Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de alimentare reglabila

gaby1204

Postări Recomandate

@ gaby1204 si @ bel

FELICITARI!!! pt. realizarea voastra :aplauze

(indiferent cat de fiabila este)

am avut si eu o sursa reglabila (cu protectie la scurt) construita cu βA723 si 2N3055, timp de aprox. 25 de ani

[attachment=1]A723 Variable Power Supply with Over-Current Protection.jpg[/attachment]

1,5V-15V la un curent de 1A, care a functionat fara nicio problema, sau intretinere.

Dar anul asta m-am hotarat s-o inchid intr-o caseta (cand am construit-o, cineva m-a felicitat si m-a sfatuit sa-i fac si-o carcasa, "c-altfel asa o sa ramana"; n-am crezut, dar... asa a fost)

avand in vedere ca la scurt tot curentul este suportat de tranzistor si d-aia este nevoie de suprafata mare de racire, adik am vrut sa micsorez dimensiunile sursei si chiar sa-i cresc randamentul, m-am decis sa fac una cu o generatie mai noua de CI. Asa ca am pus langa traf-ul din TV-SPORT (pt. cei care-si amintesc), noul stabilizator cu LM2576T-ADJ, construit chiar pe-o placa de teste.

[attachment=0]LM2576T-ADJ.jpg[/attachment]

- partea buna este c-are filtraj foarte bun, nu se aude nici cel mai mic brum in boxe cand alimentez un amplificator;

- partea proasta este c-asa o sa ramana, nu cred ca mai am chef si de-o carcasa.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 99
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• albasete

26

• GriRo

20

• bel

8

• cnegrea0

6

Top autori în acest subiect

din ce-am vazut in poze , carcasa arata jalnic

si forma apartului lasa de dorit...

borne de boxe , ... neingrijit facut

draga bel,

da-mi voie sa nu fiu de acord cu tine, pt. ca:

- la nivel de amator, pt. ceva construit "de tine. pt. tine" este destul de bine; mai ales cand multe repere sunt recuperate si astfel le dai o intrebuintare, in loc sa le-arunci.

- cine-a zis ca iesirile de boxe nu sunt bune? vezi http://www.alinco.com/Products/DM330MVE/

Posted Image

Link spre comentariu

@belnu vreau sa te supar, dar la genul asta de alimentator am renuntat eu.bazat pe A723/LM723, si mai simplificat, adik tot curentul era suportat de un 2N3055, in loc de doua BD-uri cum e in schema postata de tine.intradevar are protectie la scurtcircuit sau la supracurent, dar cand intra in protectie, tot curentul debitat de sursa este suportat de tranzistor/tranzistoare in cazul de fata.NU e o schema rea, dar acum exista si alternative mai bune!

Link spre comentariu

nu ar strica enumerate alternativele, mersi!

alternative gasesti citind postul asta, sau aici: viewtopic.php?f=41&t=28075sau cautand in capitolul "ALIMENTATOARE", ceea ce crezi ca ti se potriveste (adik ce poti realiza! sic),sau poti sa mai cauti surse cu LM317 sau cu LM2576T-ADJ, spre exemplusau poti cauta "ADJUSTABLE VOLTAGE REGULATOR OF POSITIVE POLARITY" pe site-urile cu datasheet-uri,ca de exemplu: http://www.datasheet.ro/s.a.m.d.vezi ca sunt o gramada de posibiliati de a cauta ceea ce doresti?totul este sa vrei ...
Link spre comentariu

eu intrebam de alternative cand ai spus ca in momentul protectiei tranzistorul suporta tot. Ce alternative ar fi pentru a nu disipa inutil? Cat despre lm723, o fi el vechi, dar e foarte versatil. Nu prea imi amintesc sa fi vazut surse de laborator cu lm317, doar una in revista Conex.

Link spre comentariu

eu intrebam de alternative cand ai spus ca in momentul protectiei tranzistorul suporta tot. Ce alternative ar fi pentru a nu disipa inutil? Cat despre lm723, o fi el vechi, dar e foarte versatil. Nu prea imi amintesc sa fi vazut surse de laborator cu lm317, doar una in revista Conex.

Link spre comentariu

Aceasta schema este facuta de conrad si exista in varianta kit cat si in varianta complet-asamblata , costa 26 euro varianta kit , 32 euro v. completa ; nu cred ca neamtul pune la comercializare ceva care nu functioneaza cum trebuie , daca se respecta exact valorile , va functiona din prima , fara probleme ....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări