeta" pe lampi. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Aprilie 7, 2010 Partajează Postat Aprilie 7, 2010 Merge si cu panta variabila in audio , mai ales unde semnalul e mic. Nu ca as recomanda , distorsiunile sunt cu siguranta mai mari , dar nu auzi diferenta . Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Aprilie 9, 2010 Partajează Postat Aprilie 9, 2010 Asa este, merge in etaje de semnal mic in special daca se foloseste si o reactie negativa in etajul respectiv. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 21, 2010 Partajează Postat Aprilie 21, 2010 pt lorik199 Ma bucur ca va place schema de radio cu PCF 802, a fost realizata de mine In 2008 intr-un proiect de weekend si postata pe tehnium.org; Atunci am folosit in montajul experimental si PCF82 cu rezultate mai bune decat PCF 802; In prezent lucrez la un proiect de receptor cu doua tuburi ECC83 in RF + PCF802 in AF, daca doriti mai multe detalii in viitorul apropiat voi posta cateva imaginii. Tot in acest album (s453.photobucket.com/albums/qq260/criss777_2008) am postat si o schema de receptor cu 3 TUBURI (6J5,6J1,DL96 pentode miniatura) in prezent amplasat intr-o carcasa; Schema: http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... UBES-1.jpg Video: http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... filmat.flv Link spre comentariu
lorik199 Postat Aprilie 21, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2010 am realizat acea schema cu pcf, dar nu mi-a mers, o sa incerc cu alt CV Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 21, 2010 Partajează Postat Aprilie 21, 2010 uite un link cu un filmulet cu receptorul cu tub PCF802 http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... deo003.flv mai am cateva dar nu asta este problema, ce antena aveti? Link spre comentariu
lorik199 Postat Aprilie 21, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2010 o sa revin maine asupra schemei, cu alte condensatoare variabile si sa testez mai multe lampi(testul l-am facut cu una singura, dar parea ok deoarece cand "excitam" cu surubelnita grila se auzea bazait in difuzor)eu am fost si mai puturos, am bobinat doar o sectiune de 60 spire(si aia mi-a luat cam 20 min)sectiunile CV sunt in paralel (in schema) presupun, nu?antena era un colac de vrea 15 m de cablu Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 22, 2010 Partajează Postat Aprilie 22, 2010 Antena e cam la limita inferioara trebuie undeva la 25-30m dar presupun ca nu aveti spatiu de asa ceva.Trebuie sa folositi legatura la pamant obligatoriu (legatura la teava de calorifer)Merg si 60sp la bobina, eu receptionez in Pitesti frecventa 855KHz cu variabilul la 2/3 deschidere si 630KHz mai slabut la 1/4 deschidere;Condensatorul are doua sectiuni legate in paralel undeva la 400-500pFLa traful final nu se pune condensator in paralel cu primarul, daca aveti un traf deja construit reutilizat de la un radio vechi verificati sa nu aiba condensatorul;Eu am un traf de iesire home made "universal" cu mai multe prize :sectiune cca 4cm2 primar 2x 1500sp CuEm 0,12mm, Secundar: 120 spire cu prize din 30 in 30sp, CuEm 0,6mm.Cuplarea difuzorului prin tatonare pentru auditie maxima Pt 8ohmi cca 90sp.Un alt reglaj sensibil este pragul de reactie care trebuie sa fie la limita acrosajului (potentiometrul din grila 3 pentoda) Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 22, 2010 Partajează Postat Aprilie 22, 2010 Am urcat inca 5 filmulete cu acest receptor: http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... deo008.flv http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... deo003.flv http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... deo005.flv http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... deo007.flv http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... deo006.flv :28 Link spre comentariu
lorik199 Postat Aprilie 22, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 22, 2010 chiar acum am strans alte materiale, si ma duc sa fac testelecu aceasta ocazie mi-am confectionat si o antena long wire, de aprox 30 m din CuEm(cam jumate CuEm, ca l-am recuperat dintr-un motor cam afumat) de 0,6mm (mai mult ca nu prindeam radio21 in atelier )calorifer in atelier n-am, iar cele din casa-s pe henco(stau si la tara) dar am o retea de impamantare e serioasa ce acopera 40-50 mp aprox (sub pamant din platbant de 70x5 mm) care cred ca-i suficienta, eu atelierul meu l-am racordat direct de pe platbant-ul alarevin mai tarziu cu rezultate Link spre comentariu
nicolae57 Postat Aprilie 22, 2010 Partajează Postat Aprilie 22, 2010 chiar acum am strans alte materiale, si ma duc sa fac testelecu aceasta ocazie mi-am confectionat si o antena long wire, de aprox 30 m din CuEm(cam jumate CuEm, ca l-am recuperat dintr-un motor cam afumat) de 0,6mm (mai mult ca nu prindeam radio21 in atelier )calorifer in atelier n-am, iar cele din casa-s pe henco(stau si la tara) dar am o retea de impamantare e serioasa ce acopera 40-50 mp aprox (sub pamant din platbant de 70x5 mm) care cred ca-i suficienta, eu atelierul meu l-am racordat direct de pe platbant-ul alarevin mai tarziu cu rezultateNu prea inteleg cum te ajuta un long wire de 30 de metri sa receptionezi radio 21(doar daca n-a fost un spirit de gluma), care emite in FM.In cartea de fizica(electricitate) de prin clasa a-8-a lucrurile stateau altfel.In alta ordine de idei,antenele long wire destinate receptiei se confectioneaza din sarma de cupru multifilara,delimitate la capete cu izolatori ceramici sau de portelan.Cupru monofilar si pe deasupra emailat nu se pre preteaza la aceste constructii. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum