Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa LAPTOP Toshiba, probleme amplificatoare sunet

Vizitator gdon2050

Postări Recomandate

Vizitator gdon2050

Buna ziua. Am un laptop Toshiba, cu care mai fac dj-ala, insa am o mare problema. De la sursa in comutatie, nu pot scapa de btuumm-ul din boxe. Pe orice sistem, aplificator, mixer l-as pune, am in permanenta un bruumm deranjant. Placa de sunet este ok. Este realtek hd pe 24biti/192000 Hz. Cineva mi-a spus ca ar fi de la sursa in comutatie. Ce as putea pune pe cablul de 220 sau pe priza pentru a oprii acel brum. Cumva sa separ sursa laptopului de restul retelei? Nu ma pricep deloc. Pot gasi undeva ceva de cumparat? Datele sursei sunt urmatoarele: in 240V 2A, out 19V cu 6A.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Vizitator tyc

Fa o sursa liniara la notebook,cu LM317+2N.Daca ai nevoie de 6A poti sa folosesti ,in loc de un pumn de 2N3055,un singur tranzistor cu curent de colector de 25A.Daca nu te tine sa o faci,cauta pe la radioamatori.Si da,poti sa faci ceva cu sursa actuala,sa nu mai faca brum,o scoti din priza sau tot incerci cu alta sursa.si alta si tot asa pana gasesti una care nu baraie.Sarbatori

Link spre comentariu

nu ai specificat daca ai problema aceasta si pe acumulator,adica fara alimentare de la retea.e cam nasol sa mergi cu laptopul si cu un trafo de 150W+stabilizatorul plus ca trebuie stiu exact cum e realizat acel alimentator si cate fire sunt pe cablul de alimentare (unele au 3/4 fire)poate reusesti sa testezi un trafo separator pe 220 raport 1:1

Link spre comentariu

Sunt 101% sigur ca problema nu apare pe acumulator pt ca nu are de unde.

Poti sa modifici sursa existenta. Pune'i filtru de retea (bobina + condensatori Y + condensatori X + MOV), bobina si MOV'ul adica Metal Oxide Varistor pariu ca lipsesc. Daca nu stii cum arata aceste componente arunca un ochi pe http://www.hardwaresecrets.com la sectiunea Power si o sa pricepi ce si cum. Mareste si condensatorul din primar daca ai loc, este cel de 400v.

Link spre comentariu
Vizitator gdon2050
nu ai specificat daca ai problema aceasta si pe acumulator,adica fara alimentare de la retea.

e cam nasol sa mergi cu laptopul si cu un trafo de 150W+stabilizatorul plus ca trebuie stiu exact cum e realizat acel alimentator si cate fire sunt pe cablul de alimentare (unele au 3/4 fire)

poate reusesti sa testezi un trafo separator pe 220 raport 1:1

Pe acumulator nu imi mai face. 3 fire, e asta de aici http://www.evomag.ro/PORTABILE-Accesorii-laptop-Incarcator-Laptop/Toshiba-Incarcator-laptop-19V-17320.html . Acest trafo separator ce este defapt. Intra 220, scoate 220, doar ca... nu stiu sa explic. imi imaginez ce ar fi, dar nu ma pricep deloc. Daca imi poti da un link, o imagine sa vad despre ce e vorba, sau pe unde as gasi, un magazin ceva, ti-as fi recunoscator. Poate o rezolva asa. Pitesc traful ala intro cutie, si poate reusesc asa. Merci...

Sunt 101% sigur ca problema nu apare pe acumulator pt ca nu are de unde.

Poti sa modifici sursa existenta. Pune'i filtru de retea (bobina + condensatori Y + condensatori X + MOV), bobina si MOV'ul adica Metal Oxide Varistor pariu ca lipsesc. Daca nu stii cum arata aceste componente arunca un ochi pe http://www.hardwaresecrets.com la sectiunea Power si o sa pricepi ce si cum. Mareste si condensatorul din primar daca ai loc, este cel de 400v.

Asta ar insemna sa desfac sursa probabil, si cred ca nu as sti ce sa fac.

Fa o sursa liniara la notebook,cu LM317+2N.Daca ai nevoie de 6A poti sa folosesti ,in loc de un pumn de 2N3055,un singur tranzistor cu curent de colector de 25A.

Daca nu te tine sa o faci,cauta pe la radioamatori.

Si da,poti sa faci ceva cu sursa actuala,sa nu mai faca brum,o scoti din priza sau tot incerci cu alta sursa.si alta si tot asa pana gasesti una care nu baraie.

Sarbatori

Da, buna asta, asa mai si fac. Pana se descarca bateria. Si apoi il bag si astept iar ore pana se incarca. Deci nu e o solutie prea buna.

Link spre comentariu

E probabil problema datorita unui cuplaj pe masa cu sursa de ailmentare a laptopului. Probabil vei putea incerca multe surse si vor face la fel. Din ce tin eu minte solutia oferita pe un forum era sa deconectezi masa de la sursa de alimentarea a laptopului, adica solutia simpla sa il bagi in priza de exemplu printr-un triplu fara impamantare. Amplificatorul ramane conectat la impamantare, iar laptopul ramane si el prin singura conexiune, cablul audio. Inainte aveai doua, si prin cablu audio si prin priza > bucla de masa pe care se prindea zgomot de frecventa mare de la alimentatorul laptopului.

Link spre comentariu
Vizitator gdon2050

N-ai de unde sa iei niste transformatoare audio 1:1 pt nivel de linie, sa le pui intre laptop si mixer?Parca in pro auzisem ca se aplica din principiu separare galvanica tocmai pentru ca nimeni n-are timp de pierdut cu probleme de genul asta

De unde pot achizitiona acest traf audio 1:1? Ce este parca in pro? Ce este acest proces galvanic.

E probabil problema datorita unui cuplaj pe masa cu sursa de ailmentare a laptopului. Probabil vei putea incerca multe surse si vor face la fel. Din ce tin eu minte solutia oferita pe un forum era sa deconectezi masa de la sursa de alimentarea a laptopului, adica solutia simpla sa il bagi in priza de exemplu printr-un triplu fara impamantare. Amplificatorul ramane conectat la impamantare, iar laptopul ramane si el prin singura conexiune, cablul audio. Inainte aveai doua, si prin cablu audio si prin priza > bucla de masa pe care se prindea zgomot de frecventa mare de la alimentatorul laptopului.

Este valabil chiar daca reteaua mea, sau unde se afla mixerul, nu este legata la impamantare? impamantarea stecherului sa nu aiba treaba, cu cea a triplei. Dar daca nu am impamantare? Poti sa imi dai un link unde ai citit asta, sau un hint, ce sa caut?
Link spre comentariu

Nu e neaparat vorba de bucla de masa, sunt pur si simplu surse care au filtrajul insuficient in primar, sau condensatorul care a fost montat din fabrica s'a uscat.Oricum nu ai nimic de pierdut, baga alimentatorul de la laptop intr'o priza fara impamantare si vezi daca face la fel. Daca tot ai brumul in difuzoare e filtrajul de vina si nu prea ai cum s'o rezolvi fara sa desfaci alimentatorul.

Link spre comentariu

Ideea e ca impamantarile aparatelor sa nu se intalneasca. Cand le bagi in aceelasi prelungitor (cu contacte de impamantare),se intalnesc

Daca ai coecta impamantarea aparatlor la o impamantare,poate ai mai scapa de brum

Exact asta este, trebuie sa ti se intalneasca impamantarile intr-un singur punct si acela este masa de la conexiunea audio. Conectate amandoua la priza cu impamantare nu schimba nimic. Asa e situatia la mine.

Ai putea incerca inca ceva: deconectezi masa de audio de la amplificator daca iti raman impamantarile conectate la priza. Dar mi se pare mai riscant...

Link spre comentariu
Vizitator gdon2050

Nu e neaparat vorba de bucla de masa, sunt pur si simplu surse care au filtrajul insuficient in primar, sau condensatorul care a fost montat din fabrica s'a uscat.Oricum nu ai nimic de pierdut, baga alimentatorul de la laptop intr'o priza fara impamantare si vezi daca face la fel. Daca tot ai brumul in difuzoare e filtrajul de vina si nu prea ai cum s'o rezolvi fara sa desfaci alimentatorul.

O sa incerc in weekend treaba asta. Sa pun laptopul intro priza fara impamantare, adica fara a treia conexiune. Sau o tripla careia ii desfac impamantarea...
Link spre comentariu
Vizitator tyc

Filtrarea!...si nu e neaparat sa-i dai 6A.Chestia ca e calculat la 6A cand: luminozitatea e la max,volumul e la max,Hdd lucra,DVD inscrie,procesorul lucra la greu si tre racorit,video e la rezolutie max si ar mai fi.Un traf de 63VA/16V e suficient pt aplicatia la care-l folosesti,e si acumulatorul care preia eventualele varfuri de sarcina.

Link spre comentariu

tyc, nu cred ca solutia e neaparat buna cu sursa liniara... problema e o simpla bucla de masa.Alimentatorul laptopului are impamantare, iar masa iesirii e legata la impamantare. Cum cablul care vine de la alimentator la laptop are o rezistenta nenula apare o cadere de tensiune pe el dependenta de curentul consumat de laptop. Amplificatorul are si el masa, respectiv masa intrarii care e legata la impamantare. Dar cum prin acel fir nu circula curent poti considera ca masa amplificatorului este perfect impamantarea. Deci, in momentul in care vei conecta si cablul audio iti apare o bucla de masa(impanantare priza - alimentator laptop - fir pana la laptop* - toata masa in laptop* - masa cablului audio - impamantare amplificator - cablu amplificator pana la impamantare priza). Dupa cum vezi este o bucla, iar pe segmentele cu * ai curent mare ceea ce inseamna cadere de tensiune, cadere de tensiune care se aduna la semnalul audio. Deci solutia cea mai buna este sa intrerupi aceasta bucla undeva, cel mai bine fiind sa nu mai conectezi si impamantarea laptopului la impamantarea amplificatorului. Eu in general aleg sa nu mai conectez masa amplificatorului la impamantare. zgomotul pe care il auzi este relativ neuniform pentru ca este o compunere intre multitudinea de semnale datorate multelor surse in comutatie din laptop.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări