Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebari legate de Delia

Vizitator sageataverde

Postări Recomandate

Vizitator sageataverde

Salutari!Tocmai am primit cadou un amplituner Delia. As avea cateva intrebari legate de el. In primul rand, are careva cartea tehnica sau un link cu ea? Apoi. Cat e minimum input voltage pentru intrarile de pick-up/magnetofon. Are careva o schema cu modul de legare a mufei (e dinaia audio stil vechi cu 5 picioruse), ca sa stiu cum sa leg altceva la el la intrare (si daca am nevoie de preamp). Eventual are careva schema electrica pentru el? M-ar tenta sa umblu putin la spate la el la mufe, sa le schimb cu cele care sunt in ziua de azi standard pentru amplifuri.Multumesc de ajutor!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 62
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

pinul din mijloc este masa iar cele doua din stanga si dreapta sunt intrari:r si l(legate in paralel)

La Delia, singura mufa DIN5 care are conectate toate terminalele, este mufa MAG si nimic nu e in paralel!-pinul 2 (din mijloc) - masa.-pinii 3 si 5 (in dreapta - cum e desenat pe schema) - intrare R/L.-pinii 1 si 4 (in stinga) - iesire semnal de inregistrare R/L. Aici, semnalul e prezent indiferent de sursa de semnal selectata din comutator (care e aplicata la intrarea preamplificatorului).
Link spre comentariu

Sensibilitatea intrarii de magnetofon este in orice caz ceva mai mare decat a unei iesiri line out, pt ca distorsioneaza preamplificatorul (nu finalii) pe la volum 8. Daca bagi si din corectia de bas distorsioneaza mai devreme.Intrarea de pick'up are pe undeva pe la 1mV sau 5mV ceva de genul... Merge si pentru microfon. Sa nu faci prostia sa pui intrare de linie din greseala pe ea (sau semnal de la doza piezo, e numai pt doza magnetica) ca ia foc preul. Cartea tehnica o aveam eu dar nu o mai gasesc. In orice caz la tensiunea actuala de 230v fata de 220v cat era cand a fost Delia produsa, are cam 2x 30W RMS la 8 ohm, fata de 2x 25 cat e trecut in carte. Poti sa pui linistit boxe de orice impedanta vrei (eu am tinut'o chiar si pe 2 ohmi) atat timp cat nu dai "in blana" adica tii volumul astfel incat sa se auda fara distorsiuni. Limitarea de putere este in primul rand in preu cum am zis mai sus, si in al doilea rand in transformatorul de alimentare.

Link spre comentariu
:nas: Cite preamplificatoare ai vazut tu ca au luat foc daca au fost supramodulate?

Am vazut la cineva pe Delia. Nu la modul in care sa ia foc placa, dar tranzistorii de pe intrare au facut un poc de toata frumusetea.

Limitarea de putere este in primul rand in preu

:rade: No comment!

Atunci explica'mi cum de Delia distorsioneaza si pe casti daca dai prea tare?

Link spre comentariu

Am vazut la cineva pe Delia. Nu la modul in care sa ia foc placa, dar tranzistorii de pe intrare au facut un poc de toata frumusetea

Nici daca aplici semnal de 1Vef pe intrare de doza magnetica (0,2mVef) nu se intimpla NIMIC cu tranzistorii din preamplificator!

Atunci explica'mi cum de Delia distorsioneaza si pe casti daca dai prea tare?

:rade: E NORMAL sa distorsioneze! Mufa de casti primeste semnal de la iesirea etajului final. Si daca nu ai conecta nici o sarccina la iesire, atunci cind amplificatorul ajunge in clipping, apar distorsiuni ale semnalului.
Link spre comentariu

:rade: E NORMAL sa distorsioneze! Mufa de casti primeste semnal de la iesirea etajului final. Si daca nu ai conecta nici o sarccina la iesire, atunci cind amplificatorul ajunge in clipping, apar distorsiuni ale semnalului.

Din cate stiu eu iesirea de casti e legata la prefinalii BD139/140 si nu la etajul final, de aici si ideea ca nu partea de putere intra in distorsiuni. Se poate insa sa ma insel si sa fie legata la finali.
Link spre comentariu

Sincer la mine statia Delia este unul din lucrurile care "pur si simplu merge" asa ca nu mi'am batut capul foarte mult cu ea. De schimbat finalii i'am schimbat acum 4 ani cand nu stiam mare teorie, iar fizica in liceu am facut mai mult de o gramada (la toate orele de fizica venea directa adica profa de mate). Tot ce am invatat am invatat de capul meu, probabil daca aveam nevoie sa studiez in detaliu schema de la Delia nu mai ziceam prostii.Bun acu putem sa fim amandoi de acord ca limita de distorsiuni e data de tensiunea de alimentare? Ca e vorba de trz driver (prefinali) sau de finali, sursa e aceeasi.

Link spre comentariu

A incurcat borcanele :rade: ,asa patesc si eu.Se trage de la cititul printre randuri din carti si scheme.Asa procedam eu pe vreumurile cand nu exista acces la internet si singura posibilitate de invatat era o carte din care curgeau paginiile de cate ori am rasfoito..Cand imi pica pe mana cate un amplificator cu 2n3055 stricat,decuplam tranz finali si acultam semnalul pe casti luat prin condensator direct de la prefinali.Numai asa stiam sa imperechez prefinalii cand nu mai vedeam nici un fel de scris pe bd-uri(recuperate).Nu stiam daca mai era bd135,sau 139.Asta numai in cazul in care schema permitea,dar toate erau clasice si aproape identice.Daca sunetul era bun consideram ok imperecherea :ras:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări