Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Motoare BLDC


izua

Postări Recomandate

Sunt curios dacă s-a jucat cineva pe un CNC cu motoare BLDC (brushless).Spre deosebire de steppere, ele au 6 paşi pe tură (sau mai mult) dar ajung la viteze mari, şi viteza nu e invers proporţională cu cuplul (spre deosebire de steppere). Cele la nivel industrial vin şi cu traductori hall, astfel încât se poate deduce poziţia destul de simplu, din acelaşi etaj (controller, fpga, etc) care se ocupă de semnalele de drive. De aici s-ar putea proiecta un controller care simulează control în buclă deschisă (fără feedback) cu PCul, folosind doar semnale step/dir cw/ccw, şi evident fără nici o modificare în softul de CAM.Avantajele mi se pare mari comparativ cu stepperele - viteză proporţională cu cuplul, viteze mari, formă de undă de comandă simplă, encoder de poziţie magnetic nativ. Singura necesitate este folosirea unui driver adecvat.Am văzut maşini de cablaje, pe BLDCuri, dar nu prea le văd în CNCurile de nivel hobby.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • EmyRulz

    2

  • Badman

    1

  • pavcostel

    1

  • izua

    1

Top autori în acest subiect

Nu prea ai vazut in cnc-urile hobby deoarece si ele sunt mai scumpe ca stepperele dar mai ales driverele pentru ele sunt extraordinar de scumpe si pe motiv bun, nu sunt usor de facut.E oarecum gresit sa zici ca au 6 pasi pe tura deoarece nu functioneaza ca stepperele ci mai degraba ca motarele trifazate(de fapt chiar asta sunt). Motoarele brushless se folosesc aproape exclusiv in bucla inchisa si de aceea driverul este complex. Senzorii Hall nu au rol de encoder!(e adevarat, se pot folosi dar ar reprezenta un encoder extrem de prost!). Ei se folosesc pentru comutarea electronica a infasurarilor. Pe post de encoder se folosesc cele optice in cuadradura cu 1000(sau mai multi) pasi/tura.Modul de comanda in pasi se poate folosi si cu un sistem servo in bucla inchisa, comenzile step si dir reprezentad referinta sistemului de reglare a pozitiei.

Link spre comentariu

motarele trifazate(de fapt chiar asta sunt).

Corect.

folosesc pentru comutarea electronica a infasurarilo

Iarasi corect. Pot fi dispusi la 60 grade sau 120 grade, in functie de tipul constructiv al rotorului. Exista "brushless" de alimentat la 220-380V, cam de 2,2kW. Evident, constructiv sunt aproape motoare trifazate asincrone standard, atat ca exista pe rotor magnetii care actioneaza senzorii Hall pentru sincronizarea comenzii. Actionarea lor pentru fructificarea rezolutiei si viteze variabile se face cu un drvier (convertizor de frecventa, invertor) trifazat, care are aditional partea de citire a senzorulor Hall si sincronizarea aferenta.Daca se doreste insa, exista si motoare brushless sensorless, care utilizeaza controllerul pentru detectarea pozitiei si sincronizarii comenzii. Aici conteaza numarul polilor, 6,12,etc. Problema e de pret inainte de toate, precum si particularitatea constructiva de a avea magnetii pe rotor. Controllerele pentru modelism, de exemplu, sunt ieftine si mature deja. Insa puterea comandata e relativ mica. Aici pentru actionare se pot folosi driverele (convertizoare,invertoare) standard.Daca se doreste se poate implementa contrulul pozitiei cu autocorectie eventual, dar cu un encoder aditional de 600-1024 pozitii pe rotatie si hardware/software aferent. Nu e ieftin.Bafta!Costel
Link spre comentariu
  • Administratori

eu stiu ca BLDC(motoare de cc fara perii) nu sunt facute pentru pozitionari exacteo solutie sunt motoarele servo de CA care au inceput sa devina accesibile si pentru hobby, au inceput astia sa faca drivere la preturi foarte bune dar motoarele inca raman destul de scumpe.

Link spre comentariu

Motorele servo fara perii de curent continu sunt numite in multe feluri inclusiv servo de curent alternativ fara perii, in lucrarile de elctrotehnica mai sunt denumite si masini de curent continuu inversate, masini de curent continuu cu comutatie exterioara, etc. La ora actuala reprezinta cea mai performata solutie de actionare electrica, folosita in toate centrele de prelucare si roboti industriali de conceptie moderna.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări