Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte acustice VTP (Voigt Tapered Pipe)

VTP

Postări Recomandate

Incintele TQWT (sau VTP = Voigt Tapered Pipe) sunt destinate audiofililor, avand niste caracteristici speciale (linie de transmisie in sfert de lungime de unda). Sunetul oferit de acest tip de incinte le recomanda cunoscatorilor.

Mai jos puteti vedea cateva imagini ale unui model de incinte VTP realizate de noi, iar alaturi de acestea, puteti vedea schema sectiunii verticale a interiorului unei astfel de incinte.

Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image

Detalii

• Putere nominala: 125 W

• Impedanta: 8 ohmi

• Dimensiuni: 1120 x 400 x 260 mm

• Masa: 32 Kg

• izolatie din cauciuc siliconic fata de podea

• dispozitiv de transport cu rotile

• maner de sustinere fixat pe spate

• mufe de conectare aurite

• tweeter cu calota din titan

Incintele prezentate au fost realizate cu traductoare acustice importate de la Selenium si P-Audio:

Woofer Selenium 8PW3

Posted Image

Tweeter P-Audio PHT-407N

Posted Image

Datorita SPL-ului ridicat al acestor traductoare (93dB/W/m), nu este nevoie sa utilizati amplificatoare de mare putere. Cu numai 5W pe fiecare canal, conversatia devine extrem de dificila intr-o sufragerie de 20mp. Folosind 20W, riscati sa aveti probleme cu vecinii !

Detaliile de executie a incintelor VTP vor fi expuse pe site-ul NetXpert, alaturi de multe alte articole de interes din aceasta arie (electronica audio). Labirintul acustic a fost simplificat in urma unor analize si teste indelungate, aducandu-l la o varianta care poate fi abordata in conditii mai putin industriale, oferind caracteristici competitive.

In cazul in care vor exista entuziasti care sa abordeze o astfel de constructie, vom fi bucurosi sa primim feed-back-ul lor si sa le oferim (gratuit) asistenta si spatiu de prezentare a variantelor respective pe site-ul nostru.

Am mai realizat si alte perechi de incinte VTP asemanatoare, unele cu dimensiuni mai mari, echipate cu traductoare acustice coaxiale destinate sonorizarilor in spatii mari.

Cei care doresc mai multe detalii legate de realizarea acestui tip de incinte, ne pot scrie pe adresa [email protected]; de asemenea, ne mai pot contacta si prin Yahoo Messenger (ID = netxpertro) sau la telefonul 0788-192154.

Echipa NetXpert

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• VTP

11

• notchman

6

• radue

3

• caudiodesign

2

Top autori în acest subiect

Eu sunt interesat de constructia acestui tip de incinte , am realizat mai mult in joaca 2 astfel de incinte , cu difuzoare de 16cm , chinezarii , dar am fost surprins placut de eficienta si sunetul dat ...,

http://melhuish.org/audio/tqwt.html

Cred ca in prezent nu sunt folosite pe la noi , din cauza cantitatii mari de material folosite , dimensiuni destul de mari , si lipsa unei documentatii bine definite, si accesibile ....

Oricum va doresc succes, si ca sa copiez un dicton folosit: SA AUZITI :shock: BINEEEEEEE!

Link spre comentariu

Si eu tot de prin tehnium parca luasem planurile , si de pe web, dar dupa cum am mai spus , nu prea gasesti o documentatie solida pentru acest tip de incinte........cel putin eu nu am gasit , ceva care sa ma satisfaca :oops: Deocamdat nu dispun de banii necesari sa ma apuc de un astfel de proiect....(2 incinte tqwt, cu drivere de 8~10" atacate cu un amp de 2*50W in clasa A ,(sau orice altceva in afara de integrate...) ..care sa fie pentru uz personal...) . In momentul in care o sa ma apuc de un astfel de proiect bineinteles ca o sa postez rezultatele ....Cred ca difurile vor fi o pereche de hp10w... :wink:

Link spre comentariu

As propune spre exemplificare aici pe forum celor de la VTP, un mic proiect .Si anume luam 2 difuri aflate in aceeasi clasa a dimensiunilor exterioare , si anume cea de 10", care se comercializeaza la noi , si sunt relativ usor de procurat , dar care au parametri diferiti .. HP10W si DYA1056-68.Si as vrea sa construim virtual cate o incinta pentru fiecare dif in parte , iar la final sa facem unele teste comparative.As vrea de asemenea ca acest mic proect sa fie insotit de formule de calcul ,etc .Cei de la VTP nu au nimic de pierdut din punctul de vedere al unei societati , asta pentru ca exemplul este dat doar pentru 2 difuzoare aflate pe piata la noi , iar constructia in sine nu poate fi abordata de prea multi ,datorita compexitatii relativ crescute , si a consumului de material mult mai mare fata de un bass/reflex obisnuit sau al unei incinte bandpass, pot doar sa creasca interesul celor de pe aici fata de acest tip de incinte.....Ramane doar ca cei de la VTP sa fie de acord ... :wink:

Link spre comentariu

Nici un raspuns nimic?Am cautat si pe site'ul celor, sau celui cu nik'ul VTP, si tot aceeasi boxa , ???nimic altceva ..Pana o sa capat un raspuns cooerent la intrebarea mea ,am calculat costurile necesare confectionarii unor astfel de incinte.....Dif'uri ~ 3 milioane, 2 foi pal sau mdf max 1mil aracet tamplarie, autocolant , holsuruburi , conectica , nitica vatelina , ~1 mil Deci cam 5 milioane in total :twisted: :evil: pentru o pereche...de 10" (25 cm/driver ), asta fara a lua in calcul mana de lucru pentru debitare si constructie , in cazul in care nu le faceti voi...Avantaje : un sunet amplu si placut , si o eficienta superrr ..Dezavantaje : volum ocupat mare, nu mai exista posibilitatea de a ajusta ulterior incinnta, deci imposibilitatea de reface acordajul la cald. Trebuie calculat de 10000 de ori si abia dupa aceea se trece la taiat...

Link spre comentariu

Nici un raspuns nimic?Am cautat si pe site'ul celor, sau celui cu nik'ul VTP, si tot aceeasi boxa , ???nimic altceva ..Pana o sa capat un raspuns cooerent la intrebarea mea ,am calculat costurile necesare confectionarii unor astfel de incinte.....Dif'uri ~ 3 milioane, 2 foi pal sau mdf max 1mil aracet tamplarie, autocolant , holsuruburi , conectica , nitica vatelina , ~1 mil Deci cam 5 milioane in total :twisted: :evil: pentru o pereche...de 10" (25 cm/driver ), asta fara a lua in calcul mana de lucru pentru debitare si constructie , in cazul in care nu le faceti voi...Avantaje : un sunet amplu si placut , si o eficienta superrr ..Dezavantaje : volum ocupat mare, nu mai exista posibilitatea de a ajusta ulterior incinnta, deci imposibilitatea de reface acordajul la cald. Trebuie calculat de 10000 de ori si abia dupa aceea se trece la taiat...

Imi pare rau ca nu am timp sa raspund imediat la toate mesajele. Uneori nici nu prea este cazul! Ma bucur ca incinta de acest tip v-a starnit interesul. Din evaluarea pe care ati facut-o, incep sa fiu convins ca ati realizat multe experimente in domeniu, ceea ce devine interesant pentru oricine. Vorba lu' V.I. Lenin: "invatati, invatati, invatati!" La orice varsta poti invata ceva nou. Poate imi detaliati realizarile dvs. pentru a va ruga sa-mi impartasiti din rezultate. Referitor la VTP, am rugamintea sa studiati materialele aparute in ultimii 3 ani in Tehnium pe aceasta tema, dupa care, probabil, unele date se mai pot schimba. In general:- incinta VTP nu este mai mare decat oricare alt tip de incinta ( statistic );- nu necesita calcule laborioase, ci mai degraba, experienta in abordarea domeniului;- acordarea "la cald" se poate efectua, imi pare rau ca nu ati sesizat acest lucru extrem de evident;- pentru rezultate optime nu se pot folosi orice Yn Chun-isme de pe strada Maica Domnului, se impun anumite criterii de alegere a wooferelor;- calculatorul nu poate rezolva acest tip de incinta, asa cum gresit se crede si in cazul altor tipuri ( bass-reflex, closed, etc.)- daca veti studia datele de pe net, veti vedea ca majoritatea exemplelor practice se refera la utilizarea difuzoarelor de banda larga, cu diametrul de max.8" - dar nu Lowther ( desi P. Voigt este unul din fondatorii firmei Lowther ). De altfel, in 1928, cand a fost inregistrat acest tip de incinta, a fost conceput pentru difuzoare de banda larga. Difuzoarele de banda larga se produc si azi, dar sunt greu abordabile financiar si au si ele compromisurile lor, asa dupa cum declara un bun prieten - D.M.Ma voi opri aici si sper ca dupa o documentare voi avea reactia dvs.VTP-stul
Link spre comentariu

Calculatorul POATE "rezolva" acest tip de incinta cu ajutorul Mathcad-ului si a unor rutine puse la punct de Martin J.King (http://www.quarter-wave.com)

In esenta,aceasta incinta se comporta ca o linie de transmisie (avand proprietatea de a rezona la lambda/4 si de a atenua varful de impedanta al difuzorului) dar si ca un horn (rezultand eficienta mare la frecvente inferioare)

Link spre comentariu

Da, teoretic, calculatorul poate face orice, chiar si copii, daca il lasi singur, acasa, cu sotia sau prietena! Exista programe si rutine, etc., pentru orice!!! Eficienta este, insa, discutabila. In prezent, orice producator utilizeaza, pentru incintele bass-reflex pe care le produce, de exemplu, un program care cuprinde mai multe sau mai putine elemente fizice si acustice, cu complexitati diferite. Cu toate ajungi la rezultate asemanatoare (fizic), dar diferite acustic. Pasul urmator este lucrul in detaliu, pe incinta fizic realizata, care este facut pe baza experientei grupului de R&D.Nu numai King a abordat problema incadrarii matematice a incintei Voigt, chiar pe net se gasesc destule dovezi in acest sens. Un consens insa nu exista. Ca o dovada sta incinta kit Valutronic, pe care am experimentat-o si am concluzii proprii, ca si asupra altor variante, in urma experimentelor proprii.As fi bucuros daca pe site as gasi un schimb de experiente proprii celor ce acceseaza site-ul, pentru a fi si util.Polemicile sunt inutile ca si discutiile fara substanta (experiment propriu).Se ajunge la chestii adanci de genul: ce boxa de 45 litri imi recomandati, care sa mearga bine la manele cu amplificatorul XXXXX, iar dif-urile sa ma coste 3,5 mil.lei!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Nu am timp pentru prostii!!!Sunt oricand dispus la discutii de substanta.Cu stima,VTP

Link spre comentariu

Eu am intrebat pentru ca nu am realizat decat in joaca o pereche de boxe , de acest tip , si am fost surpins de sunetul redat , ........O sa ma documentez la sange si o sa revin :twisted:Dar speram sa ma indrumati Dumneavoastra , catre documentatii aflate pe web sau nu , care abordeaza acest tip de incinte, pentru ca aici nu este loc de lucru facut la plesneala ...

Link spre comentariu

La incintele de tipul asta , primeaza eficienta ....mai ales ca trebui sa tii cont ca sunt facute cu full/range, incintele nu sunt pentru a face suburi din iele ...ideal ar fi sa iti faci niste sateliti cu incinte tqwt , si cu hornuri , sau bp, un sub serios care sa redea sub 60~100hz, filtru activ de cel putin 24db/octava (linkwitz-riley merg si sunt si usor de construit), si atuncea sa te tiii...

Link spre comentariu

Acest tip de incinta a fost creat in 1928 pentru utilizarea cu un traductor de banda larga. La timpul respectiv, desi se cunosteau mult mai multe lucruri decat se crede azi, limitele erau stabilite de posibilitatile tehnice: materiale, adezivi, etc. Incinta este eficienta in domeniul basilor cu circa o octava inainte si dupa frecventa de rezonanta a traductorului utilizat. Se pot face si subwoofere, dar atentie, daca Fs este foarte mica, wooferul nu se incarca suficient si se poate distruge prin depasirea Xmax. Nu este poate cea mai buna solutie pentru subwoofere, desi am vazut si astfel de realizari, dar pentru auditii in casa, nu in masina. Folosirea unui traductor pro cu diametru mare si Fs in jur de 35 - 40 Hz duce la un sunet exceptional de clar, nu ca in cazul subwooferelor de masina, la care nu poti sti daca basul provine de la toba, chitara bass sau de la capul soferului care, "prins in vartejul ritmului" se da cu neuronii de capota!Incinta este eficienta prin insasi traductorul utilizat, cu SPL mare, pe care il ajuta sa nu scada in eficienta, dar nu uitati, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!Date suplimentare despre acest tip de incinta, si realizari practice se gasesc cerand date despre: TQWT loudspeakers, single drivers loudspeakers, Voigt loudspeakers si veti fi indrumati si catre alte linkuri.Am sa pun si eu cateva intrebari pentru a vedea cateva reactii:- de ce azi majoritatea incintelor sunt bass-reflex? sunt oare cele mai bune?- dece credeti ca difuzoarele pro nu se folosesc pe scara larga in incintele "de casa"?- cum se pot utiliza retelele de separare care se vand in magazine, daca nu stim nimic cert despre ele, in special Ft? Dar cand sunt recomandate pentru difuzoare de 4 si 8 ohmi? Cu difuzoare de 2, 6 si 16 ohmi functioneaza? Si cum?- cum puteti calcula si executa o incinta bass-reflex cu woofere cumparate din reteaua de magazine unde ti se ofera doar puterea si impedanta scrisa pe eticheta?- cu un woofer avand Qts = 1,05 ce incinta pot construi?Multumesc anticipat pentru raspunsuri.VTP

Link spre comentariu
Vizitator sorin6

Am sa pun si eu cateva intrebari pentru a vedea cateva reactii:

- de ce azi majoritatea incintelor sunt bass-reflex? sunt oare cele mai bune?

- dece credeti ca difuzoarele pro nu se folosesc pe scara larga in incintele "de casa"?

- cum se pot utiliza retelele de separare care se vand in magazine, daca nu stim nimic cert despre ele, in special Ft? Dar cand sunt recomandate pentru difuzoare de 4 si 8 ohmi? Cu difuzoare de 2, 6 si 16 ohmi functioneaza? Si cum?

- cum puteti calcula si executa o incinta bass-reflex cu woofere cumparate din reteaua de magazine unde ti se ofera doar puterea si impedanta scrisa pe eticheta?

- cu un woofer avand Qts = 1,05 ce incinta pot construi?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

VTP

*

Raspuns le extemporal: :roll:

1 Pentru ca pe langa calitatile pur tehnice unei incinte comerciale i se cere sa fie si un bun compromis sunet-dimensiuni-pret de cost, etc, etc...

2 Pentru ca sunt concepute unei destinatii diferite si ca, in general, iasa mari.

3 La orice firma de se respecta cat de cat frecventa de separare este indicata, reteaua este construita in urma "aproximatiei" unor difuzoare ideale, deci rezultatele sunt... "pe masura" (sa nu fim rai, cateodata sunt acceptabile, dar rar, foarte rar, excelente...) La functionarea la alte impedante... vezi formulele :wink: separarea nu este corecta, in general Z=dublat, C=1/2 si inductanta= x2

4 Le masori :wink: sau aplici niste formule empirice, rezultatul fiind, aproape oricum, "ca de la Casa Pionierilor" (cine nu da datele, probabil ca nu le stie nici el iar dispersia parametrilor intre seriile de produse face oricum inutila informatia)

5 Mai conteaza si parametrul FR/Qes, dar sa raspund pe scurt, dupa mine potrivita ar fi o boxa plana. Daca folosesti un amplificator cu rezistenta interna ceva mai mare ( "cu felinare" :P ) vei avea si bas...

Link spre comentariu

Majoritatea sunt bass reflex ca bubuie mult mai tare si mai lung decat una inchisa, asta pe langa ca au dimensiuni mai reduse la aceleasi performante. Pe langa asta mai poti si sa pui o eticheta "bass-reflex" care da pe spate pe necunoscatori.Cu un woofer cu Qts de 1 habar nu am ce poti sa faci..eventual o incinta inchisa f mare>Vas sau panou infinit si corectat raspunsul cu un egalizator in cazul in care wooferul are cursa lunga.bassreflex in nici un caz..ca de il aduci la rezonanta nu o sa sune prea placut. Sau daca esti mare mestesugar ii ungi suspensia si ii mai cresti amortizarea :lol:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări