Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de alimentare reglabila

gaby1204

Postări Recomandate

din ce-am vazut in poze , carcasa arata jalnic

si forma apartului lasa de dorit...

borne de boxe , ... neingrijit facut

se pare ca invinuitul e la primele sale montaje, e drept butonul de alimentare nu e potrivit, cat despre mufa de boxe eu am vazut o sursa de provenienta industriala cu asa ceva, potentiometrul se poate schimba cu o prastie chinezeasca stereo de 5k legat in paralel, eu am unul , deci exista, carcasa e super faina, felicitari, am vazut electronisti care construiesc mai bine dar nu sunt capabili sa inchida montajul in nimic, va rugam nu fiti rautaciosi.

eu am o sursa de 2 X24 de provenienta industriala ce are radiatoarele atat de mici ca iau aproape foc la 1 amper, in plus are voltmetrul cu acel integrat cu 3 digiti care apare in numerele Tehnium de dinainte de 89, da valori instantanee, dar ma toaca la nervi cand vad ca o ia razna intre doua valori si vad aproape totdeauna 8-uri pe ultimul digit. Felicitari inca o data!

C520D, iubirea mea din adolescenţă!!! :rade:
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 99
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• albasete

26

• GriRo

20

• bel

8

• cnegrea0

6

Top autori în acest subiect

Nu vreau sa par "rau" dar omul a facut cu ce a avut,cum a putut si iata ca ceva , ceva a iesit ! Daca se strica dumnealui o va repara ! Eu nu odata am facut montaje cu piese recuperate si au mers superb !Felicitari si bafta in continuare ! :aplauze

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Felicitari pentru sursa :aplauze , imi place ca aveti acel voltmetru digital, nu va mai chinuiti cu cititul tensiunii. Am si eu o sursa reglabila acasa, de la Didactica (dimensiunile sunt cat cele ale amplitunerul Delia). Cand am primit-o, era distrusa in interior. M-am pus sa o repar, am reusit, dar pretul investit pe piesele din ea, a fost destul de mare. Mai degraba faceam una de la 0.In ceea ce priveste potentiometrul, eu am pus unul dublu (stereo) cu sectiunile legate in paralel, la un preamplificator pentru microfon. Inainte sa-l montez, i-am pus pe partea unde vine cursorul, niste vaselina si tin sa spun ca 10 luni de umblat in continuu la el, nu se auzea nimic. Dupa cele 10 luni de functionare, a inceput sa "fasaie". L-am desfacut, l-am sters cu alcool, i-am pus putin grafit pe cursor si apoi vaselina. Acuma merge stas.

Link spre comentariu

Din punctul meu de vedere sursa e facuta bine pentru regimul de amator.Singurele puncte cu adevarat slabe sunt potentiometrul ( care va ceda peste ceva vreme ) si bornele ( care ar trebui sa fie de o calitate ridicata ).Cat despre calitatea componentelor, ea este foarte buna atata vreme cat sursa functioneaza corect. Si acum am pe acasa o sursa liniara de 5-15V/ 3A cu condensatori de filtraj IPRS Baneasa de prin anii 70-80 ( recuperati ) si rezistente cu pelicula de carbon aceeasi marca , care e inca functionala si care a fost folosita intens intre 1994-2004 si mai putin in prezent ( deci are 16 ani ). Pot sa va spun ca in 10 ani de utilizare am schimbat o singura data un 4700u/40V ( IPRS ). Ceea ce demonstreaza ca nu e cazul sa folosesti condensatoare performante atata vreme cat si cele vechi isi fac treaba ( in regim de amator ) si cat timp se poate oricand efectua o reparatie cu minimum de efort ( utilizatorul fiind hipercalificat ).Sursa nu e osciloscop ca sa fie nevoie de componente de calitate. In plus e si tare simpla.Ca exercitiu va propun realizarea unei surse liniare 0-100V / 0-1A cu randament ridicat ( mai mare de 75%), utila in depanarea radio-tv.baza

Link spre comentariu

ca incepator ,fac cablaje de 2-3 luni si nr lor pot sa in numar pe degete , am facut si eu sursa asta specificatiile fiind destul de atragatoare , unele piese find recuperate dar in mare sunt noi ,pretul fiind destul de redus in curand si poze pusa in carcasaam incercat sa fac si acel votmetru pt sursa asta dar nu a functionat :( imi venea sa rup cablajul in doua cand am vazut ca nu megre dupa cate gauri am dat pt integrat si display

Link spre comentariu

A-si incepe cu lucrurile bune . Este laudabil ca mai exista pasionati care construiesc din hobii. Din poze se deduce ca poseda cunostinte tehnice ( de asamblare, tehnologice ) sau cel putin a vazut un aparat desfacut. Lucrurile care lasa putin de dorit ar fii cunostintele de electronica (condensatoare electrolitice de 20-30 de ani ..) , dar nici asta n-ar fi o problema . Daca-i pasiune vor venii pe masura ce te lovesti de ele. Problema mai grava care mi se pare mie este , ca se prezinta un "proiect" de sursa la care parametrii sursei sunt ignorati complet ( gama de tensiuni , de curent, stabilizare ..) de parca ne intereseaza numai cum arat nu si ce face . A pierdut schema , dar o va gasii si ne-o va prezenta in curind . Sa-mi fie cu iertare , dar cand faci ceva cu mina ta nu pierzi schemele si cablajul asa usor .Nu vreau sa fie o descurajare, spusele mele ,sau sa supere pe cineva , ci o mai mare grija a cum prezentam ceva, deoarece poate e cineva interesat sa o reproduca si atunci mai important este partea tehnica ( performante , schema ,cablaj ,traf ,componente ) si abea dupa aceea aspectul .Cutia o faci dupa posibilitati ,dar ce pui in ea ? Frumusetea acestui forum consta tocmai in discutiile tehnice .Intotdeauna vei gasi un sfat bun de la cineva mai experimentat .Cu scuzele de rigoare spor la treaba .

Link spre comentariu

dupa parerea mea , problema la o sursa ar fi ,traful , si apoi carcasa cu ceasurile ,acestea sunt foarte greu de realizat , cat de cat si sa aiba un aspectnu mai spunem de putere si voltaj , in functie de asta se alege traful , si apoi radiatorii , puntea , etc

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

schema sursei e luata de pe http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html , chiar daca acolo sunt comentarii cum ca acesta nu ar putea sa duca specificatiile ,dar am gasit colegi care ziceau ca merge si cat ziceau ca au scos din ea mie imi este suficient. eu o consiter folositoare alimetand cu ea masina de gaurit cablaje , niste circuite cu leduri , am incarcat acumulatori si se se mai pot si alte intrebuintari pe viitor

multumesc pt aprecieri si doar condensatorul galben c4 este recuperat si posibil c7 sa fie recuperat restu fiind cumparati de la conex

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator ener

In legatura cu schema postata de AdrianX,as vrea sa fac 2 montaje asemanatoare pe care sa le alimentez dintr-un transformator cu tensiune dubla in secundar(cate o infasurare pt fiecare modul in parte).Intrebarea este daca merg la sfarsit inseriate cele 2 module,astfel incat sa am o sursa de alimentare diferentiala gen +/- XX volti (reglabila pe fiecare raumura)? :nas:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări