Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte acustice VTP (Voigt Tapered Pipe)

VTP

Postări Recomandate

Cu un woofer cu un Qts = 1 poti face o incinta VTP; stiu ca e chiar teoria originala a lui Voigt, sa folosesti un dif cu Qts 1, pt a avea o incinta liniara si nu exponentiala (horn-ul).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• VTP

11

• notchman

6

• radue

3

• caudiodesign

2

Top autori în acest subiect

Eu nu am zis ca vreau sa fac sub din ele, ma interesa cat de jos coboara pt a sti daca este nevoie si de sub.Dan a facut un astfel de proiect pe niste woofere de banda larga Selenium de 12", nu stiu modelul, dar o sa ma interesez sa il aflu. Sunt curios cum ar suna acelea.

Link spre comentariu

"mane, tekel, fares!" - No comment!La data brevetarii VTP, nu era definita notiunea de coeficient de calitate total Qts. Parametrii traductoarelor acustice au fost definiti si standardizati cum ii cunoastem azi ( parametrii Thiele - Small ) dupa 1970.Ce este boxa plata sau plana? A trecut TIR-ul peste ea?Ramane valabil Lenin! ( invatati x 3 ) Sorry!The rest is silence! ( cine are replica? )vtp

Link spre comentariu

Eu nu am zis ca vreau sa fac sub din ele, ma interesa cat de jos coboara pt a sti daca este nevoie si de sub.Dan a facut un astfel de proiect pe niste woofere de banda larga Selenium de 12", nu stiu modelul, dar o sa ma interesez sa il aflu. Sunt curios cum ar suna acelea.

P-audio BM12-CXA :wink:
Link spre comentariu

Merci Nexus pt numele dif-ului

Traductorul indicat este un coaxial. Desigur, se poate utiliza, dar e cam scump pentru aceasta aplicatie. PAudio produce doua serii de traductoare pentru sub-uri: BG ( Bad Guys) si TM cu diametre de 8"/10"/12" si 6"/8"/10"/12". Deasemeni, Selenium are traductoare potrivite pentru subwoofere. Cu BM12-CXA am publicat o incinta de sonorizare ( in colaborare cu Dan Nita ) si am construit o pereche de Voigt-uri pentru auditii audiofile, pretabila la utilizarea de amplificatoare de puteri mici, deoarece are SPL de 100 dB/W/m.VTP
Link spre comentariu
Vizitator TheOne

PAudio produce doua serii de traductoare pentru sub-uri: BG ( Bad Guys) si TM cu diametre de 8"/10"/12" si 6"/8"/10"/12"

da au niste preturi la astea .....
Link spre comentariu
Vizitator Greeskha

Domnule VTP (sau domnule Mateescu), Sunt un cititor al revistei Tehnium si vreau sa va multumesc pentru efortul depus pentru a ne desfunda urechile (si mintile). Totodata, pentru ca mi-ati deschis apetitul pentru a-mi construi si experimeta singur niste incinte VTP, as dori (daca aveti amabilitatea) sa ma lamuriti asupra unor aspecte legate de constructia incintelor publicate in revista. Sunt incepator intr-ale acusticii si constructiilor de incinte, si de aceea pentru inceput vreau sa fac o incita mai usoara, ca aceea publicata in 1/2004, cu traductoare chinezesti. Daca obtin ceva rezutate o sa pot sa abordez alta incinta mai mare, cu traductoare mai performante, ca de pilda incinta VTP cu BG-8k si PCT 300 din 3/2004. Intrebarea care se este urmatoarea: pot sa va rapesc putin timp pentru a-mi explica unele neclaritati cu privire la proiectele de incinte publicate? Intre timp poate ne spuneti la ce concluzii ati ajuns experimentand incinta suedezilor de la Valutronic. Ati cumparat kit-ul de traductoare original? Eu, marturisesc cand am vizitat site-ul ma cam manca mana sa le trimit tipilor 200 de euroi, dar, desi multe lucruri mi-au trecut pe deasupra capului, un lucru l-am invatat destul de repede (pe pielea mea, as putea zice): reclama e sufletul comertului. Parca suna prea perfect reclama lor pentru ca sa fie si adevarat. Intre timp am investit mai cu folos 3 lei (noi) in Tehnium-ul nr 1 din 2005 (aici se gasesc raspunsurile da intrebarile puse de dvs - aviz amatorilor "cati wati are difuzoru' asta?"). Ar fi interesanta si o comparatie intre incinta lor si cea realizata cu BG-8k. Cam atat. Cu stima.

Link spre comentariu

Domnule VTP (sau domnule Mateescu), Sunt un cititor al revistei Tehnium si vreau sa va multumesc pentru efortul depus pentru a ne desfunda urechile (si mintile). Totodata, pentru ca mi-ati deschis apetitul pentru a-mi construi si experimeta singur niste incinte VTP, as dori (daca aveti amabilitatea) sa ma lamuriti asupra unor aspecte legate de constructia incintelor publicate in revista. Sunt incepator intr-ale acusticii si constructiilor de incinte, si de aceea pentru inceput vreau sa fac o incita mai usoara, ca aceea publicata in 1/2004, cu traductoare chinezesti. Daca obtin ceva rezutate o sa pot sa abordez alta incinta mai mare, cu traductoare mai performante, ca de pilda incinta VTP cu BG-8k si PCT 300 din 3/2004. Intrebarea care se este urmatoarea: pot sa va rapesc putin timp pentru a-mi explica unele neclaritati cu privire la proiectele de incinte publicate? Intre timp poate ne spuneti la ce concluzii ati ajuns experimentand incinta suedezilor de la Valutronic. Ati cumparat kit-ul de traductoare original? Eu, marturisesc cand am vizitat site-ul ma cam manca mana sa le trimit tipilor 200 de euroi, dar, desi multe lucruri mi-au trecut pe deasupra capului, un lucru l-am invatat destul de repede (pe pielea mea, as putea zice): reclama e sufletul comertului. Parca suna prea perfect reclama lor pentru ca sa fie si adevarat. Intre timp am investit mai cu folos 3 lei (noi) in Tehnium-ul nr 1 din 2005 (aici se gasesc raspunsurile da intrebarile puse de dvs - aviz amatorilor "cati wati are difuzoru' asta?"). Ar fi interesanta si o comparatie intre incinta lor si cea realizata cu BG-8k. Cam atat. Cu stima.

Sincer, probabil ca datorita experientei pedagogice m-am lasat angrenat in aceste lamuriri pe forum. Nu vreau sa tin prelegeri, dar, uneori, modul cum se pune problema in unele forumuri este complet neproductiv, raspandindu-se o serie de cunostinte din auzite sau intelese anapoda. E bine ca daca nu stii sa nu dai sfaturi numai ca sa fii "cool" pentru ca faci un deserviciu in primul rand persoanei tale si apoi celor din jur. Ulterior, se si pot trezi din confuzie. Nici eu nu le pot sti pe toate, dar, il urmez pe Lenin!!! ( invata x 3 )Dar sa inchei cu acest capitol care nu va priveste.Am sa raspund punctual:- incinta VTP mica am modificat-o intre timp pentru ca traductoarele chinezesti raman made in China: nu au precizie si transparenta suficienta si isi fac treaba doar pe jumatate pentru ca am impresia ca au motoare slabe in intrefier, cel putin cele "no name". Am cumparat 2 x SPH 165 KEP ( daca imi aduc bine aminte indicativul pe care nu il am acum aproape ) comercializate de Monacor, made in Taiwan (PRChina), evident mai lucrate. Rezultatele sunt clar superioare si impun o schimbare si a tweeterului Senon, care acum se dovedeste slab. Un PCT 300 sau o varianta Monacor a acestuia ar fi idealul. Desigur, pentru inceput, puteti sa incercati cu efort financiar minim, dar fara pretentii mari. Incinta nu poate ajuta prea mult un traductor cu sunet inchis si imprecis. Cu traductoare bune se justifica automat si investitia.Cu traductoare de 8" am lucrat mai multe variante pana am ajuns la o varianta pe care o consider "normalizata" Rezultate bune cu 8PW3, BG8K si 8MB400, cu diferentieri de timbrica normale.Cu BM12CXA, rezultate excelente, cu utilizare pretabila cu orice amplificator decent si SPL de 100 dB/w/m.Am experimentat incinta Valutronic fara kitul lor. Oricum nu cred ca merita banii un woofer cu Qts = 1 , deci ca al oricarui woofer de utilizare in car audio!!! In plus de ce sa dau banii acestia pe ce nu vad si pipai inainte cand pot sa ma adresez in tara, la importator si sa cumpar ceva despre care am gasit referinte excelente in toata lumea?Incinta Valutronic o am si acum si am echipat-o cu HP10W si S10-64W si PA-D 415S cu horn, ca tweeter, si le-am construit filtre custom made care sa ofere echilibrul necesar. Parerea mea, dupa primele auditii este ca incinta este prea mare ca volum, desi am echipat-o cu 10" in loc de 8" asa cum mi-a fost "vanduta"! Am inceput calculele si voi incepe sa lucrez atunci cand vremea va fi putin mai ingaduitoare. Este adevarat ca multi ar fi mai castigati daca ar citi o revista Tehnium, chiar veche, din cine stie ce anticariat. In timp, colaboratorii revistei au publicat multe date care ar ridica nivelul de intelegere al celui care vrea sa abordeze o constructie de amator, indiferent in ce domeniu. Dar crede-ma, incompetenta nu o poti masca prin expresii "cool" decat in fata celor de acelasi calibru, iar daca lucrezi ceva, poti fi sigur ca numai printr-un miracol poti obtine ceva corect si de calitate!Va stau la dispozitie daca va pot ajuta!vtp
Link spre comentariu
Vizitator cipi604

Am avut placerea de a-mi construi doi sateliti VTP dupa proiectul din Tehnium... sunetul rivalizeaza cu incinte foarte foarte scumpe. Difuzorul folosit WN15S, filtrare activa cu bi-amplificare.Ce imi place foarte mult la tipul acesta de incinte este ca nu exagereaza bass-ul, se aude clar si neinfundat. Parere mea ca merita.

Link spre comentariu

Am avut placerea de a-mi construi doi sateliti VTP dupa proiectul din Tehnium... sunetul rivalizeaza cu incinte foarte foarte scumpe. Difuzorul folosit WN15S, filtrare activa cu bi-amplificare.Ce imi place foarte mult la tipul acesta de incinte este ca nu exagereaza bass-ul, se aude clar si neinfundat. Parere mea ca merita.

Ma bucur ca ati obtinut rezultate bune. Nu stiu ce woofer este cel citat si cu ce a fost imperecheat. Pentru neutralitatea tonala conteaza foarte mult reteaua de separare. Daca este activa si parametrica, putand varia fT, atunci este mai simplu. Basul este foarte bine controlat daca traductorul este bun ( bine amortizat din constructie ).Succes!vtp
Link spre comentariu
Vizitator cipi604

Le-am folosit pina acum la putere aproape maxima intr-un club, unde pot spune ca in plus aduceau la sistemul lor (boxe+amp-uri dynacord ) o amprenta bine definita pe medii si parca se umpleau melodiile cu toate instrumentele. Vorbim de muzica electronica, trance/goa/psy.WN-15S este un difuzor cu magnet pe neodymium si sensibilitate 102.2db putere 300W. Probabil suna foarte bine si in alte incinte... dar in privinta echilibrului bass/medii... mai putin, nu cred ca s-ar auzi la fel, efectiv nu deformeaza melodia si/sau sa deranjeze la ureche ascultatorul. Difuzoarele sunt atat de puternice ca am stat la 12m departare cu mainile in urechi cand au fost date la maxim... fara sa fie imperecheate cu inalte.

Link spre comentariu

Le-am folosit pina acum la putere aproape maxima intr-un club, unde pot spune ca in plus aduceau la sistemul lor (boxe+amp-uri dynacord ) o amprenta bine definita pe medii si parca se umpleau melodiile cu toate instrumentele. Vorbim de muzica electronica, trance/goa/psy.WN-15S este un difuzor cu magnet pe neodymium si sensibilitate 102.2db putere 300W. Probabil suna foarte bine si in alte incinte... dar in privinta echilibrului bass/medii... mai putin, nu cred ca s-ar auzi la fel, efectiv nu deformeaza melodia si/sau sa deranjeze la ureche ascultatorul. Difuzoarele sunt atat de puternice ca am stat la 12m departare cu mainile in urechi cand au fost date la maxim... fara sa fie imperecheate cu inalte.

Mi-am adus aminte de WN-15S, woofer PAudio. E linear si pana pe la 2 kHz este putin directiv, apoi trebuie taiat si cuplat cu partea de medie inalta. Bine, l-ati utilizat ca un fel de incinta de joasa, medie joasa, dar asociat cu un driver ar fi facut treaba completa. Nu am inteles partea cu puterea: de ce ati "pompat" atata putere? La ce presiune credeti ca ati ajuns daca are 100dB/w/m si ati "pompat", sa zicem, numai 200W?La o medie de 50 - 75W si varfuri de 150W, comportamentul lui ar fi fost altfel, mai multa muzica si mai putin zgomot. Daca distorsiunile nu v-au deranjat, oricum, incalzirea bobinei a condus la deriva basului catre medii si ca atare a devenit asurzitor chiar la 12m. Puterea amplificatorului ca si puterea suportata de bobina nu rezolva nimic. Un difuzor, montat in orice tip de incinta, nu va putea sa depaseasca 130 dB/W/m, indiferent de cat se pompeaza in el ( valabil la diametre mari, peste 10"), ori aceasta valoare este mai mult un deziderat!Va doresc succes si incercati si completarea echipamentului.vtp
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări